katiicabogar

Tulajdonképpen az élet szép. Ha nem az, akkor erről az emberek tehetnek.

Régi taxi - vagy Uber? Szerintem: régi taxi és Uber

A napokban egyszer csak azt olvastam, hogy tüntetnek a taxisok. Hát persze, hogy a kilencvenes évek taxisblokádja jutott eszembe (kinek nem?) 
 
Akkor...
 
1990-ben (miután az olaj világpiaci ára megduplázódott) a taxisok a magyarországi benzináremelés ellen tüntettek. Több ezer taxis és fuvarozó bénította meg három napra Budapestet és az ország több városát. A mostani taxis tüntetés - az 1990-essel köszönő viszonyban sincs.
 
Az "érdekes" az volt az első órákban, hogy hiába kérdeztem bárkit,  senki nem tudta megmondani, hogy tulajdonképpen miért is tüntetnek. Aztán, ahogy az idő tellett, úgy kirajzolódott a tüntetés oka is.
 
Az Uber.
 
Vidéki lévén, először még azt sem tudtam mi fán terem - de gyorsan utánanéztem. Gyakorlatilag egy okostelefonnal megrendelhető szolgáltatás, olcsóbb tarifákkal, mint amiért a taxisok szállítanak.
 
Úgy tűnik, hogy nagy konkurenciát jelent a fővárosban az Uber a taxisoknak, ezért aztán most felléptek ellenük. Tény, hogy a taxisoknak sok feltételt (ami nem olcsó) kellett teljesíteni ahhoz, hogy taxizhassanak és keményen adóznak.
 
Ezzel szemben az Uberesnek egy 15 évnél nem régebbi autó, jogosítvány és egy okostelefonra van szüksége, hogy pénzt kereshessen személyszállítással. Hogy adóznak-e? Nem tudom. Nagy valószínűséggel ezzel nem vagyok egyedül. Biztosan van közöttük olyan aki adózik és olyan is, aki nem.
 
Azt követelik a taxisok, hogy tiltsák be az Ubert. Azt gondolom, ez nem fog menni. Változik, fejlődik minden körülöttünk. Ahogy - most éppen ez jutott eszembe - a bakelit lemezt, orsós, kazettás magnót felváltotta a CD, a DVD, a pendrive stb. stb..., úgy az utasszállításban is belépett egy korszerűbb, gyorsabb, olcsóbb forma. Ez az Uber.
 
Biztosan van alapja is a taxisok zugolódásának. Tessék megfelelő szabályozókat előírni az Ubereseknek is, legyenek egyenlő feltételei az utasszállításnak. 
 
Az viszont nem elintézési mód, hogy összeállnak a taxisok többen és megverik a szerencsétlen Uber taxist. Ezzel a kevéske kis rokonszenvemet rendesen kiölték belőlem.
 
Kép forrása: Index.hu…
Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Mindez  az elhatalmasodott  gyűlöletnek az  eredménye... Anno is  voltak  iparosok, még  sem verték össze  egymást.