katiicabogar

Tulajdonképpen az élet szép. Ha nem az, akkor erről az emberek tehetnek.

Hajléktalanok...

Nem is tudom, hogy mikor jelent meg a hajléktalanság hazánkban. Azt gondolom, hogy a rendszerváltás előtt is voltak akik erre a sorsra jutottak, de kevesen voltak, és az állam el tudta helyezni őket.

Az utóbbi években a számuk egyre növekedett és azok akik nap, mint nap a meleg lakásból indulnak az útjukra, egyre nehezebben tudják elviselni őket. Tudom, a fővárosban összehasonlíthatatlanul nagyobb a számuk, mint vidéki kisebb településeken - és ezen is el lehetne gondolkodni, hogy miért? Lehet, hogy vidéken még empatikusabbak az emberek, és befogadják a hajléktalanná vált rokont, barátot, ismerőst?

A hajléktanokról elterjedt a nézet, hogy ők alkoholisták, lusták, "alja" emberek. Pedig nagyon sokan tisztességes, becsületes dolgozó emberek voltak - akik saját hibájukon kívül kerültek az utcára. Évekkel ezelőtt még vezető ok volt a hajléktalanná válásban, a családok szétesése, a váláskor az anyának és gyermeküknek ítélt lakás. Az elvált férjnek nem volt hova mennie, pénze nem volt - maradt az utca. Most a mélyszegénység, a devizahitel miatt elveszített lakhatás viszi a szabad ég alá leginkább az embereket.

Innen, a meleg lakásból nagyon nehéz elképzelni, milyen lehet az utcán létezni. Csak a legszükségesebb holmit tartani, amit szatyorban visz állandóan magával - figyelni rá, hogy amikor egy köztéri padod elnyomja az álom, nehogy mire felébredjen újra nincstelenné váljon. A nyilvánosság előtt öltözni, vetkőzni. Beszerezni a mindennapi élelmet úgy, hogy közben iszonyodva néznek rá, mert koszos, szakadt a ruhája, és arca, keze sem látott vizet hosszú ideje. Esőben, hóban, csikorgó fagyban, szélben tengetni az életet. Életük céltalan, reménytelen. Aki ennyire lecsúszott, már nagyon ritka, hogy javítani tudjon a körülményein. Nem embernek való élet ez. Magamról tudom, ezt nem tudnám végigcsinálni, biztosan belehalnék.

Budapesten rontják a városképet a szerencsétlen, nyomorgó, lecsúszott emberek. Hoznak hát egy rendeletet, amivel kitiltják őket a városból. Kirekesztő, embert lenéző intézkedés. Ezt látják azok a kamaszok is, akik feljogosítva érezték magukat, hogy megverjék a hajléktalant. A hír megdöbbentő.

Vajon mi vitte rá ezeket a fiatalokat, hogy ennyire embertelenek legyenek?

Vajon egyáltalán el tudják képzelni, hogy milyen lehet az utcán élni?

Mit vétett nekik ez a szerencsétlen?

Milyen emberek lesznek az ilyen fiatalokból?…

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Szomorú más ember nyomorúságát nézni. Rettenetesen bánt, hogy  nem tudok segíteni rajtuk. Hogy milyen emberek lesznek az ilyen fiatalokból? Olyanok, mint  akik  a mostani törvényeket hozták.