MSZP | Az ellenzék kivonult

A teljes ellenzék kivonult a parlamentből

A teljes ellenzék kivonult a parlament mai, botrányba fulladt üléséről, miután a kormánypártok megakadályozták, hogy az ellenzék obstrukciós javaslatai napirendre kerüljenek. Az ellenzék 2.925 módosító indítványt nyújtott be a rabszolgatörvényhez, hogy azt ne lehessen szerdán megszavazni. Ezeket egyenként kellett volna tárgyalni, de Kövér házelnök szabályellenesen úgy döntött: egyben letudja az egészet. Közben a parlamenti őrséget az ülésteremhez vezényelte.
Dr. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta: ma példátlan esemény történt az országgyűlésben: a Fidesz arra vetemedett, hogy az ellenzéket alapvető jogától, az obstrukciótól, megfossza. „Ez egy több százéves intézmény, amit most egy csalással, egy egyszerű csalással lesöpört az asztalról a fideszes többség.” Megerősítette: az MSZP kiáll a szakszervezetek mellett és tiltakozik a rabszolgatörvény ellen, és minden eszközt meg fog ragadni, hogy a parlament ne tudja elfogadni ezt a törvényt.
Vadai Ágnes, a DK alelnöke elmondta: Kövér házelnök az Országgyűlési Őrség mögé bújt: felsorakoztatta őket az ülésterem bejáratánál és a Fidesz-frakció helyiségénél. „A házelnök immár arra készül, hogy erőszakkal távolítsa el az ellenzéki képviselőket (…) a plenáris ülésteremből.”
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: a kormánypártok rettegnek, mert „pontosan tudják, milyen aljasságra készülnek ennek a törvénynek az elfogadásával. (…) Az egyetlen eszköz, ami a kezükben maradt, az az erőszak” – mondta.
Lukács László, a Jobbik frakcióigazgatója azt mondta: a fideszes többségnek minden eszköze megvan arra, hogy az országot normálisan működtesse, mégis erővel és hatalmi gőggel él. A kivonulással az ellenzék lemondott arról a ritka lehetőségről, hogy Orbánt személyesem kérdezze például a repülőzéséről – de a rabszolgatörvény ellen nincs más lépés, mint a közös ellenzéki fellépés. „A kormány rossz irányba robog” – mondta.
A rabszolgatörvény a legsúlyosabb, legveszélyesebb törvénye a ciklusnak, a mai ülés káoszba fulladt – mondta dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője. „A demokrácia fekete napjának voltunk a tanúi” – mondta. A „gyalázatos törvény” elfogadásának megakadályozását nemzeti ügynek nevezte, és felszólított mindenkit az összefogásra ennek érdekében.
Szél Bernadett független képviselő azt mondta: ami ma történt, az nem az ellenzéki képviselőkkel történt, hanem mindazokkal a szavazókkal, akik az ellenzéket támogatták. „Nemcsak az ellenzéki képviselőket hallgattatták ma el a magyar országgyűlésben, hanem az ellenzéki szavazókat is!” – mondta.

MSZP | Obstrukcióval a munkaidőkeret-emelés ellen

Illegitim a rabszolgatörvény parlamenti eljárása - 2800 módosító indítványt nyújtunk be közösen a napirendhez, amiről a házszabály szerint külön-külön kell szavaznia a parlamentnek. Ezzel arra teszünk kíséletet, hogy ne kerüljön elfogadásra olyan napirend, amiben szerepel a rabszolgatörvény, és tanulják meg a fideszes a képviselők, milyen az, amikor túlórázni kell. - Dr. Tóth Bertalan, Szabó Tímea, Arató Gergely, Szél Bernadett
(MSZP)

MSZP | Európai bérekkel és otthonteremtési programmal kell megállítani az elvándorlást!

Európai bérekkel és otthonteremtési programmal kell megállítani az elvándorlást!

A kormány a rabszolgatörvény-javaslattal elismerte, hogy kivándorlási válság van. De ahelyett, hogy azt megoldanák, kiszolgáltatják a munkavállalókat – mondta Bihal Dávid, az MSZP elnökségi tagja pénteken. „Miről is szól a Kósa-féle javaslat? Arról, hogy kevesebb emberrel több munkát végezzenek el. (…) Nem rabszolgatörvényre van szükség, hanem a kivándorlás megállítására, ehhez pedig uniós bérekre és otthonteremtési programra van szükség” – mondta. „Mi azonban támogatjuk a szakszervezeteket, támogatjuk a munkavállalókat, és arra szeretnénk kérni mindenkit, hogy szombaton menjen el és álljanak a szakszervezetek mellé, legyenek ott, demonstráljanak, álljanak ki a jogukért, álljanak ki az ellen, hogy nem lehet ma Magyarországon rabszolgaként kezelni a munkavállalókat. Álljanak ki a fiatalok is, legyenek ott, hogy (…) itthon, békében, s tisztességesen tudjanak dolgozni!”