katiicabogar

Tulajdonképpen az élet szép. Ha nem az, akkor erről az emberek tehetnek.

André Libik - ahogy én látom...

Egy ma reggeli kellemetlen szóváltás részese lettem (saját akaratomból). Mivel a szóváltásban résztvevő „úriembernek” nem vagyok ismerőse (és nem is szeretnék az lenni), így nem tudtam leírni a vitában a véleményemet, hát ezt a megoldást választottam. Ki tudja? Talán eljut hozzá.

Mi késztetett erre az írásra?

A fentebb említett „úriember” egy általam tisztelt és kedvelt ismerősömről – akinek a becsületes neve André Libik (és nem Bozótharcos) -  a vita hevében azt írta, hogy: „árnyék nélküli semmiember”. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy leírok pár általam ismert dolgot erről a „semmiemberről

Jó pár hónappal ezelőtt figyeltem fel a Facebook csoportjaiban André Libik hozzászólásaira. Meglepett a széleskörű ismerete, tetszettek a csattanós válaszai. Hamarosan észrevettem azt is, hogy az idővonalán rendszeresen posztokban írja le a véleményét a történésekről. Rájöttem, hogy érdemes figyelni rá, mert nagyon józanul fogalmazza meg – a számomra sokszor zavaros összefüggéseket. Nem mondom, hogy mindig maradéktalanul egyetértettem/egyetértek vele, de azt hiszem ez természetes is.

Egyszer azt írta valakinek, hogy akkor vitatkozzon vele, ha tett le annyit az asztalra, mint ő. Ekkor már nagyon felkeltette az érdeklődésemet, hogy ki is ez az ember? Ez késztetett arra, hogy az interneten keressek olyan írásokat ahol megtalálom az ő asztalát. Sikerült. Sok mindent találtam ezen az asztalon. Aki nem ismeri André „munkásságát” – amit ez az írásra késztetett „úriember” lekicsinyelt, az alábbi oldalakat javaslom felkeresni:
Először is a Wikipédiát. Ez sajnos nem magyar nyelvű, de egy jó fordító sokat segíthet (én „élő” fordítót kerestem, egy ismerősömet, aki tud angolul)
Ugyanígy ismertem meg a honlapját is  – sajnos, ez is csak angol nyelven olvasható, de aki nem tud angolul is láthatja azt az „asztalt”,  amin megtalálhatóak az általa készített dokumentumfilmek.

Rátaláltam a könyvére is, amit hamarosan be is szereztem. Túlzás nélkül állíthatom, hogy letehetetlen. Idézek a hátlapján található írásokból, amit közeli ismerősei és nálamnál százszorta jobban fogalmazók írtak:

André Libik több mint negyven éve a barátom, és bátran mondhatom, nálam jobban senki sem ismeri őt. Borotvaéles esze, széleskörű műveltsége, bátorsága és szókimondása mindig lenyűgözött.
Könyvét nagy élvezettel olvastam, és sok eddig számomra is ismeretlen kalandra bukkantam benne. Valami keveset értek a médiához, ezért talán számít a véleményem: ezt a könyvet nem lehet letenni!

Josef von Ferenczy
Világhírű média-menedzser

 

A kalandor és a „kalandos élet” között az a különbség, hogy a kalandor önhasznán kívül nem hoz létre semmit, a kalandos embernek viszont a kaland csak egy alkalom egy érdekes életre, melyből értékeket teremthet. Libik André az utóbbi embertípushoz tartozik.

Görgey Gábor író

 

Jókai Mór, Rejtő Jenő és Örkény István tollára kívánkozik André élettörténete, amit ő a tetteivel, mozgalmasságával, humorával és – bárminő fura – emberszeretetével alakított, sok helyszínen, sok szereplővel és sok-sok csínos nővel. Kimondatlanul, de nagyon érzékelhetően ott hullámzik a háttérben az egész XX. század. Bárhol járt, mindig magyar maradt. Amint lehetett – hazajárt Magyarországra. A Nagy temetés után végképp hazaköltözött a Nagy Globetrotter.
Könyve, mint élete rendkívül gazdag, de csak vázlata annak, amit átélt. Várjuk a folytatást!

Mécs Imre
Egykori 56-os halálraítélt
Országgyűlési képviselő

Abban a szerencsében részesültem, hogy  számtalan dokumentumfilmje közül egyet már megismerhettem. Sok könyvet olvastam, filmet láttam a II Világháborúról, de ez a film sok újat mondott nekem, és nagyon nagy hatással volt rám.

Röviden ennyit a kedves „úriembernek” André Libik, az "árnyéknélküli semmiemberről".

Mi magyarok, valahogy különösen tehetségesek vagyunk abban, hogy nem tudjuk megbecsülni azokat az írókat, művészeket, alkotókat, akik sokat tettek azért, hogy Magyarország jó hírnevét öregbítsék. Az elmúlt hetekben történt példa erre Kertész Imre díjátadásával kapcsolatos mocskolódó hadjárat is, André Libik munkásságának becsmérlése pedig felháborít!

André a reggeli vitában azt írta egyik válaszában: „nekem nem harcostársaim, hanem barátaim vannak

André! Büszke lennék, ha a barátaid között érezhetném magamat!

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Örülök, hogy te is olvastad a könyvet és hasonló a véleményünk. A többiben is igazad van :(

  • 182
  • -190

Ezt a könyvet én is olvastam. Tényleg nagyon érdekes és izgalmas. Én láttam André Libik filmet a Duna TV-ben is, egy időben vetítették. Sajnos a köztudatban kevésbé forog a neve és a munkái, hisz a jelenlegi hatalmat elég keményen ostorozza. Pedig egy nagyon értékes ember. Aki teheti, olvassa el a könyvét. Garantáltan izgalmas szórakozásban lesz része.

Kedves? Igen, azt hiszem kedves is. Jó humorú, rendkívül művelt és bölcs embernek ismertem meg. Nagyon jó a könyve, végülis önéletrajzi regény. Mécs Imrének igaza van. Ahogy az életéről, munkásságáról ír - a háttérben ott hullámzik az egész XX. század. André Libikkel annyi minden történt az eddigi életében, hogy szinte alig elképzelhető. Élvezet volt olvasni a könyvét - és valóban nem lehet abbahagyni amíg a végére nem ér az ember :)

Örülök, hogy  ilyen kedves emberrel találkoztál interneten vagy  könyvön kersztül. Igen, sajnos valóban nem tudunk  becsülni, attól is  függ,mikor milyen hatalom van...