Edgar Allan POE - az amerikai romantikus irodalom híres képviselője

Edgar Allan Poe


A NYUGTALANSÁG VÖLGYE


Volt egyszer egy zsenge-zöld,
Senki-lakta szende völgy,
Hadra kelt, ki ott lakott,
S csak a nyájas csillagok-
Tornyik azur ablakán át-
Őrizték a völgy virágát,
Melyen nappal mindenütt
lusta lángu nap feküdt.
Érzi most ki arrajár:
Nyugtalanul fáj e táj
Minden ize ugy zihál,
Csak a bus lég ül ma békén
Csöndje mágikus vidékén.
Szél se libben,de az ág
Borzong, mint a Hebridák
Hüvös habja, ködvilág!
Szél se libben, s mord sereggel
Bolyg az ég nagy fellegekkel
Dalmahodva este-reggel
Árnyalva a miriád
Szemmel kéklő ibolyát-
S mely névtelen siron zokog
A hajlongó liliomot!
Hajlong-s harmatot hullat a
Liliomok örök illata
Zokog-s szép szárán könny csorog
Mint halhatalan gyöngysorok.

/Kardos László fordítása/

 

 

Edgar Allan Poe (1809. január 19. – 1849. október 7.) ameriaki költő, novellista, szerkesztő és kritikus volt, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője. A leginkább misztikus, hátborzongató történetei révén ismert Poe az első amerikai novellisták egyike volt, emellett őt tartják a detektívregény „feltalálójának” is. Ezen kívül a korban újnak számító sci-fi területén is alkotott. Az első közismert amerikai író volt, aki pusztán az írásból akart megélni; emiatt szinte egész életében anyagi gondokkal küzdött.

Edgar Poe néven született a massachusettsi Bostonban. Szülei halála után a richmondi John és Frances Allan nevelte, bár hivatalosan sosem fogadták örökbe. A  Virginiai Egyetemen töltött egy év és a katonai pályára tett kísérlet után Poe és az Allan család eltávolodott egymástól. Írói pályája szerényen kezdődött: a "Tamerlane and Other Poems" című kötete 1827-ben név nélkül, „egy bostoni” aláírással jelent meg.

Poe ezután a próza felé fordult. Az elkövetkező néhány évben irodalmi újságok és folyóiratok munkatársa volt, és egyéni stílusú kritikáiról vált ismertté. Munkája miatt gyakran ingázott Baltimore, Philadelphia, Pennsylvania és New York között. 1835-ben feleségül vette unokatestvérét, az akkor 13 éves Virginia Eliza Clemmet. 1845 januárjában jelent meg "A holló" (The Raven) című verse, ami azonnali sikert aratott. 1847-ben felesége tuberkulózisban meghalt. Poe The Penn címen saját lap indítását tervezte, de még azelőtt meghalt, hogy az első szám megjelenhetett volna. Poe 1849. október 7-én, Baltimore-ban halt meg. Halálának pontos oka még ma is ismeretlen. Többen gyanakodtak idült alkoholizmusra, agyrázkódásra, kolerára, kábítószerre, szívrohamra, vezsettségre, tuberkulózisra, de öngyilkosságra is.

Poe munkássága az egész világirodalomra hatással volt, de közvetetten olyan tudományokat is befolyásolt, mint a kozmológia és a kriptográfia. Emellett Poe és művei a kortárs irodalomban, zenében és filmekben is gyakran felbukkannak. Több házban, amelyben élt, ma múzeum található.