Szégyelljem magamat?

Egyik ismerősöm - csak úgy, mellékesen - rákérdezett, hogy nincs-e bennem semmi szégyen a pártom miatt? Bevallom, elsőre ledöbbentem, mert, ha valami miatt időnként szégyellni szoktam magamat, hát az nem éppen a párttagságom. Aztán csak kiderült, hogy nekem az áprilisi országgyűlési- és a hét végi időközi választási eredmények miatt kellene szégyenkeznem.
A megdöbbenés mellett meg is lepődtem - így aztán semmi érdemleges válasz nem pattant ki a fejemből, így most, ilyen formában szedem össze a véleményemet a kérdésről.
Igen. Valóban, gyalázatosak a választási eredmények az ellenzékre nézve - azonban azt nem értem meg, hogy miért csak a pártokat hibáztatja bárki emiatt. Csak félve, csak halkan kérdezem: hol van a választópolgárok felelőssége? Talán Nagy-Britanniában a Brexit felelőssége azoké, sőt, kizárólag azoké, akik azt ellenezték…?
Hol van azok felelőssége Magyarországon, akiknek a képébe hazudott és hazudik a hatalom, akiket megnyomorított erkölcsileg és anyagilag Orbán Viktor kormánya?
A nyugdíjasoké, akiknek a szemét Erzsébet-utalványokkal szúrták ki, akiket kirúgtak a rokkant-nyugdíjas státuszból, akiknek a havi nyugdíja az éhhalálhoz sok, a megélhetésre már nem telik belőle?
Azoké, akiket valóban nem hagyott árokszélén a Fidesz-kormány, hanem rúgott még egyet rajta, hogy bele is essen?
A devizakárosultaké, a trafik-bizniszt elszenvedőké, vagy akiktől lenyúlták a magánnyugdíj megtakarításukat?
Van még több, az Orbán-kormány miatt károkat elszenvedő, lecsúszott embercsoport. Ha a számukat összeadjuk, világosan kiderül, hogy ők vagy nem szavaztak, vagy szabadon szétszórták a szavazatiakat több párt között, vagy éppen a Fideszre szavaztak. Hiszen, ha nem így lenne, akkor nem lett volna az áprilisi választáson a jelenlegi kormánypártnak kétharmada.
Ő helyettük szégyelljem én magamat?
Vagy azt szégyelljem én, hogy a választópolgárokat nem érdekli az egészségügy borzasztó helyzete, az egészségügyben kialakult orvos- és ápolószemélyzet-hiány? Az egészségügyi intézményekben omladozó falak, a rozsdamarta fürdők? Sok helyen a takarítószemélyzet hiánya miatti kosz? Hogy a kórházi fertőzések száma egyre nő? Semmelweis forog a sírjában.
Szégyelljem az oktatás helyzetét? Hogy lassan nem lesz tanár, akivel el lehet kezdeni szeptemberben a tanévet?
Szégyelljem, hogy aki csak teheti, elmegy külföldre dolgozni, vagy tanulni?
Szégyelljem, hogy olyan országban támogatok egy pártot, ahol a választók más pártokat is támogathatnak?
Nem, nem szégyellem. Azt viszont igen, hogy olyan kormányunk van, ami abban érdekelt, hogy gomba módra szaporodjanak a stadionok, hogy Felcsúton több milliárdért kiépítsék az ország fővárosát Orbánnak és családjának.
Szégyellem, hogy szétlopják az országot, szégyellem a luxus-helikopterezést, a luxusvadászatot és pl. Szijjártó kiskakas a szemétdombon viselkedését.
Szégyellem az orbáni politikát, a mérhetetlen gyűlölet és félelemkeltést. Szégyellem a menekültekkel kapcsolatos kétkulacsos bánásmódot. Szégyellem, amit Soros Györggyel kapcsolatban csinál a kormány.
Szégyellem a választói finnyás butaságot, aminek semmi sem jó igazán, de legkevésbé a Fidesz nem jó.
Végezetül a kérdező ismerősömnek válaszolok, hogy nem a pártok, a politikusok azok, akik le tudják váltani a kormányt, akik jó választási eredményeket érhetnek el. Ők csak meg tudják mutatni a választópolgároknak, hogy mik azok a dolgok, ami egyre rosszabb, reménytelenebb helyzetbe sodorják az országot. Igyekeznek minél több emberhez eljuttatni, hogy mit és hogyan lehetne jobbá tenni, helyrehozni. És ebben nem volt hiány - legalábbis az én pártom esetében nem. Óriási munkát végeztek/végeztünk ebben az ügyben.
A válaszok eljutottak a választópolgárokhoz. Az ő felelősségük, hogy nem éltek vele.
K. Kovács Marika…