Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit

Kataaa

Az élet rövid, de csodaszép, nehéz és izgalmas. Nemes érzés, hogy szerethetek, hogy szeretnek és becsülnek. Nem várom, de megérinti a lelkem.

Ősz

 

Mikor a fák levelei elszíneződnek és lehullnak, lehűl a levegő, az erdők, parkok színtengerré változnak. A kertben is megkezdődik az indián nyár. Amint a fákról elkezdenek hullni a levelek, megkezdődnek az őszi munkák, előkészület a következő szezonra. Minden kertben, kis kupacban a falevelek, kisgyermekek, kutyák kedvenc játéka. Miért is ne túrják szét, apu és a gazdi bosszantására. A kert tulajdonosok élvezhetik egész évi munkájuk terméseit, eredményeit. Mindenki próbálja maga ízlése szerint a téli hónapokra elraktározni a nyár ízeit.

Sokan nem szeretik az őszt, a nyári napsütést, a szikrázóan kék eget, köd, vadul fújó szél, korai sötétedés váltja fel. A legszomorúbb változás: elkezdődik az iskola, a munkahelyi robot.
Való igaz a természet őszre fordulása, jelentősen hat, lelkünkre, hangulatunkra. Ma már bizonyított tény, hogy a változás- különösen az érzékeny embereknél, egészségügyi problémákat is okozhat. Tudatosan készüljünk fel ezek leküzdésére. Legfontosabb mozogjunk sokat a jó levegőn. Ha tehetjük, kiránduljunk, hiszen a természet ősszel is tartogat szép meglepetéseket. Táplálkozzunk helyesen, foglalkozzunk pszichés állapotunkkal.

Sétáljunk az őszi erdőben, fedezzük fel az őszi természetet. Talán ilyenkor a legszebb az erdő. Hallani a csendet, legváltozatosabbak a színek, a levelek neszezése, öröm hallani. Ezek mind lehetnek nyugtató pillanatok. A hosszú séták felfrissítik a testet. Egy – egy hosszabb kerékpár túrák, a kertben végzett munka üdítően hat a szervezetre, fizikailag és lelkileg is.

Tervezzük meg tudatosan a kikapcsolódást jelentő programokat, hiszen ezek segítségével csökkenthetjük a stresszt, a depressziót. Ilyenkor virágzik a Bükk hegységben az őszi kikerics. Nem volt szerencsém a kirándulást úgy szervezni, hogy lencsevégre vegyek egyet. Nem adom fel, talán egyszer sikerül. Ettől függetlenül szeretem az őszt.


 …