MSZP | A Magyar Kultúra Napja

Hiller: csökkentsék 5%-ra a kulturális áfát!

Csökkentsék az általános forgalmi adót 5 százalékra a színházak, a komolyzenei, jazz- és könnyűzenei koncertek és a múzeumok állandó kiállításai esetében – ismertette Hiller István, az MSZP volt oktatási és kulturális minisztere pártja javaslatát a magyar kultúra napján, kedden. A javaslatot azzal indokolta: megszűnt a TAO kultúrtámogatásra fordíthatósága, a támogatási rendszer bizonytalan. „Ennyire széttagolt és tudatosan szétaprózott sosem volt a kultúra területe. (…) Ahogy nincsen egységes szerkezet, úgy nem látszik egységes koncepció sem.”  Az autonómiától való félelem a kormány legfőbb jellemzője: „Minden gyanús, ami nem központosított. Minden zavaró, ami önálló, minden problémás, ami alternatív.”

Az MSZP nevében is megköszönte a kultúrában tevékenykedők munkáját. Mint mondta, azért is a köszönet illeti őket, mert a kormány politikája nem segíti az értékőrző és értékteremtő munkájukat.

Hiller részvétét fejezte ki Andy Vajna halála miatt: „Igazi stratéga volt. Kitűnő szervezőkészségét, és nagy kapcsolatrendszerét a magyar film szolgálatába állította.  Legyen neki könnyű a föld.”

(Nem nagyon törte magát a magyar kultúra napjáról való megemlékezésben a kormány. A jeles napot – amit ma épp 30 éve ünnepelünk – a területért felelős Kásler miniszter azzal tisztelte meg, hogy Orbánnal részt vett egy találkozón Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nunciussal, akinek a magyar kormány megígérte: egy teljes évig finanszírozza három szíriai kórház működését – írta meg az origo.)