katiicabogar

Tulajdonképpen az élet szép. Ha nem az, akkor erről az emberek tehetnek.

Trafikból, Nemzeti Dohánybolt

A második világháború után a hadirokkantaknak, a háborúban elhunyt katonák özvegyeinek adtak trafikokat. Az én nagyapám is eltűnt a háborúban, a városban van egy emlékmű, ott van bevésve a neve - több száz háborúból vissza nem térővel együtt. Így aztán nagymamának is volt trafikja. Kisgyerekként sokat voltam ott, emlékszem a dohány illatára. Nem emlékszem már a cigaretták nevére, arra viszont igen, hogy egy egész dobozzal ritkán vettek meg - inkább 3-5 szálat csomagolt be szépen nagymamám egy-egy vevőnek. Emlékszem a szipkákra, a pipadohányra, és emlékszem az úgynevezett pengős regényekre. Aztán egyszercsak nem lett trafik - arra már nem emlékszem, hogy miért nem.

Mostanra nagyot változott a világ, a trafikokban már nem szálanként veszik a cigarettát, abban azonban nem sok változás van, - hogy átalában rokkantak, megromlott egészségi állapotú, vagy idősebb emberek voltak a trafikosok. A bevételükből jól, rosszul meg tudtak élni

Aztán egyszer csak, mint derült égből a villámcsapás, jött Orbán rendszerének egyik - talán legnagyobb - szemétsége. Elhatározták, hogy újraosztják a trafik-piacot. Kiírtak olyan pályázatot, aminek az addigi trafikosok nem tudtak megfelelni, így elveszítették az egyetlen megélhetési forrásukat. A régi trafikosok tehát nem jutottak trafikhoz, be kellett zárni a kis boltjaikat. Jöttek helyettük a fideszes, vagy Fideszhez közeli új trafiktulajdonosok - általában több trafikpályázatot megnyerve.

Hamis az indok, hogy a fiatalok dohányzásának visszaszorítása lenne a cél, hisz a fiatalok ugyanúgy megszerzik maguknak a cigarettát, mint ahogy eddig - a fiatalkorúak pedig megoldják. Mindig akad valaki, aki segít nekik ebben. Felerősödött azonban a feketepiac, a nemzeti dohányboltok sötét üvegei miatt pedig egyre több trafikbetörésről tudósít a média.

Felmerül a kérdés, hogy kinek jó ez az egész trafik-ügy?

A régi trafikosoknak egyenesen tragikus.

Az új trafikok új személyzetének sem leányálom minimálbérért, egy olyan üzletben dolgozni, ahogy fekete ablakok zárják el a külvilágtól.

Jó azoknak, akik több trafik-pályázatot megnyertek, így minimális befektetéssel, nagy pénzeket tudnak kaszálni. No, persze - ezek mind-mind Fidesz-közeli emberek.

Ez, az Orbán-kormány. A követői mégsem látják ezt az aljasságot, Továbbra is Orbánt, és kormányát istenítik.

A kisemmizett, elszegényített volt trafikosok is hallgatnak.

Miért?…

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ju eszembe - tantusz.  Leesett  már a tantusz, hogy mire jó  a Nemzetei Doháynbolt ?

Szerettem a régi trafikokat. Valahogy hangulatuk volt... Mentes mindenféle riogatástól, halállal, betegséggel való szembesüléstől... Finom dohányillat volt... Barátságos légkörük volt...