Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit

Marika

"Egy hadsereg inváziójának ellen lehet állni, de az eszmék inváziójának lehetetlen." (Victor Hugo)

Nem hátrál a kormány. A parlament elé kerül a „rabszolgatörvény” tervezete?

Nem lehet hozzászokni - de együtt élni kell vele -, hogy most már rendszeresen megjelenik valami új törvény, javaslat, intézkedés, hír, ami hol a munkavállalókat, hol a gyermekes szülőket, hol a nyugdíjasokat, betegeket, szegényeket érinti - negatívan.

A hírekben egyre több az áremelkedésekről szóló bejelentés, vagy csak egyszerűen jóslat, hogy valamilyen áru lényegesen többe fog kerülni. Már az alapvető élelmiszerek ára is a csillagokban van, a gyümölcs- zöldségfélék megvásárlását pedig lassan a középréteg sem tudja megengedni magának.

Jönnek a hírek a munka világából is. Nagy lett a káosz és növekszik. Bár nem találnak embereket bizonyos munkakörök betöltésére, ám a munkanélküliség mégsem tűnt el, nagyon sokan nem tudnak munkát találni végzettségüknek, szakmájuknak megfelelően. Sok helyen a munkaadókra is panasz van, lehetőleg minél kevesebb fizetésért, minél több munkát várnak el az alkalmazottaktól.

És akkor jött az ún. "rabszolgatörvény" javaslat. Kitől mástól, mint Kósa Lajostól és társától, Szatmáry Kristóftól. Attól a Kósa Lajostól, akinek még a mai napig sem tisztázott a szerepe a csengeri örökösnő körüli ügyben, attól a Kósa Lajostól, akinek a 82 éves édesanyja vett tavaly decemberben egy fél sertéstelepet. Vajon mióta foglalkozik egy nyugdíjazásáig védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozó 82 éves hölgy sertéstelepekkel és a nagybani sertéspiaccal?

Ám most a rabszolgatörvényről szeretnék írni. Mit is takar ez a javaslat? Nagyon röviden: a Munka Törvénykönyvét úgy módosítanák, hogy 400 órára emelnék az eddig 300 óra kötelezően elrendelhető túlmunkát. Ha ez nem lenne elég, még hozzájön az is, hogy a túlmunkáért járó juttatást 1 helyett, 3 éven belül köteles csak a munkaadó kifizetni.

400 óra túlmunka az nagyon sok. Ha számításokat végzünk, hamar kiderül, hogy ezzel tulajdonképpen visszatér a 6 napos munkahét. A "keresztényi" magyar kormány e szándéka álszent, hiszen másik oldalról a Családok Évét hirdetik, így viszont az anyukák, apukák nagyon keveset tudnak a családjukkal lenni, a gyermekekkel foglalkozni.

A multik - már akik nyilatkoztak újságíróknak – örülnének, ha az Országgyűlés megszavazná - és miért is ne szavazná meg a kétharmad? - a rabszolgatörvényt, viszont azt is elmondták, hogy jelenlegi 300 órát sem mindig tudják rákényszeríteni a dolgozókra.

Rengetegen tiltakoznak a törvény bevezetése ellen. Szakszervezetek, civil-szervezetek, pártok egyaránt. December 8-ra tüntetést is szerveznek a törvény ellen.

Több szocialista országgyűlési képviselő szólalt fel a Parlamentben a törvény bevezetése ellen. Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás, Korózs Lajos, Mesterházy Attila felszólalásai azt eredményezték, hogy az Országgyűlés levezető elnöke, Lezsák Sándor, kilenc ellenzéki parlamenti képviselőtől megvonta a szót.

Harangozó Tamás felszólalásából: "(...) Őszintén kérdezem, Kósa úr! Nem szégyellik magukat? 400 órás túlmunka? Akár havi egy nap szabadság? Háromévenkénti elszámolás minderről? Mondják maguk? A milliárdosokkal röpködő miniszterelnökükkel? Az az élbrigád, amelyikből 133 jól fizetett fideszes képviselőből itt ücsörög most három? A munkahelyén? Hogy megbeszéljék, miért kellene a magyar embereknek 400 órát túlmunkázni? Miért kéne a magyar embereknek akár havonta egy nap szabadsággal kihúzni az életét? Önök a munka hősei."

Bangóné Borbély Ildikó felszólalásából: "(...) Az ív 9. pontja azt mondja ennek a förmedvénynek, hogy a gyermekek érdekei sokszor háttérbe szorulnak. Magyarország alaptörvénye úgy rendelkezik, hogy a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni. Hallja? Képviselő! Kötelesek. Önök szerint. Sokak szerint ezt ki kell egészíteni azzal, hogy a gyermekeknek joga van a családjával, lehetőség szerint az anyja és az apja szerető gondoskodása mellett felnőni. Miről beszélnek önök? Mikor most kényszerítik hat nap munkavégzésre. Heti hat napra.

Most kérdezzem meg Kósa Lajostól, hogy a BMW-től az első széria gépkocsik közül, önök kapják az elsőt ajándékba? Mert valamiért, valamiért ez a törvény nagyon fontos volt önöknek. Igen. Tudjuk. A BMW gyár Debrecenbe fog költözni. Ennyit ér ez nekünk? Kósa Lajos! Ennyit? Ennyit, hogy eladjunk mindenkit? Csak azért, hogy egy gyár idejöjjön?"

Mesterházy Attila felszólalásából: "(...) De ki kérte? Maga azt mondta, hogy szeretnének még többet dolgozni az emberek. Tehát ezek szerint a dolgozók, a nép kérte maguktól, hogy ők szeretnének még többet dolgozni.

Na most én ma jártam Zalameggyesen, Zagyvaszántón és Gyöngyösön, nekem a dolgozók azt mondták, hogy leginkább azt kérnék magától, hogy így, ebben a farmernadrágban és mackófelsőben, amiben itt van, hogy mégis megtisztelje a házat, ahogy szokta, hogy magát leginkább szívlapáttal meg szöges deszkával kergetnék meg. Nem könyörögnének magának, hogy szeretnének még többet dolgozni, hanem magát kergetnék, hogy ilyen javaslatot, mert idehozni, képviselőtársával a ház elé."

"(...) Ez az egyik lehetőség, hogy saját maguknak akarnak olcsóbb munkaerőt termelni, mert nem tudtak eleget lopni, ezért még kizsigerelnék tulajdonképpen a magyar munkavállalókat is. Hát ezért is megérdemelné a szívlapátot, de a másik is egy érdekes történet, az pedig az, hogy, Kósa úr! Nem kötöttek valami titkos alkut a BMW-vel? Nincs valami háttéralku, amit elfelejtettek megmondani? Hogy azért jön csak Magyarországra a BMW adott esetben, mert maguk ezt a törvénymódosítást keresztülviszik, mert ezt nem vállalta be egyetlenegy környező ország sem?"

A törvénymódosítást a jövő héten fogadja el a parlament.

A szakszervezetek, a civilek és a pártok december 8-ra terveznek tüntetést.…

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

  • 50
  • -22

Mert megtehetik. Mert  megmerik  tenni. Mert ilyen  egy  keresztény kormány demokrációja. ( nem is értem, miért beszélnek  még  mindig  demokrációról, amikor olyan  messze  vagyunk hozzá, mint  Makó  Jeruzsálemhez.) Mert   a nép még  mindig  tűr és ki  tudja miért, nem hajlandó  az  ellenzéki pártok reakcióit támogatni.