Kovács Panna

Csendesen figyelem a világot

Karácsonyi meglepetés Fejér Megyei Hírlap módra

Nem vagyok már fiatal, de mivel egyedül maradtam és leszármazottaimtól kaptam számítógépet, elhatároztam, hogy az interneten keresem a napi "szórakozásomat" Legelőször az lepett meg, hogy mennyire másképp tálalják a híreket egyes lapok. Azon meg egyenesen felháborodtam, hogy egymásnak homlokegyenest ellentmondó híreket lehet találni. Hát, milyen jogon hazudnak az embereknek?

Az ünnepek alatt olvastam azt a hírt is, hogy a Fejér megyei Hírlapban Orbán interjúját négy helyen megmásították. Nem nagyon volt más téma, így aztán rendesen felkapták, boldog, boldogtalan erről írt. Ezt meg is értettem, azonban az mélységesen felháborított, hogy aljasságnak, gusztustalanságnak, szemétségnek minősítették ezt az eseményt. Én nem találtam annak. Sőt! Nagyon bátor tett volt, bárki is csinálta. Nap, mint nap bolondot csinál belőlünk ez a kormány és mi csak tűrjük. Bizony jól esett olvasni, hogy vannak olyan emberek, akik tesznek is valamit ellenük.

Remélem, nem találják meg a "hírhamisító személyét". Nagyon nem szeretném, ha valamilyen retorzióban lenne része.

„... mi kikértük az emberek véleményét, BÁR NEM ÉRDEKELT MINKET

„... és az ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük. A KÓRHÁZI HULLÁK SZÁMA IS EMELKEDIK.

„A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. MI IS HASZNÁLJUK.”

„Azt kívánom, hogy MINÉL TÖBBEN TALÁLJANAK VISSZA A KARÁCSONY POGÁNY ÉRTELMEZÉSÉHEZ, hiszen mégiscsak a Megváltó születését várjuk.”

Persze, nagyon sokan ezt észre sem vették. Nem is lett volna belőle ügy, ha a Pannon Lapok Társasága nem ad ki egy közleményt az ügyben. Ekkor viszont az is megkereste az interjút, aki egyébként azt sem tudta, hogy van ilyen nevű lap.

Személyszerint én gratulálok a karácsonyi meglepetés készítőjének

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Egyetértek, valamilyen haszna volt! Nem kívánok PlalyA doktori disszertációjához, ahol szokása szerint a demokrácia értelmezéstől kezdve az őskorig vissza kanyarodik, hozzászólni..Jelenleg úgy áll, hogy három újságirót kirúgtak, akik perelni fognak teljesen jogosan, és valószinűleg nyerni is fognak.

Az előzmények: Mészáros felvásárolta a Mediaworks cégen keresztül a megyei lapok nagyrészét. Utasitásba adták, hogy a központből érkező cikkekbe a megyében nem nyúlhatnak bele. Így is történt, Székesfehérvárott nem nyúltak bele a Veszprémből érkező cikkbe, Veszprémben pedig a Budapestről érkezőbe. Nem is olvasta véleményem szerint a szerkesztő, felelős szerkesztő. Miért is olvasta volna, hiszen egyértelmű az utasítás nem nyúlhatnak bele. Ezt az utasítást használta ki Rózsa Sándorunk és betyárkodott  egyet.

Valami haszna (ha nem is sok) mindig van, ha valami borsot törnek a hatalom orra alá.

Kedves Kovács Panna!

Hát….. ami azt illeti, én nem látom sem bátor tettnek, de ami a legszebb, még értelmes tettnek sem. Pontosan annak látom ami. Egy olyan felesleges megszólalásnak, ami az említett személy hírnevét van hívatva megerősíteni. Vagyis ha tetszik, ha nem az egész megszólalás kontraproduktív. (már ha az volt a cél, hogy „lejárassa a Miniszterelnököt” – de ha az volt a cél, hogy a nimbuszát erősítse akkor meg „ügyes húzás”)

Néhány dolgot elfelejtesz, Mára már a Média nagyhatalommá vált és a társadalom másik két irányító szerepben lévő tényezője mellett igen fontos tényezőként lehet fellelni. ( a másik kettő a Pénz(gazdasági), és az adminisztratív hatalom)

Sokan abba a hibába esnek (te is többek között), hogy azt hiszed hogy a média megváltozásával a személyes szféra eltűnésével a politikus kiszolgáltatottá válik, és a média pluralizált volta a demokrácia Csimbirasszója – csakhogy a Média világába csak az elitnek van bejárása és az elit használja fel a médiát az hatalmi project és igazgatási séma érdekében.

Arról már nem is akarok beszélni, hogy semmiféle néven nevezhető demokrácia a kapitalizmusdban nem lehetséges legfeljebb csak a hatalmi project és irányítási séma legitimációs folyamatáról beszélhetünk, de demokráciáról, arról aztán semilyen körülmények között sem.)

Elfelejted azt, hogy a globalizált társadalomban a hagyományos (papíralapú), a ditális, az interaktív, mikrohullámú - összességében az integrált globális és lokális média technológiák három fő részre tagozódnak.

Egy a globális médiacsatornák( hagyományos nemzeti hírügynökségek, napilapok, hetilapok – amelyek mondanom sem kell, hogy a megfelelő nemzeti írányítás alá esnek- lásd CNN, BBC,Blomberg stb)

ide tartoznak még a globális ismeretterjesztő csatornák, amelyek véleményformáló és ismeretterjesztő szerepe csak annyira független, mint amennyire a média működéséhez szükséges  anyagi források függősége engedi ( Spectrum, Discovery, stb.
Ide soroljuk a globális kereskedelmi csatornákat, amelyeknek  médiainformációi, mint tudjuk egyrészt a nemzeti hírügynökségek információin alapul, másrészt pedig a kereskedelmi csatorna tulajdonosi szerkezetének politikai attitüdjei a meghatározóak - „szinezetében”

A második csoport a nemzeti médiák, regionális médiák- hát ezek sem éppen a „függetlenségükről”, és pártatlanságukról híresek

Harmadik csoportban a lokális médiák tartoznak, akiknek elérhetősége bekorlátozott így hatásuk is csak lokális lehet.

 Kivételt képeznek az úgynevezett tértől független médiacsatornák (internetes hírszolgálat és TV csatornák, amiknek ugyan jelentőséger egyre nő, de még nem szignifikáns.)

Ebből következően a politika ezt tudomásul vette és fel is használja a saját céljai érdekében. Csak az a politika, politikus a sikeres, amely úgymond mediatizálódik, másfelől amely szerepel a médiában (az teljesen mindegy hogy pozitív vagy negatív vonatkozásban- az ismertség a fontos és nem az, hogy hogyan teszik ismertté) hisz a média kitaszít és szenté avat (függetlenül a felhasznált eszközöktől)

Az a politikus, amelyik mediatizált politikussá válik kiszolgáltatottabb, de ugyan akkor erősebb is, mint az a politikus, amelyik nem mediatizált.

A médiának és a kommunikációnak a politikában leleplező tényezőként kellene működni a politika árnyoldalaival kapcsolatban csakhogy akkor, amikor a média összpontosul, egy csoport vagy kormány kezében, akkor elveszti ezt a szerepét. Az ilyen magán kezdeményezések, amelyek egy lokális médiaorgánumban jelentkeznek, nem szolgálják - sőt inkább ellentétes hatást váltanak ki a független média tekintetében. Vagy ha neked jobban tetszik, akkor az ilyen „bátor és merész” megszólalások éppenséggel azt a célt szolgálják, hogy centralizált legyen a média és a mediatizált politikus sérülékenységét csökkentsék és erősségét növeljék.

Éppen ezért feleslegesek az ilyen egyéni kalandorakciók és bár olybá tetszik, hogy, mint „média Robin Hood” harcol a gaz, elnyomó „média normannok” ellen - ez csak a látszat és semmi egyéb. Csalóka dolog, lidérc fény, mert e mögött igazi szándék nem az ellenállás fokozása, hanem éppen ellenkezőleg a passzívvá tétel (majd az újságíró, jól megadja nekik, nekünk nem kell semmit sem csinálni)

Komfortérzés fokozása illetve annak az elismerése, hogy majd a médiamunkás kifejezésre juttatja a populus mérhetetlen nagy undorát és jó kis botrányt kavar, amely tovább erősíti az undor primátusát, végső soron elfedi a valósi érdekellentétet és behelyettesíti az elitizmus és populizmus harcát az igaz problémák megjelenítődésében. Szóval felesleges, sőt káros az effajta megnyilvánulás. Ha már mindenáron ellenállást akart volna felmutatni, akkor olyan kérdésekkel kellett volna előrukkolni, hogy mikor lesz az egészségügy rendezve, mikor lesz a „háttérhatalom” felszámolva kézzelfogható és áttételes értelemben is, vagy éppenséggel vagy mikor fogják függetleníteni az államot az egyháztól. Csak hogy ezt nem meri megkérdezni, de hogy mutasson valami, hú de bősz ellenállást ezért erre vetemedik. Ez ártalmas és felesleges, mert az adott lokális médiaformáció lejáratását eredményezi. Nem valódi ellenállás, hanem a komformizmus legszembetűnőbb példája.

Csak ennyi kedves Kovács Panna.

Valahogy ezt azért nem hinném...
Ez már nagyon GÁZ lenne, ha ilyenre fanyalodna a fidesz (ágent provokatőrségre?!).
Viszont leleményesek, frappánsak, telibe találóak ezek a kiegészítések!
Van benne szarkazmus, de humorérzék is.
Hiába, még mindig vannak - szerencsére! - kreatív emberek, akiknek helyén jár az eszük, pedig tudván tudják, a "díjazás" nem fog elmaradni! Mint ahogy meg is történt...

Politikai viccverseny régen a SZU-ban:

III. díj: Séta Szibériában
II. díj: Látogatás a szibériai ólombányákban
I. díj: Személes találkozás Lenin elvtárssal...
 

Szörnyen igazságtalannak tartom ezt a fajta megtorlást. Valószínű aki tette (jól tette) nincs a kirugottak között. Lehet, hogy az egészet azért csinálták, hogy indok legyen a tisztogatásra.

Azóta már fejek hulltak az ügy miatt. Tisztogatás.

  • 429
  • -425

Szia! Köszöntelek a portálon. Én igen, bátornak tartom, mert ha bukás lesz belőle, akkor elvágta magát rendesen, aki ezt csinálta. Mindenesetre sokatmondónak és leleményesnek, érdekesnek tartom. Én is gratulálok a tett elkövetőjének, elkövetőinek.

Ti is bátor tettnek tartjátok, ami a Fejér Megyei Hírlapnál történt?