Lukácsi Katalin: Az igazi cél az ellenzéki kétharmad

Egy mozgalom képe lebeg a tüntetésekben testet öltő új ellenzék egyik arca, Lukácsi Katalin szeme előtt, a volt KDNP-s aktivista, politikus azt is elárulta, kire szavazott, és azt is, miért kell az ellenzékieknek felvenni a képviselői mandátumukat, és hogy hogyan ad interjút a kormánybarát médiának.

Hvg.hu: Lázas keresés folyik az ellenzéki oldalon, megjelent az úgy nevezett "új ellenzék", amiről senki nem tudja, hogy micsoda, ön az egyik arca ennek. Mit lehet erről mondani, van-e ilyen, vagy csak a tüntetések miatt tűnik úgy, hogy létezik? Formálódik-e valami a háttérben?

Lukácsi Katalin: Amikor a választások előtt a Viszlát, kétharmad! kezdeményezést csináltuk több civil szervezettel együtt, kaptuk a megjegyzéseket, hogy mivel megnevezzük az esélyes ellenzéki jelölteket, ezzel politikát is csinálunk. Felmerülhet kérdésként, hogy a média találja-e ki az új ellenzéket, vagy az dörömböl az ajtón? Mert a harmadik kétharmados fiaskó új kérdést szegez az ellenzéki szereplőknek, hogy hogyan tovább, mert így nem mehet tovább. Nehéz helyzetben vannak, ahogy a pártfüggetlen ellenzéki civilek is, mert egyedül sem megy, a pártokkal sem megy. Olyan feladvány van előttünk, amiről nem tudni, hogy meg tudjuk-e oldani egyedül. Egyre többen beszélnek arról, hogy kétpártrendszerré kell tenni a mostani rendszert, ez lenne az új taktikánk. Két reális út áll előttünk: az egyik, hogy épül egy mozgalom, amely becsatornázhatja az ellenzéki pártokat, elszipkázhat tőlük szavazókat, a másik pedig, hogy megerősödik az egyik ellenzéki párt, ami más pozícióból tárgyal a többivel.

Tovább...