Megloptak, de nagyon

Gondoltam, megnézem, nem lopta-e el kamupárt az ajánlásomat. Beküldtem a kérvényt a helyi választási irodába – és nem kaptam választ. Hinnye, mondok, minden ismerősöm azt meséli, éjjel küldték, másnap kapták az értesítést – nálam mi lehet a bibi?

Nézem a Nemzeti Választási iroda honlapját.

Nézem: Hol és hogyan szavazhatok? Helyi választási irodák elérhetőségei. Keresés, kiad egy címet. Nézem: Országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák elérhetőségei. Látok egy másik címet.  Nézem: helyi önkormányzat, Választás menüpont, Helyi Választási Iroda elérhetőségei. Kiad egy harmadik címet.

Hinnye, rossz helyre írtam volna? Vagy rossz választókerületet adtam meg? De hát hova tartozom én?

Az én utcám melyik választókörzetbe tartozik? 

No, ilyen segédeszköz az NVI-nél a Választópolgároknak fül alatt nincs. Az önkormányzatnál sincs. Hogy mi van helyette? Egy kisilabizálhatatlan, adatokat nem tartalmazó térkép a kerületről.

Előkaparom a választási értesítőt. Csodák csodája, sem a kutya nem ette meg, se ki nem dobtam a legutóbbi Orbán-levéllel. Az értesítőből legalább megtudom, melyik választókerületbe tartozom.

Nézem annak az irodáját az NVI honlapján. Negyedik cím. És itt derül ki, hogy a mi utcánkat szépen hozzácsapták egy másik kerülethez, ahogy a körzeteket átrajzolták. Nehogy az esélyes ellenzéki jelölt fusson be. Majd a szomszéd kerület, ahol nem ismerik, szépen leszavazza.

Megloptak. És most nem az eliosos milliárdokról, a néphülyítő gyűlöletpropagandára kiszórt további tízmilliárdokról, az elfideszezett uniós támogatásokról vagy a miniszter van-is-nincs-is luxuskastélyáról beszélek, de még csak nem is az egészségügyből vagy az oktatásból, a jelen megélhetésünkből és a jövőnkből kilopott pénzekről.

Az állam iránti bizalmamat lopták itt meg. A tájékozódáshoz való jogomat is, de leginkább azt a bizalmat, hogy az állam szervei kielégítően végzik a dolgukat, és ha bajom van, van hová fordulni.

Most négy helyre küldöm el újólag a kérelmemet a kamupártok ügyében. És megtanítom a most még kicsi gyerekeimnek, hogy mindig résen kell lenniük, mert nem lehet tudni, mikor lopja meg őket az állam.

Csak történetesen ez az állam a hazám. A hazám, amit szeretek, és ahol nekem és a gyerekeimnek is boldogulni kéne. Ahol bízni kéne abban, hogy nemcsak a tetőfedő jól képzett, hanem a tisztviselő is, aki tájékoztat és ügyintéz. Mert most nagyon úgy fest, hogy szándékosan kavarnak össze, és (sz…) túráztatnak az információért. Mert minél több a kamupárt, annál jobban forgácsolódik az ellenzék. És ha az állampolgár nem érdeklődik, talán sose derül ki, mire használták tudtán kívül a nevét. És kinek az érdeke ez? A Fideszé, természetesen.

Még a választásokig kéne érdeklődni kamupárt-ügyben. Tegyük meg. Itt és itt le van írva, hogyan kell. Még ez sem változtat azon a rémületes túlsúlyon, ahogy a Fidesz átrajzolta magának a térképet – azon csakis a választási részvételünkkel változtathatunk. De minél többen élünk a jogainkkal, annál kevésbé hathat a Fidesz-méreg tovább.

 …