Kataaa

Az élet rövid, de csodaszép, nehéz és izgalmas. Nemes érzés, hogy szerethetek, hogy szeretnek és becsülnek. Nem várom, de megérinti a lelkem.

Az én karácsonyom

A szeretet ünnepén, a gyertyagyújtás napján, szenteste, a sok szép ajándék közül megtaláltam a legkedvesebbet, a tél legszükségesebb ruhadarabját, a mackónadrágot.

Az év legszebb ünnepe a Karácsony. A szeretet, a béke, az ajándékozás és nekem a barátság ünnepe is. Gyermekkoromban, édesapám elment az erdőre kivágni egy fenyőt. A legszebbet választotta az ünnepre. Olyan gondosan elrejtette, hogy sokszor ő maga sem tudta, hogy hová is tette. Abban az időben, akinek erdő volt a tulajdonában az államosítás előtt, az vihetett fát az erdőből.

A szentestét megelőző délutánon édesapámmal, elmentünk szánkózni a domboldalra. Ez idő alatt édesanyám feldíszítette a karácsonyfát. Kora estére hazaértünk, várt a nagy meglepetés a sok ajándékkal.

Drága anyukám szólalt meg elsőnek:”Na, édes kislányom, amíg ti szánkóztatok, itt járt a Jézuska. Nézd mennyi mindent hozott neked!”

Boldogan bontogattam a csomagokat, mindig megéreztem melyikkel kezdjem. A pöttyös labda az egyik kedvencem volt – milyen sokszor fociztunk édesapámmal...! Ott mindjárt kipróbáltuk a szoba közepén, édesanyám „nagy örömére”. Aztán jött az édességek sokasága, az ablakból beszedett télapók, nagymamám szokásos stafírung gyűjteményének egyike, aminek nem örültem nagyon, de ma imába foglalom a nevét. Végül a tél legszükségesebb, legkedveltebb ruhadarabját, a mackónadrágot bontottam ki. Bőségesebb időszakban, felsőrészt is kaptam hozzá.

Később, amikor édesapám meghalt, nagymamámmal mentünk a délutáni szánkózásra, de nem sokáig.  Miután a Mikulás személyi titkát lelepleztem, a Jézuska történetét is el kellett mondani. Attól kezdve közösen díszítettük a karácsonyfát.

 

Arrafelé a szenteste nagyböjt volt, húst nem volt szabad enni. Édesanyám, sütött főzött, többek között, kocsonyát is, amit ma is nagyon szeretek. Kitolás volt, hogy nem ehettem belőle. Később tudtam meg, ez csali volt, hogy az éjféli Istentiszteleten részt vegyek. Alig vártam a mise végét, majd siettem haza, hogy megkóstoljam végre a kocsonyát.

Karácsony napján, kötelező volt a szentmisén részt venni. Azon a napon együtt volt a család minden tagja. Az ünnep másnapján rokonokhoz látogattunk, nagy kártyapartikat rendeztünk. Minden ünnepi készülődéskor, eszembe jutnak a gyermekkorom boldog karácsonyai, az elmaradhatatlan mackónadrág, amit ma is nagyon szeretek.

 

A szeretet ünnepén,

Az újév küszöbén,

Legyen kellemes,

Vidám az ünnep,

Áldott, békés az újesztendő.Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Köszönöm, viszont  kívánom! :)

 

Csodálatos emlékek. Sajnos nekem nincsenek ilyenek.

Boldog Karácsonyt!