Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György

Mesterházy Attila blogja

Mesterházy Attila, pártelnök, frakcióvezető blogja

Változnak az idők

Három évvel ezelőtt egy washingtoni előadásomat Bob Dylan híres dalával kezdtem: Változnak az idők (The Times They Are A Changin’). Akkor is bíztam benne, hogy el tudom végezni a felvállalt feladatot. Most, hogy újra Washingtonban vagyok, ismét felidézhetem az akkori fordulatot, és elmondhatom, hogy a szerzőnek igaza van, aki ma vesztes, holnap győzhet, aki ma az élen áll, holnap utolsó lehet, mert az idők, azok tényleg változnak! Az a lényeg, hogy ki érti meg idők szavát, illetve kit sodornak el az útból a boldogabb életre vágyó tömegek.
2010-ben sokan elképzelhetetlennek tartották, hogy az MSZP még feláll, megrázza magát, megújul, és újra eséllyel száll versenybe a választók szavazatáért. Csekély négy hónappal ezelőtt a véleményvezérek már temették az ellenzéki összefogást és előre odaajándékozták volna az újabb négy évet Orbán Viktornak. De a politikában, ahogy Harold Wilson egykori brit kormányfő mondta ötven évvel ezelőtt, egyetlen hét is nagy idő. Nekünk van még kilenc hetünk, hogy az Összefogás kemény munkával mindenkihez eljuttassa az üzenetét: együtt sikerülni fog, Magyarország nyugdíjba küldi az elmúlt négy évben csúfosan leszerepelt kormányt, és tavasszal új reményekkel vág neki egy másik, nyugodtabb és eredményesebb korszaknak.
 
A változás minden területen érezhető lesz, így a külpolitikában is. Az Orbán-kormánynak ellenségekre volt szüksége. Magyarországnak azonban elsősorban barátok kellenek, hogy meg tudja valósítani céljait. Az MSZP lassan negyedszázada bizonyítja, hogy nem csak szót ért a világ sorsát döntően meghatározó országokkal, de biztosítani is tudja a magyar érdekek érvényesülését Európában, illetve a világban. Gondoljunk csak vissza a Horn Gyula által tető alá hozott NATO-tagságra vagy az Európai Unióhoz való 2004-es csatlakozásunkra!
 
Miközben a Fidesz politikusai odahaza egymást hergelve uszítanak az Egyesült Államok ellen, mi Washingtonban mindenkinek el fogjuk mondani, hogy Magyarország hamarosan visszatér a nyugodt, kiszámítható, őszinte, a közös értékeken és a partnerségen alapuló külpolitikához. Megszűnik a konzervatív, baloldali és liberális barátainkat egyaránt irritáló erőszakos, arrogáns hangnem. Ezt a józan, határozott, de békés, a konfliktusok helyett mindig a megoldást kereső tónus fogja felváltani. Azért, mert ez a magyarok érdeke. Ettől várható az indulatok csillapodása, a politikai kapcsolatok erősödése, a kölcsönös előnyökön alapuló gazdasági projektek újraindítása, a valós nemzeti érdekeink eredményes képviselete. Ettől lennének Magyarországon új munkahelyek, ettől maradnának itthon a fiatalok, ettől kapnánk új esélyt, hogy térségünkben ne szerencsétlen önsorsrontókként vagy bajkeveröként nézzenek ránk, mint az elmúlt csaknem négy évben.
 
Az Európai Unió és a NATO tagjaként Magyarország kiemelten fontos érdeke az amerikai kormányzathoz fűződő viszony újraépítése. Talán feltűnt, hogy hiába fejezte ki nyilvánosan a miniszterelnök óhaját Martonyi János 2010 nyarán, Orbán Viktor azóta sem tudott hivatalos látogatást tenni az Egyesült Államokban. Rendben, most legalább volt ideje bepótolni korábbi lemaradását Moszkvában, de mintha megint átesett volna a ló túloldalára: képtelen megtalálni a magyar érdeknek megfelelő egyensúlyt. Ahhoz, hogy gyümölcsöző gazdasági kapcsolataink legyenek Oroszországgal vagy Kínával, egyáltalán nem kell eltávolodnunk legközelebbi szövetségeseinktől és barátainktól. Főleg, hogy nélkülük még az a csekély beruházás se lenne az országban, ami most még érkezik.
 
A magyarokat Amerikában nagyra tartják és szeretik. Erről sokszor volt alkalmam meggyőződni. Ideje felidézni, mivel értük ezt el: ésszel, szorgalommal, jó szándékkal, ha kellett, hősiességgel. Az idők változnak, de bizonyos dolgok állandók. Be fogjuk bizonyítani.
Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Most, hogy a demokratikus osszefogas kerdese vegre sinre kerult, eljott az ideje a fidesz negyeves disznosagainak az elovetelere. Ezektol legyenek hangosak az osszefogas hiveinek irasai, nyilatkozatai. A demokracia hivei eddig is ertetlenul alltak a demokratikus oldal politikusainak Orbanek demokracia ellenes politikajanak csendes "tudomasul vetelevel"

Csak a legutobbi esemenyt nezve, Horvath Andrasnak, a NAV alkalmazottjanak bator leleplezeseire a demokratikus oldal reszerol alig hallhato rosszallassal reagaltak, ahelyett, hogy folyamaatosan  koveteltek volna a kerdes kivizsgalasat es napirenden tartasat. Horvath Andras esete azt jelezte azoknak, akik a fidesz hasonlo torvenyellenes cselekedeteit ismerik, hogy nem erdemes ezeket az eseteket a kozvelemeny tudomasara hozni, mert a demokratikus oldaltol erdemi tamogatasra nem szamithatnak.

Igen, az idők változnak, de az emberek sem maradnak változatlanok az idők változásával. Az emberek változásának legmarkánsabb példája maga a Fidesz vezér. Mintha valami széllelbélelt köpönyeg lenne rajta, amit hol kifordít, hol vissza, aztán megint ki és így tovább. Legutóbbi szineváltozása a paksi bővítéssel kapcsolatos "putyi-mutyi" , ahogy a pesti aszfalton terjed az ügy. Csak azt remélem, hogy nem lesz idő tető alá hozni a szerződést a választásokig.

Igen, a választások! Most ez a fő feladat, elérni az ellenzéki győzelmet. Csakhogy, mint mindennel, a hatalommal is úgy van, hogy megszerezni konnyebb, mint megtartani, különösen egy olyan elszánt és - bátran mondom: ördögi - ellenféllel szemben, mint a Fidesz. Mi lesz a kormányváltás után? Ennek forgatókönyvét a választási kampány felpörgetése mellett a színfalak mögött már most ki kell dolgozni egy szakértő csapatnak. Szakértőknek a legjobbakat kell bevonni, Bokros Lajostól kezdve Surányi Györgyön, Majtényi Lászlón, Tóth Zoltán választási szakértőn, Ferge Zsuzsa szociológuson, Felcsuti Péteren keresztül Oszkó Péterig. És sorolhatnám még az egyes területek kiváló szakértőit pusztán példaképpen.

Ha sikerül a csapatnak egy működőképes stratégiai és taktikai tervet kidolgozni, lesz remény a hatalom megtartására és az ország visszavezetésére Európába.

"Ahhoz  ,hogy  gyümölcsöző gazdasági kapcsolataink  lehgyenek Oroszországgal  vagy  kínával,  egyáltalán  nem  kell  eltávolódnunk  legközelebbi  szövetségeseinktől  és  barátainktól  ".

Reméljük  gyakorlatban  is  így  lesz  hamarosan  ,mert  legyőzzük  az  orbánizmust  ápr.6-án  .