Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György

Mesterházy Attila blogja

Mesterházy Attila, pártelnök, frakcióvezető blogja

Orbán a Holdon

"Kicsit csökkentsük az arcunk méretét és a mellkasunk térfogatát" - mondta Orbán Viktor a nagyköveti értekezleten. Azt is közölte, hogy "amikor szembesülünk egy problémával, ami vagy kényelmetlen, vagy nem tudjuk, hogyan kellene megoldani, akkor legjobb azt félretenni és el kell kezdeni beszélni a Holdról", ez az, amit "mi a politikában úgy hívunk, Hold-stratégia."

 
Mikor először olvastam ezt a beszámolót, azt hittem, a miniszterelnök magában beszél. Ki másnak lenne sürgetőbb szüksége az arcméret csökkentésére, mint neki, aki olyanokat mond, hogy "áll a kétharmad, mint a cövek"? Ki másnak kellene mihamarabb befejezni a nagyotmondást és mellébeszélést, mint neki? Orbán Viktor az, aki amerre jár, elmondja, mennyire sikeres gazdaságkezelést folytat a kormánya, s hogy épül az új magyar gazdasági modell. Holott, ezt rajta és Matolcsy Györgyön kívül senki se látja.
 
Orbán szerint a magyar válságkezelés már rövid távon sikerrel kecsegtet. Sajnos a miniszterelnök nem határozta meg, mit ért rövid távon. Emlékeztetnék arra, hogy ez a kormány tavaly tavasszal 3 százalékos gazdasági növekedést jósolt 2012-re. Majd aztán recesszióba lökte az országot. Ennek tudatában kell kezelni Orbán "rövid távú sikerrel" kapcsolatos vélekedését.
 
A miniszterelnök további nem létező dolgokról is beszélt, mikor kormányzása alapelemeit összegezte. Először is, válságkezelő politikája egyik kulcsterületeként beszélt a munkaalapú társadalom létrehozásáról. Szerinte a 75 százalékos foglalkoztatási rátát kell elérni. Mélyen egyetértek ezzel, ám hozzátenném: semmi, azaz semmi sem történt ez ügyben az elmúlt két évben. Nem is fog 2014-ig. A kormány korábban már elismerte, hogy rendes munkahelyet nem tud létrehozni, csakis álállásokat. Vagyis, közmunkát éhbérért. A foglalkoztatás-politikában Magyarország elveszti a 2010-2014 közötti éveket.
 
Másodszor, a kormányfő a "tehermegosztó" politikát - a különadókat - a következő húsz év meghatározó gazdaságpolitikai eszközének nevezte. A szocialisták a magas profitok megadóztatásának nem ellenségei. Ám a diszkriminatív adóztatást elutasítjuk: nem lehet barát-ellenség alapon adót kivetni, ahogyan a Fidesz teszi. A különadók módja és mértéke távol tartja Magyarországtól a befektetőket, így pedig nincs, aki állást adjon az embereknek, megbízásokat adjon a magyar cégeknek. Amennyiben a különadók rendszere a jelenlegi módon állna fenn két évtizedig, akkor két évtizedig lenne recesszióban a magyar gazdaság.
 
Harmadszor, Orbán Viktor a középosztály megerősítését nevezte politikája fő irányának. A valóság azonban csupán egy szűk réteg meggazdagítása. A középrétegek nagyrészének lába alól kicsúszik a talaj. Elszegényedik fokozatosan. A miniszterelnöknek fogalma sincs, mi történik az országban - vagy következetesen hazudik.
 
Lám, Orbán Viktor olyan problémákkal szembesül, amelyeket nem tud megoldani és amelyekről kényelmetlen beszélnie, ezért beindította saját "Hold-stratégiáját". Úgy tesz, mintha nagy víziói volnának, pedig csak mellébeszél. Vagy pedig elhallgat súlyos tényeket. Mikor azzal dicsekszik, mi minden került állami tulajdonba, a Rábától a Fradiig, nem szól arról, milyen iszonyatosan sokba került ez azt adófizetőknek, és mennyire nem éri meg. "Újabb" szja-csökkentést is ígér, miközben az adózók kétharmada eddig tehernövekedést élhetett csak át a Fidesz-kormányidején.
 
Mindezt tetézte azzal is, hogy szerinte a keleti nyitás nem üti a nyugati orientációt. A miniszterelnök szerint a provinciális gondolkodók hihetik csak, hogy Kelet és Nyugat nem fér meg egymás mellett. Igaz, volt már olyan politikus, aki azt mondta, "semmi keresnivalónk Keleten" - ez nem volt más, mint Orbán Viktor 2007-ben. Az MSZP már egy évtizeddel ezelőtt felismerte a keleti nyitás fontosságát, Kína és India jelentőségét, az energiapolitikai partnerségek fontosságát. Ám a keleti nyitás nem jelentheti a nyugati demokrácia feladását, amiről a miniszterelnök mostanában feltűnően sokat elmélkedik. Az európai Magyarországnak kell a Kelet országai felé fordulnia, hogy kereskedelmi, üzleti partnerekre leljünk. Ezzel kellene foglalkoznia Orbánnak, nem a demokrácia megkérdőjelezésével.
 
Két év múlva, amikor Orbán már nem lesz miniszterelnök, Magyarország a Holdról visszatérhet a Földre. Gazdaságpolitikai fordulatot hajtunk végre. Befektetés-ösztönző, munkahelyteremtő, munkavállaló-barát döntéseket hozunk, kiszámítható és kölcsönös előnyökre alapuló politikát folytatunk. Magyarországnak beruházásokra van szüksége, ahhoz pedig helyre kell állítanunk a kiszámíthatóságot és a jogbiztonságot. Progresszív adórendszert vezetünk be a méltányos közteherviselés érdekében. Támogatni fogjuk a kutatás-fejlesztést és az innovációt. Megerősítjük, egyúttal bővítjük és kinyitjuk a középosztályt. Az a célunk, hogy elérhető tanulási lehetőségek és a gyarapodó munkahelyek révén minél többen csatlakozhassanak a társadalmi középhez. Keresnünk és értékelnünk kell a keleti tőkét, de nem dobhatjuk ki nyugati mivoltunkat.
 
Magyarország nem veszíthet újabb négy évet.…
Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

  • 347
  • -332

Igen, egyetértek, a célokkal is. Ugyanakkor a magába nézés szükségessége az MSZP számára is elengedhetetlen. Nem lehet megelégedni az újonnan szerzett népszerűséggel, mert ez még messze nem elég. Valószínűleg túl optimista (vagy elbizakodott?) számítás az, hogy a párt 400.000 támogatót szerzett vissza az elmúlt időszakban. A közvéleménykutatók szerint mintegy 200 e-t. Ez is kevés, de még a 400 e is! A választási szövetség létrehozásán kellene már munkálkodni, mert egyedül nem fog menni a kormány leváltása. A Fidesz annyira ügyesen mozgatja a támogatóit, hogy nem lehet legyőzni őket csak komoly ellenzéki összefogással. Ráadásul még az is előfordulhat, hogy összeáll a Jobbikkal, mert a hatalomvágy mindent legyőz. Eddig sem voltak gátlásai, miért pont ebben lennének?! Együttes súlyuk pedig nagyon fenyegető lehet. Tehát az összefogás minden józan vélemény szerint nélkülözhetetlen. Már ma el kell kezdeni az újraszabott választási körzetekben a munkát és az együttműködés deklarálását, hogy az esélyeket fel lehessen mérni. Ehhez brilliáns módszer lenne a korábbi választási irodavezető, Tóth úr által kidolgozott előválasztás. Érdemes tanulmányozni és még időben szervezkedni. Nehogy elszálljon az esélyünk, mert az tragédia lenne az ország számára.

A cikk igaztartalma megfelelő.Nem ezzel szeretnék foglalkozni.Számomra az a nyugtalanító,hogy az MSZP-vel szövetséget nem akar az ellenzék.Pedig csak két jelőlt lehet a 14-es választáson.Sajnos az Mszp nem tud győzni egyedül.Lejáratódott,elhasználódott.Viszont az új ellenzék igen gyönge.Ha nem sikerül mindkét részről a kompromosszum,ismét a "jobbolda"l fog nyerni.Akkor tényleg vége lesz Magyarországnak. Sok megvezetett ember van a jobb oldalon,és újra hatalomba szavazzák Orbán Viktort.A szegény,elnyomott,nincstelen,állástan proli nép pedig el sem fog menni szavazni.A szocialista párt ezzel a nagy tömeggel soha nem foglalkozott komolyan.Ideje lenne.Ők a potenciális tömegbázis pedig.Ők Orbán Viktorr soha sem fognak szavazni.De ha így halad a politika,akkor az MSZP-re sem és senkire. sem.Nem látni azt a pártot,akik ezt a réteget gyúrnák.Ezt a réteget kell felemelni.

Elnök Úr!

 

Berettyóújfaluban még létezik a MGTSZ és számos más településen is, de ahol nem ott a nyomor az úr!

 

A szegénység kitermeli a rosszaságot.
A nyomor.
Mert van tisztes szegénység is, amely sarkall, amely még nem lát­szik legyőzhetetlennek. Az ilyen szegények iparkodnak, ezek végez­nek el minden munkát, ezek hozzák létre a nagy alkotásokat. De a nyomor az már semmit sem csinál, csak árt.
Pusztít, mint a szennyes árvíz.

 

 

Atis!Én sem akarom!És egyet értek veled!

Vissza a TSZ-eket és a Gyárakat!Bekaptam a leszarom tablettámat már!Engem nem érdekel milyen áron!Nyomás vissza a lopott holmit,és meg van a tőke hozzá!

Elnök Úr!Tessen figyelembe venni azokat a mondatokat is,amit a többség képvisel!Az MSZP nyerni fog!

nekem se, és az MSZP elnökének a programjához szóltam, nem Orbánnak adtam javaslatot

A szomszédos országoknak, vagy ha úgy tetszik az EU tagállamoknak nem kell Orbán

Nem akarom a Kinaikat!

 

Miért nem szövetkezzünk a szomszédos országokkal akikkel közös a történelmünk a vallásuk, csak a nyelvünk más?

Nem kell Nyugat, nem kell Kelet.

Attila az MSZP nem volt vállalkozás barát egy kicsit sem! Egy picit, de azt is nehezen  fogadta el a parlament, amit Szanyi próbált áttolni.

Középosztályt? megint őket? Velem mi lesz a gépkezelővel, az adminisztrátokkal, a boltban dolgozokkal stb???

Kerüljetek kormányra , de többé ne adjatok el semmit, mert az nem a kormányé, hanem az országé, a kormányok meg jönnek mennek!

 

"Gazdaságpolitikai fordulatot hajtunk végre"

Mesterházy Attila úgy látszik nem olvasta az "Ajánlatot Magyarországnak". Szerencsétlen eset, de nyilván nem ért rá.

Ugyanis ha olvasta volna tudhatná, hogy az "Ajánlat" gazdaságpolitikai értelemben konzervativabb már nem is lehetne.

"Magyarországnak beruházásokra van szüksége"

Sajnálatos, hogy Magyarország leendő (...hát úgy néz ki ez sem lesz könnyű...) miniszterelnöke gazdasági tanácsadóinak egyenlőre nem jutott ideje arra, hogy felállitsanak egy közép és hosszútávú gazdasági előrejelzést.

Akkor ugyanis valószinűleg remegnének mint a nyárfalevél, ugyanis az a stabil piaci környezet, amire a bérmunkából élő Magyarországnak szüksége lenne, mind a belső munkaerőpiacon, mind külső piacainkon hiányzik.

Ezt a hiányzó stabilitást leendő(?) miniszterelnök úr politikai tevékenységének (kormányzásának) kellene orvosolnia a magyarországi állami intézményrendszer és a belső piac adaptálásával. Sajnos annak, hogy ez a felismerés eljutott a szocialistákhoz, nos erre utaló legapróbb jel sem akad még mutatóban sem.

Persze adott az a lehetőség is, hogy ilyen faramuci szempontok, mint a közérdek, az ugye smafu. Az elmúlt húsz évben ezt kétségkivül megszokhattuk.