Kataaa

Az élet rövid, de csodaszép, nehéz és izgalmas. Nemes érzés, hogy szerethetek, hogy szeretnek és becsülnek. Nem várom, de megérinti a lelkem.

Emberi kapcsolatok - barátság

 

Minden emberi kapcsolat első lépése, talán legnehezebb része: az ismerkedés.

Az ismerkedésnek sokféle módja van. Bármelyikkel kezdjük, ott lapul bennünk a félsz. Ha először találkozunk valakivel, motoszkál bennünk az, hogy mennyit kérdezhetünk az illetőtől, hogy ne merészkedjünk túl messzire, mennyit áruljunk el magunkról. Könnyebben jönnek elő közös tulajdonságokból eredő témák. Első beszélgetés ritkán világít rá egyből a különböző tulajdonságokra. Első benyomásra mindig kialakul vélemény egy személyről, amit meglátunk. Szóváltás nélkül is van valami apró gondolatunk róla. Ez változik a további beszélgetések során.

Vajon mennyi idő alatt alakulhat ki egy emberi kapcsolat? Biztos nem másodpercben mérik ezt az időt. Gondolom valamilyen gyümölcs érési idejével lehet mérni. Nincs két egyforma ember a Földön, a kapcsolatnak is más lesz az „érési ideje”. Nagyon fontosak az első lépések, hiszen megalapozhatják az egész életet. Ezért nem szabad elhamarkodni.

Tapasztalatom: az első találkozáskor már el szokott dőlni, hogy hogyan alakul tovább a kapcsolat. Barátság lesz belőle vagy csak egy haveri viszony.

Az ember nem tulajdon, minden emberi kapcsolat két szabad ember társulásából keletkezik, az adás és az elfogadás képességén alapul. „Csak az egész embert lehet elfogadni vagy elutasítani”. Egy emberért mindent vállalni kell. Egy helyzetért nem.

Amíg számunkra egy ember fontos – addig mindent vállalnunk kell. Ez igazi vállalás. Amikor nem az ember a fontos, hanem a helyzet megtartása: a lakás, a szociális és anyagi biztonság, a látszat környezet véleménye. Azonban hazugságra nem lehet alapozni a tisztességes kapcsolatot: biztosan összeomlik. Előfordulhat, hogy az utak szétágaznak, ha tartósan úgy érezzük, hogy nincs más dolgunk egymással, harag és gyűlölet nélkül is el lehet búcsúzni.

A barátság léte az, hogy természetes módon létezik. Meg kell becsülnünk ezt az érzést, magáért azért is, hogy a barátság nemesítő eszméjével ajándékoz meg bennünket. Ha képesek vagyunk felfogni, szépsége, jósága, vidámsága, öröme született eszméjét a természettől kaptuk, akkor, ha munkál bennünk a baráti érzés, felmerülhet a viszonzás kérdése. Úgy viszonozhatjuk, hogy baráti érzéseket táplálunk az iránt, akitől a barátság felé indítatást ajándékba kaptuk. Ha  természet baráti körökbe vonz, és azt felismerjük, kereshetjük a természeti és emberi értelmét.

A barátság hallgatólagos szerződés két ember között.

 

„ Ne haladj előttem, mert nem tudlak követni!

Ne gyere utánam, mert nem tudlak vezetni!

Jöjj ide mellém, és legyünk csak barátok”!

/Albert Camus /

     


 …