katiicabogar

Tulajdonképpen az élet szép. Ha nem az, akkor erről az emberek tehetnek.

Pénztárgép

Amikor először hallottam a NAV-val összekötött pénztárgépekről, arra gondoltam, hogy ilyen baromságot úgysem fognak bevezetni. Nem látom értelmét, mert aki adót akar csalni - így is meg tudja tenni - viszont a pénztárgép megvétele nagyon sok kisvállalkozónak azt jelenti, hogy meg kell szüntetni a vállalkozását. Kinek jó ez?

Elmesélek egy esetet...

Egy öt gyermekes családanyának már régi dédelgetett terve volt, hogy egy önálló kis kocsmát tudjon magáénak. Gyűjtögette éveken át a pénzét, hogy ha megfelelő alkalom lesz, akkor ezt meg is tudja tenni. Eljött az alkalom, egyik kis falu önkormányzata a megüresedett kocsma bérlésére pályázatot írt ki. A pályázatot elnyerte. Az épület eléggé lepusztult volt, az előző bérlő a működési engedélyt is visszaadta - gyakorlatilag egy tök üres épületet vett át.

Nekiálltak az épület belső felújításának - sok mindent saját erőből hoztak létre. Egyik fia a pultot építette meg téglából, másik asztalokat csinált, több kilométert mentek székekért, megvásárolták a szükséges kellékeket...ezek között a pénztárgépet is. Szóval rengeteg munkát végeztek, és egy kellemes, tiszta, barátságos kiskocsmát hoztak létre. A megtakarított pénzének hamar vége lett - nem számított előre a működési engedély megszerzésére ahhoz, hogy azt megszerezze, rengeteg plusz költségre volt szüksége. Tehát kölcsönt is vett fel

A rezsin kívül (fűtés, villany,) még különböző dolgokat kell fizetni - pl. azért is, hogy televíziót, zenegépet működtethessen...

Tavaly decemberben aztán megnyitották a kocsmát. Nincs olyan forgalom, mint amire számítottak. Az embereknek lényegesen kevesebb a pénzük, kevesebbet járnak kocsmába. Bizony veszeteséges volt a vállalkozás... az első hónapokban többször előfordult, hogy a férj keresetéből kellett elvenni beszerzésre pénzt.

Pillanatnyilag úgy állnak, hogy apránként rakosgatja össze a felvett tartozásra a forintokat.

Bombaként érte őket a pénztárgép beszerzésének a fenyegetettsége. Már a kezdetben elhatározták, ha valóban bevezetik, akkor nagy valószínűséggel az év végén be is zárják a kocsmát. A tavaly decemberben - nem kis pénzért megvásárolt pénztárgépet dobhatják ki.

Ma megtudták, hogy a legolcsóbb pénztárgép - amit nekik be kell szerezni - pár forint híján 170.000 forint, plusz az ÁFA - tehát 215.000 forint. Igaz ugyan, hogy a határidő december 31, de szeptembertől már büntetik, aki augusztus végéig nem rendelte meg a gépet.

Az 50 ezer forint kedvezmény a rászorulókat illeti. Ők nem jogosultak rá, mert az is kikötés, hogy a vállalkozás nem lehet veszteséges.

Tehát..., még az évet sem tudják végigvinni. A rengeteg munka, a beleölt pénz mind kárbaveszett.

Mit is tudnak tenni? Augusztus végén bezárják a kocsmát.

Szerintem nem ez az egyetlen kisvállalkozó, aki a pénztárgép bevezetése miatt erre a lépésre kényszerül.…

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Megnevettettél :)

Igazat adhattál neki, ettől a frász kitörte, hogy valamit elrontott...

 

:O)))))))

:) :) :) Mivel félemlítettelek meg dráááága Etele :)

Sajnos nem tudok hozzászólni a Kapcsolaton divatos aggresszivitás miatt,

Katiicabogár megfélemlitett .((((((

Pontosan igaz...

 

Legálisan vállalkozni reménytelen vállalkozás :(