Marika

"Egy hadsereg inváziójának ellen lehet állni, de az eszmék inváziójának lehetetlen." (Victor Hugo)

„Aki úgy beszél, mint egy útszéli ribanc, az ne csodálkozzon azon, ha mások úgy beszélnek vele, mint egy útszéli ribanccal”

Ha Bayer Zsolt nem önti ki a mocskot, ami az agyában megszületett, talán nem is hallgatom meg 18 éves kecskeméti gimnazista Nagy Blanka beszédét. Mit is írt róla a szép magyar nyelvünket előszeretettel ápoló publicista?

„Nagy Blanka még csak 18, és már egy igazi, kretén, barom állat, szerencsétlen, nyomorult, ócska, rohadt, kis proli”

Köszönjük Bayer Zsolt. Köszönjük, hogy felhívtad azoknak az embereknek a figyelmét is a kislány beszédére, akiknek a minősítésed olvasása előtt eszébe sem jutott volna, hogy meghallgassa. De sikerült felkeltened sokak érdeklődését és hozzájárultál ahhoz, hogy a kecskeméti kislány nagy népszerűségre tegyen szert.

Akinek még Bayer Zsolt mocska nem lett volna elég a figyelemfelkeltéshez, Bencsik András Nagy Blankához írt levelét olvasva végképp elért az ingerküszöbéig a „Nagy Blanka-ügy”.

Bencsik András leveléből:

„…aki úgy beszél, mint egy útszéli ribanc, az ne csodálkozzon azon, ha mások úgy beszélnek vele, mint egy útszéli ribanccal”

Bennem – túl a megdöbbenésen, hogy lehet egy 18 éves lányhoz ismeretlenül így szólni – az a kérdés is felmerült, hogy mégis, hogy beszél egy útszéli ribanc? Én nem tudom. Soha nem beszéltem útszéli ribanccal. Ezek szerint Bencsik András beszélni szokott velük, hogy ennyire tisztában van azzal, hogy beszél egy útszéli ribanc, és hogy beszélnek egy útszéli ribanccal.

De lépjünk túl a két úriember kulturált, művelt, intelligenciát sugárzó üzenetén.

Én inkább a Nagy Blanka beszédével foglalkoznék. A beszéd valamivel több, mint hat perces és hat perc tíz másodpercnél kezdődik az a kb. fél perces rész, ahol a kifogásolt szöveg elhangzik. Miért csak arról van szó? Miért csak azt a fél percet idézgetik és emlegetik? Miért nem az a figyelemreméltó, ami az azt megelőző hat percben hangzott el?

Nézzünk csak egy pár mondatot a beszédből:

"Egy undorító, alattomos, ocsmány és fertőző járvány járja az országot. Ez nem a pestis, nem az Ebola, nem a kergemarhakór, de egy kicsit hasonlít rá. Ezt a járványt úgy becézzük, hogy Fidesz. Mocskos Fidesz! Mocskos Fidesz...”

– ezzel indította a beszédét a gimnazista lány. Miért is tetszene ez a Fidesznek?

Folytatva…

(…) „láthatjuk, hogy egy egyszerű gázszerelő, milliárdokat kereshet. Azt mondom, legyünk gázszerelők, emberek!”

– jól látja és kimondja, nem természetes, hogy egy egyszerű kisvállalkozóból 8-9 év alatt az ország leggazdagabb embere, sokszoros milliárdos lett.

(…) „amit ez a tolvaj és undorító banda csinál, kleptokráciának hívják. Hirdetik a demokráciát, de még magából a demokrácia szóból is képesek lennének kilopni a betűket. Igazam van?”

– bizony, igazad van kedves Blanka.

(…) „Azt mondják, hogy a magyar emberek dolgozzanak még 400 órát is pluszban. Mert mindenkinek annyi szabadideje van. Igaz? 400 órát kéne ledolgozni, úgy, hogy három év múlva kapjuk meg a pénzt...”

(…) „Igazságos-e az, hogy ez az undorító tolvajbanda, ez a mocskos oligarcha-kormány, bezsebeli magát a nyugdíjas éveire, maga meg nyugdíjas korára csak nyomorogni fog?”

(…) „az, hogy az embereket egyszerűen hülyének nézik, hülyének nézik magukat! Ha nem vagyunk hülyék, akkor muszáj, muszáj fellépni valahogy! Erősen, de nem erőszakosan. Mert a Fidesznek ez a célja, hogy erőszakosak legyünk.”

Súlyos, kemény mondatok ezek, de igazak. Ha a beszédnek erre a részére figyelünk, akkor az utolsó fél percnek semmi jelentősége nincs. Gyanítom, Bayer Zsolt felkérésre reagált úgy, ahogy, mert valahogy el kellett terelni a gimnazista lány igaz beszédéről a figyelmet.

És ismét bejött a Fidesz aljas kommunikációja. Azon megy a vita, hogy helyes, vagy nem helyes, hogy Nagy Blanka ilyen szavakat használt, nem pedig azon amit a hat és fél perces beszédében a hat perc alatt mondott.

Magam részéről gratulálok a gimnazista lány tisztánlátásához és köszönöm, hogy bátran kiállt és elmondta, hogy mi a véleménye Orbán rendszeréről.

-kohugi-…