Szerkesztők ajánlják Vásárhelyi Mária: Nomen est omen

katiicabogar

Tulajdonképpen az élet szép. Ha nem az, akkor erről az emberek tehetnek.

Az állam vegye át és értékesítse a háztáji terményeket

Az MSZP több olyan javaslatot fogalmazott meg, amelyekkel szerintük csökkenthető lenne a magyarországi szegénység, ezek egyike egy olyan állami átvevő és továbbértékesítő hálózat létrehozása, amely minden településen megvásárolná a háztáji terményeket - mondta el az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője, Bangóné Borbély Ildikó és Harangozó Gábor újságíróknak szombaton, Budapesten

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

  • 162
  • -153

...hogy meg ne feledkezzünk az olyan apróságokról, mint Egyiptomban a mesterségesen keltett benzinhiány.

  • 129
  • -135

Attól tartok amiről te írsz az a puccs.... jó nem szokták így hívni a pénzért, a helyi b-közép hathatós együttműködésével szervezett tüntetéseket, esetleg terrorista támadásokat de ugye erről van szó.

Ki kell ábrándítsalak: nem működik, csak akkor ha az adott kormányzat - gazdasági és poltikai elit - életösztöne kimúlt. Ha már példákat hozol: Szaudi-Arábia - gondolj Bahrein-re - Irán, Szíria, De még Venezuelában sem működött, pedig mióta tartanak a tüntetések. Vagy vegyük Thaiföldet például.

Na és persze éppen az az Egyiptom, ahol a régi, de soha fel nem számolt, mélyen beágyazott rendszer szépen fogta magát és puccsal visszahelyezte magát a hatalomba, de úgy ám, hogy a fügefalevélnek hazsnált egyiptomi tüntetések mögött ott volt az azon részt vevők politikai akarata -ugye ugye- és persze... nem a tüntetések döntötték el a kérdést, hanem a hadsereg álláspontja.

Ukrajna sem jó példa, mert ott a döntést az utolsó nap eseményei hozták el, azok közül is az, amikor feltörtek egy fegyverraktárat és Kievbe vonultak a felfegyverzett, hogy is hívjuk őket? valakik. Az ukrán hadsereg, amelynek a vezetőjét valamiért hetekkel előbb le kellett váltani, nyilvánvalóan megtagadta az engedelmességet. 

Futólag gondolj a TEK-re és arra, kit támogat a magyar b-közép. Orbán elég sokat dolgozott saját hatalmi bázisán.

Ez úgy nem igaz, ahogy van...

Elég az elégedetlenség. Lásd Ukrajna, vagy éppen Egyiptom.. Folyamatos nyomással meghátrálásra kényszeríthető bármelyik kormány, sőt, akár lemondásra is, csak ugye az most nemigen célszerű, hacsak nem a jobbiot akarja valaki kormányon látni. No de erre úgy sincs politikai akarat egyik pártnál sem, úgyhogy ez csak olyan ötletelés volt...

Irod: Aminek talán hatása lenne, az a nagy létszámú és folyamatos megmozdulások sorozata.. Talán, mert a kétharmadon nem tudna változtatni. De ahhoz meg igen nagy önmérsékletre az ellenzéki pártok részéről, és mindamellett igen nagy szervezésre (szintén tőlük is) lenne szükség.

És méginkább arra, hogy a lakosság nem annyira felizgatott része is értelmét lássa kimenni. Ehhez viszont elsősorban még csak nem is szervezésre, hanem politikai momentumra van szükség: arra, hogy a lakosság egyetértsen egy párt célkitűzéseivel, azokat a maga részéről fontosnak tekintse és lássa az adott pártban az erőt és alkalmasságot a célkitűzések elérésére.

Irod: Magyarán, be kéne indítani (már ott, ahol lehet) a felvásárlási és értékesítési szövetkezeteket

Ezért kell végiggondolni a dolgokat. Az igazi probléma a zöldség és gyümölcstermeléssel nem a termelés maga ... hanem a termelés szezonalitása, és főleg a raktározás és másodsorban az elosztás.

Szezonban a nyomott árak garantáltak, szezonon kívül viszont a termelési és/vagy raktározási költségek azok.

Nem véletlen, hogy az MDF piacok csak mérsékelt sikernek örvendtek.

Hát persze... Abban reménykedik mindenki, aki elmegy, hogy hátha történik valami... De ha sokadjára se történik semmi, vagy ami még rosszabb, a szervezők esnek egymásnak és mindegyik ki akarja sajátítani magának a tömeget, akkor már nem megy. Aminek talán hatása lenne, az a nagy létszámú és folyamatos megmozdulások sorozata.. Talán, mert a kétharmadon nem tudna változtatni. De ahhoz meg igen nagy önmérsékletre az ellenzéki pártok részéről, és mindamellett igen nagy szervezésre (szintén tőlük is) lenne szükség.

  • 157
  • -123

Ha  van  sapkája  azért  ,  ha  nincs  "  azért  rossz  az  MSZP  .

"Nem  éppen  etikus  a  szegénységet  politikai  célokra  felhasználni  "  ??? 

Akkor  vajjon   mit  is  kellene  ?  A    magyar  politikában  /akár   a fidesznél  /  etikáról  beszélni  . Na  ez  a   szemfényvesztés  .

 

Na itt  van a lényeg szerintem. "Tüntetünk, hazamegyünk, minden változatlan".

Egy tüntetésnek nem az a fő  vonzata, hogy  minden felszólaló elmondja a véleményét, és  menjünk haza...  Gondolom, több tízezer ember  nem azért megy tüntetni,  mert  sétálni van kedve....

Milért, mit csináljon? Amúgy:

- A nép tiltakozik, hol tüntetéseken, hol máshogy (fórum, internet, stb.)

- A nép nem lát kormányzóképes erőt, se kormányzási szándékot az ellenzéknél

- A politikusok és a pártok megítélése nagyon alacsony ( a választókorúak közel fele gondolja úgy, hogy nem érdekli az egész)

No, meg ugye váráson kívül mit lehet tenni? Mert ugye már azon is felhördül az egyesített ellenzéki kórus, ha valaki ne adj isten tojással dobálná meg a vezírt. Akkor meg? Tüntetünk, hazamegyünk, minden változatlan. Tüntetünk, hazamegyünk, és így tovább...

Csak hát  a  nép mint  a birka vár, maga se tudja  mire....

Magyarán, be kéne indítani (már ott, ahol lehet) a felvásárlási és értékesítési szövetkezeteket, egyben tanácsadással szolgálni a népeknek, hogy hogyan termeljenek. Nem kell várni az állami lépésre, mert az amíg ezek a rablók vannak hatalmon, úgyse lesz. Persze megint ugyanaz a gond, a projektek beindításához zsebbe kéne nyúlni. 

Javaslat kevés, azt is  tudjuk ez a  kormány  minden ellenzéki javaslatot  figyelmen kívül hagy. Cselekevésre van szükség, minél előbb. Éveket  várni - csak  mélyebre visz  bennünket, amiből már most is  nehéz  lenne  kimászni....

az mszp sem tudja /érti a vegyestulajdonú gazdaság mibenlétét

  • 154
  • -121

Az ötlet nem lenne rossz, ha jó lenne. De nem az. Piaci forgalmazásba ugyanis csak olyan termék kerülhet, ami teljesíti az uniós feltételeket. Márpedig az az érzésem (sőt, biztosan tudom), hogy a hazai háztájiban sok mindenre figyelnek, de az uniós előírásokra és társaira egyáltalán nem. Amúgy azt nem értem, miért kéne ehhez állami felvásárlás? Szövetkezeti nem lenne jó? 

Nem baj, legalább egy hangyányit elmozdult ebbe az irányba az emeszpé.  Amíg nem ildomos ilyesmiről még csak gondolkozni sem, addíg nem is lehet előrelépni. A liberalizmus olyan mint egy görcs: lassan oldódik.

  • 159
  • -150

Persze, gondolkodni mindíg lehet, azonban egy kormányon kivüli pici párt, ebben a kérdésben ugy sem tud előbbre lépni, csupán egyéb mondanivaló híján, valamit mégis ki kell találni. Pedig, mennyi olyan dolog van manapság, amiben érdemi munkát is ki tudna fejteni. Szinte valamennyi ellenzéki pártra érvényes lenne ez! Ezért is elenyésző a baloldal szerepe, ezért is növekszik a függetlenek tábora, ugyan is, az ellenzéki pártokban nem látnak semmi reményt arra, hogy megváltoztassák azt a sok rosszat, amit most át kell élniük. Ezen nem változtat és nem is kábítja el az embereket a kitalált felvásárlási lánc kiépítése, mert a szegénytől nincs mit felvásárolni, ha lenne, akkor nem is lennének olyan szegények. Ezt a mesét csak azok tudják kitalálni, akiknek fogalmuk sincs arra, hogy hogyan is kellene ezt a rendszert leváltani!

ez az egyik oka annak, miért kell tovább gondolkodni

Én, nem tartom a szegénység megoldásának, csupán egy jól hangzó reklámfogásnak! Mégpedig azért is, mert 1990 től kezdődően, minden kormánynak adott volt ez a lehetőség, még sem éltek vele. Továbbá, a szegénység, kiszolgáltatottság több kormányon átívelő folyamat. Ezenkívül, a szegény a mélynyomorban szenvedők nem éppen híresek arról, hogy otthoni zöldség-gyümölcs termelők. Ha így lenne, akkor legalább ennivalójuk lenne elegendő, nem csak eladási felesleg! Mégegyszer, ez az egész reklám, de hamiskás is. Nem éppen etikus a szegénységet felhasználni rögtönzött politikai célokra, jó lett volna már ez ellen hatékonyabb eszközökkel küzdeni, vagy 25 éve, mert mégegyszer, a szegénység, az elszegényesedés, a kilátástalanság, nem mostani, ebben mindenkinek meg van a bűnös szerepe és ezzel nem védeni akarom a FIDESZT, ugyanis nála ez csak felerősödött!

Akiben felmerült a termékátvétel gondolata, az megtette az első lépést a rögös úton, amely egy tisztességes kormányzási gyakorlat felé vezet. Kívánom az illetőnek itt azért ne álljon meg, gondolkozzon tovább.