3 perc, avagy szívesen lennék most budapesti

 

Kicsit irigylem most a budapestieket. Egyedülálló lehetőséget kaptak a kezükbe: ők választhatják ki, ki induljon a főpolgármesteri posztért a baloldalon. Ilyen még nem volt.

A jelöltek eddig mindig valahogy „lettek”. Kis helységekben lehet személyesen ismerni az indulókat, pályájuk, érdemük szerint dönteni, de már egy nagyközségben vagy budapesti kerületben nem. Ott valakik valakikkel megegyeznek (persze mérlegelik az esélyeket, kutatnak közvéleményt stb.), mi, a „pórnép”, viszont készen kapjuk a jelöltet, eszi, nem, eszi, őt kell támogatni, pártállástól és ízléstől függően. A jobboldalon pont ez történt: a kormányfő megegyezett valakivel (saját magával), aztán rámutatott valakire, aki őt megfelelően szolgálja. Más szóba jöhető jelöltről említés sem történt.

No hát, dolgoztam én olyan munkahelyen, ahová nem lehetett bekerülni. Ugyanis mindenki valakinek az unokaöccse vagy gyerekkori iskolatársa volt. Én is. No, itt aztán nagyon kellett vigyázni, hogy kinek a tyúkszemére lép az ember, hiszen mindenki védett volt bizonyos fokig, és mindenki annak volt felelős, aki őt odahívta. Szakmai munka és vállalati érdek így aztán eléggé háttérbe szorult. Óriási felzúdulást keltett a gondolat, hogy hirdessünk nyílt pályázatot, minek során szakmai érdemek szerint alkalmazhatnánk dolgozókat a vállalat üdvére.

Végül lett nyílt pályázat, a cég életben először. Sok munka volt a temérdek jelentkező közül válogatni, de a folyamat transzparens volt, a kiválasztottak pedig aztán szakmailag messze lekörözték az unokaöcsöket és iskolatársakat, vagy azok gyerekeit. És nem voltak senkinek a lieblingjei.

Most ilyen nyílt pályázat zajlik Budapesten, a baloldalon. Bárki összegyűjthette a kétezer ajánlást, a budapestiek pedig szavazhatnak arra, melyiküket látnák szívesen a főpolgármesteri versenyben: melyik legyen az az egy, aki támogatható, állja majd a sarat, és győzhet az Orbánba szerelmes választókkal és a jobboldali propagandaáradattal szemben. Ráadásul a választók elébe teszik a lehetőséget: nemcsak menni lehet valahová szavazni, hanem, ha regisztrált, otthonról online is lehet voksolni, sőt, nagyobb csomópontokon felállított sátrakban útközben*, 3 perc alatt le lehet adni a szavazatot.

3 perc alatt meg lehet főzni egy lágytojást vagy újra lehet éleszteni egy embert. De a 4-6-os villamos követési ideje is nagyjából ennyi: míg jön a villamos, Ön merenghet – de szavazhat is! Szavazhat, mert ezúttal megkérdezik. Biztosítják a feltételeket: viszik a sátrat, viszik Mancikát, Erzsikét és Janót, akik hajlandók jól bebugyolálni magukat, és órákat állni a hidegben, hogy Ön véleményt mondhasson.

Én szívesen látnám, hogy az a 3 perc nem annyi, hanem, mondjuk, 10, mert sorba kell állni, hogy odaférjen az ember a sátrakhoz, és leadja a voksát. Mert az azt jelentené: sokan szeretnének részt venni a döntésben, és sokan vállalnak felelősséget a döntésükért. És valahogy úgy kellene…

*ezeken a helyeken lehet szavazni vasárnap délig.

Jasznevitz László

(Fotó: Vajda József/Népszava)