Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit

Marika

"Egy hadsereg inváziójának ellen lehet állni, de az eszmék inváziójának lehetetlen." (Victor Hugo)

Erzsébet-utalvány?

Nagy a felháborodás a nyugdíjasoknak adandó "Orbán Viktor nyugdíjasokat megtisztelő" Erzsébet-utalvány kézbesítése miatt. Megértem a felháborodást, hisz akikkel kézbesíttetni akarják, nem erre szegődtek a munkahelyükön. Sajnálom magunkat - a nyugdíjasokat is - mert ennek a társadalmi csoportnak a döntő többsége örömmel fogadja a 10 ezer forint pluszt is, (akkor is ha az Orbán-kormánytól érkezik) különösen így ünnepek táján. Az örömüket azonban rendesen lelombozza ez a huza-vona, ami akörül forog, hogy is juttassák célba ezt az ajándékot. Az pedig egy másik dolog, hogy az utalvány eljuttatása megtörténik-e ünnepek előtt
 
Engem pedig az a kérdés foglalkoztat, hogy miért Erzsébet-utalvány? Miért nem tízezer forint? A nyugdíjasok kisebb százalékának kell posta által kézbesíteni ezt az összeget - hisz a döntő többséghez számlán érkezik a nyugdíj is. Akár a decemberi nyugdíjhoz is hozzá lehetett volna adni és akkor már túl is lennénk az egészen.
 
Bevallom, mindezideig különösebben nem foglalkoztam az Erzsébet-utalvánnyal. Tudtam, hogy létezik és ennyi. Most viszont érdekelni kezdett - elsősorban annak akartam utánanézni, hogy mire is lehet felhasználni. Tehát Google - és rákerestem. Meglepődve tapasztaltam, hogy tengernyi féle Erzsébet-utalvány van. Nézzük:
 
Étkezési Erzsébet-utalvány: “a mindennapok utalványa – fogyasztásra kész étel, valamint melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására használható fel.”
 
Ajándék Erzsébet-utalvány: “univerzális és költséghatékony juttatás – szinte korlátlanul felhasználható, műszaki cikk, lakberendezés, könyv, ruházat, vegyi áru, szépségápolás, papír-írószer, egészségmegőrzés, élelmiszer (kivéve fogyasztásra kész étel), szabadidős tevékenység.”
 
Iskolai Erzsébet-utalvány: “segítség a tanévkezdésben – felhasználható tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására, a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig.”
 
Kultúra Erzsébet-utalvány: “kikapcsolódás és szórakozás – felhasználható kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet vásárlására, illetve könyvtári beiratkozási díj megfizetésére”
 
Sport Erzsébet-utalvány: “sportélmények adómentesen – a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényekre szóló belépőjegy valamint bérlet vásárlására használható fel, így a hazai és nemzetközi sportélet legnagyobb, legemlékezetesebb élményeit és csillagait hozhatja közel munkatársaihoz vagy partnereihez. Értékhatár nélkül, adómentesen adható a munkavállalónak.”
 
Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány: “a szociális gondoskodás – az Országgyűlés döntése értelmében az Erzsébet-utalvány már nemcsak béren kívüli, hanem szociális juttatásként is adható. 2012. augusztus 1-jétől a települési önkormányzatok rendeletben írhatják elő, hogy a tízezer forintot elérő összegben folyósított rendszeres szociális segély esetében az ellátás összegéből ötezer forintot természetben, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában fizetnek ki. A települési önkormányzat jegyzője annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll, 5800 forint értékben természetbeni támogatást nyújt fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában.” És van még a
 
Szociális célú Erzsébet-utalvány.
 
Olyant nem találtam, hogy nyugdíjasoknak adható Erzsébet-utalvány, egyedül az üdüléseknél van megemlítve a nyugdíjas, mint kategória.
 
Most akkor melyik is az az utalvány, amit Orbán Viktor ajándéknak szán a nyugdíjasoknak? Az Ajándék Erzsébet-utalványra tippelek, de a felhasználását olvasva arra a megállapításra jutottam, hogy nem ezek a dolgok azok, amik a nyugdíjasok fő kiadásai.
 
Az is eszembe jutott, hogy a kistelepüléseken, falvakon élő idős emberek, vajon mit fognak tenni ezzel az utalvánnyal? A falu boltjában - ahova el tud jutni - nem váltják be, az utazás, majd a boltban vásárolt áruk hazavitele már nem megy nekik. Valakit meg kell kérni, hogy vásárolja le. Ha egyáltalán van olyan személy, akit erre meg tud kérni.
 
Mit tehet az utalvánnyal a külföldön élő magyar nyugdíjat kapó személy?
 
Van még amit nem értek. Lázár azt mondta, hogy a 2,7 millió nyugdíjasnak kiszállított 10 ezer forintos utalványra a kormány összesen 42 milliárdot szán. Ez azt jelenti, hogy utalványonként több mint 15 ezer forintot, egészen konkrétan 15 555 Ft-ot. Azt is mondta, hogy a postai kézbesítés személyenként 482 forint pluszt jelent. Akkor? 5.000 forintba kerül egy boríték és az, hogy beteszik az utalványt a borítékba és leragasztják?
 
Azt olvastam a mai lapokban, hogy a Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének elnöke azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza az intézkedést, és az utalványokat a postások kézbesítsék.
 
Én ezt kiegészíteném egy kéréssel!
Hagyják a csudába az Erzsébet-utalványokat és 10 ezer forinttal tisztelje meg Orbán Viktor a nyugdíjasokat!

 …

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Olyant nem találtam - attól még lehet :)

Meg lopás célú Erzsébet-utalvány...:(