PuPu blogja

Először ismerd meg a tényeket, elferdíteni őket ráérsz később is! (Mark Twain)

TURULAVATÁS

 

A miniszterelnök Matl Péter kárpátaljai szobrászművész alkotásának, a Nemzeti Összetartozás Emlékművének ópusztaszeri avatásán elmondta: a szobor arra figyelmeztet, hogy minden magyar elszámolással tartozik minden magyar felé.
Szép mondás, reméljük, ő sem felejti el – mi biztosan nem.
A szobor egyébként a jobboldal szent totemállata, az egerészölyv, mely egy kardon állva - mintha az csak bejárat előtti hóvakaró lenne - próbálja levakarni sarkáról a tyúkszart.
Az egerészölyv leginkább ürgékkel meg pockokkal táplálkozik, a bazi nagy kard a karmai között csak díszlet, nemigen használja másra csak csörtetésre meg pöffeszkedésre, az ürgét meg ez hidegen hagyja, mint libát a rendőrlámpa.
Hiszen van őneki elég baja az állandó éberséggel, nincs ideje arra, hogy megzakkant, karddal hadonászó (v.ö: tisztavatás – kardlengetés - szemészet) madarakat figyeljen, melyek még fészkelni sem tudnak békésen, mindegyre más madarak fészkeire fáj a foguk.
Persze vannak, akiknek derogál ez a kissé snassz szimbólum, ők állítólag a szakállas saskeselyűre esküsznek, ha a turul szóbakerül, és úgy tűnik, a szobrászok képzeletvilága is inkább errefelé tendál, merthogy az kétségtelen, hogy a saskeselyű impozáns madár, mégha dögevő is.
De gustibus non est disputandum, mondja a művelt francia - ha neki a dög ízlik, hát zabálja kétpofára, egészségére!
Viszont őt is kardon ábrázolja a korszerű magyar szobrászművészet, úgy látszik, a kard az egyetlen szimbólumértékű eszköz, ami a bánatos madárról eszükbe jut, ami a magyar művészek realista világlátását tükrözi, pedig az ürgeirtó szimbólum pöffeszkedhetne akár egy vizesvödrön is, de nem.
A turul egy olyan madár, amelyik nem hasonlít egyetlen más madárra sem, de nem is kell neki hasonlítania, hiszen a turul ilyen és kész, és akinek ez nem teccik, nyalja ki neki elölrül- háturul.
Az ópusztaszeri emlékmű is inkább a dögevőre hajzik, mely egy oszlop tetején ülve markolja a kard élét – ez egy hülyeturul, mint láthatjuk, kellene ennek is adni antidepresszánsokat, habár ezek máshol se sokat segítenek, ami azt illeti.
Az oszlop állítólag pásztorbotra emlékeztet, oldalait indás mintázat fonja körül az összetartozást, a nemzet egységét jelképezve. A népi díszítőművészetből ismert növényminta bimbói a történelmi vármegyék bronzból öntött címerei.
Nézegettem, de szerintem az oszlop fallikus szimbólum, másodállásban magát a Vezért szimbolizálja, melynek a feje tetején, a szökőkút helyén ül a madár az obligát karddal.
Dögkeselyű az, ha jobban megnézzük, méghozzá valódi szocreál alkotás, nem is olyan elcseszett valami, mint a Nagyvárad téren álló kőturul, melyben alig lehet felismerni a hősi jelképet, melyben megszülettél!
Bizony, bizony, - ha hiszed, ha nem!
Merthogy azt mondta a Nemzet Esze, aki elment – most éppen erre az avatásra, - hogy a turul a magyarok ősképe, melybe mindenki beleszületik, mint a nyelvbe és a történelembe. "Onnantól, hogy a világra jövünk, a mi hét törzsünk köt szövetséget, a mi Szent Istvánunk alapít államot, a mi seregeink vesztenek csatát Mohácsnál, a turulmadár pedig, a most élő, a már meghalt és majd megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe".
Még szerencse, hogy nem a hét fejünk köt szövetséget, mert akkor sárkányok lennénk és meggyűlne a bajunk János vitézzel, aki úgy forgatta a kardot, mint vitéz Zoltán a vonót!
Ami azt illeti, a magam részéről elhatárolódnék ettől az értelmezéstől, szerintem a dögevő egye a dögöt, mi meg ne szülessünk bele egy tetves dögbe, hanem tanulgassunk a történelmünkből.
Híveitől és a dögkeselyűtől búcsúzva még elmondta: aki politikára "adja a fejét", annak tudnia kell olvasnia a jelekből, ennek képessége a kormányzáshoz nélkülözhetetlen.
"Aki tud olvasni a jelekből, az láthatja, új törvények világa közeledik az európai kontinens felé.
Ennek a formálódó új világnak az első parancsolata úgy hangzik: az erősek egyesülnek, a gyengék széthullnak, vagyis az erős nemzetek tagjai összefognak, a gyenge nemzetek széthullnak.
Azt kívánom minden magyarnak, legyen füle a hallásra és olvassanak a jelekből" - mondta. 
A formálódó új világban egyébként az erős államok egyesülnek, a gyengékben meg mindenféle népszórakoztatók vannak hatalmon, így azok majd kimaradnak a buliból, de meg is érdemlik.
A vezérnek meg könnyű felismerni, hogy mit üzennek a jelek.
Súgnak neki a hangok…
 
:O)))
Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

baromi nagy baj, hogy a jelképeidet magaddal azonosítod--

A jelképek Téged nem jeleznek--még emblémádnak sem tekintheted őket.

Az általad jelképeknek gondolt ideákat pedig valóságos elemeknek nem tekintheted , mert azok ideák--aki hiszi őket annak ahhoz van joga

aki meg ezt nem osztja ---annak pedig ahhoz van joga.

Semmi nem történik.

Ettől még szabadságharcunkat most a nemzeti játékautomaták ellen vívjuk.

De a létfeltételeinket szavak nem helyettesíthetik.

Aki bántja a jelképeinket, az engetm bánt! Engem viszont nem kéne, ha csedes, jót akartok!

Mond, mi ez a nagy gyűlölet a szívedben embertársaid iránt, akiknek a véleménye eltér a tiédtől? Te vagy a gyűlölködő! Olvasd el hozzászólásaidat, talán ebből kiderül számodra e tény! Szerintem te nem vagy magyarabb senkinél sem, hisz ez nem a jelképekhez való vonzódásból következeik (ezt már többen is próbálták veled megértetni)!  Miért zavar az téged, hogy sokan nem vonzódunk a turulmadárhoz? Jómagam már megnéztem egy párat közelebbről is (mármint kő, vagy fából faragott példányát), de nem találtam bennük semmi kivételeset.  Nem éreztem olyant, hogy akkor leszek magyarabb, ha naponta körbenyalom a turul talapzatát!  Azt meg nagyon sajnálom, hogy a nagyvezír csak turul avatásokon vesz részt, óvoda vagy egyéb közjóléti intézmény avatása helyett! Ja és közben hasonló blődségek esnek ki a száján, mint neked!

Csak nem vagytok közeli rokonok? Esetleg ugyanaz a madár pottyantott ide közénk benneteket? Ha ez így lenne, javaslom kézenfogva, együtt menjetek minden, általatok magyarnak gondolt jelkép avatására! Biztos erősítenétek egymást. Remélem egyszer megbékélsz önmagaddal és persze a másként gondolkodókkal A gyűlölködésed csak neked fáj.

Így lett az USA jelképe a fehérfejű rétisas: 1776. július 4-én, alig néhány órával a függetlenség kikiáltása után a kongresszus máris felkérte Thomas Jeffersont, Benjamin Franklint és John Adamst, hogy tervezzék meg a szárnyait bontogató, új Amerikai Egyesült Államok címerét. Olyan szimbólumot kerestek, amely legjobban kifejezi az új, független nemzetet és annak szabad népét. Az első tervet, amely a történelmi múltból merített, elvetették. Hat év múlva az akkori tervezőket a természet, és egy fenséges élőlény ihlette meg. A fehérfejű rétisas igazi amerikai madárként méltó jelképe egy nagyratörő, ambíciókkal megáldott nemzetnek.  Nos,farkas 1414, ha az amerikaiak nemzeti szimbólumával példálózunk, akkor kicsit sántit, hisz a turul bizony régi szimbólum. Vagy a következetes vagy, akkor be kellene látnod, hogy egy ősrégi jelképnek semmi keresnivalója sincs a mai jelképeink között.

Kedvesfarkas 1414!
Én viszont a humorban nem ismerek tréfát, éppen ezért ha a haza mindenek előtt akkor tudni kell azt hogy mi a haza.
A haza az életteret jelent, hol az ember születik, nevelkedik és meghal. Ez meghatározza az ember további életét. Az élet a világ bármely részére sodorja, a szülőhely, hol felnevelkedett, mindig eszébe jut, ha rágondol, szívét melegség önti el és vágyik visza. Ezt honvágynak nevezzük. Az téves eszme, hogy a hazát etnikai hovatartozás és annak többsége határozza meg, és a többi kisebbség. Az élettér tulajdont jelent. Ezt egy azonos etnikai csoport nem sajátíthatja ki. Akik azonos élettérben születnek és nőnek fel, azonos jogok és kötelességek illetik meg. Ők a hazának állampolgárai, így nincs kisebbség. A származási hely nem azonos a hazával. Ha nem így volna, akkor nekünk, magyaroknak az Etel-közt kellene hazának neveznünk. Ez vonatkozik a külhonban született és ott nevelkedett magyarokra is. Említésük esetén az amerikai magyarok vagy éppen más ország-jelző áll az etnikai hovatartozás előtt. Az igazi hazájuk ott van, ahol születtek és nevelkedtek. Az őshazához csupán az etnikai hovatartozásuk, származásuk kötik.
De ezt már egyszer leírtam neked. Azok a jelképek amelyek preferálsz nem szerepelnek a haza fogalmában. Tehát nem lehet összekeverni a hazát és az általad preferált jelképeket. Így-aztán nem is beszélhetsz hazaárulásról, adott esetben, ha mondjuk pupunak viccelni támad kedve a turullal. Ezek a jelképek legfeljebb egy nemzetiségnek a jelképei lehetnek, de nem a haza jelképei- azok mások.Noha adott esetben az a nemzetiség államalkotó nemzetiség de akkor sem a haza jelképei. Azért megszólhatsz, ha mint német nemzetiség viccelek a magyar nemzetiség jelképeivel, de nem nevezhetsz hazaárulónak. Főleg nem nevezhetsz nemzetietlennek, nemzetárulónak meg ehhez hasonlónak. Ha felfognád, hogy a Zászló, a Címer az az ország jelképe és nem a magyar nemzetiség jelképe a turul meg a megyer nemzettség címerállata és nem a magyar nemzet jelképe, nem az ország jelképe és főleg nem a haza jelképe. Jól mondod a haza mindenek előtt, és egyetlen nemzetiség sem kényszeritheti a többi nemzetiséget arra hogy jelképeit magáénak ismerje el, mert akor ez lesz belőle kifigurázzák és kiviccelik. A hazát pedig nem sajátitihatja ki egyetlen nemzetiség sem. Ennyi kedves farkas. Te sem sajátithatod ki az én hazámat, akkor ha a hazám életterének tulajdonjogát más országban élőnek akarod átadni akkor engem is elárulsz meg a hazát is elárulod. Attól hogy magyar nemzetiség semmi köze a származási helynek a hazához. Tehát attól ő neki nem hazája az én hazám és nem adhatod neki oda az én tulajdonjogomat mert erre nem hatalmaztalak fel ( azaz nem lehet ennek az országnak állampolgára a határon túli magyar) mert akkor aki ezt megcselekszi az biz hazaáruló, nemzetáruló
A jelképeink erről szólnak, és nem arról amit te hiszel és látsz bele.

  • 547
  • -478

a haza igen!

 

A turul viszont nem jelképezi.

"kedves mindenki! Ebben nem ismerek humort!

A Haza minden előtt!"

Jó. És mit teszel ennek érdekében a mindennapi életben?

 

kedves mindenki! Ebben nem ismerek humort!

A Haza minden előtt!

Itt nem az a kérdés, hogy turul e vagy a szomszéd aszony kapanja. Hanem az, hogy az a barom amelyik a fehér rongyot lerántotta hány új kórházat iskolát vagy ovodát adott át?! Hány új munkahelyet teremtett és hány méter autópályát épített ?! ( Ne mond, hogy a kecskeméti Mercédeszt mert ahhoz semmi köze.) Nemtud ezaz állat felmutatni a romboláson kívül semmit. Turult avatni jár meg a Kaukázusba éljeneztetni magát.

 

Kedves bekerült!
Ez tetszik, főleg ez a megvágás. Képzelem, amint hadonásznak aztán jün a turul, jól elfenekeli őket és elveszi a kardot. Mekkora akciófilmet lehetne ebből forgatni. Hollywood mwgnyalni mind a tíz újját. Azonnal szerződnének egy filmsorozatra olyan Mexikói szappanoperás akciófilm stílusban. A Bruce lehetne a turul- ugyai olyan feje van mint egy keselyűnek ( az igaz, hogy az nem turul de kicsire nem adunk- ha össze lehet keverni a sast meg a sólymot, akkor a turul is lehet keselyű nem?)
Már látom is lelki szemeimmel a Filémcímeket A Turul és a Jobbikos aki szelet vetett nagyszerű nem?

Az NBH címerállata egy sas, amely kardot a szájában tartja, szemben a turulmadárral, amely a lábaival fogja !

Hogy miért fogja a turul a bal lábával a kardot ?

Mert most vette el a JOBBIKtól, hogy ne játszanak vele !

Még megvágják magukat  !

Farkas, nem az a baj veletek, hogy nem tetszenek nektek a mi magyar jelképeink, amelyek török, aragón és osztrák eredetűek. Még az sem baj, hogy nem ismeritek ezek eredetét, hiszen nem bűn a tudatlanság. Még az sem baj, ha nem akartok tudni a mi magyar idoljaink eredetéről, ehhez jogotok van. 

Akkor van baj, ha kiabáltok azokkal a magyarokkal, akik udvariasan el szeretnék nektek mondani, hogy hogyan lettünk mi, magyarok magyarrá. Akkor van baj, ha ti ezt provokációnak nevezitek. Mi. magyarok, szeretünk erről beszélgetni. Nekünk, magyaroknak ez jól esik. És nekünk rosszul esik, ha valakik provokátoroknak neveznek minket, magyarokat, akik a magyarságunk eredetéről beszélgetünk.

Nagyon tapasztasztalatlan lehetsz, kisfarkas. Mi, magyarok türelmesek vagyunk. 1500 évig kalandoztunk türelmesen, aztán 1000 éve itt élünk türelmesen. Ez alatt az idő alatt sok türemetlennel találkoztunk. Mi itt vagyunk. 

én nem gúnyolom a jelképeket, de gyermetegnek tartom azt, aki valóságosan létezőknek tekinti azokat--és a nevükben bármire képes lenne.

Jeleznek valamit--ennyi a funkciójuk, nem több.

Az identitás kialakulásának elemei, de nem  az identitás maga.

"És még annyit, mi vagyunk többen, magyarok! :-)"

Ez nem igaz, mert mi vagyunk többen magyarok! :)))

Nem az a baj veletek, hogy nem tetszenek a jelképeink, hanem az, hogy gúnyoljátok őket! Ha nemzeti jelképet gúnyolsz, nekem meg nem vagy magyar! Ez korrekt és én is kikövetelem a tiszteletet az általam megbecsült idoloknak! Így beszélsz velem és ezekkel a tartalmakkal, ilyen választ kapsz! A provokátor az elsőszámú gyűlölködő! És még annyit, mi vagyunk többen, magyarok! :-)

sajnos a mondák--a történetek virtuális elemek az életünkben.

Mesélgetjük egymásnak---de ha valóságosnak fogjuk fel, akkor bizoyn gyermetegek vagyunk.

A mesék pedig megszépítik életünket.

(Nem a mesék adják az identitás tudatot---de kiegészítik azt.Nagy baj, ha ez valaki fejében fordítva leledzik!)

Kedves farkas!
Ez az, amiről az előbb beszéltem. A Himnuszt Kölcsy irta és a Címe az hogy Hymnusz a magyarság vérzivataros századairól. Verbunk amely szólóban (→ szóló verbunk) és csoportosan (→ körverbunk) járt férfitánc típusa. Ezt azért nemártana tudni róla. Ez verbuválást jelent, ez a fejlődési folyamat, a verbunknak a magyar néptánc régi rétegében, az → ugrós, → legényes típuscsaládban gyökerező múltja rajzolódik elénk a tánchagyomány alapján is. Tehát ha jól megnézedd semmi köze sincs a mai sírva vigad a magyar jellegű elnyújtott lassan lassan gyászindulóvá avandzsál változathoz. Szerintem Erkel forog a sírjában amikor hallja hogy mivé lett az eredeti zenéje.
AZ ország lobogója. ’774-ig az ország lobogója( zászlaja) két színű volt piros és fehér – azöld szint Mária Terézia Uralkodásának idején rendeletileg hozták be a Magyar Zászlóba ( például a koronázási iratokat kötötték át három színű szalaggal ennek nyomán született a rendelet) Tehát amire oly büszkék vagytok az bizony osztrák eredetű és semmi köze az ősi magyar jelképekhez. A Címer. Évszázadok alatt alakult ki és jelenlegi formáját a királyi címer vagy nagy címer a XV. században nyerte el. A legpregnánsabban és változatlanul a kiscímer őrizte meg formáját a török idők sem fogtak rajta. Viszont amit tudni kell a címerről.A XIII századig nem volt címere Magyarországnak, és a magyar Királyok is családjuk jelképét tartották meg( ezért sincs árpád sáv) 1202 után Imre király idején ( Bulláján látható először a sávos mező- de ez a feleségének az Aragóniai királylánynak a címere után jött létre- tehát egy divatnak a következménye3 amit oly nagyon tiszteltek mint ősi magyar jelképet - árpád sáv) jelenik meg először a Király címerében és lesz az ország címerévé. A kettős kereszt, vagy apostoli kereszt, mint a királyi hatalom szimbóluma, III. Béla korában (1190 körül) jelenik meg, bizánci hatásra (III. Béla a császári udvarban nevelkedett). Nála jelenik meg először címerpajzson, és pénzre verve. A kettőskereszt eleinte talapzat nélkül áll, majd a XIII. sz. végétől egyre gyakrabban hármas lóhereívre helyezik. Ez alakul át a kései gótika korában zöld hármashalommá. II. András (1177-1235) pénzein tűnik fel először a kettőskereszt tövéhez illesztett nyílt, leveles aranykorona. A király és az ország címere a XIV. században kezd önálló, egymástól független tartalmat kapni. Az Árpád-ház kihalása utáni dinasztiaváltás kihatott a címerre is. Az Anjou királyok egyesítik az Árpádok vágásos pajzsát saját liliomos címerükkel, pecsétjük hátoldalára pedig az országot szimbolizáló kettőskeresztet vésik. Az 1380-as években a vágásos-liliomos címer állami jelképpé válik: rákerül az országalmára. A pajzs fölötti korona I. Ulászló (1440-1444) korában jelenik meg. A korona eleinte nyitott, Hunyadi Mátyás 1464-es pecsétjén viszont már zárt.
Werbőczi TriPartitumában jelenik meg először a magyarázat a négy ezüst sávról( Duna, Tisza Dráva és Száva) a hármas halomról (Tátra , Mátra Fátra) Macedo (portugál származású jezsuita szerzetes) nyomán. Szóval ennyit a ti ősi magyar címeretekről, mg az egész köré kitalált kultuszról. A csodaszarvas legendáját Arany János írta a Rege a csodaszarvasról című verses regéjében szerepel HUNOr és Magyar akik Ménrót fiai. Semmi bizonyíték nincs erre vonatkozólag, sőt a hun rokonságra meg egyre kevesebb már feltételezés szintjén sem állja meg a helyét. ( Hunok „fővárosát” éppen 2009-ben vette fel a UNESCO a világörökség részévé melyet a Kínában találtak meg ( Mind a fehér hunok, mind pedig a fekete hunok ide tartoztak)
Ami pedig a magyarág történelmi jelképeit illeti Talán tudni kéne hogy mi mit jelent és akkor nem lenne ez a fajmagyar félretájékozottság, és hamis mitoszok kitalálása és igazolása az irredenta nézetekre. Ha esetleg tisztába lennétek azzal hogy miről is beszéltek akkor könnyebb lenne az identitást megtalálni és főleg fenntartani, de így csak is a gyűlölködésre ad táptalajt, semmi másra- és főleg nem a magyarság identitására( Finnugor eredet meg a többi baromság)
Kedves farka, valaki attókl lesz hazafi, ha ismeri a történelmét- attól nem ha hülyeségeket vesz kéazpénznek. Ami pedig az árpádsáv és a nyilasok kapcsolatát illeti. Az árpádsávos zászló a négy fehér és öt piros sáv a Hungarista mozgalom jelképe volt- Talán tudod, hogy a Hungarista mozgalomnak a pártmegjelenítődése a Nyilas Párt ( azért Nyilas mert a jelképében a nyilas kereszt jelenkezett utalva a nyilazó magyarokra és keresztény értékekre) ennek szellemében irtottak mindenkit aki nem fogadta el a mozgalmuknak az ideológiáját amely szélsőjobbodali ideológia volt. (Főleg a zsidókat irtották, de mindenki mást válogatás nélkül)
Tehát bármennyire is fáj neked, bizony az „árpádsávosnak” mondott zászló a nyilasokhoz köthető ilyen módon. Ez van. Ismerni kéne a jelképeinket, és nem fajmagyarkodni, meg idegenszívüsködni.

Vasárnapi jó ebédhez szól a nóta :-)

Amikor ez a dal született az előadóművész még nem is sejthette, hogy megénekelte a választópolgárok 1989-2012-es (turul)nótáját :-)))))

Hernádi show  4:14

http://www.youtube.com/watch?v=VApXr7sc570&feature=related

 

Reméljük, hogy a szavazó honpolgárnak 2014-ben egy kapualjban sem kell a huzattól, és a hideg csempétől származó "szövődményekre"  már előzetesen is - felkészülnie  :-))))))))

Világos, ezek szerint te azt sem tudod, hogyan került az NBH címerébe az a bizonyos madár. Én tudom, mert az egyik belvárosi székházuk mellett volt a munkahelyem akkoriban, és ebédszünetben hallottam az egyik akkori civil tanácsadójuktól. Csak azért nem idézem ide, mert te nem szereted azt, ha itt valaki idézetekkel támasztja alá a mondandóját.

És örülök, hogy belátod, se Mátyás, se Kossuth, de még Deák sem beszélt semilyen turulról.

Viszont az engem nagyon érdekelne, hogy ezek után te honnan veszed azt, hogy az NBH címerállatában az a madár az éppen egy turul?

Meséld már el nekük, nemezetellenes antimagyar tudatlanoknak.

És még egy megjegyzés: a heraldika tudománya szerint címerben nincsen olyan, hogy "sáv". Árpád-sáv sincsen tehát. Amire te gondolni vélsz, azt maximum "Árpád-vágásnak" lehetne nevezni.

A másik: az a bizonyos csíkos zászló nem a legősibb magyar zászló. A legősibb magyar zászló az színtiszta vörös, ha megpukkadsz, akkor is.

Harmadik: azt meg már meg sem merem kérdezni Tőled, hogy mióta, kinek az utasítására létezik a "történelmi magyar zászlók" kifejezés, mert mégegyszer megpukkadsz, attól tartok.

Szórakoztatóak az előítéleteid. Szerintem te még a magyar vármegyékről is azt hiszed, hogy hatvannégy volt belőlük... : DDD

Kedves farkas!
Bizony, bizony a pupunak van igaza, bármennyire is fáj ez neked, vagy a fajmagyaroknak.
A Hires Turulmadaratokat, le sem tették nem hogy ezer évig, de tovább. Az sem bizonyított, hogy a Turul ( amely török eredetű szó – és belső ázsiában egy vadászati módot jelöl- azzaz azt hogy a hogyan vadásztak a belső-ázsiai népek) , hogy melyik nagytestű madarat jeleníti meg. Lehet sas, sólyom, vagy keselyű is akár. Mivel mint mondtam ez inkább egy vadászati módot jelölhet ezért valamilyen vadászathoz használatos madárral azonosítják nyelvészek és történészek. Belső Ázsiában a madaras vadászati mód egy kedvelt vadászati mód volt ezt bizoyítja az is hogy hét szavunk jelöli a vadászmadarakat, bár ezek mindegyike török eredetű : sólyom, ölyv, turul, torontál, bese, zongor és karvaly.
De szempontunkból az a lényeges, hogy általában a turult valamely sólyom féleséggel azonosítják ( altáji, kerecsen,zongor)
Ennyit a madár etimológiájáról.
Az a helyzet, hogy a középkorban – Honfoglalástól kezdődően piszkosul nem érdekelt senkit a turulod. István király harci zászlaján, a zászló nyelén szerepelt utalva arra, hogy István a megyer törzs leszármazottja (ez az összes bizonyítéka annak, hogy Árpád létezet, semmi más, mert például Írásos emlékek szerint a magyarok vezérét Kurszánnak hívták,)
A turul állítólag a megyer nemzettség totemállata volt, de ezen az alapon lehetne a jelkép a szarvas, a vaddisznó, vagy akár az ázsiai nagytestű Canis lupus azaz házikutya
Erre utal például a Eb ura fakó – dehonesztáló közmondásunk is. Az eb szavunk 1138/1329-ben fordul elő először, jelentése ’kutya’. Ősi örökség az ugor korból, megfelelői előfordulnak a vogulban és az osztjákban is. Az eb szó a faj történeti gyűjtőfogalma.
A fakó 1536-ban ’kutya’, 1703-ban ’világos szőrű ló’, 1636-ban ’vasalatlan szekér’ jelentéssel fordul elő. Nyelvjárási szó, szinte csak az „Eb ura fakó” szólásban maradt fenn. Eredetét és történetét tekintve származékszó a fa főnévből és a kó képzőből; eredeti jelentése ’fából való, fához hasonló színű’ lehetett. A fakó kutya, a fakó ebből jött létre.
Vagy például a Gaz cenk kigfejezés is ezt erősítheti meg.
A cenk 1138/1329-ben falunév, 1395-ben ’kutya, vadászkutya’, 1708-ban ’lovász-legény’ jelentésű (Herman O. 1914: 585). A szó eredete ismeretlen. Eredeti jelentése ’kutya’ vagy valamely kutyafajta lehetett.
Ha már mindenképpen szimbólumokról beszélünk, akkor inkább a kutya lehetne mint a turul.Több mondánk és szólásunk utal erre. Csak úgy mellékesen jegyzem meg.
Tehát nem kéne olyan nagyon ragaszkodni ehhez, mert egyrészt jelenleg csak arra van elfogadható adat, hogy Istvánnál jelenik meg, és hogy egy vasászati módot jelöl. a többire csaki a mondák és mesék alapján lehet következtetni. ( Bár mindegyik népi mesének és mondának van valamilyen valóság alapja, de ebből történelmi tényeket levonni kissé merész feltételezés)
Feltehető, ha Álmos és Árpád létező személyek voltak, akkor is csak Szakrális vezetők, azaz Kendék lehettek Szemben a katonai vezetővel a Gyulával. Mivel Álmos és Árpád halálnak időpontja és körülményei sem ismertek lehetséges, hogy csak mitikus alakjai a magyar mondakörnek, több embernek a tevékenységét egy személybe zsúfolták be.
Megjegyzendő Kurszán nem a megyer nemzettség tagja volt, Ha az ő vezetésével történt a Honfoglalás akkor bizony az egész Honfoglalási metodikánk hibás és semmi köze sincs az un. Árpád – házhoz meg Árpád-sávhoz, amely egyébként is a bécsi udvar által elrendelt elnevezése a magyar királyoknak.
De vissza a turulhoz. a 19 századig nem is foglalkozott vele senki, nem jelentett semmit sem. a 19 század költői hozzák újra köztudatba oly annyira, hogy 1896-ban a Wekerle kormány állíttat hét emlékművet az országban amelynek tetjén a mondákból ismert Turul volt - alakja és formája innen származik.
( Kézai Simon Képes Krónikájában van rá utalás, de mint tudjuk ez nem tekinthető autentikusnak, mivel Annonymus nyomán készült szintén megrendelésre az Anjou – ház magyar koronára való jogosságának az igazolására- tehát az minden csak hiteles dolog nem.)
Ebből a hét emlékműből csak kettő található a mai Magyarországon a többi (Nyitra Munkács Brassó, Dévény és Zimony) nincs a Magyar Köztársaság területén. A korai közép korban a Népvándorlás idején volt kedvelt diszítő elem a madár ábrázolás Hunok, Alemánok, Avarok és Magyarok is ennek az ábrázolásnak a jeles képviselői ( pl.az osztrák császári kétfejű sas ennek a következménye)
Szóval ennyit a tururlról és az ezeréves szimbólumról. Az a helyzet, hogy ha a költők nem hozzák a köztudatba, ma sem érdekelne senkit sem a turul. Csak hát ezt a fajmagyar büszkeségetek nem tudja tolerálni. és ezért inkább mindenféle magyarázatokat kreáltok. Ugyan ez a helyzet az Árpád-házzal, meg az Árpád sávval ( az például egy Aragóniai királylány címerét követve került Magyarországra), a déli harangszóval, meg a háromszínű zászlóval, és lehetne még folytatni a hamis jelképek sorozatát, miközben a tényleges hősi jelképeinket pedig nem is méltatjátok figyelemre.

A nemzetet nem így kell tisztelni, amúgy meg a nemzet te, én, meg a marosvásárhelyi székely kislány vagyunk, ameddig ő magyarnak tartja magát.
Ne akard senkinek előírni, hogy hogy élje meg a magyarságát, nem vagy te erre felkenve.
Tudod, én magyar vagyok, ez az én természetes állapotom, nem is tudnék más lenni, és ha beletekerném magam az árpádsávosba (melyet egyébként Árpád sosem használt) és a hasamon ütemre kefélne két turul, akkor se lennék magyarabb.
Vannak dolgok, melyek azoknak, akiknek szilárd az identitásuk evidenciák, akiknek meg labilis az önértékelésük, azoknak meg mankó kell az életükhöz - vagy két turul a hónuk alá.
És tévedsz - nem gyűlöllek,inkább szánlak...

:O)))

 

Az Amerikaiak közmegegyezéséról írtam és ezt tiszteletbe kell tartani !

Nálunk ez még nem alakult ki, csak a jobboldal szeretné ezt ráerőltetni az egész nemzetre !

Ezer évig volt róla mende monda, ezt akartad mondani ugye ?

Ebből a mondákból válogattok magatoknak jelképeket, nyilat, rovásírást, koronát, stb. és próbáljátok ráerőltetni másokra !

Ha a turul madár lenne a jelkép, akkor nem lehetne István királyságát dicsőíteni, inkább a Koppányét kellene !

Nem gondolod ?

Tulajdonképen ki is az igazi magyar ? Koppány, vagy a németekkel szövetkező István ?

Ki az ANTIMAGYAR kettőjük közül ?

A tojó galamb hasonlatot nem én találtam ki, az a közbeszéd alapján közlöm veled ! A TURUL lábaközött lévő nagy tojás és a madár erőlkodése asszociációjából fakadó megállapítás ! /Van aki annak látja/

A többség pedig csak nézi a hülyeségeiteket és arra gondol, hogy ezek mást se tudnak csak magyarkodni és kiderül róluk mint csanádról, hogy még ezt is csak hazudják !

 

Nézz tükörbe légy szíves. Azt fogod látni, hogy itt az egyedüli gyűlölködő te vagy. Legalábbis a hozzászólásaidból erre lehet következtetni. Egyébként nekem az a meglátásom, hogy a te "bandád" nem a többség.

A csodaszarvas a sztálinvárosi acél márkajelzése volt.
:O)))))

Nos, ha így állsz a jelképekhez, akkor felőlem csatlakozz a melegfelvonuláshoz, normalitást tagadni! A deviancia, a bűn mellett mindig kiállt az ilyen liberálfasiszta téboly, dea Szent Koronát lemicisapkázó antimagyarok, meg az Árpád sávost lenyilasozó bűnvédők, és a Szent Jobbot letetemcafatozó idegenszívűekkel nincs és nem is lehet párbeszéd! Mi van a többség érzékenységével, mikor a demagógok tombolnak? Nekem tisztelni kella magát demokratának hazudó fasisztát, de a nemzet nem kap tiszteletet a magyarságot nyomokban sem mutatóktól! Hála az égnek a szavazók kilökték a liberálfasiszta tébolyt és soha többé nem kerül ez a banda a hatalom közelébe. Még van pár hely, ahol uszítanak ellenünk, de lejárt az idejük! Agyő, gyűlölködők!!! :-)

Miért is idézgessek neked? Olvass utánna, ha kíváncsi vagy! A Himnuszban, lobogóban, címerben milyen közmegegyezés volt? Aki a magyarság történelmi jelképeit mocskolja, az nem lehet része a nemzeti egységnek, gyakorlatilag egy idegenszívű senki! Én tisztelem a múltunk, jelképeink. Gondolom a csodaszarvas is csak egy rőtvad neked, Hunor, Magor meg két vadász! Na igen sajnállak ezért, mert szerencsétlen az, akinek nincs identitása! Mit is keres a turul az NBH címerében? Csak nem Orbán abban is a tettes? :-) Nevetségesek vagytok!

És azt te honnan veszed, hogy a kerecsensólyomot hívják turulnak, és nem a rétisast? Vagy a varjút?

Ide tudsz egyetlen idézetet írni Széchenyitől vagy Kossuth-tól a turulról? Vagy ők is antimagyar nemzetellenesek voltak?

Elárulom: senki sem tudta az elmúlt 1000 évben, hogy valaha létezett-e turul. És főleg: a Horthy-korszak előtt nagyon kevesen foglalkoztak vele.

Várom a Széchenyi-idézetet. Vagy Kossuth-ét. 

De lehet Mátyás királytól is. Vagy Szent Istvántól.

  • 501
  • -502

Maraggyá mááá, még a neve sem létezett, csak a nyelvújításkor újította meg valaki, aztán meg itt az elműlt félévszázadban is mindenki tojt a te madaradra - görbét.
Előtte is csak az idióta nacionalisták magyarkodtak vele.
Olyan ez, mint az indiánok totemoszlopa, éppencsak még nem táncoltok körülötte, te meg olyan vagy, mint Winnetou a metrón - kissé divatjamúlt.
Te tőlem ott tojózhatod minden nap, de ne akarj idióta, és a tetejében ócska sovinizmussal átitatott, rossz reminiszcenciákat keltő szimbólumokat rámkényszeríteni.
Legfőképpen pedig a hivatalban levő magyar miniszterelnök ne avasson tízméteres fütyköst a hatvannégy vármegye címerével, mert erre kényesek az utódállamok, márpedig ott éldegél pármillió túsz, akiknek ezzel rosszat tesz.
Közmegegyezés...
Röhögnöm kell...

:O)))

Miféle közmegegyezésről írsz? Ki kéri ki a véleményed, vagy az enyémet is? Ezer évig megfelelt szimbólumnak és most akarsz ebben egyeztetni? Ez olyan, mint a szülés utáni abortusz! Ja és épp te írtad, hogy a kerecsensólyom  létezik! Ezt egy módon lehet értelmezni: antimagyar nemzetellenesség.  Tojó galamb? Téged akkor hogy hívjunk? Ebben sem volt közmegegyezés! Bizony, a többség szava számít még és az nem a te jelképgyalázó véleményed!

Még, hogy nem a jobboldal szent totemállata !

Akkor miért kapod fel a vizet egy tojó galamb miatt ?

Amerikában a fehérfejű rétisasról közmegegyezés van és mindenki által elfogadott szimbólum, az mellett, hogy egy létező valódi állat !

Egy szobor és egy szervezeti embléma, két külön fogalom !

Annyiban közösek, hogy a nemzet egy kicsi része számára jelent valamiféle jelentést !

Egy ránkerőszakolt szimbólum, amit a jobboldal választott ki, sok ember számára nem jelent semmit, Ráadásul ilyen madár nem is létezik és soha nem is volt !

A koronára is hivatkozhattak volna, azt is kikiáltották már a nemzet szimbólumává, meg a vitrinekbe helyezett, kifüggesztett NENYIT !

Szóval lenne itt lehetőség vegzálásra elég alkalom, ha úgy gondolnák, de azt hiszem, hogy már csak ez hiányozna ahhoz, hogy rendet tanuljunk !

Már amit Orbánék rendbek neveznek, veled együtt !

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Alkotm%C3%A1nyv%C3%A9delmi_Hivatal

Kis tájékoztató,  kivel gúnyolódsz! Nem a jobboldal szent totemállata, de olvasd el a cikket! Gondolom, ha az Amerikai fehérfejű rétisasról írtál volna ott így, már kopogtattak volna! Így sem kizárt!