Szerkesztők ajánlják Lakner Zoltán: Oké...

Internet, számítógép, programok és...

Minden ami internettel és számítógéppel kapcsolatos

Zsarolóvírusok - Így védekezhetünk

A kártevők egyre veszélyesebbé válnak. Ezekkel a támadásokkal sajnos együtt kell élni. A megelőzésnek egyetlen módja van, a tudatos számítógép használat.

A számítógépeket, telefonokat, szervereket és webhelyeket támadó kártevő szoftverek súlyos károkat okozhatnak mindenkinek: elveszhetnek az emberek adatai akár a hitelkártya adatok is, lehetőség nyílhat hamis személyazonosság felvételére, csalásra, fennakadás történhet akár az üzletmenetben is. Különösképpen elszaporodtak a zsarolóprogramok. Ez azt jelenti, hogy egy vírus megfertőzi a számítógépet, és titkosítja a rajta - szinkronizálás esetén a felhőben is - és az írható módban csatolt meghajtókon (a szerveren) tárolt adatokat. A zsaroló a váltságdíj ellenében dekódert küld, amivel vagy vissza lehet állítani az adatokat vagy nem. Ezekkel a támadásokkal sajnos együtt kell élni. A megelőzésnek egyetlen módja van, a tudatos számítógép használat.

1. Naprakész és jól működő víruskereső szoftver és tűzfal program alkalmazása. Mindenkinek a saját felelőssége, hogy semmilyen körülmények között ne kapcsolja ki. Ha a szoftver valamit üzen, és az nem érthető, kérje informatikus segítségét.

2. Mindig engedje frissülni az operációs rendszert. (Még akkor is, ha tudjuk, hogy a Microsoft frissítéseitől időnként kardjába dől a windows.) A mostani zsarolóvírus a windows biztonsági rését kihasználva támad.

3. Nagyon fontos a tudatos levelezés. Ne nyisson meg olyan levelet, amit nem tud beazonosítani, amit nem várt és mellékletet tartalmaz. Ha mégis megnyitotta, a mellékletet ne mentse el és ne nyissa meg. A thunderbird (ez egyszerűen telepíthető és testreszabható, ingyenes levelezőprogram) tanítható, programozható. Meg lehet mutatni a spameket és utána felismeri azokat. A leveleket lehet szűrni, csoportosítani.

4. Mindig szerveren vagy felhőben tárolja az adatait. Ez nem véd, de van mentés belőle, tehát maximum egy napi adat veszhet a támadás során. Ami csak a saját gépén van, az egyetlen példányban létezik, az potenciális áldozat.

5. Kommunikációs csatornákat (Skype, Facebook, Facebook messenger) szintén nagy körültekintéssel használja. Az ismeretleneket alapvetően utasítsa el. Ismerősöktől érkező információkat, csatolmányokat, linkeket is fenntartással fogadja, inkább kérdezzen vissza, hogy valódi volt-e a küldő szándéka. Az ismerősök szokatlan tevékenysége is legyen gyanús.

És talán a legfontosabb. Ha felmerül a gyanú, hogy áldozatul esett, azonnal szüntesse meg a hálózati kapcsolatot, kapcsolja ki a gépet és kérje szakember segítségét.

Továbbiakért a Népszava Online oldalára...