katiicabogar

Tulajdonképpen az élet szép. Ha nem az, akkor erről az emberek tehetnek.

2013-tól választási regisztráció?

Bár az írott és elektronikus média a választási regisztráció kérdésétől hangos, mégsem sikerült pár kérdésemre választ kapnom. Elsősorban az a kérdés foglalkoztat, hogy mi a búbánatnak van erre a regisztrációra egyáltalán szükség. Sehol nem találtam erre elfogadható választ.
Azt gondoltam, hogy a kormányzati portálon nézek szét, ott mégiscsak megtudhatok valamit.


 

A következőkkel találkoztam:

"Jövő augusztusban minden magyar állampolgár, aki szerepel a népesség-nyilvántartásban, kap egy felhívást arra, hogy döntse el, akar-e szavazni vagy sem, ha igen, hogyan akar részt venni a voksolásban - személyesen vagy levélben -, hol akar szavazni - határon belül vagy azon kívül -, majd ezt a dokumentumot visszaküldi. "

Már itt több kérdés vetődött fel bennem. Honnan kell valakinek tudni 2013. augusztusában, hogy 2014 tavaszán hol tartózkodik? Mi van, ha eldöntötte, hogy szavazni akar, személyesen, határon belül, - de közben változtak az életkörülményei, és már Angliában él, és dolgozik. Mi történik, ha valaki feliratkozik - de pont a választás napján jön közbe valami olyan elfoglaltsága, ami távolra viszi a szavazás helyszínétől. Tán még büntetik is?

"Ezt követően, 2013. szeptember 1-jétől kezdődik az önkéntes regisztráció, amely a választást megelőző második hétig, azaz nagyjából 2014 márciusának második feléig tart majd."

Tehát a választást megelőző két hétben van a légüres tér. Aki bújt, bújt, aki nem, nem.  Ha valaki csak az utolsó két hétben döntené el, hogy mégiscsak szeretne szavazni, de előtte nem iratkozott fel - előtte már bezárultak a kapuk, nem szavazhat. Pedig amúgy alkotmányos joga lenne ezt megtenni. Ez így jól van?

"A feliratkozók névjegyzéke 2017-ig fix, vagyis ez alapján bonyolítják majd például a helyhatósági választást és az időközi voksolásokat is."

És mi van azokkal, akik csak az egyik választáson szeretnének részt venni, és ezt nem 2013-ban döntik el? Még mindig nem értem miért kell az előzetes regisztráció.

Csak nem ezért?

"A miniszterelnökséget vezető államtitkár azzal indokolta a regisztráció bevezetését, hogy a határon túli magyar állampolgárok, a Nyugat-Európában munkát vállaló magyarok és a leszármazói jogon magyar állampolgárrá válók voksolása csak így bonyolítható le."

Tehát azért, hogy a külföldön élő állampolgároknak (mint tudjuk, a Fidesznek ebben a tekintetben az erdélyiek a fontosak) egyszerűbb legyen a szavazás, a Magyarországon élőknek pedig megnehezítik azzal, hogy kétszer kelljen foglalkozni a szavazással, és döntsön, holott a döntése után még változhatnak úgy a körülmények, hogy megváltoztatná a döntését. Erre azonban nincs lehetőség.
Ez számomra nem elfogadható indok - más indokkal pedig nem találkoztam. Akkor most miért is?

Lázár János 500 ezer - 1 millió választópolgárral többel számol a 2014-es választáson az előzőhöz képest. Vajon, hogy jutott erre a következtetésre?

Ezen a portálon olvastam azt is, hogy levélben értesítik a lakosságot az előzetes regisztrációról, majd később felhívják újra a figyelmet a regisztrálásra. Ez akárhogy is nézem, kétszeres levél- és postaköltség. Nem baj. Van pénzünk.
Ha a miniszterelnökséget vezető államtitkár regisztrációt indokló szavait komolyan veszem, akkor a határon túli állampolgárok érdekében költjük a pénzt levél- és postaköltségre. Vajon kiknek a befizetett adójából teszik ezt? A határon túli, vagy határon belül élőkéből?

És még ennél is több a megválaszolatlan kérdés.

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ez nagyon jó, kedves FIDESZ. FIDESZ csak és aki mondjuk március 20-án tölti be a 18.életévét az ugye előtte nem regisztrálhat mert nincs 18- azaz nem válsztó és válsztható, aztán pedig mivel nem risztrált hiába múlt el 18és piszokul szeretne választani 2017-ig ugyebár coki- mert nem regisztrált. Bravó kedves FIDESZ- Jól Meg FIDESZ-eltétek a váalsztást. Hiába na mindenki annyit és amennyije van ( by Lázár) Ez van. Fitalság előnyben - már akivel kiszúrnak.

Sok, sok  megválaszolatlan kérdés, amire    a  Fidesz sem tudja  a választ. Csak a győzelmüket akarják ezzel bebiztosítani. Csalás a köbön. De  hol vannak a bírák?

A fidesz válasz a regiszrációra mert, csak ,azért meg hát ők azt csinálnak amit akarnak.Nekünk be kell bizonyítani, hogy nem, és felemelkedünk a kicsinyes vtákból,és azon dolgozunk, hogy mindenki egyetértsen és ne az legyen, mogy mit nem akarunk, hanem az, hogy mit akarunk.Ez pedig a fidesz és a jobbik szarvának letörése, mindegy mekyik vezetővel,a lényeg, hogy mind együtt ,közösen tegyük.

Na igen. És még mennyi megválaszolatlan kérdés van. Az előzetes regisztráció első célja, hogy itthon minél kevesebb választó menjen szavazni. Lehetőleg azok, akik még mindig Orbánnak és a FIDESZ-nek hisznek.