Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit

Mesterházy Attila blogja

Mesterházy Attila, pártelnök, frakcióvezető blogja

Szabad és igazságos lesz a választás?

Szabad és igazságos lesz a választás?
 
Szabad és igazságos lesz-e a magyarországi választás? Washingtonban sorra ezt kérdezték a külügyminisztériumban, az emberként és demokrataként egyaránt kiváló John McCain szenátor irodájában és a külpolitikai kutatóintézetekben. Mindenhol a legfontosabb témák között volt, amit az amerikaiak fölvetettek. 
Négy évvel ezelőtt egy ilyen kérdés még elképzelhetetlen lett volna: Magyarország ebben a tekintetben is pont olyan demokrácia volt, mint az Európai Unió összes többi tagállama, kétség sem férhetett hozzá, hogy választási rendszere kiállja az összehasonlítást a nemzetközi normákkal. Ma sajnos nem ez a helyzet.
 
A kérdésre mindenhol azt feleltem, hogy amennyiben titkos lesz a választás, és az összefogás aktivistái kellően éberek maradnak, akkor szabad is lesz. Igazságos azonban semmiképpen sem. A Fidesz egyoldalúan átírta gyakorlatilag az összes létező, a kampányra és a voksolás megszervezésére vonatkozó szabályt. Saját embereivel töltött fel minden, elvben független testületet, azokat is, amelyek a választások szervezéséért és tisztaságáért felelnek. Egyetlen észrevételünket, javaslatunkat nem fogadták el, ehelyett saját javukra módosították a választókörzetek határait, ahol lehetett, jobbra húzó járásokkal, kerületekkel, körzetekkel vonták össze a történelmileg balra szavazó területeket. 
 
Horn Gyula, bármennyit kritizálták is, a több mint 70 százalékos parlamenti többség birtokában is demokratának bizonyult, Orbán ellenben, bármennyire is verje a mellét a rendszerváltozásban szerzett érdemeire hivatkozva, régen eljátszotta az akkor szerzett politikai tőkéjét. Mára elárulta az összes olyan demokratikus értéket, amelyekért a 89-es rendszerváltók küzdöttek.
 
A kormány ingyen engedte át a Fidesznek a „Magyarország jobban teljesít” kampány eredetileg százmilliókért vásárolt és bevezetett arculatát. Ami azt illeti, a kreatív csapat erősen túlszámlázott, ráadásul az üzenet nem más, mint ordas hazugság, de az adófizetők pénzét odaajándékozni a kormánypártnak még ennél is durvább. Már-már a választási csalással határos, hiszen a többi pártnak senki sem ad ajándékba semmit, minden lufiért vagy szórólapért szigorú elszámolás alapján kell fizetni. A szabályok egyedül a Fideszre nem érvényesek, ők telebohóckodhatják az országot a CÖF jelmezébe bújva, nekik saját óriásplakát-vállalkozásuk van, rájuk dolgozik a sajátjukon kívül a közmédia is, és hogy mindenki másnak kuss legyen, hát a kereskedelmi médiában is ellehetetlenítik a kampányolást.
 
Ebben a helyzetben szorgalmasnak és makacsul kitartónak kell lennünk. A kormányváltó erők több tízezer aktivistája már az utcákon van, hidegben, hóban, sárban járja a választókörzeteket, mindenhová elviszi a változás reményét. Nem pénzért csinálják, mint a békemenetesek. Azért dolgoznak, hogy a nyugdíjasoknak, a gyermekeknek, az alkalmazottaknak és a kisvállalkozóknak, a nőknek és férfiaknak nyugodtabb legyen az életük, a szegényebbeknek jobbra forduljon a sorsuk, a tehetősebbek pedig erejüknek megfelelő terhet vállaljanak közös feladatainkból. Ez a programunk. Nem árulunk zsákbamacskát, nem ígérünk 14. havi nyugdíjat, egy millió új munkahelyet, két hét alatt közbiztonságot és 7%-os gazdasági növekedést. Csak egy barátságos, kiegyensúlyozottan fejlődő országot, ahol lehet és érdemes hosszú távra tervezni és napról napra kicsit jobban élni.
 
A kormány most két kézzel szórja a közös pénzünket, miközben tudja, hogy üres ígéreteire nincs fedezet. A kapuzárási pánikban ötven-száz évre előre kötelezi el az országot Moszkva és az atomenergia mellett. És, hogy ne a számára kínos dolgokról szóljon a közbeszéd, sunyin időzített elterelő akciókkal próbálja elterelni a figyelmet a lényegről: egy politikai párt kizárólagos, teljes hatalmat akar, egyszer s mindenkorra meg akarja szüntetni a versenyt.
 
Tudom, hogy nem fog nekik sikerülni, mert az emberek ugyan félnek elmondani a véleményüket, de elegük van a Fidesz arroganciájából, hazugságaiból és Simicska mindenhatóságából. Ezért fogják elküldeni őket a választók.
 
Mi pedig új korszakot nyitunk és újra építünk egy biztonságos, a jólétet mindenkinek megadó magyar köztársaságot.
 
Már csak 9 hét, 56 nap van hátra a választásig. Ez, ha igazságos nem is, de kellő ellenőrzés mellett most még szabad referendum lehet a Fidesz hatalmáról. A tét történelmi. Minél többen megyünk el választani, annál nagyobb az esély a győzelemre. Ha sokan leszünk hiába próbálja manipulálni a Fidesz a választásokat, az emberek elsöprik ezt a gátlástalan, aljas és korrupt rendszert.…
Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

  • 328
  • -325

Nekünk pedig ezzel sokat foglalkozni nem kell!

mert akkor ismételten benne járunk a fidesz által előírt kommunikációs mezőben.

2002. óta nem tudunk azon túllépni!

Most van egy kormányváltó összefogás--és Kunhalmi Ágnes mondta el ma igen jól---ez az összefogás és tagjai nem következmény nélküli pártok--mert SG is azonnal lemondott

Míg pl. Meggyes Tamás hűtlen kezelési vád ellen is berzenkedett és nyomozói szakba sem lépett az ügye--és a vezető-szár is elmaradt esetében

A választási törvény minden eleme a kormánypárt(ok)nak kedvez. Valami emberfeletti erőfeszítés kell ahhoz, hogy a demokratikus ellenzék a Political Capital matematikai modellje által kihozott 300 ezres többlet szavazatot meg tudja szerezni. Nem tudom, hogy a Simon botrány mennyit visz el a szavazatokból, de félek, hogy nem marad hatástalan. Ezt ördögi módon komponálta meg a Fidesz! Most a legfontosabb az, hogy a lehető leggyorsabban válaszokat kapjunk a kérdésekre: Honnan ered a be nem vallott vagyon? Miért is nem adózta le - ha nem adózott pénzről van szó? Milyen mentő bizonyítékokat tud az érintett felmutatni? A vagyonnyilatkozatából miért is felejtette ki?

Minél gyorsabban kapunk válaszokat, annál hamarabb lehet túllépni ezen az ügyön és annál kevesebb mende-monda kelhet szárnyra. Az biztos, hogy a Fidesz ezt a választásokig akarja majd kommunikálni példaként, hogy "Lám, ilyen emberekre akarjátok bízni a köz pénzét".

Felejtsük már el az elszámoltatást!

Nem lehetséges!

Mert papíron minden jogos és törvényes--nem lehet a jogi ügyleteket semmissé tenni (pl földbérletek)

de a további folytatást meg lehet akadályozni.

 mno is csak 16 nevet bír forgatni, mint bírói szakba került ügyet a 4 év alatt---de lezárt ügy alig van eddig a 12 év alatt.Fideszes tán egy se!

 

Ezért jó törvények kellenek!

Tudod a közösből való lopást nem szokták nagydobra verni és az egyszerű választónak sokszor fel sem tűnik a lopott pénz !

No, meg az abból megvalósuló média fölény !

A károsultak mi mindnyájan vagyunk és egyszer reméljük az elszámoltatás is meg fog valósukni, a feljenetésekkel együtt !

 

Ildikó az Lendvai Ildikó volt, neki (is) nyaldostak a Napkeltében. Gyárfás lehet, hogy független volt a TV-től, de a TV nem volt független Gyárfástól.

Kitől lopták ki a HírTV-t, a Magyar Nemzetet, az Echo TV-t, a Magyar Hírlapot, a Lánchíd Rádiót? A károsultak még nem jelentkeztek.

  • 343
  • -297

Mesterházy a Szabadszemmel  c. műsorban igen jól indokolta a kérdéseket!

Nagyon tetszett!

Végre újra megint magára talált!

Ha tv-t nézek, akkor az csak élő adás, mert a filmet máshol nézek híradó meg nem igen érdekel---de a Napkelte is meg több más is élő adás volt

a kérdezők bizony változatos beszélgető partnerek hívtak, ahogy ma is--onnan lehet véleményt alkotni --de

most ezen túl--hatalmas az agymosás is--amelybe már ritkán szaladok bele

de királyi tv-t nem nézek, a hírtv a legrosszabb e szempontból--ott a kérdés is tendenciózus--az echo tv még mérsékeltebb--de ott meg a lekicsinyítés a heherészés nem tetszik

az atv viszont ma még bizony azt kérdezi, amelyre én is kíváncsi lennék--és még nem alákérdez.

Mindettől függetlenül nem az adásidő a legdöntöbb korlátozás, hanem az önigazodás, ahogy ma még nem értjük egymás a sorok között az újságírókkal úgy, ahogy értettük 1989-ben már. Lehet, hogy még nincs itt az idő? és a normális világra való igény majd csak az unokáink életében lesz ügy??!

Felépítette  ? Kilopta  és  megvette  mindannyiunk  adójából  !  Milyen  nagy  különbség  , mint  az  általad  említetek  ,akik  függetlenek  voltak  .

Amúgy  én  Ildikót  nem  látok  itt  pillanatnyilag  .

Hír24:

"Nemrég szavazhattak a Hír24 olvasói, hogy pontosan mit jelenthet ez az adásvétel. Ebből kiderült, hogy a válaszadók nagy része úgy gondolta, hogy ezáltal a Fidesz kiegyenlíti a "baloldali médiatúlsúlyt".

Öülök, hogy a Hír24 szavazói erre a következtetésre jutottak, bár az még mindig nem világos, hogy valóban jobboldali tulajdonosok éllnénak mögötte.

Gyárfás meg Orosz milyen volt? ("Ildikó, drága!") Persze, akkor ez nem zavart?

Egyébként minden összehasonlítható, csak higgadtság kell hozzá.

A lényeg felett azonban átsiklottál. A baloldal kiengedte kezei közül, pedig 16 évig egyeduralkodó volt a baloldali média, míg a jobb oldal felépítette magának.

Sose  voltak  ilyen  alákérdezős  ,seggnyaló  ripacsok  a  kérdezők  egyik  kormányfelügyelet  alatt  álló  csatornánál  se  ! azért  írom  így  ,mert  nem  akarom  sértegetni   az  egész  riporteri  gárdát  .

A  "királyin  "  lévőket  a legjobb  akarattal  se  lehet  szebben  minősíteni  .

Az  általad  felsorolt  médiumok  nem  összehasonlíthatóak  a  jobboldali  média  szolgákhóz  .

 

Erika1!

Megütötte a fülemet a megjegyzés: "A  média  mind  az  ő  kezükben  van".

A "mind" nem igaz. De 4 éve még nem így volt. Sőt, 8 éve sem és 12 éve sem és 16 éve sem. Az igazságos volt? Nem, de akkor az nektek jó volt. Reggelente mindig néztem a Napkeltét. Másról se szólt, mint az akkori  hatalom dicsőítéséről. Végül mégis a FIDESZ szerzett 2/3-ot. Vagyis ők bebizonyították, hogy széllel szemben is megy. Négy évig építették. A példa itt áll, külföldi segítség is van, tessék legalább megpróbálni! Nem kell nulláról indulni, ott van Friderikusz, Vágó, az ATV, Hír24, a Népszava, a 168 óra, a STOP, meg még jó pár rádió, lap.

Arról  hogy  igazságos  nem  lesz  ,már  az  új  választási  törvénybe  beleírták  ! 

Hogy  szabad  lesz - e  ?Ezt  se  merem  állítani  ,annyira  lejt  minden  irányból  a pálya  nekik  .Nézzük  :a  plakátolást  szinte  lehetetlenné  tették  ,  Pénzük  csak  a  kormánybüdzséből  nekik  van  , látjuk  máris  mit  művelnek  .A  média  mind  az  ő  kezükben  van  , mi  kell  még  ?  A  sok  megvett  pribék  meg  "behajtja  a  szavazatokat  "  , ha  kell  szó  szerint  .

 

Mert a háború eleve vesztes.

Csoda kéne most a nyereséghez--és tudva tudja mindenki, hogy nincs mozgástér--és egye Orbán a levest amit főzött---

A költségvetés megszorításai bizton utolérik---

A baloldal, ha nem szerez 2/3-ot esélye sincs semmit mást elérni csak vegetálást--ha jogi kereteket akar---mert minden és mindenki 9 évre van bebetonozva--úgy, hogy az egész telefonkönyv cseréje lezajlott.

Sajnálom, de nem tudom, hogy mi a nagyobb veszély---nyerni vagy nem?!

Ha Orbán elmozdul a rendszere is puhul--az pedig csak egy veresége után lehetséges.

Mert már a rendszere van olyan erős , mint ő maga.

Egyébként lesz küzdelem rendesen--ott ahol lehet, de ott pedig lejáratás lesz---emberségében mindenki.

No ezt baloldal gyomorforgásával sem tudja csinálni! csak Zsigó és Hoppál és Selmeczi és még néhányan!

Ellenszerük nincs! Amíg ki nem elégül az efféle éhség---aztán majd jöhet a küzdelem is a harc helyett!

Addig meg a fidesz csalás adott.

Nem kell megkérdőjelezni!

Jöjjenek a fidesz által hívott választási nemzetközi ellenőrök. de a fidesz hívja őket!

Az mszp senkit be nem hívhat, mert a fidesz sec pec lejáratja azokat---ez sem prejudikáció , hanem tapasztalat!

afféle bohós-os módi!

De miért beszéltek előre csalásról? Ráadásul borítékolva a baloldal választási vereségét? Pont ez a rossz üzenet a baloldali választóknak! Hogy lehet előre tudva vesztes háborúba katonákat küldeni?

-Szavazzatok ránk, döntsük meg együtt az Orbán-rezsimet, de ők úgyis csalni fognak és mi úgyis veszítünk!

Ez így nem megy!

itt a kettő azonos!

mert igazságtalan a logikai koncepció--ezért akár igazságtalan is!

a választási törvény

a kampányolási szabályok

a média fölény

a körzethatárok kijelőlése

stb.

ez együtt már mintha csalás is lenne ---nemdebár?!

Kedves lilla-!

Nem csalásról beszélek, hanem igazságosságról.

Nem !A vesztesek elismerik a vesztesség tényét ! általában.

A fidesz nem!

2002-ben hidat zárt és választási csalást ordibált--pedig a lebonyolításért ő maga volt a felelős.

Most a választási törvényében a győztes mindent visz--még annál is többet, mert nemcsak országos listát nyer, hanem az egyéni körzetek szavazatait is az eredményhez adva bizton kétharmadot is!

Ez önmagában egy logikai megfontolás---de az eddigiekhez képest csalás is.

Kár szépíteni--lesz itt orbán éra akár hosszabb ideig is mint anno kádár éra---majd az unokáink ügyeként tán valami újra kapcsolódik Európához.

Szerintem a választó nem hülye. A szavazófülkében oda rakja az ikszet, ahova akarja,szabadon. Ebben igaza van. Az igazságosságról csak annyit: a vesztesek mindig igazságtalannak tartják a választók döntését, ez természetes. Előre igazságtalannak mondani egyenlő a vesztést borítékolni. Akkor is igazságtalan lenne, ha sikerülne nyerni? Nagyon rossz üzenet.

Persze, hogy félnek az emberek, sorozatosan félelemebent tartanak szinte mindenkit. A fülke magányában nem  szólhatnak bele, hogy a vélemyét mindenki elmondja. Nem hiszem el, hogy  nincs  véleménye a néma embernek. Szerintem a némaság beleegyezés az igazságba. Két klehetőség van, továbba  csendben tűrni az elnyomást, vagy  bátran  válalni, hogy hova tartozunk, mit szeretnénk és azt kezdjük el építeni. Újabb  négy évet ilyen kormány mellett  az ország nem bír el.