Kataaa

Az élet rövid, de csodaszép, nehéz és izgalmas. Nemes érzés, hogy szerethetek, hogy szeretnek és becsülnek. Nem várom, de megérinti a lelkem.

Álljon meg a menet!

Magyarországon hosszú ideje téma a devizahitel. Eleinte azért mert az akkori Fidesz kormány folyamatosan hirdette: érdemes devizában hitelt felvenni. Van, akinek érdemes volt kockáztatni, van, akinek nem. Az akkori kormány jól felépített eszköze volt a deviza piac. Most, hogy újra hatalmon vannak, beérett az akkori gyümölcs. Persze kellett hozzá mély gazdasági világválság, két hatalmas hazug beszólás.

A devizahitelesek mentőcsomagja várat magára. De mint akinek a fogát kell húzni, úgy nem sietnek a segítséggel.

No de láss csodát-mit olvastam ma?

Átvállalják az önkormányzatok maradék adósságát is – mondta Lázár János.

„A kormány február 28-ig minden magyar település hátra maradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forintértékben – jelentette be hétfőn a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Lázár János sajtótájékoztatón közölte azt is: Orbán Viktor miniszterelnök november 19-én, Kaposváron egy gazdasági konzultációt kezdeményez az érintett településekkel. Azt várja tőlük, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe.”

Hogy is volt?  A Fidesz első kormányzásának idején a Fideszes önkormányzatok sorra vették fel a devizahiteleket. Most majd kifizeti az állam a maradék hitelt. 

Remek!  A fizetni képtelen devizahiteles polgárt kiteszik az utcára, mert nem kap segítséget. Ígérik ugyan, de mire az teljesül, már nem lesz rá szükség.  Nézzük a számokat mit vállalt át a kormány: http://www.origo.hu/gazdasag/20131104-a-kormany-atvallalja-az-onkormanyzatok-hatramaradt-adossagat-is.html

Itt tartunk.

Sebaj, Magyarország jobban teljesít!  Álljon meg a menet! Miben is teljesítünk jobban?


 

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Bölcs vagy - piramis játék ügyileg.

Az az igazság, hogy én se kedvelem a spekulációs üzleteket túlzottan.. Sőt.. Persze ezt arra szoktam fogni, hogy tiltakozik ellene az erkölcsi érzékem, amivel kedvező színben tüntetem fel magamat magam előtt :0)) Pedig valószínűleg a túlzott óvatosság, no meg a tudat, hogy ebben is a vesztes oldalon találnám magam, tart vissza.. :0)

Viszont ezért nem szálltam be soha egyik piramis játékba se, hívhatták felőlem akárminek..

 

"Gondold el, ha lenne elég pénzed, azt átválthatnád euróba, de hogy mikor és hogyan teszed, az a te egyéni kockázatod. Ha ma, akkor lehet, hogy holnap, már húsz forinttal magasabb áron tudod eladni (miközben itthon az árak mondjuk csak három forinttal nőttek), de lehet, hogy húsz forinttal kevesebbért... Kockázat, szó se róla, de előre számítható... "

Nos, ezt úgy hívják, hogy spekuláció!

Ami engem speciel soha nem vonzott. Megszoktam, hogy egész életemben alaposan meg kellett dolgoznom minden egyes fillérét, és TŐLEM mindig mindent
levontak, nem tudtam se adót csalni, se jövedelmet eltitkolni, stb.

Emlékszel ERRE:
Itt a környéken sokan csinálták az NDK-MSZK összekapcsolásakor, hogy az itt lévő NDK-s márkákat kivitték, és megkapták az egyesített Németországban egy az egyben NSZK márkában.
Sokan egész takaros summát nyertek ezzel a manőverrel.
És a rizikó kevés volt...

Én mindig irtóztam a spekuláns dolgoktól, talán azért, mert apánk pénzügyi főrevozor volt, és óva intett bennünket tőle, mondván, akkorát lehet vele bukni (főleg etikailag), mint az ólajtó.

Ezért csóváltam a fejem annó az € spekulációk miatt... És mikor bajba kerültek, akiket érintett, háááát... nem lelkesedtek a véleményem miatt, az biztos! :(((

 

Pedig alapjában véve nem az... 

Gondold el, ha lenne elég pénzed, azt átválthatnád euróba, de hogy mikor és hogyan teszed, az a te egyéni kockázatod. Ha ma, akkor lehet, hogy holnap, már húsz forinttal magasabb áron tudod eladni (miközben itthon az árak mondjuk csak három forinttal nőttek), de lehet, hogy húsz forinttal kevesebbért... Kockázat, szó se róla, de előre számítható... 

A bibi (bár nem tudom ez mennyire jelentős ebben a történetben) az, hogy a kezelési költségeket és egyebeket is devizában számolták. No ugye ez egy kicsit durva..  A másik bibi pedig, hogy a kölcsönt amikor felvetted vételi árfolyamon számolták, míg a visszafizetéskor az eladásival.. No ez se igen lovagias dolog..  Ez az a két dolog, ami miatt a bankokat meg lehetne büntetni (ha lett volna rá szabályozás, de nem volt).. A többi meg annak a felelőssége, aki a kölcsönt felvette. 

Amúgy mehet az újjal mutogatás, mert ugye valljuk már be, abban a tévhitben (jóléti kapitalizmus, szociális piacgazdaság és a többi elmebeteg szlogen) éltek a kormányaink is (no pláne a szegény köznapi polgár, aki igyekezett elhessegetni magától a válság és munkanélküliség címszavakat, amiket anno tanult) , amiben a csőd, a válság és társaik még ugye hírből se voltak ismertek mert ugye azokat "kezelni lehet". Oszt ugye csak kiderült, hogy egyrészt van válság - mégis igaza volt annak a Marxnak - másrészt nem lehet "kezelni" mert a régi módszerek jórészt hatástalanok a globalizáció világában..  

Nincs itt semmi gennyes... Csak hülyék sokasága.. leginkább a kormányaink (majd mind) tagjai...

No ja.. Hát hiszen tudom én.. Volt, aki ipari parkot épített és a betelepülő vállalkozások adójából még akár az adósságait is törleszteni tudta.. (speciel nálunk is). Volt önrésze és minden egyebe, az most eheti a kefét, mert ha szórta volna a pénzt, akkor most lenne még két uszodája, oszt úgyis elengednék az adósságot.. (nem azért, de józan ember ilyet nem csinál).

Ettől függetlenül ne kezdjünk már el mindent a fideszes polgármesterek nyakába varrni, jó magyar szokás szerint általánosítva.. Vett itt fel kölcsönt 2002 előtt is meg utána is mindenki.. Aztán vagy ki tudta gazdálkodni, vagy sem..  Momentán van elég utálnivalóm rajtuk elég sok, minek nem teljesen megalapozott dolgokat előszedni...

Ez is csak részben igaz! Volt egy csomó önkormányzat, amelynek nem volt adóssága, mert folyamatosan építkezett.

Valóban az önrészhez vettek fel hiteleket, mert másként az eu-s lehetőséget nem tudták igénybe venni--de nem mindegy, hogy a 85 %-nyi önkormányzat együtt mennyi hitelt vett fel

és a fidesz vezetésű önkormányzatok mennyit

(ugyanis a független önkormányzatok--többnyire kisebb települések)

Ez igaz kedves Dmolnár, hogy a polgármesterek jórészt függetlenek - KÉNT indultak... Na ja! 
Az már MÁS kérdés ugyebár, hogy KIK támogatták őket.
Valamint azt is nézni kellene, MILYEN a Képviselőtestületek összetétele...
Irányítható, vagy "betartója" a polgármesternek?
(Lásd: Esztergom, a "mintaváros", vagy "tesztváros", nevezzük, aminek akarjuk.)

Ez az egész "devizahitelesdi" (akár önkormi, akár magánszemély szempontjából) meg úgy gennyes, ahogy van!:(((

 

Ez is értelmezés kérdése. Nem vitázom veled. Nincs értelme :)

Kedves citoyen!

Megint csípőből tüzeltél. Semmi olyat nem írtam, hogy helyes volna bármi is. Azt írtam le, hogy mivel érdemes támadni és mivel nem.

Nem ugyan az. a dolog. Látod, te már kapisgálod a kérdés lényegét, akkor, amikor azt írod hogy deviza hiteles és deviza hiteles között is van különbség. Ezzel már érdemes mit kezdeni. De úgy kijelenteni, hogy a devizahiteleseket cserben hagyták az felesleges és nem is igaz.

Kataaa meg téved, nem a véleménye a gond, hanem a tévedései.

Azt kell kijavítani és nem a véleményét. Az egy merő tévedés, hogy a szoci kormány milyen árfolyamon tudta tartani a svájci frankot. Ehhez semmi köze a szoci kormánynak, nem az ő érdeme és nem is az ő hibája.

 Egy másik ország pénzének az árfolyamára igen kevés befolyása van a magyar kormánynak, vagy miniszterelnöknek. Még a sajátjára se nagyon (azt is Monetáris Tanács intézi a miniszterelnök megkérdezése nélkül, mert független tőle - talán emlékszel, hogy akkor, amikor árfolyam leértékelés indult a forint ellen. A Monetáris Tanács döntött a forint vásárlásról, és nem a miniszterelnök. Nincs köze hozzá.)

Tehát ez tévedés, amit leírt és nem vélemény. Ezt helyre kell tenni, mert majd más is azt hiszi, hogy van ráhatása a miniszterelnöknek ezzel megint csak Orbánt erősítenénk, ha hagynánk javítás nélkül,.

Ugyan ez igaz a hitelezésnél is.

Járai és a Monetáris Tanács úgy döntött, hogy magasan tartja a forint kamatát ezáltal a devizahitelek jóval kedvezőbb kamatozást értek el,mint a forint hitelek. Erre sem volt hatása sem Medgyesinek, sem Gyurcsánynak.  Ezért volt olcsó a devizahitel. Nem azért mert a FIDESZ úgy gondolta.- ez is tévedése a Katááának

Az is hogy a FIDESZ előre megfontolt szándékkal  adósította el a devizahiteleseket aljas és galád módon 2001-ben. Hisz akkor ők voltak kormányon és maradni szerettek volna. Nem gondolod, hogy Orbán akkora látnok volt, hogy előre látta, hogy vesztenek a választáson és bosszúból eladósította az országot- ez ugye egy kissé merész feltételezés. Ők akkor is a győzelemre készültek és alapvetően kampány fogás volt az olcsó devizahitelek elérhetővé tétele. Azért nem kell mindent összehordani, mert egyrészt veszélyes és nem is igaz.

 Más a helyzet az önkormányzatik esetében, nem lehet egy kalap alá venni a kettőt. Ezt meg te is nagyon jól érzékeled. Tehát megint tévedett, és nem félreérthető volt, hanem tévedett.

A helyes az, ha megvitatjuk a dolgokat és semmiképpen nem helyes az, hogy én mondok valamit aztán kijelentem, hogy ez az én véleményem és nem érdekel, hogy más mit gondol róla, mert az meg az övé.

Tévedni emberi dolog, velem is előfordul nagyon gyakran. Viszont a hibát nem kijavítani az meg bűn. Ez van.

Azt akarod mondani, hogy minden nagyon jó, minden nagyon szép ? És minden rendben van azzal, hogy miközben a haverokat segítjük, aközben az embereket hülyítjük ?

Hát jó, lelked rajta ....

Ott tévedsz, de nagyon, hogy devizahitel és devizahitel között óriási a különbség... van, aki nyerészkedésből vette fel, és van, aki kényszerből, mert nem tudott másképp boldogulni... szóval nem szabad egyenlőségjelet tenni az ő devizahitelük és másoké közé... Szomorú, ha valaki egyszerűen képtelen átérezni emberek helyzetét, amire a bankok még rátettek egy lapáttal és szabályosan rábeszélték az ügyfeleket a dev.hitelre.

Katát meg hagyd békén légyszi... Leírta, amit gondolt és amit érez... Te is leírtad, hogy te másképp gondolod. Nem mindig az a helyes, ahogy az ember önmaga összerakja a dolgokat... de fogadd el, hogy neki ez a véleménye és ne akard őt földbe döngölni mindenáron. Ez nagyon visszatetsző tud lenni.

Ez, így, már megint nem igazán helyes. Az önkormányzatok 85%-a Független polgármester vezetése alatt áll... (ha jól emlékszem, de ehhez hasonló a nagyságrend mindenképpen) . Hiteleket meg majd mindenki vett fel (önrészre) aki valamit csinálni akart a településén, mert más pénz nem nagyon maradt náluk.

Kedves Kataa!

Nem félreérthető voltál, hanem tévedtél. Ez nagyon más.

De ez nem baj. Szoktam én is, hú de sokszor tévedni. Tévedni emberi dolog. Ezzel nincs semmi baj. Az a baj hogy nem akarod elismerni a tévedésedet.

Látod, voltam úgy hogy egy igen kemény hszt írtam egy nem éppen grál lovagnak és elirtam benne Edinburg helyett Edinborót írtam. Nincs nagy Különbség csak több száz kilométer- és így a hsz nevetségesé vált.

Vagy írtam egy hszt,  hivatkoztam egy Kenyai tudósra, de nem néztem meg hogy az illető tudósnak milyen a bőr színe. Nem volt fekete- d molnár nick társunk meg is jegyezte. Igaza volt módosítanom kellett a hsz-t.

Vagy itt van a Mesterházy által írt blog. Kifogásoltam benne egy szöveg kontexust, mert szerintem igen csak félreérthető volt. Mi történt, fogta magát és kijavította. Nem sietett még 12 másik magyarázni, hogy hogyan kell azt a részt értelmezni és különben is azt tanulta, hogy a mások véleményét tisztelni kell meg egyéb ilyen meg olyan rámutatás és mindenféle magyarázgatás. Fogta és kijavította Passz le van zárva.

A másik felvetésre meg azt írta, hogy ő is úgy gondolja csak a szövegkörnyezet nem adott alkalmat a bővebb kifejtésre. Passz nincs mit ragozni. Nem magyarázgatta, hogy ezt kell meg azt kell. Pedig ő aztán megtehette volna, vagy valamelyik segédje magyarázta volna oldalakon keresztül hogy igy meg úgy.Nem tette -  kijavította passz befejezve tovább léphetünk.

 Te meg ott magyarázod a bizonyítványodat. Nem kell. Rosszul fogalmaztál és ennyi. Átírod és nagyon jó kis blog fog belőle kerekedni, amivel ütősen fel lehet lépni orbánfanok ellen. Így nem. Ez a lényeg, a többi az csak magyarázgatás. Nem kell,  - átgondolod és átfogalmazva nagyon is jó téma, sőt csak gratulálni lehet hozzá. Ez van.

A svájci frank árfolyamát nem a magyar miniszterelnök befolyásolja. De még csak a Magyar Nemzeti Bank elnöke sem - aki ugyebár elvben a min.elnöktől függetlenül hozza a döntéseit. A svájci frank árfolyamát sokkal inkább a svájci nemzeti bank elnöke és a pénzpiaci szereplők határozzák meg. Arra meg a magyar min.elnöknek - hívják bár Orbánnak, Gyurcsánynak, Bajnainak vagy Kis Pistának - nincs ráhatása. 2010-ben nem csak annak a két ökörnek a nyilatkozatai tettek be a forint - frank árfolyamnak. Pár hónap alatt visszaállhatott volna 190 ft körülire. 

Csakhogy. Mindeközben megrendült az euróba vetett hit is (ugyanúgy, mint a dollárba korábban, meg ebben az időben már a jen sem volt annyira stabil), míg a svájci frank továbbra is stabil valuta maradt, ezért a befektetők euró, dollár, jen és font helyett frankba fektették a pénzüket, ami felhajtotta a frank árát - s hajtja fel ma is. Alapvetően emiatt magas mind a mai napig a frank árfolyama. És hiába csinált volna Orbán csodát, vagy hiába fog Mesterházy/Bajnai/Gyurcsány/Kis Pista csodát tenni jövőre, a forint-frank árfolyam akkor se fog lejjebb menni. Erre felesleges várni, mert ha bele is gebedünk, akkor is csak minimálisan tudjuk befolyásolni (pár forint eltérés, maximum). 

PlalyA-nak meg igaza van.

Kedves PlalyA!   Nem szoktam kilométeres posztokat, hozzászólásokat írni. Sajnálom, ha  félreérthető voltam. Én a legelejtétől indítottam:  2001-ben az Orbán kormány arra ösztönzött, hogy érdemes valutában felvenni hitelt. Úgy gondolom, tudatosan tették, lásd  az eredménye meg is lett. Onnantól  kezdve  egyre többen  vettek fel devizahitelt. 2006-ban még  többen vettek fel hitelt. A gadasági világválság kellős közepén a szocialista kormány tudta tartani pl: a svájci frankot 180 Ft körül, ne oktass, tudom jól. Bajnai kormány 186 Ft-val adta át a Fidesz kormánynak, akkor  mikor is emelkedett olyan nagyon sokat? Megszólalt két politikus, nemhogy csökkent volna az árfolyam ,  az egekbe emelkedett. Nem 14 forintos eltéréssel, ahogy Te is említetted.  Lényegről beszélek, arról nem tehetek, hogy vannak akik mégsem értik, vagy nem akarják érteni. Az meg nem az én dolgom. 
Na most mondhatsz kígyót, békát. Én itt  befejeztem.

Kedves Citoyen!

Én nem tudom, hogy Kataaa mire akart rámutatni, de valami félreértés van. Elsősorban az, hogy nem csak a FIDESZ-s önkormányzatok hitelét vállalta át a jelenlegi kormány, hanem mindenkiét.

Az tény, hogy zömmel ezek a hitelek a FIDESZ-s vagy FIDESZ közeli önkormányzatok

hitelei, de azért van abban nem FIDESZ-s önkormányzat is.

Ez az első dolog, amiben a rámutatás nem igazán sikeres.

Hogy az adófizetők pénzéből csinálják, az tény, mert más nem áll rendelkezésre, mint tudjuk az IMF-t elzavarták.(A szoci-ormány idején a veszteségek pótlása IMF hitelekből történt- amit aztán megint az adófizetőknek kellett kifizetni kamatostul- tehát ebben olyan nagy különbség nincs csak az egyiket nyakon a másikat meg pofon vágták)

Arról a „rámutatásbeli” hiányosságról meg nem is akarok beszélni, hogy az adófizetők kik, és miről is akar meggyőzni. ( adót a tőkés is fizet, de nem ő termeli, meg az adóját - hogy kifizeti meg az adókat, az egy másik mise – ennek az anakronizmusáról ne akarjon meggyőzni ugyan is alapvető dolgokat akar megcáfolni, azt legalább annyira nem akarná belátni, mint ahogy az itteni anakronizmust sem akarja belátni.)

A devizahitelesek (köztük én is) viszont megint csak önmaguknak köszönhetik a meglévő gondjukat. Ugyan is senki sem hajtott korbáccsal, senkit affelé, hogy devizahitelből kell fedezni az autóvásárlást, meg a lakásfelújítást és a többit. Engem sem hajtott senki oda a bankhoz.

Továbbá, hogy a hitelfelvétel egy kedvező gazdasági helyzetben történt, amely aztán megváltozott erről nem tehet senki sem. (Arról nem is akarok vitát nyitni, hogy ezeknek a szerződéseknek a tartalma milyen és mennyire igazságtalan maga a szerződés- valahogy a szoci kormány nem tett semmit ezek ellen az igazságtalan szerződések ellen – erre megint nem akar rámutatni Kataaa)

Arról viszont vastagon a szoci kormány tehet, hogy későn eszmélt a válságra és akkor is bután nyúlt hozzá a kérdéshez. Én például emlékszem arra, hogy miket írogattunk annak idején ezzel kapcsolatba. Vannak, akik már elfelejtették, vagy nem akarnak erre emlékezni – na, erre meg nem mutatott rá Kataaa. ( Hogy csak emlékedbe idézzem az Új Magyarország program keretében propagált hiteleket amely  Vállalkozói, önkormányzati hitelek voltak ( Nálunk például abból finanszírozták az iskola, könyvtár, öregotthon építését és felújítását- most ezt vállalta át a kormány, pedig mint mondtam,már a rendszer váltás óta szoci polgármesterek voltak zsinórba Ez a mostani már a negyedik ciklust húzza)

Ami pedig a deviza hitelesek megsegítését illeti. Azért azt el kell ismerni, hogy többet tett az Orbán kormány mint a szocik annak idején. Erre sem mutatott rá Kataaa.
Az árfolyam gát, vagy az egyösszegű visszafizetés, forinthitelre való átváltás lehetősége ennek a kormánynak az intézkedései voltak

 Erre megint nem mutatott rá Kataaa. Az hozzátartozik a dolgokhoz, hogy ezen intézkedések egyike sem volt igazi megoldás, mert pont azokon nem segített, (s hogy miért nem segített) akik a legjobban rászorultak a segítségre - erre megint nem mutatott rá Kataaa.

Már a szoci kormányzáskor téma volt a Bankkonszolidáció idején a devizahitelesek rászorúltsági alapon történő hitelkiváltása, a „Kiut program” mintájára egyfajta hitelfelvásárlás elindítása. Úgy lesöpörte a szoci kormány, hogy csak na. Inkább egyenesből konszolidálta a bankokat (OTP, FHB MKB stb) és szóba sem jöhetett a hitelfelvásárlás intézménye, mert a bankok ebben az esetben elestek volna az extra profitit hozó kamatoktól – erre sem mutatott rá Kataaa. Sőt arra sem, hogy a „Kiut program” milyen döcögősen indult, el pedig az Eu. példa értékűnek tartotta és tartja mind a mai napig. Erre sem mutatott rá Kataaa.

Az a gondom kedves Citoyen és arra próbáltam figyelmeztetni, vagy ha neked jobban tetszik, megengedem „kioktatósdiban” részesíteni Kataaa-t, hogy rosszul közelíti meg a dolgot. Nem a valós problémákról beszél, hanem egy felszíni kampányízű dologgal próbálkozik, amelyet nagyon hamar visszafele lehet elsütni. Ezt nem szabad csinálni. Pont azokra kellene, felhívni a figyelmet, amire nem mutatott rá Kataaa, és azokra, amikre rámutatott el kellene felejteni.

Sajnos azonban ezt nem hajlandó tudomásul venni és csak saját magát keveri egyre jobban bele, Viszont gyönyörűen lehetne riposztozni az Orbáni intézkedésre, ha mondjuk, azokat hozná fel, amelyekre elfelejtett rámutatni. Azzal, sokkal többre lehetne menni és ráadásul pont olyan dologra lehetne „rámutatni” ami mindenkinek jobban fáj, mint amire most mutogat.

Ez a legnagyobb baj. Pont olyannal kezdi vádolni az Orbán kormányt, amiben a szocik is hasonló képpen jártak el, csak ők még egy fokkal rosszabbul csinálták a dolgot.

Nem szabad. A tényleges problémákról kell beszélni és nem azokról, amik álproblémák és nem érnek semmit. Ezt nem akarja tudomásul venni, hanem köti az álproblémát a karóhoz. Tegye, csak ne sértődjön, és főleg ne irkáljon butaságokat ( miniszterelnök tartja a frank árfolyamát valamilyen szinten is - példának okáért, vagy ehhez hasonlók)

Ahogy elnézem fontosabb a kioktatósdi, mint maga a helyzet, amire Kata felhívta a figyelmet és amiről valójában beszélni kéne...

Az önkormányzatok eladósítása szervezetten zajlott és a fidesz érdekeit szolgálta anno... valóban a 2006-os önkormányzati választás után. Hogy aztán milyen célra lett felhasználva, az más kérdés... Felvette szinte valamennyi fideszes önkormányzat... az okokat tudjuk.

Most őket kisegítik... az adófizetők pénzéből... mert miből is osztogatnának ? Az adófizetőket azonban (a devizahitelesek is adófizetők)  nem. Erre az anomália mutatott rá Kata.

És lényegében ez a fő kérdés, nem pedig az, hogy nekem van-e igazam, vagy másnak.... Mindig csak a lényeg veszik el egy ilyen vitában :(

Ébresztő már!

 

  • 286
  • -259

Kedves Katiicabogár!

Pontosan így van ahogy leírod. Azt írtam a Katááának is - mint hogy idézted.

Kataaa viszont azt írta, hogy ezek a hitelfelvételek a fidesz kormány időszakára esetek. ebben tévedett. Nem oda estek, hanem 2006-ra  nagyobbrészt. Az is igaz, hogy ezt( már mint a maradékot fizeti most ki a kormány( vagy vállalja át - mindegy minek nevezem a lényegen nem változtat) AZ is igaz, hogy ebben nem csak fidesz-s önkormányzatok vannak, hanem mindegyik önkormáynzat.

És az is igaz, hogy a szoci kormány által felvett hitelekből 1300 milliárdot az akkor veszteséges állami vállalatok veszteségeinek pótlására fordított a szoci kormány. Tehát pont ugyan azt csinálta mint most a fidesz. Csak ők nem az önkormányzattal, hanem az állami vállalatokkal.

Viszont ez mondjuk én nem tudom hibának felróni. Mert ahhoz hogy valódi adócsökkentést lehessen elérni szükség van a jól működő állami vállalatokhoz. Amit ebben hibaként lehet megemlíteni az  az, hogy nem gondoskodtak arról hogy olyan mengment kerüljön az élre amely gazdaságossá teszi a vállalatot. Talán ez az egyedűli hiba amit ebben a kérdésben fel lehet róni a szoci kormányzatoknak. Maga a veszteség kompenzálása az nem. 

 

Itt azért egy kicsit árnyaltabb a helyzet. Először is, a szocik is követték azt a jó magyar hagyományt, hogy elsősorban a szoci önkormányzatok nyerték a pályázatokat a Fideszesekkel szemben. Na már most a polgármesterek, ha azt akarták, hogy újraválasszák őket, akkor valamilyen fejlesztést - lényegtelen, hogy milyet - fel kellett mutatni. A legegyszerűbben elnyerhető pályázatok, a térfelújítások, játszóterek fejlesztése, stb. mind uniós pályázatok voltak, ahol viszont megkövetelték az önrészt, amit sokszor egyszerűbb volt kölcsön felvételvel előteremteni, mintsem a költségvetés lefaragásával, helyi szintű megszorításokkal, stb. Magyarán az önkormányzatokra nehezedett egy választói nyomás, amit a lépéshátrányban lévő Fideszes városvezetések egyszerűbben  - de igen sok esetben valóban csak és kizárólag - hitelből tudtak finanszírozni. És azért azt se felejtsük el, hogy az akkori devizahitelek olcsóak voltak, a felvételük pedig egy lényegesen optimistább, gazdaságilag fellendülő időszakban születtek. 

"Nem beszélve arról, hogy az önkormányzatok eladósodása ( hitelfelvétele ) sem a Fidesz kormányzatra esik, hanem a szoci kormány idejére- bár az kétségtelen,hogy a pályázatokra való biztatásban döntő szerepe volt a fidesz-nek. Tehát megint tévedtél."

2006 önkormányzati választásait buktuk. Nagyon buktuk. Ezt követően a fideszes önkormányatok vették fel sorra a hiteleket (szervezetten) - szinte szándékosan adósították el az önkormányzatokat. Most ezeket az eladósodásokat fogja rendbehozni dicső kormányunk. Szerintem

Kdves Kataaa!
Minden sértegetési szándék nélkül. Én azt gondolom, hogy a hvg. nem úgy tudja, ahogy te, legalább is az idézett cikk szerint.

Először is 2002 után kezdődött a devizahitelesek rohama a bankokban. Akkor pedig már nem a fidesz kormányzott. 2001-ben a Fidesz kormány csak a lehetőségét teremtette meg a devizahitelek felvételének. Járai 2002-től folyamatosan magasan tartotta a forint kamatárfolyamát ezért volt kedvezőbb a devizahitel - de 2002-től már a szocik kormányoztak kedves Kataaa és nem a Fidesz.  (nem én mondom, hanem a cikk) Tehát nem egészen úgy érti ahogy te,nem beszélve arról az apróságról, hogy attól hogy  a lehetőséget ugyan a fidesz teremtette meg a végrehajtás azonban már a szociknak jutott.

azzal, hogy Járai Zsigmond 2002-től folyamatosan "mesterségesen magasan tartotta" a jegybanki alapkamatot és ezzel a forinthitelek kamatozását is, tudatosan terelt nagyon sok embert az alacsonyabb kamatú devizahitelek felvétele felé.”

Ez pedig nem ugyan az, mint amit te leírtál kedves Kataaa. Nem beszélve arról, hogy az önkormányzatok eladósodása ( hitelfelvétele ) sem a Fidesz kormányzatra esik, hanem a szoci kormány idejére- bár az kétségtelen,hogy a pályázatokra való biztatásban döntő szerepe volt a fidesz-nek. Tehát megint tévedtél.

Azt gondolom, hogy bár nem ülünk az iskolapadban, de azért nem ártana, ha időnként körbenéznél, ugyan is ezért volt felesleges a blog bevezetőjében leírtak.

Szumma,szummárum ez a téma olyan, ami igen csúszós, mert mindkét oldalnak benne van vastagon a keze a dolgokban, Nem lehet egyértelműen ennek vagy annak a nyakába varni.

Az tény hogy a politikusok nyilatkozata nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a forint árfolyama olyan amilyen, de nem ez a döntő, hanem a gazdaság teljesítőképessége, a politikai helyzet illetve a befektetők bizalma. Ebben pedig a szocik sem jeleskedtek kedves Kataaa!

Most nem akarok arról beszélni, hogy bár már dühöngött a válság( ugyebár 2006-ban jelentkezett először az USA-ban) a magyar kormány még mindig arról beszélt, hogy dübörög a gazdaság.

Tényállás az, hogy egyes politikusok felelőtlen nyilatkozatainak van hatása az árfolyamra, de alapvetően a gazdaság teljesítőképessége és stabilitása az amely meghatározza a befektetők számára, hogy mennyire értékes az adott valuta. Ebben pedig a szoci kormányzás éppen olyan bűnös mint az Orbán kormány. Vagy már nem emlékszel, hogy mennyi volt a GDP növekedés 2008-ban( 1%) ami stagnálást jelentés utána pedig meredeken csökkent. Tehát a CHF árfolyam változásban a szocik is benne vannak. Ezt a hvg.sem irta másképpen. Az hogy Török Zsolt mit mond az egy dolog.

Csak egy jellemző adat. 2008 10.01-07 között a CHF középárfolyama 151, 76 Ft. Viszont 10. 29-31-én már 183,66 Ft. Azaz  20 nap leforgása alatt 20%-al emelkedett az árfolyam.

2009-2010-ben pedig még drasztikusabb volt az ugrás.

Csak hogy az emlékezetedet felfrissítsem Török Zsolttal szemben.

Az 2010 év első munkanapján, január 4-én az euró középárfolyama a Magyar Nemzeti Bank hivatalos adatai szerint 269,50, december 30-án pedig 279,89 forint volt. A dollár 183,23 forinton kezdett, 211,37 forinton végzett, a svájci frank pedig a január elején feljegyzett 181,16 forintról 225,10 forintra drágult. Azaz több mint 40 Ft-ot drágult.

Jelenleg pedig 239 Ft-on áll a középárfolyam. Tehát ha úgy veszem akkor a szoci kormányzás alatt 2008 10-hó 1 napján 151, 76 Ft-ról 2010 január 4-én a Tőzsde zárásra 225,1 Ft-ra nőtt azaz ha jól látom akkor 1 év és 2 hónap alatt 73 Ft-al nőtt a svájci frank ára. Ami testvérek között is megközelítőleg 48%-os növekedés.

Ehhez képest, bár a frank árfolyama az elmúlt 3 év alatt igen hektikus volt, de alapvetően most 239 Ft. Ami azt jelenti hogy 3 év alatt  14 Ft-al növekedett ami nem éri el 7%-ot sem.

Akkor most miről is beszélünk kedves Kataaa.

Én tudom, hogy a véleményeket tiszteletben kell tartani – viszont mint az látszik, te nem véleményt mondtál, hanem tévedést, azt pedig nem kell tiszteletben tartani, hanem ki kell javítani.

Ha most azzal jössz, hogy az Orbán kormány árfolyam gátja és a visszafizetés lehetősége csak is azokon segített, akiknek egyébként sem okozott volna gondot a devizahitel akkor azt mondom hogy teljesen igazad van, mert ez a tény. Viszont te nem ezt mondtad, és ráadásul még megtetézted azzal, hogy a hvg is így gondolja. Nos, a hvg, idézte Török Zsoltot és ő sem azt gondolta amit te állítasz. Főleg nem az önkormányzatok vonatkozásában. De a devizahiteleseknél sem kedves Kataaa.

Én javasoltam neked, hogy jobb lenne átgondolni az egészet, de te ragaszkodtál olyan dologhoz amit kézből lehet kontrázni. Ne mond, hogy nem szóltam előre.

Nem értem mit keverek szerinted..

Az önkormányzatok hitelét azokét akik felelótlenül verték adósságokba magukat  átvállalta a kormány, és most azt az állam (gondolom Lázár sugallatára/fizeti ki, az adófizetők pénzéből

 Devizahitelesekkel kapcsolatban fenntartom a véleményemet ,kiterjesztve mindazokra akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe

.Ismétlem sem nekem sem a  családomnak nincs semmilyen hitele.

Az meg  hogy van-e mód a megmentésükre??????????!!!!!!!!!!!!!!!! Hát ez érdekes kérdés!

Stadionokra van,utazgatásokra van...Ha akarom v.an, ha nem akarom nincs .Ennyi!

De itt én be is fejezem ezt a témát....

"Egy nyugger vagyok, akinek már nem kell tartós tejet venni, "

Bibikém, EZT megjegyeztem! :DDD
Még nem hallottam, és minden szarkazmusa ellenére sajnos igaz! 

A devizás-ügyhöz nem szólok hozzá, mert még a Kapocs1-en megtettem, s meg is kaptam a magamét érte :(((

 

Kedves PlalyA!

Nem ismersz személyesen, kérlek ne momdj olyat, ami nem igaz. Nem vagyok sértődős, de szeretném tudatni, hogy nem az iskolapadban ülünk. Engem megtanított  az élet sok mindenre, többek közt arra, hogy tiszteletben tartsam mások véleményét és tudjam, mikor kell csendben maradnom.

http://hvg.hu/gazdasag/20130808_Ellenzek_a_Fidesz_okozta_a_devizahitelese

"Az MSZP szerint a devizahitelek lakossági felhasználásának lehetőségét az első Orbán-kormány vezette be 2001-ben, a devizahitelek elterjedéséért pedig elsősorban a "fideszes" Járai Zsigmond akkori jegybankelnököt terheli a felelősség. Az Együtt-PM szerint három év alatt 30 százalékkal nőtt a svájci frank árfolyama, ebben adósodott el a legtöbb lakáshiteles, ezért a 2010 után "elmélyülő" devizahitel-válságot Orbán Viktor és Matolcsy György okozták."

Nem én vagyok az egyedüli, aki így tudja, ahogy írtam.

T. szerző!

A "Hogy is volt? A Fidesz első kormányzásának idején a Fideszes önkormányzatok sorra vették fel a devizahiteleket. Most majd kifizeti az állam a maradék hitelt. " idézetből kérem javítani, hogy 2006-os önkormányzati választások után és nem a Fidesz első kormányzásának idején

Köszönet e hitelesség megtartása érdekében...

Kedves Kataaa! A miniszterelnöknek ahhoz van köze, hogy hogy alakul az ország pénzügyi helyzete, természetesen

De ahhoz hogy a svájci frank árfolyama hogyan alakul ahhoz vajmi kevés köze van. Tehát ellitásodnak nincs értelme. Ha Gyurcsány megfeszült volna vagy orbán, vagy akár maga az öreg kaporszakállu jóisten is, az sem befolyásolta volna a svájci frank árfolyamváltozásait. Ugyan is van a politikának hatása rá, de csak a befektetőkön keresztül és nem közvetlenül.

 Látod a transnacionális tőkéseknek sokkal több köze van hozzá mint a magyar miniszterelnöknek. 

Ezért téves az álláspontod. A magyar forint helyzetéhez sincs sokköze a miniszterelnöknek ahhoz az MNB-nek van köze Ez viszont függetlena mindenkorimagyar miniszterelnöktől. Ne keverd össze az árfolyamok alakulását, és az ország pénzügyi helyzetét mert nagyonmás a kettő.

 

Ha nem sértődnél, hanem gondolkoznál, akkor rájönnél, hogy  amegjegyzéseim mennyire hasznosak. Minden esetre elkerülhetnénk egy nagycsomó dolgot.

De természetesen a véleményed a tied, mint ahogy az én véleményem meg az enyém.

Vitatkozni meg végképp nem vitatkozom sem veled, sem mással ezt már megtanulhattad volna, annyiszor elmondtam.

 

Kedves Dmolnar!  Egy szóval sem mondtam, hoyg nem olvasom el a  beírást. Én mindenki beírását elolvasom a saját blogomon különösen. Különben  nem tudnék reagálni. Sajnálom, ha nem értetek egyet velem, nem is kell. Úgy érzem, nem értitek mit szeretnék kifejteni. Én nem írok  hoszasab, egy két mondatban  leírom a gondolataimat.

Bocsika, de kevered a szezont a fazonnal... Itt az önkormányzatokról van szó, akiket meg kell "menteni", hogy azután folytathassák ugyanott, ahol abbahagyták...  Azaz pénzszórás, hitelfelvétel (ha kap, mert most már a bankok óvatosabbak) , és társai...

A devizahiteles személyek esetében is van némi gondom a "megmentésükkel". Nem kell senkit megmenteni, aaki a saját elhatározásából vállalt be nagyonmagas kockázatot. Segíteni esetleg lehet (ha van rá mód és pénz), de nagyjából ennyi. Érdekes a Provident áldozatait és az uzsorások áldozatait a kutya nem kakarja megmenteni. Az önhibájukon kívül munka és jövedelem nélkül maradt forinthiteleseket se akarja senki megmenteni.. Az utcára kiszórt embereket és a nyomorgókat se akarja senki megmenteni (minek is, dögöljön meg) , de azt, aki úgy gondolta, hogy akár devizahitellel is kell a kocsi, a lakás és társai, azokat aztán igen.. Fura egy gondolkodás.. 

Kedves Kataaa!

plalyA ugyan valóban nehezen fogadja el más érvelésést (sajnálatos módon cseppet sem tekintélyelvű..:0)) de azért a hosszadalmas beírásait is érdemes elolvasni. Mert komoly dolgok vannak benne, amiken el lehet gondolkodni.  Például, hogy miért nem volt az önkormányzatokon valamiféle fék a kiadások (és kölcsönfelvételek) mérséklésére..  No meg az összes többit... 

Szóval én úgy gondolom a provokátorok bejegyzéseinek kivételével mindenkiét érdemes elolvasni. Még ha esetleg nem is ért veled egyet..

Azt tudom válaszolni saját költői kérdésemre is, hogy ezek az önkormányzatok fejlesztettek  ugyan, de ez a fejlesztés saját egyéni elképzelésüket, és nem utolsó sorban saját érdekeiket szolgálták ---

Lehet hogy a városok falvak belterülete szép, de az emberek nyomorognak, éheznek, és korgó gyomorral   nézik a csil- i vili és  stadionokat. .... emlékmúzeumokat és már álmodni sem mernek egy lakásról, egy munkahelyről  .. egy jobb éleről

És megismétlem: nem vagyok  devizás !Egy nyugger vagyok, akinek már nem kell tartós tejet venni, de mégis  azt mondom    meg kell menteni a devizásokat ..Nem ők tehetnek a válságról

A nagypénzűek  ebből is milliós  hasznot húztak

Nagyon jók a kérdéseid, én is szeretném tudni a választ. Mellesleg  nem véletlen, hogy éppen Lázár tesz ilyen bejelentést.

Ez az, a vámot az adófizetők fizetik meg, őket illetné meg a segítség is. Akárhogy is kozmetikzák, mégis csak az elmúlt  három évben szaladt el a deviza ilyen nagy mértékben.

 

Kedves PlalyA!  Tudtommal van köze a mindenkori miniszterenöknek, hogy alakul az ország pénzügyi helyzete, ami befolyásolja a devizapiac alakulását is. Na de nem vitatkozom veled, nem tudod elfogadni más érveit. Köszönöm, nincs szükségem figyelmeztetésre. Gondolod, hogy a hoszas megjegyzéseid hasznosak?

Kedves bibi!

Kérdésed jogos. Talán azt kéne firtatni, hogy azok az önkormányzatok amelyek hitelt vettek fel, de nem fejlesztettek azok hova tették a hitelt.

Azt gondolom ez izgalmasabb lenne, mint az hogy most a devizahiteleseken való megsegítés vagy nem megsegítés témaköre

Szerintem, az adófizetők helyett én inkább úgy fogalmaznám, hogy a melós fizeti meg mindennek az árát.

 

Kedves Kataaa!

„ A  gazdasági világválság kirobbanása idején  szocialista kormányzás volt, de mind a két miniszterelnök 180 ft közelében tartotta pl: a svájci frankot."

Bocsi, de egyik miniszterelnök sem tartotta sehol sem a svájci frankot. Ugyan is az nem a miniszterelnök személyétől függ, hanem mástól. Nincs semmi köze ehhez az aktuális miniszterelnöknek, hogy mennyi a frank ára. Ez nem az ő érdemük vagy hibájuk, tehát ezzel semmit sem mondtál.

„. Most is azt mondom, párthovatartozástól függetlenül, hogy a nincsből nem lehet adni, de azt sem lehet, hogy attól vegyék el, aki egyébként sem él  nagy lábon.

Minden esetben azokat sarcolják akik nem élnek nagy lábon ezt te is pontosan tudod.

 Nem azokat sarcolják akik gazdagok, hanem mindig a szegényeket.  A lakosságot akkor is sarcolták, mert ez a kapitalizmus sajátossága és akkor is nagyon a határon táncoltunk., bár azért valamivel több maradt meg az embereknek.  A sarcolás az sarcolás. Miért nem azt vetted górcső alá. Az ugynevezett rezsicsökentést, a sárgacsekk adót, az atutalási adót, a bankadó átszármaztatását, vagy a távközlést sulytó adót amit szintén mi fizetünk meg. És lehetbe még sorolni. Vajon miért nem ezeket vetted elő, miért pon a devizahitekeseket amelyek érdekében a szoci kormányzás sem igen tett sokat. Talán akkor tényleg volna értelme a blognak.

„. Persze akkor is voltak kiadások, amit hitelt felvettek nagy részt abból  fedezték a hiányt.”

Nem, kedves Kataaa. Nem csak a hiány fedezésére, hanem a jóléti kiadásokra használták fel. Az nem ugyan az.  A neoliberalista gazdaságpolitika alapja, hogy a felvett hitelekből fedezik a hamis jólét látszatát.

Egyébként pedig nagyon tévedsz ez nem kontra, hanem csak jóindulatú figyelmeztetés. Ugyan is olyan dologgal próbálkozol, ami nem igazán állja meg a helyét. Tehát inkább ártasz vele, mint használsz. Sokkal jobb lenne, ha olyan dolgokkal foglalkoznánk, ami tényleg az Orbán kormány műve. Van épp elég ilyen, nem kéne éppen olyannal foglalkozni, ami egy kétes helyzetet teremthet, és nem jön jól ki. Ezt nem megérteni, azért nagyfokú megátalkodottság szükségeltetik. Azonnal megsértődsz, és mindenféle dolgokat írsz megalapozatlanul (mint például a frank árfolyama, amit állítólag a miniszterelnök tart valamilyen szinten) 

A legjobban  eladósodott önkörmányzat Lázár  János városa : Hódmezővásárhely.....

Ez már hab a tortán hogy pont ő diktálja a feltételeket....

Két  "költői" kédés merül fel bennem.

Ha az eladósodott  önkormányzatok nem  a gazdaság élénkítésére vették fel a hiteleket akkor mire?

Ha eddig nem tudtak fejleszteni, akkor most hogy tudnak?

Én nem vagyok érintett a devizahitelben de fontosabbnak tartom az ő megsegítésüket, mint a felelőtlenül   gazdálkodó városok adósság átvállalását.

Végül akár így akár úgy a vámot az adófizetők fizetik meg...

Tudtam, hogy nem maradok kontra nélkül. Általában a blogjaimat úgy fogalmazom, hogy másnak is teret adjak a vélemény nyílvántatásra. Kritikával is csak akkor értek egyet, ha igaz.  A  gazdasági világválság kirobbanása idején  szocialista kormányzás volt, de mind a két miniszterelnök 180 ft közelében tartotta pl: a svájci frankot. Persze akkor is voltak kiadások, amit hitelt felvettek nagy részt abból  fedezték a hiányt. Nem a lakosságot  sarcolták olyan mértékben, mint az elmúlt  három évben. Most is azt mondom, párthovatartozástól függetlenül, hogy a nincsből nem lehet adni, de azt sem lehet, hogy attól vegyék el, aki egyébként sem él  nagy lábon.

Kedves Kataaa!

Sokáig gondolkoztam azon, hogy hozzászóljak a témához vagy sem.

Ugyan is ez egy igen kényes dolog. Azért mert nincs teljesen igazad.

A FIDESZ kormány olyan, amilyen ezen nem érdemes vitázni, és védeni meg egyébként sem érdemes. Viszont az igazság az, amit védeni kell. Ebben az esetben pedig nem csak FIDESZ-es önkormányzatok hitelét vállalta át a kormány, hanem mindenkiét. Például ahol én lakom ( illetve a családom lakik) már negyedik ciklus óta szocialista polgármester van. Ha igazad lenne, akkor azt az adósságot nem vállalta volna át a kormány. De megtette. Sőt mivel katasztrófa helyzet állt elő a faluban,külön segítséget is adott nem törődve azzal, hogy uram bocsá szoci a falu és nem fidesz hívő.

Ami pedig az államadósságot, meg a devizahieleket illeti.

 Annak idején, amikor beköszöntött a válság, és amikor ezt a szoci kormány is elismerte – az első dolog amihez hozzá nyúltak a szociálpolitikai kiadások voltak. Emlékezz csak vissza – megvonták a 13. havi béreket, vagy beépítették az alapbérekbe, és a 13. havi nyugdíjat is megvonták, azon kívül csökkentették a szociálpolitikai kiadásokra fordítható keretet.

Egyébként pedig a szoci kormány sem tett semmit a devizahitelesekért, még annyit sem, mint a fidesz kormány, nem beszélve arról, hogy az államadósság éppen azért növekedett meg mert a neoliberalista gazdaságpolitika  jóléti szolgálata felemésztett egy nagycsomó hitelt.

Tán emlékszel rá ( ha nem szelektív az emlékezeted) hogy 2002 és 2010 között 13 ezer milliárd hitelt vett fel a szoci kormányzat.

Ennek egy jó részét a valuta tartalék emelésére fordította, de a legnagyobb rész jóléti kiadásokra ment el. 550 millió ment el az árfolyam különbözet miatti kamatemelkedésre, és 1300 milliárd pedig az állami vállalatok hitelének átvállalására. Tehát ők sem csinálták ezt különbül. ( itt az 1300milliárd az önkormányzati hitelekre ment el – mi is a különbség?)

Ami pedig a devizahitelek konkrét intézkedéseit illeti Csak 2010 juniusára indult el a Kiút program - a szegények bankja( Polgár féle kiadásban)  addig húzták, halogatták a megindítását, pedig Bajnai kormány még külön fedezetet is biztosított hozzá. Tehát nem nagyon lehet büszke a teljesítényére a szoci kormányzat.

Ez csak azért írom le, mert az igazsághoz ez is hozzá tartozik. De erről bizony egy szó sem esik a bevezetődben. Annál több a fidesz dolgairól. Az a gond ezzel, hogy megint olyan megközelítést alkalmaztál, amely kontrázható azonnal.

Már a szoci kormány (Gyurcsány kormány ) idején is felvetődött, hogy a bankkonszolidáció helyett inkább a devizahitelesek adóság állományát kellene a kormánynak megvásárolni így két legyet ütne egy csapásra. Konszolidálja a bank helyzetét, résztuljadont szerez benne illetve egy adó formájában előjegyzett és meghitelezett devizahitel kiváltás felszabadítana forrásokat, amelyek fizetőképes keresletként jelentkeznének. Ez a gazdaság beindítására lehetne fordítani, akkor sem csinálták, és most sincs a programba benne.

Azon kívül, hogy az ígérgetés stádiumában vannak a devizahitelesek megsegítése a szocialisták részéről, más nem nagyon van. Az pedig óhajszintű. Nem lesz mostanában 250 Ft-os euró ár és 150Ft-os svájci frank árfolyam ár erre nem lehet számítani. (ez segítene a devizahiteleseken az tuti- de nem lesz ilyen)

Azt gondolom, hogy rossz végén fogtad meg a kérdést. Ha jól fogod meg akkor igazad is lehetne, de nem azt tetted. Át kéne gondolni ezt a blog bevezetőt. Ugyan is annyi olyan probléma van, amit az Orbán kormány szemére lehet vetni gazdasági és politikai vonatkozásban, az árfolyam stoptól, a kifizethetőségig - de ez a megfogása a kérdésnek nem igazán jó- Pont az ellenkezőjét éred el vele. Ugyan is, ahogy nekem eszembe jutottak ezek a dolgok úgy másnak is eszébe jut. És nem biztos, hogy más hasonlóképpen fogja ezt elmondani – lehet, hogy sokkal durvábban.

Ja, és hogy a kérdésedre is válaszoljak - Magyarország jobban teljesít- a hülyeségben. Abban aztán a csúcson vagyunk.

Köztudott, a kormányzópárt sosem volt  szociláis érzelmű. Annyit azért tehetett volna, hogy  ne hozzon még rosszabb  helyzetbe embereket. Éppem szociláis területről vont meg  többet. Állam adósság, mit  számít - majd kifizetik az emberek. Majd jön a melldöngetés, hogy ők megoldották...

Ezen az átvállaláson én is kicsit fennakadtam... Meg lehet nézni, hogy mely önkormányzatok adósodtak el a legjobban 2010. előtt... nagymértékben megnövelve az ország államadósságát ezzel :(  Nem kívánnám, hogy önkormányzatok csődbe menjenek... de mindannyian tudjuk hogy zajlottak ezek a hitelfelvételek... és miért :( Most megkapják érte a dícséretet :(

Szóval az új értékrend szerint: aki kárt okoz, azt meg kell menteni.... aki önhibáján kívül hátrányos helyzetbe kerül az pedig küszködjön amíg bír... aztán mehet a levesbe :(