katiicabogar

Tulajdonképpen az élet szép. Ha nem az, akkor erről az emberek tehetnek.

Lakcím nélküliek...

Mostanában számomra az Internet, ezen belül is a Facebook az, ami a leggyakoribb forrás az információk beszerzésére.

Azt látom, hogy az októberi választásokkal kapcsolatban mindenki tud valamilyen tutit, és amellett rendületlenül ki is áll. Melegebb éghajlatra küldi a vele egyet nem értőket, a neki nem tetsző jelölteket, csak ő az, aki helyesen látja a dolgokat. Így aztán a legszuperebb és legcsapnivalóbb jelölt a főpolgármesteri címre  Falus, ugyanígy a győzelem, vagy vereség egyetlen okozója az MSZP, az Együtt, a DK vagy...

Egyre-másra alakulnak az új pártok, új szervezetek - nem tudom, hogy ki hitette el velük, ennyi idő alatt úgy felépíthetik magukat, hogy akárcsak egy egész kicsike eredményt is elérjenek. Illetve ez nem igaz. Elérnek valamit. Mégpedig azt, hogy még jobban megosztják az amúgy is darabokra szabdalt baloldalt. Csakhogy ez nem számítható eredménynek. Legalábbis pozitívnak nem.

Ezeket a történéseket, véleményeket ha meg nem is, de értem, vagy legalábbis érteni vélem. Amit nem értek - és hiába tettem fel a kérdést tegnap a Facebookon, senki nem okosított meg - a választási törvénynek azon része, hogy miért a megkülönböztetés ki, milyen formában vehet (vagy nem vehet) részt a szavazáson.

Tegnap "azt írta az újság...", hogy "Az önkormányzati választáson a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, ők azonban választhatók, ha jelöltként indulnak."

Ez egy értelmes mondat. Mégsem értem.

El is gondolkodtatott, hogy vajon miért lehetnek lakcím nélkül állampolgárok? Elsőre a hajléktalanok jutottak eszembe. Nyílván nincs lakcíműk, hisz a hajléktalan sorsnak ez a következménye. Miért is nem szavazhatnak? Miért másodrendű állampolgárok? Hisz biztosan nekik is van elképzelésük, hogy fordulhatna elviselhetőbbé az életük.
Aztán lehetnek, akik egyszerűen elfelejtettek bejelentkezni (költözés, stb.) No, megértem, hogy őket nem engedi szavazni a hatalom, hisz ha nincs lakcíme, hogy a fenébe kaphatná meg a mi minden állampogárral törődő miniszterelnökünk leveleit? Ha nem olvassa ezeket a leveleket - ne is szavazhasson.
Aztán vannak azok az emberek, akiknek ugyan van hol laknia, de nincs bejelentkezve, mert mondjuk albérletben él és a főbérlő nem engedi a bejelentkezést. Ők szintén nem szavazhatnak. Miért nem a főbérlőt bűntetik ezzel - ha már mindenképpen büntetni akarnak valakit?

Ezeket az okokat sikerült kipréselnem összeszűkűlt agyamból.

De.

A lakcímnélküliséggel kapcsolatban ugyanezek az okok állhatnak fenn azoknál is, akiknek szintén nincs bejelentett lakcíme, azonban ők választhatók. Így hát ne csüggedjenek a hajléktalanok, ha választással nem is szólhatnak bele megnyomorított sorsukba, de lehet belőlük akár főpolgármester is. A Fidesz ragyogóan átírt, össze-vissza szabdalt választási törvénye alapján legalábbis.

Szintén tegnap olvastam, hogy nem lesz határon túli magyar jelölt a választáson. Pedig lehetett volna. A törvény szerint. Akár pl. Apátistvánfalván is lehetne Szatmárnémetiből polgármester, és ez nem vicc.

Még szerencse, hogy a határon túli magyaroknak több eszük van, mint a választási törvény alkotóinak.…

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

azért azt ne felejtsük el, hogy dr. Falus Ferenc inditása Szigetvári Viktor ötlete volt.

A pártvezetés amelyről beszélsz ezek szerint a PM-é...

... izé, tudod az emeszpé háromfelé szakadt. és mindhárom fele mást akar.

Azért a Falus dr.-t emlegetve, övön alúli ütés volt, ugyan is aki figyelemmel kisérte a megelőző történéseket, a személy kiválasztását, akkor aki nem párthűségből kezelte a történéseket, az világosan látta, hogy falussal csak veszíteni lehet. Utólag úgy látom, hogy nem csak én voltam ezen a véleményen, hanem a Budapestiek döntő többsége is! Legalább ez a dolog visszaigazolja, hogy bármi kritika ellenére, a megérzéseim nem párthűségtöl valók, hanem a realitás megértéséből. Talán előbbre lenne a baloldal, ha a realitásokból indulna ki a pártvezetés, sajna, ezek erre képtelenek!

A lakcim nélküliséggel indulás arra jó, ha valaki hosszú távra tervez: kiadatási egyezmény nélküli országból indulni a választáson egyenesen a mentelmi jogba.

Irod: Így aztán a legszuperebb és legcsapnivalóbb jelölt a főpolgármesteri címre  Falus, ugyanígy a győzelem, vagy vereség egyetlen okozója az MSZP, az Együtt, a DK vagy...

Érdekes szó ez a "felelősség".

Kis naivitással azt hihetnénk, aki a döntést hozza az a felelős. Csakhogy ilyen személy nem létezik. A döntéshozatal egy folyamat, ha rossz az eredménye, akkor a folyamat maga rosszul zajlott le. Nem kellene Falussal és Bokrossal bajlódni, ha a budapesti választásnak lenne politikai üzenete. De csak annyi van, hogy "leváltsuk Tarlóst", meg "méridzkedjünk a baloldalon". Ha lett volna bárki, aki ennél többet tud, szó sem esett volna sem Falusról, sem Bokrosról.

Szerintem politikailag értelmezhetetlen akár Falus, akár Bokros inditása, habár Falus visszalépése szerencsés, mert legalább minimális tiszteletet tanusitottak a pártok a választó irányába. Kis lépés a jó irányba.

Azért megeshet, hogy a választó nem kis lépéseket, araszolgatást néha jó nagy hátraszaltót vár a pártoktól.

Na látod, erre nem is gondoltam... :)

A választási győzelem után, a lakcímnélküli  győztesnek lesz bejelentett lakása, nem is  akármilyen...Egyébként  a Fidesz választási törvényének összevisszaságának  egy eredménye van, csak ők nyerhetnek vele...