Valami megroppant

Régi felvételeket nézegetek az interneten. Orbán Viktort hallgatom, mert volt idő, amikor nem csak migránsozott, sorosozott, kerítésezett. Megszívlelendő, örökérvényű gondolatai is voltak. Most, egy videón ezt hallom tőle: " Régi törvény: Ha a hatalom azt akarja, hogy tiszteljék, tiszteletre méltónak is kell lennie!"

Zengő hangon messze száll az üzenet, jól hallatszik a téren, behallatszik a környező kis utcákba, elhallatszik egészen máig, 2018 tavaszáig. Hogy innen aztán bumerángként visszafordulva annak ártson elsősorban, aki ezeket a szavakat oly lelkesen és lelkesítően kimondta. Mert most nekik kellene méltónak lenni erre a tiszteletre!

De hogy lehet tiszteletre méltó az a hatalom, amelynek a propagandáért felelős miniszterét hónapok óta nem lehet látni a nyilvánosság előtt, mert a kormány attól fél , hogy meglátva Rogánt mindenkinek az elhazudott helikopterezése jut majd eszébe? A helikopterről meg utána rögtön Semjén miniszterelnök-helyettes más pénzén kilőtt háziasított rénszarvasa, meg hogy inspiráló lenne neki a védett jegesmedvékre vadászni. (Svédországban a magyar miniszterelnök-helyettes elleni büntető eljárás folyamatban van.)

Kit tiszteljünk? Matolcsyt? A közpénzek 100 milliárdjainak saját alapítványokba történt kitalicskázásáért, vagy az általa használt, de a fia nevén lévő, gyosan jött 400 milliós villájáért? Vagy talán Kósát, aki képes volt egy nap alatt négyféle választ adni egy ezerháromszáz milliárd forintos kérdésre, és hogy ne beszélhessen több sületlenséget, őt is jobbnak látták elrejteni a választók elől? ( A feleségnek, mamának adandó 800 milliós aprókról itt ne is beszéljünk!) Vagy Lázárt, akinek a termőföldjei között egyszer csak kinő a földből egy csinos kastély, és aki a hódmezővásárhelyi bukás óta nem győz kompenzálni? Hol disznótorossal, hol azzal, hogy kiszalad Bécsbe vérig sérteni a sógorokat, aztán hazajön és egyetlen mondattal megalázza, kirekeszti nyolcszázezer cigány honfitársunkat?!

Valami megroppant. Ott tartunk, hogy alig egy héttel a választások előtt a Fidesz vezető politikusai bujkálnak, még a miniszterelnök sem meri bejelenteni programjait, rajtaütésszerűen lep meg városokat, hogy csak a legszűkebb helyi fideszes vezetők tudjanak az érkezéséről, titokban szervezzenek neki ünneplő hívőket, hogy ne kelljen válaszolnia a tett és elmulasztott intézkedéseire vonatkozó kérdésekre, no meg persze Tiborczra, Mészárosra.

A Jobbik, meg talán egy kicsit mi is Simicska "atombombájára" vártunk. Nos, úgy tűnik, atombomba nem lesz, ha csak nem tekintjük annak a Simicska kezében megmaradt médiát, meg azt a néhány hírportált, amelyeket a Fidesznek még nem sikerült sem ellehetetleníteni, sem lenyúlni, vagy bezárni. Mert ezeken a felületeken és a közösségi médiában még megjelenhet az igazság, és nem kell semmit sem várni a "Lajostól", az igazság maga, az az atombomba. Míg néhány héttel ezelőtt a választók nagy része azt gondolta, hogy az idei választást, ha esetleg nem is kétharmaddal, de a Fidesz-KDNP harmadszor is behúzza, ma már nem csak az elemzők nem tudják megmondani, mi lesz, de láthatóan a Fidesz vezetőinek is szavazóinak is ott van a fejükben a kétely: Hát lehet így győzni? Naponta előbukkanó újabb és újabb korrupciós ügyekkel?

Lehet-e győzni úgy, hogy a komolyan vehető pártok közül a Fidesz az egyetlen, amelynek nincs programja, a képviselőik menekülnek a kérdések és a viták elől, s még a miniszterelnök is gyáva ahhoz, hogy kihívóival szembenézzen.

Most a Fidesz az a párt, amelyet teljesen körül ölel a korrupció, és ma - a Tiborcz-ügy után - már a legelvakultabb Fidesz-szavazók sem mondhatják azt, hogy csak a környezete rossz, a jó főnök semmiről sem tudott.

Száll, repül az a bumeráng visszafelé, és azt fogja eltalálni, aki elhajította, a Fideszt és Orbánt. Keservesen hosszú lesz számukra még ez a húsvét után előttünk álló egy hét. De hosszú lesz az ellenzék számára is. Hosszú munkahét. Megérezve, hogy a Fidesz bukni fog, ellenzéki oldalon most mindenki munkamániás lesz. Vona valószinűleg még bízik a Simicska-féle atombombában, neki ez az esélye. Karácsony Gergely meg közben szívós munkával, következetes, az emberek gondjaira figyelő politikájával felépítette magát, van 100 pontos programja, van árnyék-kormánya, van magas és egyre növekvő népszerűsége, társadalmi elfogadottsága, egyértelműen a demokratikus ellenzék vezetőjévé vált, ö lett a kihívó.

Nekem nincsenek kétségeim. Ha a választók látják, hogy mi történik ebben az országban, akkor elmennek szavazni. És ha elegen elmennek, akkor bő egy hét múlva Karácsony Gergelyt miniszterelnökként köszönthetjük Magyarország élén, és elkezdhetünk egy békésebb, jobb, szebb, igazságosabb, szerethetőbb hazát építeni mi, mindannyian.

Hajrá MSZP-Párbeszéd, hajrá demokraták, hajrá változást akaró szavazók!

 

(Tóth Norbert /MSZP/ oldaláról, a jogtulajdonos engedélyével)

 

 …