K. Kovács Marika: Nem elég…

 

Az én koromra mondják azt, hogy "megette a kenyere javát", hogy  sok mindent láttam már, hogy – elvileg - nem kéne meglepődnöm semmin. Mégis nagyon sok minden van, amit értetlenkedve figyelek, és nem tudok beletörődni abba, hogy ha egyszer valamit lehetne eredményesen és jól tenni, akkor miért tesznek keresztbe az emberek, emberek csoportjai  egymásnak abban, hogy a jót elérhessük.
A jelenlegi politikai helyzetre gondolok.

Itt, a jelenlegi kormánnyal elégedetlen emberek oldalán sokan vagyunk - de nem segítjük, hanem gátoljuk egymást. Legalábbis az általam látott többség ezt teszi. Úton-útfélen találkozom olyan írásokkal, véleményekkel, amik – ha valóban kormányváltást akarunk – nem kéne, hogy ott legyenek. Általam (is) tisztelt újságírók, közírók, bloggerek… nyilvánosan véleményt alkotók elmondják ugyan, hogy ez a kormány milyen tarthatatlan már, hogy a miniszterelnökünk korrupt, hazug, szégyent hoz országunkra – de ugyanakkor az ellenzéket is ütik, vágják, ezerrel.

Mire gondolok? Például arra, hogy most már szlogen lett: „az ellenzék töketlen”
Kedves véleményformálók! Újat mondok tán azzal, hogy ellenzékben nem csak pártok, politikusok vannak, hanem az ellenzékben mi is benne vagyunk, akiket letöketleneznek? És igen, azok is benne vannak, akik hangot adnak a véleményüknek, hogy az Orbán-kormány tönkrevágja az országot. Az ellenzék „töketlenségén” akkor lehet változtatni, amikor ebben mi is hathatósan részt veszünk. Mindenki.

Tessék mondani: amikor mi ütjük az ellenzéket, valóban elvárható, hogy a bizonytalanok, az otthon csendben meghúzódók fogják magukat, és elmennek szavazni a „töketlen” ellenzékre? Amikor a véleményalkotók kifejtik, hogy nem szabad a Fideszre szavazni, de nincs is alternatíva? Ezzel kedvet adnak tán ahhoz, hogy az eddig passzív emberek elmenjenek és szavazzanak az Orbán-kormány ellen? Nem fognak elmenni. Ezzel csak azt érjük el, hogy továbbra is a pártok törzsszavazói mennek szavazni. És ez – már több alkalommal bebizonyosodott – a Fidesszel szemben kevés, nagyon-nagyon kevés.

A Fidesz szavazói akkor is ott maradnak Orbán mellett, amikor 90 forint egy darab krumpli és 6-800 forint egy levesbe való petrezselyemgyökér, akkor is, amikor a kórházakban cafatokban lóg a vakolat és akkor is, amikor megépítik a sokadik stadiont - ahelyett, hogy az ország rosszabbul élőinek (és ők vannak többen) a gondjait megoldanák. Most nem írok arról, hogy mentálisan milyen ember vezeti az országot – a bűn az nem betegség, amit orvosoknak kell kezelni, a bűn az társadalmi probléma, amit a társadalomnak kell orvosolnia. Ám abban biztosan egyetértünk, hogy az évek óta tartó határtalan gyűlölet-, félelemkeltő és hazug propagandájával, hogyan hülyítette és rontotta meg lelkileg az ország erre fogékony lakosságát. Ők akkor is rá fognak szavazni, ha az éhhalál küszöbén vannak, mert inkább éhen halnak, de nem akarnak „migránsnak” bélyegzett földönfutó hajléktalant látni, Soros az ördög, meg a kommunisták, zsidók, cigányok, melegek – és szegény, beteg, elesett embert sem akarnak látni. Meg egyébként is: szárnyal az ország gazdasága, de ha mégsem, azért is a volt ellenzéki kormányok a hibásak. Ezt érte el Orbán aljas kommunikációja.

Fel kell ébrednünk! Ha a mi oldalunkon nem változtatunk a közbeszéden, ha nem tartunk össze az ellenzéki oldalon, sem az uniós, sem pedig az önkormányzati választáson esetén nem fog javulni semmi. Megismétlődik a 2006-os rémálom – újra és továbbra is narancsba borul az ország.

A „töketlen ellenzéken” kívül a másik, ami az ellenzék sírásója – az együttműködés, vagy összefogás, vagy közös megegyezés stb. kérdése. Egy-két éve még nekem is az volt a véleményem, hogy a Jobbikkal soha.

Viszont az elmúlt évek bebizonyították, hogy sem a nagyobb, sem a kisebb pártok nem kerülhetők meg, nem maradhatnak ki a Fidesszel szembeni „harcban”. Miért nem? Mert sok minden változott/változik az évszázadok folyamán, de a matematika, a számok törvényei állandók, megmásíthatatlanok. Ez pedig azt mutatja, hogy mindenkire – a Jobbikra is – szükség van egy közös fellépésre a Fidesz ellen. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy feladjuk baloldaliságunkat, mint ahogy a Jobbik sem fog szeretni minket, de… És ha végre sikerül megszabadulni az Orbán-kormánytól, utána lehet rendezni a sorokat. És van még egy súlyos – ha tetszik, elvi - érvem: Orbán a demokratikus intézményrendszer alapjait ássa alá, tudatosan építi az egyszemélyi „puha” diktatúráját. És ennek megakadályozása, leállítása a Jobbiknak is elemi érdeke, Orbán rendszere a nyakukra tette a kést. Igenis, közös érdek, igenis, a Jobbikkal közös politikai feladat ennek megálljt parancsolni.

Tudomásul kell venni, hogy a pártok és politikusok munkája nem elég a választások sikeréhez. Kell mindenkinek a segítsége. Az enyém, a Tied, az Övé. Minek kell ahhoz történni, hogy mozduljanak az emberek?

Hát milyen emberek vagyunk mi? A minap olvastam egy (számomra) elkeserítő vitát az MSZP Facebook oldalán. Szavazatszámlálók jelentkezésére kérnek embereket. És mi lett a vita tárgya? „Mennyit fizetnek?” „Mi az, hogy nem fizetnek, Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen?!”.

Tessék mondani, nem közös érdek, hogy ellenőrizni lehessen a választás tisztaságát? Micsoda felhördülés volt a legutóbbi választáson, hogy választási csalás történt! Lehetne tán TENNI ellene. Én több választáson részt vettem szavazatszámlálóként. Már akkor sem fizettek, amikor a baloldal még nem állt olyan rosszul, mint ahogy most. Maximum a helyi elnök meghívta ebédre a részvevőket. Valaha megtiszteltetésnek vették az emberek, hogy tevőleg részt vehettek a választáson. Most meg? Mennyit fizetnek? És ha a szocik nem fizetnek, akkor Orbán meg majd még jobban megerősödve elüldözheti az unokádat Ausztriába, Németországba, Angliába?

Hogy is mondta Hofi Géza? „Akinek nem inge, az ne vegye magára. De akinek inge, az öltözködjön föl most már végre…!” Hát ennek szellemében írom a következő mondatokat.

Valóban „uncsi”, hogy unos-untalan azt lehet hallani, olvasni, hogy milyen semmi az ellenzék, hogy mennyire bénák, ostobák és nem hatékonyak. Közben meg azon kívül, hogy ezt mondják, írják - mást nem is tesznek. Ezzel – azt gondolják – hogy elvégezték a munkájukat, tettek azért, hogy jó irányba forduljon az életünk.
Nem. Ezzel csak ártottak.

Ahhoz, hogy jót tegyenek, az kell, hogy a kifelé történő kommunikációban Az Ellenzék Legyen Érinthetetlen. TABU. Legalábbis a választásokig. Ha valamit hülyeséget látnak, tessék lenyelni (egyébként sem biztos, hogy igazuk van), és majd ha elvonult fejünk felül a veszély (azaz az Orbán-kormány) utána lehet újra egymást ütni a  töketlenkedés miatt. Szóval… aki magára ismer esetleg az írásomban, annak üzenem: „…az öltözködjön föl most már végre!”
Mert:

    „Nem elég jóra vágyni:
    a jót akarni kell!
    És nem elég akarni:
    de tenni, tenni kell!
    A jószándék kevés!
    Több kell: - az értelem!
    Mit ér a hűvös ész?!
    Több kell: - az érzelem!
    Ám nemcsak holmi érzés,
    de seb és szenvedély,
    keresni, hogy miért élj,
    szeress, szenvedj, remélj!”

/Váci Mihály/

(Megjelent a Civilhetesen)
 …