Zene, film, színház, könyv

"A zene az az ajtó, amely elvezetett a rajzoláshoz, a fényképészethez és az íráshoz." (Layne Staley)

Ravel: BOLERO

Amit ma éjjel hoztam, az talán az egyik legismertebb komolyzenei mű:
https://www.youtube.com/watch?v=C_AjezOSKdk
Bolero de Ravel - Gostavo Dudamel con la Wiener Philharmoniker Maurice RavelMaurice Ravel (1875-1937) az egyik leghíresebb francia zeneszerző.
A francia zene minden jellegzetes vonása fellelhető műveiben, a kultúra, humor, és a kiváló formaérzék.
Érdekes módon Ravel, aki a hangszerelés egyik legragyogóbbja, műveit először zongorán képzelte el, majd ezután tette át zenekarra.
Legismertebb és legnagyszerűbb műve a BOLERO c. spanyolos táncdarab, melyet Ida Rubinstein világhírű táncosnő felkérésére írt 1928-ban.
A műben egyetlen témán mutatja be harmóniai és hangszerelésbeli bravúrját. A zeneszerző növendékeknek mindmáig tananyag a partitúra tanulmányozása, mellyel elsajátíthatják a modern hangszerelés titkait.
A modern tánctétel fix pontja a kisdob, mely végig adja a ritmust. A változatosságot a fokozatos crescendo (=hangerősítés) adja.
A mű a pergő kisdobbal indul, és egy szál fuvola kezdi a dallamot. (Itt egy ARANY fuvolát láthatunk!).
A táncművet Ida Rubinstein 1928. novemberében mutatta be a Párizsi Operaházban.Ivan Korzsev: Ida Lvovna Rubinstein - Glazunov: Salome c. balettjében "A hét fátyoltánc"-ban (anyaga: festett műkő és szövet)
 …

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

  • 377
  • -302

Ravel Bolero-jának világhírét Arturo Toscanini alapozta meg 1929-ben Amerikában, amikor a New York-iFilharmonikusokkal előadta.
A mű népszerűsége azóta sem csökken.
Gyakran adják elő szabad téren is:
https://www.youtube.com/watch?v=IsF53JpBMlk

RAVEL'S BOLERO, (Spanyolország, Valencia főtere)

Flashmob realizado por la Banda Sinfónica de Algemesí el 23 de febrero de 2013 en Algemesí (Valencia, España) , interpretando el Bolero de Ravel