katiicabogar

Tulajdonképpen az élet szép. Ha nem az, akkor erről az emberek tehetnek.

Válasz Szudo blogjára...

Válasz Szudo blogjára...

Hozzászólásban akartam válaszolni, de nagyon hosszú lett volna, ezért aztán a blog formát választottam.

Kedves Szudo!

Mindig olvasom az írásaidat és általában egyet szoktam érteni a gondolataiddal. Most azonban nem mindenben értünk egyet.

Igazat adok abban, hogy ez bizony bukta volt a javából. Egészen másra számítottunk, bíztunk, reméltünk... Nem jött össze. Az okok tekintetében azonban nem értünk teljesen egyet.

"A pártvezető személye sem hiteles. Nem tudta elhitetni, hogy rátermett vezetője tudna lenni az országnak. Bármennyire is sajnálom, de ki kell mondanom!"

Nem értünk egyet. Sajnos a jobb oldal kommunikációja, ráadásul az ellenzék egyes szervezetei, tagjai kommunikációja elhitette sok mindenkivel Mesterházy Attila alkalmatlanságát. Többnyire úgy, hogy általában nem is ismerték/ismerik. Szinte sikk volt (és még most is) ezt hangoztatni. Tették ezt azok, akik mást akartak listavezetőnek, egyik csapat a Gyurcsányt, másik a Bajnait - és persze ezt úgy akarták sikerre vinni, hogy Mesterházy Attila ellen beszéltek. Mesterházy Attila (különösen az utolsó hónapban) járta az országot, és közvetlen, megnyerő modorával, programjával, mondanivalójával, nagyon sok támogatót szerzett. Jó magam több alkalommal is láttam, hallottam beszélni, és meggyőző volt - láttam a körülöttem állókat, hallottam a véget nem érő tapsot. A hozzászólásokban méltatták a munkáját és bíztatták, reményt kértek tőle, és adtak neki. Egyáltalán nem tűnt hiteltelennek. És nem is az. Ha más lett volna a listavezető, akkor most őt feszítenék keresztre

"Az MSZP régi elhasználódott személyi összetétele"

Kiket gondolsz régi elhasználódottaknak? A Harangozó testvéreket? Bárándyt? Verest, vagy Török Zsoltot? Bangónét? Kondor Katát? Kunhalmi Ágnest? Braun Róbertet? És még hosszan sorolhatnám akár az elnökségből, vagy a frakcióból a fiatal ismert, és új arcokat. Azt is el kell mondanom, hogy akik régiek - közülük pl. Kiss Péter, vagy Burány egyéniben nyertek.

Tudod, azt gondolom, hogy a személyi összetétel elhasználódásának az emlegetése ugyanolyan mantra, mint ahogy az MSZP csapnivaló kommunikációját emlegették még akkor is, amikor az már régen köszönőviszonyban sem volt a pár év előtti kommunikációval. Az MSZP a kommunikációjában maximálisan kihasználta azt a terepet, ami adva volt - a médiumokban, és az Interneten is. Arról, hogy csak ilyen kicsi a kommunikációs felületünk, nem a mostani MSZP tehet.

"A következő ok, amit már a kezdet-kezdetén is megfogalmaztam: a DK bevétele a kormányváló koalícióba. Elsősorban vezetőjének személye, aki több választót taszított el a kormányváltóktól, mint amennyit vonzott. Jobb lett volna végleg elhatárolódni tőle."

Hát igen. Azonban emlékezz az együttműködés előtti időszakra. A vízcsapból is az folyt, hogy "összefogás" - és az MSZP-t támadták mindenfelől, sok esetben még a saját tagsága is, hogy együtt kell működni. Engem már a hideg kirázott ha az "összefogás" szót láttam, vagy hallottam. A DK tagjai (itt a Kapcsolaton is van nyoma bőven) az MSZP-t mindennek elmondták, hazugnak, korruptnak, szemétnek, önzőnek, nagyképűnek stb. stb. - de azért szükségét érezték az összefogásnak, és ezért mindent meg is tettek, és nem válogattak az eszközökben. Óriási nyomás volt az MSZP-n azért, hogy az összefogás létrejöjjön, nem lehetett már kitérni előle. Nem akarok most ismert bloggereket emlegetni, hogy mennyit ártottak az MSZP-nek, természetesen azzal a jelszóval, hogy "érted haragszom, nem ellened" Hidd el, sok esetben a sajátjaink (baloldaliak) nagyobb negatív kampányt csináltak nekünk, mint az ellen. Egyébként azt is be kell látni, hogy matematikai szempontból bizony szükség is volt az együttműködésre

"Aztán a béna, erőtlen, koncepciótlan választási kampány! A Fidesz szapulása nem egy innovatív, lelkesítő ténykedés. Hol voltak az aktivisták? Különösen vidéken? Miért tudta a Fidesz uralni a terepet? Mert megszámlálhatatlan aktivistája mozgott az országban!"

Szudo! Én vidéken élek, és mérhetetlenül megbántottak ezen szavaid. Ellentétben Veled, én tudom, hogy mit csináltunk vidéken. Tudod, hozzánk tengernyi (127) település tartozik - és azt végigjártuk. El tudod képzelni, hogy ez időben, km-ben mennyi? Mennyi szervezési munka és ember kell(ene) ahhoz, hogy ezt végig lehessen csinálni? És bizony aktivistáink is rendesen kivették a részüket a "béna, erőtlen, koncepciótlan" választási kampányból. Ron Werber nevét felesleges emlegetni, mert én pl. az egész kampányban egy kukkot sem hallottam róla. Tudsz-e arról, hogy nem rakhattunk ki plakátokat, ha meg mégis megtettük, reggelre már nyoma sem volt?

Hangulatilag padlóra kerültünk (mi itt vidéken) - de hamar meg kellett rázni magunkat, mert már itt az EP kampány. Elmondom neked, hogy már két napja gyűjtjük az aláírásokat - holnap kitelepülnek az aktivistáink. Szóval... elképzelhető, hogy nemigazán látod jól ezeket a dolgokat.

Tudtam egyébként, hogy így lesz. Már akkor, amikor a tévében láttam, hogy majdnem megismétlődik a 2010. Már akkor sejtettem, hogy megindul a bűnbak keresés, egymás hibáztatása és az okosok pedig azt is tudni vélik, hogy mit kellett volna tenni.
Azt mondom, hogy nem érdemes egyik résztvevő csapatot sem hibáztatni. A maga módján mindenki megtette azt, amire képes volt és amit jónak látott. Ez nem volt elég. Azt gondolom, hogy ebből le kell vonni a tanulságot - és a továbbiakban olyan kampányt összehozni, amiben a hibákat kiküszöbölhetjük. Ezt teszik holnap a választmányi ülésen.  Hisz előttünk az EP és az önkormányzati kampány. Azzal, hogy az MSZP-t, hogy egymást hibáztatjuk, bizony segítünk abban, hogy ezeket a választásokat is elbukjuk

Nagyon remélem, hogy belátják ezt baloldalon és befejezik egymás szapulását és fegyelmezetten végigcsináljuk ezeket a kampányokat.

Utána aztán jöhet a korbács, amivel végigvágnak rajtunk, hogy hiába dolgoztunk, elrontottunk mindent.

(csak egy halk megjegyzés: sokszor kíváncsi vagyok arra, hogy akik ennyire tudnak minket ostorozni, vajon mit tettek annak érdekében, hogy segítsék a munkánkat?)
 

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

  • 274
  • -282

No, mintha nem tudnád, hogy a tudat kissé lassabban jut el egy bizonyos szintre... kaptunk huszonnégy éve egy játékszert (nesze fiam itt a polgári demokrácia és a parlamentarizmus) csak ugye senki nem tudta igazán használni. Pláne nem a "mezei" polgár, aki évszázadok során át máshoz szokott (konkrétan ahhoz, hogy a feje felett döntenek, ő meg vagy szív, vagy nem..). Most mégis mit vársz? Majd eljön annak is az ideje, amikor "felnőnek" a népek, de addig abból kell főzni, ami van. 

Mintha némileg el lennél keseredve. Erre ugyan van okod, de a múlton siránkozni tök felesleges. Nem épült ki baloldali média? Hát nem, mondtuk ugyan sokan, hogy kéne, de ugye az pénzbe kerül, azt meg azért csak nem... 

Ezen azután lehet keseregni, de meg kell találni az utat, hogy eljussunk az emberekhez. A tetejébe a valódi problémáikra összpontosítva. Gondolom egy borsodi faluban, ne adj isten Békésben nem a demokrácia deficit a legnagyobb probléma. A baloldalnak erre kéne valamit mondania, de nem csak mondania, hanem csinálnia is. Jelen pillanatban ezen kell gondolkodni, meg azon, hogy hogyan lehet ezt megcsinálni..

De az okok elemzése (miért is maradtak otthon?) legalább ennyire fontos. Ha ezt meg tudjuk érteni, akkor már tudunk is tenni ellene valamit.

No, no... Ha meg tudnám mondani, megmondanám. De azért a fidesz vesztett úgy hatszázezer szavazatot. Akik közül páran ugyan az újfasisztákra szavaztak, de a töbsége otthon maradt. Én nem tudom a pontos okokat, azért tettem fel a kérdéseimet és a kindulási pontjaimat, ez további nagyon pontos elemzést igényel. Egy biztos, a jelen helyzetben a itthoni politikai pártoknak iszonyatos bizalomhiányuk van. Mindegyiknek, tévedés ne essék, csak van, aki több fanatikust tud maga köré gyűjteni. Viszont nem ártana tanulni és idomulni a társadalmi elvárásokhoz.

Nos, látom ám, hogy csak itt vagy a újfasisztákat dicsőítve.. Hát ja.. Van ilyen ember is. Bár ugye a helyed akkor nem ezen a fórumon van, hanem ott, ahol örülnek neked. Itt csak bizonyos gyomortáji dolgokat gerjesztessz, konkrétan a hányingerre gondolok.. 

tehát az egész ország sorsát az egy kishantos döntse el? legalább hivatkozz a trafikmutyira. az országos jelenség.

de nem próblom meg magyarázni mi a baj. maradok a koordináta rendszeredben.

1526-ot irunk, szóljon a kamány arról, hogy mit kellene tenni (ugye "mohács jön" de nem tudjuk)

Az alábbi lenne a korabeli "pártok" kampány szlogenje:

Jobbik: mindenről a Fuggerek  tehetnek. Ruhjuk ki az országból a Fuggereket!

Fidesz (II. Lajos): ... be szép új páncélom van Pál bátyám ...

MSZP: alapitsunk gyermekotthont a Nyulak szigetén. Mesterházy pártnagy végiglátogatja az ország négy sarkát és mindenhol bejelenti, pompás terve van hogy megoldja (de nem tudni mit).

Most mond meg nekem, ha te választó vagy, aki aggódik a török invázió  mellett kire szavazol?

És ha korabeli kommentátor vagy?

De most tényleg ird  le. A programok és a személyisgek alapján te kire adnád a szavazatod? És mit mondasz a pártnagyról a választás után?

És ha korabeli kommentátor vagy

  • 249
  • -233

Hát minden szó csak a felszínt bírálja --a politológusnak nem volt/nincs igazodási pontja: mihez képest.

A M2006-ot az mszp nem vállalta be még egy vita erejéig sem ---

azt mondta a dk vétózott--de vita nem volt erről semmi --csak egy kérdés--formális válasz nélkül

például, de mondható lenne más példa is---

valakinek nem volt baloldali párt, a másiknak meg túlzottan az volt--- A kettő között egy hang a dilemmát helyre nem tette--Mitől?! Mi a vállalás valójában.

Akkor világos lett volna, hogy a jobbikkal szemben  miben más egy balos ajánlat a köznek

Mert a kettő --mindkettő! válasz ugyanarra a témára--kár szépíteni

verseny az! és most a jobbik győzött sajnos

Most merre előre?!

Erről a vezetés nem tehet--ő alapok nélküli felépítményben dolgozott!

 

http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20140414_Kirugni_Ron_Werbert

Ha ott Őszödön más a hozzáállás! nem lesz a program ott akkor felejthető --és nem indul kettős küzdelem--ha....ha...ha ...

Ha azóta átgondolják akiknek dolga, Hogy hogyan előre--és választanak--

vagy úgy , hogy Gyurcsányt menesztik --és ő akkor tud lépni (vagy nem)

Vagy elfogadják az ő vezetési elgondolását

de mindenképpen döntenek:

balra avagy középre?

Akkor lenne most még mindig ÖT ÉV  után is Gyurcsányt wooduzni.

Amit ő képvisel az nem az a balos nézet, amelyik meg akarta/akarja haladni a fenálló termelési módot sem szavakban sem tettekben, hanem méltányos életet kíván mindenkinek. ---Tán előrébb lennénk mindnyájan.

Igy csak ki nem mondott szegmensek mentén folyt a csata, ki nem mondott érvekkel, és ki nem mondott gondolatokkal.

Amíg az mszp nem vall szint--a gyökerek kérésében és nem fejti ki érthetően, addig bizony marad minden a régiben:

Egyet az ultizóknak, egyet a betlizőknek módon!

és mellete a másik 13 hasonlóval, akik egymás identititását sűrűn elvitatják.

  • 225
  • -287

Birom a kemény bíráló "okos" szavakat. Csak én éltem demokratikus országban, s annak alapján merem állítani, hogy nálunk a polgárok fejében van nagy baj. Miért mondom? Hát azért, mert Kishantoson indult a választásokon a kisemmizett hölgy és csak harmadik lett. Természetesen a fidesz magasan nyert, második a jobbik!!! Na már most ha ez pl. német honban történik, akkor ha nem tudnak választani elfogadható pártot, akkor sem kapna a mutyizó fidesz két szavazatnál többet. Kérem ez magyar hon, nem semmi. Ennek a népnek Mohács kell, de az sem biztos, hogy abból ért.

Jó lenne békén hagyni a baloldali politikusokat, különösen azok, akik semmit sem tettek  a győzelemért, csak fanyalogtak és osztották az észt. Ide sorolom a baloldalinak titulált bloggereket, újságírókat, politológusokat, elemzőket nevek nélkül. Ide lehetne irni, de minek, úgy is lepereg róluk, mert Ők az okosak. Pedig az Ő fejükben is nagy a zűrzavar.

Most már ott tartok Szudo, hogy nem hiszek a médiának. Ma néztem Veres Gábort az ATV-ben. Ron Werbert senki nem rúgta ki, egyszerűen lejárt a szerződése

Mesterházy Attila nem mondta a Braun Róbertnek, hogy ne merjen ellene beszélni, és Braun Róbert sem ezt mondta a választmányi ülésen.

Legalább az igazat írnák....

Egyébként hidd el, az én fejem nincs a homokban

Kedves katicabogár!

A hvg.hu-n "Kirúgni Ron Werbert" címmel találtam egy mai keltezésű cikket, ami tökéletesen megfogalmazta a gondolataimat. Sajnos, ez is éppen olyan kiábrándítóan józan, mint amiket én is leírtam, de nagyon tanulságos! Az a legrosszabb, ha a homokba dugjuk a fejünket, mert ott aztán nem látunk semmit! Tehát: Ki a fejekkel a homokból, nézzünk körbe és lássuk meg távlati lehetőségeinket! 

az ATV ebben a pillanatban is lelkiismeretesen folytatja az anti-fasiszta kampányt.

régi problémája ez a politikusoknak: ha te nem vezeted őket, majd vezetnek ők téged.

azután próblhatsz úgy tűnni mintha az élükön állnál...

aha. nézd én eléggé belefáradtam már ebbe. és tudom hogy nem fogod elhinni. de a baj az, hogyz emeszpé kampányának nagyja - az antifasiszta vonulat - teljesen más mint amiről a lakosság hallani akar (az ő gondjaik bajaik). szerintem a szocialistk helyzete sokkal roszbb lenne, ha a kampányuk teljes hangerővel eljut a lakossághoz. de nemkell nekem hinni.

Sajnos, egyes helyeken , igen! Pl.: Olyan falvakban, ahol más lehetőség nincs a TV csatorna fogására, mint az M1,M2,Duna ... Ezeken a csatornákon éjjel-nappal csak a kormány dicsőités és a baloldal elleni kampány folyik! Vagy, vehetnénk olyan példát is, ha a baloldalon valaki korrupciós ügybe keveredik, akkor rabláncon hurcolják és éjjel-nappal arról harsog a közmédia. Bezzeg, ha ez jobboldali politikusról szól, akkor nincs őrizetbevétel, nincs rablánc, az ügy feledésbe merül...

Természetesen én nem állítom, hogy csak a kommunikáció a minden, de egy fő dolog, az biztos!

Isten, haza család mondja a fidesz

és mellé tett ezt azt --- létrehozott egy kedvezményezett csoportot--aki legalábbis annak hiszi magát--- mindenkit aki 300 000 Ft környékén keres!

Melléjük egy semleges réteget

és egy nagy tömeget, akinek minden mindegy , mert a kilátása sok nincs se így se úgy

Nekik pedig adott üveggyöngyöket, amit a többiek fizetnek ki , most így tudattalanul, de segély helyett ezt jobban lenyelik az összeg egyforma!

Az mszp pedig mindezt nem látensen, hanem tudatos polgárra építve szerette volna---de látható a tudatos polgár meg irigy!

A kárvallottak pedig megosztottak, éés inkább luzernek vannak beállítva--meg annak, hogy a mai széllel szemben nem érdemes ....

Apátia van /lett.

a szabadság egyenlőség testvériség szolidaritás stb ma nem vonzó és tartalom nélküli kifejezésekké váltak.

Már a demokrácia is!Lassan!

nem lefektetett hosszú távú szabályok között élünk, hanem pillanatnyi kreatívan értelmezett szabályokat nem tartunk be--és játszuknk ki!

és akkor még itt van a baloldal --hangsor értelmezetlensége is!

A magát baloldalinak gondolt pártok identifikáció értelemezése éa másiktól való elvitatatása----

Összességében .

tán az alapokat kéne tisztázni, és építkezni--vagy közös alapokban megegyezni előbb.

A fidesz elgondolása nem életképes!

de most hódít--

A tarthatatlanságát az idő bebizonyítja--- addigra viszont a tisztáznivalóknak ki kell tisztulniuk!

Időt kaptunk!

"rámenős, erős meggyőzés"?

az igaz, hogy vannak, akik nem tudnak nemet mondani, ha elég határozotan követelnek tőlük valamit. de lehet a szavazókat tömegesen az urnához cibálni és  rámenősen követelni, hogy jó helyre tegyék az x-et? (igen lehet: pontosan ez történt a cigányokkal, de ami megy kicsiben, az nem megy országos szinten)

nem rámenősség kell, hanem tisztességes meggyőzés, bizalomépités, szinteség és magabiztosság. valamint jogos, következetes felháborodás (nem kommunikációképtelen erőszakosság), ott és ahol az jogos és van értelme.

ennek semmi köze a fiatalsághoz. Horn Gyula sem volt kifejezetten fiatal 1994-ben, Kovács László sem 2001-ben amikor megnyerték a választásokat. Amúgy Orbán Viktor sem az a mai gyerek.

Kedves ismeretlen katicabogár!

Tudom, hogy kemény szavak, de nemcsak az én véleményem ez. Ha nem volt elég a sok munka, amit végeztünk, akkor mégiscsak van valami hiba bennünk! Hogy a csudában lehet az, hogy a Fidesz meg tudja csinálni, amit akar? Valamit biztos jobban csinál! A mozgósítást! Azt feltétlenül joibban csinálja! Az, hogy annyi hívét ki tudja vinni az utcára és erőt tud felmutatni, ami a bizonytalanokat is meggyőzi, ez az, ami hiányzik ezen az oldalon. A régi garnitúrából Szekeres hol nyert? És még sokan mások, akik alulmaradtak. Valahol mégis van egy hitelességi probléma! Nem a hívek körében, hanem azok között, akik nem tudták, hogy hova álljanak. Így aztán sokan inkább otthon maradtak. A nagy multú demokráciákban egy ilyen vereség után a vezetők fel szoktak állni. Bajnaiéknál ezt meg is teszik. Lehet, hogy újraválasztják őket, de az már egy ismételt megmérettetés.

Tudom, hogy akik dolgoztak, sokat tettek, nem akartalak megbántani, több ilyen ember kellene! De ennél még több és hatásosabb kell. Amit csak a fiatalok tudnak, az a rámenős, erős meggyőzés, amihez fiatalos energia kell. Én itt Pesten kevés ilyet láttam, bár még itt volt a legjobb a nyerési arány. Nem vagyok váasztási kampány szakértő, de hogy nagyon hiányzott a valódi tapasztalat az új meggyőzési technikákban, azt a végeredmény mutatja.

Az EP kampányban jó lenne nagyobb sikert elérni!

Egyébként én is aktivista voltam, meg szavazatszámláló bizottsági tag. És leszek is, ha szükség van rám, tehát a zárójelben foglaltakat nem veszem magamra.

Na, de nem szaporítom tovább a szót, még úgyis értekezünk.

szóval minden a kommunikáció? én például elég jókat tudnék irni, de fogalmam sincs azt hhogyan kommunikálná valaki, hogy

"Önöknek, a szavazóinknak roszabb lett az elmúlt 20 évben. Előre a megkezdett úton, jó irányba haladunk, ehhez kérjük a szavazataikat"

A véleményem szerint, most "fején" találtad az igazságot. A hasonló fejtegetők mindanyian foglalkoztak az általad leírtakkal és bizony, legtöbben ezeket az okokat fejtegettég. Valóban, ha valaki a folyamatot elemzi, eredményként ez jön ki. Valljuk be, a 12 éves baloldali kormányzás maradandó, az emberi élet szempontjából, maradandót nem tudott alakítani. A sok mellébeszélés, a sok megszorítás, a 13-ik havi nyugdíjelvétel, a korrupciós dolgok felszinre kerülése, a médiaháttér kialakításának elulasztása, a rossz kommunikáció, stb., ezek mind hozzájárultak az ingatag baloldali szavazók lemorzsolódásához. Mióta a FIDESZ van hatalmon, egy bizonyos réteget helyzetbe tudott hozni, a kommunikációjának következtében, még a rosszul jártak sem fordultak a FIDESZ ellen, legfeljebb nem mentek el most szavazni, mert mint Te is fejtegeted, azt hangoztatja, hogy az egyik kutya, a másik meg eb. Tehát számára teljesen mindegy, hogy ki kormányoz. Ugyanis ezeket az embereket kevésbbé érdekli a demokrácia megsértése, nem foglalkozik az államadóssággal, látja a kicsi inflációt, elhiszi a rezsicsökkentést, elhiszi a látványossá tett baloldali politikusok korrupcióit és folytathatnám tovább. Ezt a kommunikációs "művészetet" a baloldali politikusaink nem tudták és nem tudják megtanulni. Márpedig egy jó politikai kommunikáció felér egy győzelemmel. Ezt a FIDESZ jól műveli és ha ezen a baloldal nem tud változtatni, akkor egyhamar semmi esélye nem lesz a változtatásra. Sajnos, a jelen baloldali vezetők még az elképzelésüket sem tudják megértetni a néppel. Ja, kiszorultak a szélesen értelmezett médiából? Igen, de ezt is csak maguknak köszönhetik, hiszen 12 éven keresztül sok sok alkalma lehetett volna ugyanazt kialakítania, mint a mostani FIDESZ, csak hogy nagyképüen azt hitték, hogy továbbra is az akaratuk érvényesül, arról nem is beszélve, hogy rengeteg pénzük is lett volna rá, de inkább.... Most pedig nagy a sírás! Tehát, az emberek oldaláról nézve az egészet, nincsen semmi olyan vonzó dolog, amit a baloldal "suttogva" kinálni tud, amely hatására elmenjen a voksát a baloldalra tenni. A nagyon szegények pedig, ahogyan írod, csak az igéreteket hallja, senki nem tett nekik igazán jót, csak hosszú éveken át az igérgetések voltak a voksuk elnyeréséért, ebbe pedig belecsömörlődtek! A JOBBIK pedig egy részét csatasorba tudta állítani a helyszinen történt hangzatos igérgetéseivel. Hát  itt tartunk, egyáltalán nem is látom egyhamar a kiutat ebből a helyzetből. Rajtunk csak a csoda és a FIDESZ-nek egy nagyon nagy elkövetett hibája segítene, hogy a "passziv" emberek felébredjenek fásultságukból! De erre, ahogyan látom a fejleményeket, egyhamar nem kerül sor! Mi pedig a fejtegetésekkel, elemzésekkel, legalább elfoglaljuk magunkat, ettől még semmi nem fog változni, sajnos.  

"Azt mondd meg, hogy ők miért nem szavaztak? Vagy ha igen, miért a Fideszre?"

de szavaztak. a fideszre csak a szűkebb választótábor szavazott (még nem a kemény magnál tartunk, csak a szűkebb szavazótábonál)

mibe kerülne szebenézni a ténnyel: aki elégedetlen volt és nem az mszp-re szavazott, az a jobbikra szavazott?

szerinted lehet stratégiát épiteni ÖNBECSAPÁSRA?

amúgy hogy miért szavaztak a jobbikra azt isleirtam eggyel lejebb. gondolom az is elmegy a fületek mellet... mert nem egyezik azzal, amit hallani szeretnétek. Marie Antoinette büszke lenne a szocialista pártra.

Igen, de gondolj arra a rengeteg emberre, akik kárvallottjai az Orbán rendszerének. Gondolok itt pl. a trafikkárosultakra, akiknek nem jutott föld, de olyanoknak igen, akiknek a foglalkozásuk vagy a szakmájuk köszönőviszonyban sincs a mezőgazdasággal, a tengernyi szerencsétlen, akiket kirúgtak a rokkant ellátásból - munkája nincs, és pár forintból tengődik, az egykulcsos adó kárvallotjaira... és még sokáig sorolhatnám azt, hogy hányan vannak akiket vagy ott hagytak az árokszélén, vagy még bele is lökték őket. Azt mondd meg, hogy ők miért nem szavaztak? Vagy ha igen, miért a Fideszre?

gondolom a harmadik a megoldás. szerintem rögtn ugorj ahhoz a kérdéshez,  hog miért nem tudátok megszóliani  a lakosságot.

adok egy tippet: mert azt hiszitek csak ti értetek a politikához? ... mert azt hiszitek, hogy a liberális értelmiség (amelyik már elhasznált egy pártot, az szdsz-t) ért a  politikához?!... és ezért képtelenek vagytok a szükséges szürkeállományt magatok köré gyűjteni?

mert nem azt a politikát folytatjátok, amire a _szavazitoknak_ szüksége van, hanem azt ami a  legkényelmesebb és ami tetszik a vállalkozóknak?

az mszp majd _még két_ választási vereség után átalakul, gondolom célként kitűzve, hogy Botkán kivül ne legyen önkormányzata és hogy a laksság értse meg, de alaposan, ha eddig kételyei voltak: a fejük tetejére állhatnak, de az mszp politikája akkor sem fog változni.

Tudod sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mi az oka a tömeges passzivitásnak? Mert ugye lassanként csak a "kemény mag" jár el szavazni a választásokon és a mostani vereségnek is ez az egyik fő oka. Legalábbis szerintem.

Felvetek néhány lehetőséget, aztán ezeken el lehet gondolkodni.

Az egyik, hogy bár nem tetszik a diktatúra kiépítése, de amúgy "mi jól jártunk", mert kedvezett az egykulcsos adó, az infláció kicsi, az állásom megvan. Akkor most menjek el szavazni egy újabb teljes átrendeződésre?

A másik, hogy az élettapasztalata alaőján azt mondja "egyik se jobb a másiknál, ezek is lopnak, azok is lopnak, ezek is megszorítanak, azok is - csak máshogy hívják - nekem meg sohase jobb, hanem mindig rosszabb".

A harmadik, hogy a napi kérdéseire nem kap választ senkitől. Nem érdekli az államadósság mértéke, se a "nemzeti" jelszavak, se az uniós tagság, hanem egész egyszerűen azt nem tudja, miből fog majd megélni. Bárki bármit is ígért eddig, abból ő kimaradt, nem az igéretek szintjén, hanem a megvalósulás szintjém. 

Egyelőre ennyi

Azt gondolom, hogy a baloldali gondolat, illetve a baloldal, bizony nehezen találja meg önmagát !

Hova tünt az a harcos, az igazságában mélyan hívő csapat, akik készek voltak felszántani az országot a sikerért ?

Ha visszagondolunk a rendszerváltásra, akkor megállapíthatjuk, hogy ilyen nem is volt !

A mai baloldal soha nem arról volt híres, hogy "szabadságharcot" akar vívni és csak a rövid hatalmi érdekek miatt szeretné a győzelmet.

Azt is mondhatnánk, hogy inkább a vízió ragadta meg az embereket, a választókat és elhitték a baloldalnak, hogy képesek megváltoztatni a világot !

A szocializmus bukása bebizonyította, hogy ez nem sikerült és innen eredezhető a velük kapcsolatos hitetlenség. Nincs olyan új, vonzó elképzelés, amely helyettesíteni tudná a kudarcot okozó álmokat.

Lehet itt az EU-ról és a nyugati demokráciákról papolni és önállóságra biztatni mindenkit, de ez nem egy vonzó perspektíva egy olyan országban, ahol azt szeretnék, hogy a sültgalambok menetrendszerűen járjanak.

Orbán és a jobboldal ezt ismerte fel és használta ki.
Az már az EU hibája, hogy hagyta, hogy Orbán egy gyarmatosítót csináljon belőle, egy újabb megszállót !
Ezt még alaposan meg kell az EU-nak emészteni, mert bizony a Néppártban is elég sok támogatója volt ehhez Orbánnak.
Hogy mivel tudta rávenni a saját maguk ellen a néppártiakat ? Gyanítom, hogy a kommunizmus gondolatának a végleges kiirtására tett  ígéretével !
Erre van szüksége a "Gabriel Arkangyalos " ötletekre.

Hogy közben ordas eszméket is a felszínre hoznak ?

Na és !

Nem esik ez olyan távol a néppártiak szellemiségétől sem ! Simán el tudnak fogadni holmi diktatúrákat és gyanítom, hogy még szeretik is őket a saját céljuk érdekében.

Az EU-ban is gondok vannak a demokrácia felfogással igen sok országban.
Ezt is jól mérte fel Orbán és ez is bátorította a saját cselekedetei során.
Elment a falig és, ha néha túlszaladt, akkor viszakozott !

Visszatérve a baloldal gondjaihoz, a legfőbb probléma, hogy a baloldal jelenleg nem tud könnyű álmot ígérni, legalábbis felelősen nem !
Orbán megteheti, mert őt csak a hatalom érdekli és úgy forgatja a köpönyegét, hogy ezt elérhesse.

Nincs tehát vonzó programja a baloldalnak, amely a megoldást magában hordozná !

Ma, felelősen csak vért és verítéket lehet ígérni a felemelkedéshez és minnél tovább uralkodik Orbán, annál nehezebb lesz ezzel is elérni a célt.

AZ EU-tól sem várhatunk ezen a téren segítséget, mert még ott se játszódott le a demokrácia diadala egyértelműen.

A demokrácia nem ígér elég vonzó perspektívát, inkább egy folytonos hadakozást a sikerért, ami lássuk be, hogy nem elég vonzó a legtöbb szavazó számára.
Mindig lesznek olyanok, akik ezzel szemben könnyű álmokat ígérnek, pedig hosszú távon nem lehet megúszni a demokratikus megoldásokat, illetve lehet, de abba belepusztulunk.

Ahhoz, hogy észre térjünk, ki kell derülnie a könnyű álmokat ígérők hamisságának is.
Rá kell jönni a választóknak, hogy ez az út is a "szocializmus " útja és nem vezet sehová.
Ebből is csak kudarc lehet és egy újabb felesleges kört futottunk !

A demokráciát nem fogjuk tudni megúszni, de ha nagyon erőltetjük, akkor arra rámehetünk !

Igen !

A baloldal hagyta magát legyőzni és most néz mint a moziban.

Lassan se pénze, se eszköze nincs arra, hogy változtatni tudjon a helyzeten.
Marad az a remény, hogy talán a kudarca a jelenlegi garnitúrának, nem fog 40 évig tartani !

Jól ki lett ez találva !
A baloldalnak pedig még ki kell találnia önmagát, hogy szereplő tudjon maradni ! 
 

 

én ezt a jelenséget élénkké válni Őszöddel kapcsolatosan kezdtem érzékelnei. Azóta már virulens!

Leküzdésének módja nincs.

Azt gondolom, hogy NEM a baloldali programmal nem azonosulnak sokan, hanem olyan mélyen bennük van az MSzP elleni hangulatkeltés, hogy nagyon sokan már eleve becsukják a fülüket, ha innen jön valami... Ezen kéne áttörni, ezt kéne leküzdeni... Nem kis feladat...

Ebből a szempontból pedig a média túlsúlya - lehet azt mondani, hogy egysíkú egyeduralma -  igen jelentős szerepet játszik. Amig nyilvánvaló hazugságokat lehet eladni így igazságként, addig nem is várhatunk sokat. Nem tudom minek kell történnie ahhoz, hogy érzékeljék az emberek: marionett bábuk... s mint ilyenek cserélhetők... leírhatók... semmibe vehetők... még akkor is, ha az ellenkezőjét kommunikálják feléjük...

 

Én azért kijegyzeteltem ez a sajtótájékoztató anyagot!

"Hibaként említette, hogy programjuk - bár valós problémákra adott választ - túlzottan pragmatikus volt, érzelmi azonosulásra nem adott lehetőséget."

". A politikai tartalom újragondolását azonnal elkezdik - mondta, fontosnak nevezve a pártstruktúra átalakítását, a szervezetépítést a kistelepüléseken, valamint azt, hogy a választókerületi beosztáshoz igazítsák a pártszervezetet." !!CSAJ EZ NEM politikai tartalom !

"http://mszp.hu/video/az_mszp_megalkuvas_nelkuli_baloldali_programmal_keszul

"baloldali programjuk kiteljesítését semmilyen szövetség nem korlátozza."

 

Csak éppen a baloldali programról nem lehet tudni, hogy  lehet-e vele érzelmileg és mentálisan is azonosulni elegendő embernek.

Azt hiszem a gyökerek ismét a mélyben maradtak.

ez pedig egy komment a magyarnemzetonline fórumáról :

"ezért nyer a Fidesz 2/3-al mert a jobboldali (Isten, haza, család) értékek mellett a hagyomânyosan baloldali értékeket is ők képviselik a milliárdos nagytőkések globáltőkét támogató magukat szocialistának hazudók helyett." 

Így kerül valaki kettős támadás célkeresztjébe! :(

 

A választmányi gyűlés utáni sajtótájékoztatón elhangzottak számomra Mesterházy első korrekt és előre mutató megnyilvánulása volt. Ennek őszintén örülök, hiszen, mint többször is írtam itt, valóban kell egy igazi baloldali alternetíva, amit eddig nem találtam meg. Talán most indulhat el ennek a kiépítése. Egyetlen kételyem maradt csupán: ki fog-e tartani a mostani hatátozottság? Jó lenne, örülnék neki.

A helyzetértékelésből szerintem egy dolog nagyon kimaradt: egy kampányban pozitív üzeneteket kell adni, és a gyűlöletre nem lehet építeni, arra ugyanis a békeszerető választópolgár elfordulása lesz a válasz.

Úgy tudni, névtelen MSZP-s forrás azt mondta, veszekedés van az MSZP-ben stb. stb. a médiumok ismét kiélhetik magukat a találgatások közlésével

Számomra ez hitelesebb forrás bármelyik médiumnál

http://nol.hu/belfold/forrongas-az-mszp-ben-sok-helyen-keresik-a-kudarc-okait-1456317

"Úgy tudni, hogy az MSZP-sek egyszerre fognak „megalkuvás nélküli baloldali” politikát hirdetni, a Horn Gyula-i örökségre építkezni és leleplezni a Fidesz euroszkepticizmusát, valamint a vele egy követ fújó Jobbik Európa-ellenességét."

 

No ez az igazi fából vaskarika!

Ha megalkuvás nélküli baloldal, akkor plalyA-szeritn kéne

ha Horn Gyula általi akkor meg kiegyezve--ahogy lehet--ésszerűen --kevés szócséplés mentén

Megint csak a szavak szépek!

Minegy melyik, de akettő kioltja egymást!

Ajobbik meg itt van!

nem készültök. az mszp válaszmánya úgy határozott, hogy jó minden ahogy van, "majd kitalálunk valamit, miután elment az utolsó lehetőség is a talpraállásra".

az mszp láthatóan szeretne még négy évet kenyéren és vizen tölteni mertnem tudják elválasztani a politikát és a kommnikációt a zsemélyi kérdésektől.

Meg is járta!

:)

Ki van ez nekünk csinálva Orbán által!

Ideje lenne saját utat lelni!

Lilla  .

Én  sem  keresem  másokban  a hibát  ,és  nem  szitkozódok  .A  tények  viszont  beszédesek  .

Alig  bevettük  Gy  F-et  az  összefogásba  ,ő  mindjárt  behozta  Fodort  is  ,ami  meggyöződésem  ,hogy  felesleges  volt  .

Most  viszont  készűljünk  a következő  választásokra  .

:) :) :)

 

Ezt a dolgot nem lehet ennyire leszűkíteni!

a dk sem akart --akkor már ő se --bemenni az összefogásba, mert késő volt!

Az igaz, hogy tán több szavazat lett volna, ha nincs a Simon ügy---de volt!

(egyébként legközelebb szeptemberben lesz újra :) --addig arról csönd lesz! :( )

és az is lehet , hogy a dk Pm E14 egyedül is parlamentben van --az is lehet, hogy nem --az is lehet hogy a dk három éves kampánya sem lett volna elég, lehet hogy igen--történelmietlen felvetések ma már

A meggondolást, hogy a az egyéni érdek (egyéni pártérdek!) az ország érdeke mögé kell hogy sorolódjék ha kormányváltást akar a köz--az bizony 2018-ban is kényszer lesz!

Ha pedig csak a pártok parlamenti szerepe a cél, mert a fidesz még akkor is ezt a választási törvényt alkalmazza  sőt ezt finomítva--- akkor persze más a cél--és ahhoz mások az eszközök is!

 

Így Gyurcsány  és a dk semmivel sem említendő másként---mint az időveszteség okozta fiaskó nyomán kialakult kényszer helyzet ---- és annak rossz megoldása!

A mai tudásunk szerint mindenki rosszul járt!--A dk leginkább, (akor már lendületben volt! Bajnai viszont éppen csökkenőben! --ez bizony tény !

A dk kicsinálási kisérlete okán --a mai tudásunk szerint -- a fő cél csak későn fogalmazodótt meg.

Változatlanul az a véleményem a probléma 10 éves---

Találni kéne egy Horn Gyulát--aki feloldja!

(akkor nem lenne 14 vagy több magát baloldalinak mondó párt--és nem lenne 13 aki mindazt megkérdőjelezi---ez meg olyan fontos kérdéssé vált, hogy még azt is maga mögé sorolta, hogy a jobbik a települések közül 2165 helyen a második erő, míg 808 településen a kormányváltók ---akik most szétszavaznak majd az EU-s választáson)

Itt  ír a sajtó arról, amit  mondok, hogy  meg lehet venni  a választókat alamizsnáért:

http://nol.hu/kulfold/orban-a-tehetseges-populista-1456313

"A választási eredmény megmutatta, hogy a magyarok túlnyomó többsége fogékony azokra az ígéretekre, hogy megvédik őket a "globalizáció viharaitól és az EU révén érvényesülő, állítólagos idegen befolyástól".

"Ismerek olyan, mindig is az MSZP-re szavazót, aki az összefogás hallatán inkább a Jobbikra szavazott, mintsem az összefogásra. Tehát az összefogással igenis lehetett MSZP-szavazót az összefogás számára menthetetlenül elveszteni."

Meg olyanokat is, akik elátkozták az MSZP-t, és azt mondták, hogy nem szavaznak rá, ha Gyurcsány kihagyják. Emlékezz vissza az együttműködés előtti hangulatra és köpködésre. Belekényszerítették az MSZP-t az együttműködésbe. Megtörtént. Most már kár siránkozni rajta. És nem tudjuk, hogy milyen lett volna az arány, ha külön-külön indultak volna

Hadd jegyezzem meg, hogy mint ahogyan azt korábban is többször leírtam, a jelenlegi bukásban kiemelkedően magas szerepet játszott Gy. F. bevétele. Nem vagyok egyedül, aki kártékony politikai szereplőnek tartom, meggyőzőődésem, hogy az összefogásnak nagyon sokat ártott. Az éremnek azonban két oldala van, így a bukásért nem lehet személy szerint Gy. F.-et hibáztatni, mindazok, akik szövetkeztek vele, hibáztak. A "sok kicsi sokra megy", vagy a "sok lúd disznót győz" szólások nem véletlenül alakultak ki. Mint ahogyan a "közös lónak túrós a háta" is. Kialakulhatott volna egy erős MSZP, egy közepesen erős Együtt-PM meg a DK. Külön-külön több szavazatot szerezhettek volna, mint a DK bevétele után az összefogásban. Ismerek olyan, mindig is az MSZP-re szavazót, aki az összefogás hallatán inkább a Jobbikra szavazott, mintsem az összefogásra. Tehát az összefogással igenis lehetett MSZP-szavazót az összefogás számára menthetetlenül elveszteni.

A másik komoly gond az, hogy az egyetlen közös és nap mint nap harsogó üzenet nem volt más, mint Orbán gyűlölete. Márpedig ez nem üzenet. Pont azok számára nem az, akikhez szólnia kellett volna. Azokban is kételyt ébreszt, akik mindvégig hűehk maradtak az MSZP-hez. Pozitív üzenettel mindig több fület lehet elérni. Ezt még tanulni kell. Valószínűleg nem Ron Werbertől.

Erika!

 a dk-ra vonatkozó részekkivételével egyetértek--hisz Te tudod, hogy ém Mesterházy munkáját nagyon tisztelem!

Mindent megtett, ami lehetséges volt.

de

azt is tudod, hogy a dolgok nevén nem nevezése és szitokszvak dobálása egymásra sehova nem vezet

 

untátok és tán nem is követtétek playA-val foyltatott polémiánkat--ahogy észrevettem mintha bizonyos napi dolokban ő sem lenne tájékozott. Szanyi pontosan tudta, hogy mit miért mond--miatta én is sokat elolvastam, mert kerestem az igazaát--de aztán mikor megtaláltam --nem tetszett

ez a baloldali hangsor kérdése!

elválaszt és megadja a választ!egyszerre!

Ha akrod ismerd meg, ha nem ismered!

a dk nem akar társadalmat alapjaiban felbolygatni

meghaladni és megdönteni

hanem a létezőből a legméltányosabbat kihozni---olvashattad: emiatt nem baloldali

Én ez a fejtegetést Tóbiástól hallottam több éve, akkor még nem volt dk!

az mszp pedig legalább is a vezetői egy része ezt a nézetet is--meg a teljesen keményen meghaladni akarót is a pártban tartotta.

Nem kell szépíteni--ebből indukálódi minden!

ebből a küzdelemből!

és ez TÍZ  éves küzdelem--csak amit én követtem!

Törvényserű volt, hogy a mai vereséghez vezessen!

Ehhez Mesterházynak köze nem volt! és személyében senkinek sem!

de

ha ez nem kerül nyugvópontra, akkor a fidesz tényleg kismillió évig --és nekem nincs ennyi időm!http://epa.oszk.hu/01300/01326/00049/03kossuthklub.htm

és ez 10 éves felvetés!

hogy létezik a probléma, azért sem a dk sem GyF nem hibás, de Mestrházy sem!

(legfeljebb a dk-sok közül többen ismerik a probléma okát is--és emiatt az M2006 -hoz való viszony is érthetővé válik)

Én egy szóval sem mondtam, hogy a liberalizmust erőlteti az MSZP, azt sem mondtam, hoyg a liberári s szavzók maradtak otthon. Tudom, hogy mennyi az MSZP szavazóbázisa, erre értettem, hogy sokan nem mentek el szavazni. Többeket megvásárolt a Fidesz, mert   megvásárolhatóak. Ezt értettem alamizsnáért.

Erika!  Amilyen helyzet kialakult a választások előtt néhány hónappal, szerintem nem volt más választás, mint az összefogás.

nincs effektiv kormányzás 1998 óta.

fogalmazz inkább igy: egye meg az ország, amit  politkai "elit" főzött.  

Igen  .

A  mai  magyar  társadalomnak  nem  a  szabadság  a  hívó  szó ,legalább  is  nem  az  amit  a mai  liberális  gondolkodók  nyomnak  ezerrel  ...ez  a  valóság  ,  és  a  népet  leváltani  nem  lehet  mint  tudjuk  .

Ezért  nem  elégedettek  a baloldali  összefogás  kínálatával  ,  s  hogy  ezt  a szocik  se  tudják  "lenyomni  a  nép  torkán  "  amit  sokan  szeretnének  ?  Hát  nem  és  talán  így  a  jó  .Így  Orbán  egye  meg amit  főzött!

 

és neked mi a véleményed a blog trtalmáról? mert ugye ez sem tiszta....

SZERINTEM  meg ez a nemzeti nyomorun oka:

http://pogiblog.postr.hu/mi-a-neoliberalizmus-mi-a-jobb-es-mi-a-bal

most ezek szitokszavak--használjuk a pontos tartalmát a fogalmaknak

nevezzük néven a dolgokat és akkor megértjük  a dolgok lényegét is--és tán dönteni és tisztulni is tud minden!

Ez bizony máig nem tiszta

Ez a link 2012-es--de azóta csak minden kavarcosabb lett!

Bocsánat  ,  Katának  szántam  az  előbbi  hsz-t  .

 

Bocs  Kataa ,  hogy  belekotyogok  ,de  én  nem  úg y láttam  ,  hogy  az  MSZP  "erőlteti  a  liberalizmust  "  .Ezt  az  ATV  és  a liberális  értelmiség  ,  na  meg  a  dk  ,erőltette  és  erőlteti  mindig  az  MSZP-re  ./emlékezzetek  a  Szanyi  által  szorgalmazott  balra  fordulás  szükségességére  . kígyó  békát  kiáltoztak  azok  akik  most  ismét  másra  hárítanák  a  kudarcot  .  S  ha  jól  emlékszem  Te  is  mindig  a  teljes  összefogás  mellett  kardoskodtál  a  választások  előtt  .Mindenki  vállalja  a  saját  véleményét,  akkor  is  ha  nem  jött  be  .Ez  lenne  a tisztességes .

de ez sem lehetséges, mert a szocialista párt vidéken szenvedett el vereséget és azt is a szegényebb területeken.

hm. jobban meggondolva lehet, hogy azt mondod hogy az szdsz 94-es egymilliója, a "jobban eleresztettek" maradtak otthon az egy kulcsos miatt?

akkor végkép nem értem miért erőlteti az mszp a liberalizmust...

igen de annak az oka aligha az volt, hogy a fidesz "megvette" őket. akkor átszavaztak volna a fideszre nem? ilyesmi nyilvánvalóan nem történt.

A 90, 94, 98-as választásokon a mostanihoz volt közelebb a szocialista párt eredménye. 2002 és 2006 kiemelkedő siker volt a szavazatok terén.

Tudom, hogy  milyen eredményt és hogyan érte el a Fidesz. Ehhez  kellett az is, hogy a baloldali szimpatizánsok kevesen mentek el a jogaikat érvényesíteni.

Tudod, elég sokfelé jártam és mindenhol kormányváltó hangulat érződött. Ehhez képest volt meglepő az eredmény, hiszen ha le akarjuk váltani a kormányt, akkor el kell menni szavazni... Mindenki tudta, hogy csak akkor van esély... Persze ez a mindenki sem jó szó, hiszen sokan azt hitték még mindig ezek szerint, hogy majd mások megoldják... Ez a szemlélet - amit a kormány még megtámogatott a médiában és a kampányában (felesleges elmenni, úgyis nyerünk, és akkor jajj lesz nektek...) nagymértékben járult hozzá...

Most a fő gondot én abban látom, hogy akik viszont elmentek (de azok is, akik nem) mérhetetlenül el vannak keseredve ettől az eredménytől... és a kormány ha lehet még féktelenebb, mint volt... Tehát ez a kettő együtt váratlan és nem biztos, hogy jó reakciókat fog kiváltani.... Igaza van Katának ... Ez az ország, az emberek nem bírnak még négy évet ilyen politika mellett... Nem a demokrácia, sokaknak a kenyér, a lakhatás, és egyáltalán a létfeletétel hiányzik elsősorban...

Sok  vitám  most  nincs  az  elemzéssel  ,csak  annyi  ,hogy  láttuk  mi  a  vereség  lehetőségét  ,de  aki  feláll  a rajtkőre  az  mindig  a győzelemre  hajt  .Ezért  ezt  is  mondja  .

Az  is  igaz  ,hogy  egy  sokszínű  összefogás  mindig  sok  kompromisszummal  jár  ,  ez  is  az  egyik  ok  lehet  miért  nem  tudtuk  megszólítani  a reménytelen  helyzetben  lévőket  ,mert  ahhoz  sokkal  több  pénz  kellene  ?-  ami  nincs  ,  és  a  liberálisabb  kis  pártok  más  oldalról  közelítik  meg  ezt  a témát  is  .Szóval  van  hangsúly  eltérés  bőven  .Ettől  függetlenül  az  MSZP  +  Összefogás  8  pontja , nagyon  sok  embernek  segített  volna   a  mindennapokban  .Ez  viszont  média híján  szintén  nem  jutott  el  a  tömegekhez  .

Tanulság  van  ,tudjuk  és  megpróbáljuk  jobban  csinálni  a  következőkben  .

 

 

Bocsánat, elütés történt : balhonvban= belhonban.

Köszönöm  Marika  ,hogy  blog  formájában  "szóltál  hozzá  "  a  témához  .Így  szinte  mindenre  ki  tudtál  térni  .

Én  is  sérelmezem  a"  béna, erőtlen  ,koncepciótlan  választási  kampány  "  emlegetését  és  azt  is  hogy  az  aktivistáink  nem  voltak  kint  az  emberek  között  .

Igen  is  kint  voltunk  a  piacokon  ,  falvakban  .Egyben  azért  biztos  különböztünk  másoktól  ,hogy  mi  nem  pénzért  jártuk  az  utcákat  ,nem  is  lett  volna  miből  .

"A  padlóra  kerülés  "  nálam  is  1  nap  volt  aztán  már  jött  a  következő  feladat  ,  az  EU  Parlamenti  ajánló  gyűjtés  .Persze  tudjuk  kiknek  kevés  mindez  .sokszor  azoknak  akik  csak  elvárják  ,hogy  valakik  elvégezzék  mindenki  helyett    a  nehezét  . 

Én  azt  kérem  mindannyiunktól  akiknek  fontos  az  ügy  ,hogy  ne  egymást  osszuk  a  fidesz  örömére  ,  hanem  tegye  mindenki  azt  amit  a helyzete  szerint  tud  .Máskülönben  a  következő  választást  is  elbukjuk  ,ha  a  választók  fele  ismét  otthon  marad  .a  demokrácia gyakorlása  " össznépi  játék  ",  ha  ezt  nem  veszik  4  millióan  tudomásul  ,legyen  bátordságuk  elviselni  az  újabb  4  évet  zokszó  nélkül    .

én nem tudom,te melyik országban élsz, de magyarországon a 2014-es választáson a fidesz egy kifejezetten átlagos eredményt ért el.

hogy ebből hogy lehet a te  következtetésedet levonni, az nekem rejtély.

Egyetértek a blog tartalmával. Annyirt  fűznék hozzá, hogy  beigazolódott a magyar nép, kül és balhonvban kis "alamizsnáért" megvesztegethető. Sajnos ígaz - inkább  belepuszul, de akkor is tűri a favágást a hátán. Az a  baj, hogy ebbe belegebed az ország...

ez pedi gplayA elemzése:

"Szerintem a dk a jelenlegi termelési mód fenntartására törekszik, és azt mondja, hogy politikai programjukban a társadalom minél több tagjához szólnak. Ennek ára azonban az, hogy nem a kapitalista termelési viszonyokat akarják megváltoztatni meg, hanem következményeinek enyhítésére teszik a hangsúlyt. Egyre inkább az állami újraelosztást tekintik a legfőbb eszközüknek, jelszóvá emelték a társadalmi igazságosság fogalmát, nem féltek az államot eladósítani, az inflációt kicsit elengedni, mert ily módon akarták az elosztás költségeit minél inkább áthárítani a gazdagabbakra, illetve időben kiterjeszteni – a kölcsönből, hitelből való fogyasztás a tulajdonnélküliek hamis jóléti illúziója. A tanácstalanság kifejeződése látszik, amely közvetett elismerése annak, hogy az élet természetes jóságának visszaszerzése politikai eszközökkel nem lehetséges. Legfőbb cél ma már egyfajta egyensúly kialakítása az állam, a piac és a civil társadalom között, ami megfelel egy neoliberalista gazdaságpolitikának, mely szerint a piac segítése, illetve a dereguláció (az állami korlátok lebontása) jó eszköze a jólét biztosításának. Az újratermelődő egyenlőtlenségek feloldását pedig az esélyegyenlőség állami feltételeinek a megteremtésében látja. Követi a tömegtársadalom individualizációs folyamatait, nagyobb hangsúlyt kap az önmegvalósítás elősegítése. Maradt tehát néhány baloldali jelszó, illetve társadalmi intézmény, amelyet a DK támogat: ez a demokrácia, a társadalmi igazságosság, egalitarianizmus. Ezek közül a demokráciát csakis többségi demokráciaként értelmezi, a társadalmi igazságosság az egyfajta igazságtalanság eredményez, mivel mellette az eglitáriusság amit úgy értelmez, hogy a nem egyenlőemberekkel egyenlően kell bánni. Igy konzerválva a társadalmi igazságtalanságot.""ez pedig az mszp programjából kiolvasható program: elemek ez pedig az mszp programjából kiolvasható program: elemek a kapitalizmus , mint termelési mód meghaladását jelző törekvések „. Humánus kapitalizmust, etikus piacgazdaságot akarunk építeni új, fenntartható alapokon. A fejlődés csak akkor lehet felelős és fenntartható, ha egyszerre szolgálja a munkahelyteremtést, a társadalmi igazságosságot, a környezet védelmét és a szociális biztonságot is. Ezért az etikus piacgazdaságban a vállalatok nyeresége, a közösség gyarapodása és az egyéni jóléte egymást nem kizárják, hanem feltételezik. Mert hisszük, hogy a gazdasági verseny akkor eredményezi a legnagyobb hasznot, ha célja nem a puszta üzleti profit: hanem hogy a gyarapodásból minél többen, minél igazságosabban részesedjenek. Az egyéni és közösségi jóllét elérése és tartós újratermelése a cél.”""

ez pedig Horn Gábor, aki  Schifferről számolt be:

http://www.atv.hu/videok/video-20140411-a-valasztasi-eredmenyekrol

A téma kifejtése érdekes! és a témáról szól!

 

http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/373591_mi_volt_a_vereseg_valodi_oka

"összetéveszt két helyzetet: azt, hogy az ellenzék által ajánlott ideológia nem kellett a népnek, azzal a helyzettel, hogy nincs is ideológiájuk. A szomorú valóság ezzel szemben az, hogy Magyarország demokraták nélküli demokrácia volt. Váncsának is kevésnek tűnik ajánlatként az, hogy Magyarország legyen demokratikus jogállam, köztársaság, amely illeszkedik nyugatos európai demokráciák rendszerébe. Ez alapvetően határozza meg egy politika pilléreit. Ha neki is kevés ennyi, tényleg ne hibáztassuk a népet, mert az ő számára ezt valóban kézzel fogható üzenetté kell formálni. (Szerintem ez utóbbi elmaradása az igazi oka a vereségnek. És ez az az összefüggés, amely viszont nem fogalmazódik meg a sok kritika közt.) Amíg nem lesz elég demokrata, addig demokrácia sem lesz."

 

  • 255
  • -249

a lényegi kérdés nem a vezető személye (jó tudom, fontos kérdés: azoknak akik vezetők szeretnének lenni...)

ahogy botka mondta: majd most jó összeül az emeszé választmánya és megvitatja. de megvitatták már korábban is. mindegyikük mindent tud, amit a többiek tudnak. egészen pontosan mit tudnak hozzá tenni a vitához újat?

az már fontosabb kérdés, miért nem volt senkii az emeszpében aki ezt az előrelátható vereséget nem látta jönni. mert nem láttátok jönni, ugye?

a tárki életkori analizise óta látható, hogy az emeszpé nem képes bőviteni szavazótáborát, mert a fiatalabb korosztályokban összeomlott a támogatottsága, az idősebb krosztályokban meg minden szavazatot elvitt vagy a fidesz vagy az mszp: a 45 felettiek ülnek a barrikád két oldalán nekikeseredve...  fideszegyetlen előnye az emeszpével szemben, hogy az ő támgatottságuk nem omlott össze a fiatalabb korosztályokban. még.

az a 300 ezer szavazó, amellyel az mszp tábora bővült, az ingadozók közül jött és jó eséllyel egy részük visszajött az lmp-től az emeszpéhez. azok, akik nem vettek részt a választáson az "extrém" ingadozók. rájuk nem lehet politikai bázist épiteni.

ezek tényeken alapuló evidenciák.

igen valóban nem lehetett ezzel a "konszenzusos" kampánnyal választást nyerni. nemcsak mesteházy, senki sem tudot volna kampánytnyerni ezzel a tartalommal és stratégiával.

lenne egy kérdésem: igaz az amit leirtam? igaz? vagy nem igaz?

és ha igaz,  nem köti-e politikailagvégleggzsba az emeszpét az hogy a politikai stratégiáját a patnereihez kell igazitania?

Egyetértek, a bűnbak keresés egy kifejezetten hibás szemlélet. lehet kenni a sarat személyekre és úgy gondolhatja bárki, hogy ezzel a kérdés meg van oldva. Mindenestre két dolgot kiemelnék, ami szerintem elsősorban oka (de ez az én egyéni véleményem), annak, hogy nem sikerült..

Az első az az, hogy valami módon nem sikerült elhitetni a bizonytalanokkal és a passzív társasággal, hogy érdemes elmenni. Hogy azután ennek mi volt az oka az egy más és hosszú elemzés eredményének kéne, hogy legyen, nekem ehhez se  tudásom, se időm.

A másik pedig az, hogy az "összefogás" túl későn valósult meg. Igen, veletek ellentétben én úgy látom, hogy ha legalább tavaly októberben létrejön, de még inkább tavaly előtt ősszel, akkor most nem ilyesmiről beszélgetnénk. De ezen máár nem lehet segíteni, az első kérdésben viszont nagyon kéne a segítség bárkitől.

Köszönöm Katiicabogár, hogy helyettem is megfogalmaztad. Bizony a bűnbak-keresés jó szórakozás, de igen ártalmas... Ilyenkor elgondolkodok én is azon, hogy akik ezt teszik, azok vajon mennyiben vettek részt a munkákban... mennyiben szorítkoznak a saját tapasztalataikra, és mennyiben hagyják magukat az éppen folyó áramlatokkal sodortatni.

Azt hiszem nem most van itt az ideje (és talán be is kéne fejezni) ezt... Nem búnbakot kell keresni és rámutogatni, hanem mindenkinek magában elgondolkodni, hogy mennyiben járult hozzá ahhoz, hogy ne ez az eredmény szülessen...

Mesterházy Attila komoly ellenszélben és nemtelen támadások közepette erőn felül is dolgozott a sikerért... De egymaga nem vihette győzelemre az ügyet... Én is hallottam személyesen megszólalni és kézzel is tapinthatónak éreztem a belső elszántságát, azt, hogy nem a levegőbe beszél. Sajnálom, hogy így alakult, de hiszem, hogy a sok-sok szkeptikus nagyban hozzájárult ehhez az eredményhez... Persze kellett még hozzá az a törvénykezési háttér is, ami igencsak megkérdőjelezi a választások tisztaságát...