Mesterházy Attila blogja

Mesterházy Attila, pártelnök, frakcióvezető blogja

Újrakezdés a nemzetpolitikában

Hibát követtünk el. 2004-ben a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazáson a rosszul feltett kérdésre rossz választ adtunk. Hozzájárultunk ahhoz, hogy Magyarországon és a Kárpát-medencében fokozódjon az ellenségesség, a bizalmatlanság, a rossz hangulat. Ezzel kapcsolatos bocsánatkérésünket méltó helyen és méltó módon kívántuk megtenni: ezért is látogatott el az MSZP elnöksége testületileg Erdélybe.

 
Önmagában is fontosnak tartom a múlt hibáival való számvetést. Ám még fontosabb, hogy képesek legyünk újrakezdeni. Tanulnunk kell a magunk és mások hibáiból. A felelős körültekintéssel meghozott szakpolitikai döntések mellett szükség van szimbolikus gesztusokra, amelyek erősítik az összetartozás érzését. Elengedhetetlen, hogy a nemzetpolitikával kapcsolatos szimbolikus és szakpolitikai lépéseink összhangban legyenek egymással.
 
Új nemzetpolitikai stratégiánk alapja, hogy a hazai belpolitikai vitákat soha nem visszük a határon túlra. Nem válogatunk saját politikai érdekeink és nézeteink szerint a határon túli magyarság legitim szervezetei között. Különösen nem hátráltatjuk e legitim szervezeteket a minél jobb választási szereplésben. Kizárt, hogy beleszóljunk a környező országok belügyeibe, viszont rendkívül fontosnak tartjuk a minél jobb kapcsolatok kiépítését, amelyekkel segíteni tudjuk a határon túli magyarságot. Az MSZP ennek megfelelően a román szociáldemokratákkal fennálló kiváló kapcsolatát a magyarság érdekében mozgósítja már most is és a jövőben is. A 2014-es kormányváltás utáni időszakban a szomszédos országokkal rendszeresített kormányülések a problémás helyzetek közvetlen megvitatását, megoldását, a bizalomépítést szolgálják majd.
 
Budapest nem felettes hatósága a határon túli magyarok szervezeteinek. Messzemenően tiszteletben tartjuk egymás közötti és belső szervezeti viszonyaikat, elfogadjuk a velük kapcsolatos választói döntéseket, azokat kívülről befolyásolni nem fogjuk. Ugyanezt várjuk el valamennyi magyarországi párttól. Minden, a határon túli magyarságról szóló döntés előtt kikérjük és figyelembe is vesszük az érdekeltek véleményét. Miként a belpolitikában, úgy a határon túli magyarok ügyeiben is ez politikánk egyik alapelve.
 
Kormányra kerülve gyökeresen átalakítjuk a Bethlen Gábor Alap pályáztatási rendszerét. Radikálisan demokratizáljuk a szisztémát, tehát visszaszorítjuk az egyedi elbírálású támogatásokat és jelentősen növeljük a pályázati úton elnyerhető összegek arányát. A jelenleginél nagyságrenddel nagyobb forrást összpontosítunk majd a kultúra, az oktatás és a történeti kutatások területére. Fejleszteni fogjuk az infokommunikációs és a médiahálózatot szerte a Kárpát-medencében. A cél, hogy a magyarok történelmi öröksége, önazonossága fennmaradjon, egyúttal új magyar kulturális és tudományos eredmények jöjjenek létre és gazdagodjanak a magyar-magyar kapcsolatok.
 
Az MSZP számára mindig is fontos volt a nemzet ügye. Úgy hiszem, most végre megtaláltuk azokat a stratégiai kiindulópontokat és politikai eszközöket, amelyek révén ezt kifejezésre tudjuk juttatni. Elfogadjuk a nekünk címzett kritikákat a határon túlról. Nem várhatjuk, hogy mindenki azonnal elfogadja nemzetpolitikai újrakezdésünk hitelességét. Biztos vagyok azonban abban, hogy bizonyítani tudjuk elkötelezettségünket.
 
A Fidesz azzal vádol bennünket, hogy az MSZP nemzetpolitikai fordulata hiteltelen, álságos, puszta választási célokat szolgál. A Fidesz helyében jobban meggondolnám az ilyesfajta vádaskodást. Az a politikai erő, amely pártokat ver szét a Kárpát-medencében, majd aztán saját pártokat hoz létre, amelyekre a választók elenyésző kisebbsége hajlandó csak szavazni, veszélybe sodorva ezzel a magyar képviseletet, nos, egy ilyen párttól a kritika nem hiteles. Nem is a Fidesznek akarunk megfelelni. A magyarországi és a határon túli magyarságnak szeretnénk bizonyítani, hogy az összetartozás és a kölcsönös előnyök politikájának van realitása.
 
Véget fogunk vetni a megosztás és a manipuláció politikájának. Készen állunk a türelmes építkezése, a párbeszédre, az együttműködésre. Készen állunk a magyarság közös sikereire.…
Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Mesterházy úr miért is kell bocsánatot kérni? Szerintem nincsen miért bocsámatot kérni.Egyszer és mindenkor be kellene látni hogy Erdély sajnos már nem az ország területe.Továbbá azt is be kellene látni hogy az ott élők már nem magyar állampolgároknak születtek, hanem románnak.Ezért ők magyar nemtetiségüek,és hiába adnak nekik állampolgátságot akkor is magyar nemzetiségüek maradnak.Végre azt is be kellene látniuk hogy ezzel a politizálásukkal több bajt okoznak mint  jót.Olyan ellentéteket szitanak a  határon túliak és az itthoniak között hogy egy évszázad is kevés lesz ennek a feloldására.Indoklásom a magyar nemzetiségre vonatkozóan: a határ újra meghúzásakor az ott maradt magyarok sajnos már meghalltak,vagy csak sajnos egy páran maradtak.Ennek következtébe az utódok már az anyakönyvük szerint is román állampolgárok lettek.Ezért mondom hogy magyar nemzetüségüeknek számitanak.

A határon túl elő magyar nemzetiségüket akkor kellene támogatni,ha itthon minden rende lenne,de sajnos nem így történik.Ez ellen kellene az MSZP. kapányolnia.Sajnos most már világosan látszik a FIDESZ politizűlásából hogy mindent megadnak a magyar nemzetiségüeknek a szavazatukért., ANNAK ÁRÁN IS HOGY AZ ORSZÁG MÁR KOLDUS BOTRA JÚT.

AZZAL SEM ÉRTEK EGYET HOGY MIÉRT KELL OLYAN EMBEREKNEK SZAVAZATI JOGOT ADNI AKIK NEM ITT ÉLNEK ÉS NEM IDE ADÓZNAK.TOVÁBBÁ EZEK AZ EMBEREK AKARNAK A FEJÜNK FELETT DÖNTENI.

2004. szavazással kapcsolatba csak annyit hogy az emberek a véleményüket adták a dologról,és ezért szavaztak nemmel.Ha most lenne egy ugyan olyan szavazás most is nem lenne többségbe.

Az én meglátásom hogy az a rengeteg milliárd ami elhadja az országot és a határon túl landol,ezt a pénzt itthon az egészségügybe,oktatásba,munkahely teremtésbe lenne vagy lett volna befektetve,akkor nem lenne ez a kis hon KOLDUSOK ORSZÁGA.

Jó  gondolat  .........

"Véget fogunk vetni a megosztás és a manipuláció politikájának."

Gondolom, hogy akkor minden magyar állampolgárt, ugyanazon jogok és kötelezettségek illetnek meg.

"Nem  is  a  Fidesznek  akarunk  megfelelni.A  magyarországi  és  határon  túli   magyarságnak  szeretnénk bizonyítani,  hogy  az  összetartozás  és  a  kölcsönös  előnyök  politikájának  van  realitása."

Úgy  legyen  ,  sok  sikert  hozzá  .

A dolog teljesen gyértelmű : ha már egyszer megakadályozni nem sikerült, a dolog megtörtént, akkor meg kell próbálni hasznot húzni belőle. A jó szélkakas csapágyon forog, minél gyorsabban követni tudja a széljárás lgkisebb változását is.

2014 már belátható közelségbe került és egyre közeledik. A nép megint választani fog. Tudod A választást az nyeri aki a legtöbb szavazatot tudja megszerezni a választóktól. Teljesen mindegy milyen módon. Amikor a szavazatokat összeszámolják már nem látszik rajtuk, hogy ezt hazugságért, ezt szimpátiából, ezt eszmei elkötelezettségből, ezt meg csak úgy véletlenül kapták. A szavazat az szavazat. Akik abból élnek, hogy minél több szavazatot gyűjtsenek be azoknak minden lehetőséget meg kell ragadni minden egyes szavazat begyűjtésére. Mert egyébként megszerzi a konkurencia. Hogy ez nagyon hasonlít az útszéli prostik stílusára? Aki ilyen fínyás ne menjen politikusnak. Egyébként is amikor a prosti lenyom egy fuvart a kuncsafttal csak a testét adja, az akció mentes minden érzelemtől.

Ebből él. Ez egy ilyen üzlet.

Röviden csak ennyi a véleményem:  Teljesen egyértelmű:  tiszta vizet öntöttünk a pohárba! Végre!