Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit

Marika

"Egy hadsereg inváziójának ellen lehet állni, de az eszmék inváziójának lehetetlen." (Victor Hugo)

Több mint 13 milliárd forint ukrán nyugdíjakra…

Rengeteget hallani, olvasni arról, hogy Magyarországon a nyugdíjkatasztrófa felé tartunk. A KSH Népességtudományi Kutatóintézet tavalyi tanulmányának tanúsága szerint társadalmunk rohamléptekkel halad az elöregedés felé. A tanulmány szerint 2060-ra minden harmadik magyar 65 évesnél idősebb lesz. A 80 év felettiek száma szintén nagyon megugrott, míg 1990-ben 200 ezren voltak, addig a 2011-es adatok szerint ez a szám megkétszereződött.

Már most is nagyon alacsony a nyugdíj, de pár évtized múlva éhező nyugdíjasok és a járulékokkal agyonsújtott aktív, a munka világában résztvevő emberek országa lehet Magyarország. Több mint 2 millió nyugdíjas él nálunk, átlag 107 ezer forintból. Tudjuk jól, mit takar az átlagszám. Azt, hogy több százezren élnek alignyugdíjból, akiknek sok esetben választani kell, hogy a lakhatásuk rezsijét, vagy a betegségük miatt szükséges gyógyszerüket fizetik ki.

Sokszor, sok helyen elhangzik, hogy milyen nagy tehertétel társadalmunknak a nyugdíjak kifizetése. Éppen ezért érthetetlen, hogy Magyarország miért fizet orosz és ukrán állampolgároknak nyugdíjat - ami sok esetben nagyobb összeg, mint a Magyarországon dolgozott és járulékokat fizetett nyugdíjas által kézhez vehető havi nyugdíj.

Miért is kaphatnak ők magyar nyugdíjat?

Magyarországnak az Orosz Föderációval és Ukrajnával egy 1962-es megállapodás alapján, területi elvű egyezménye van. Eszerint, azok az ukrán és magyar állampolgárok jogosultak a magyar nyugellátásra, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek. Tehát magyar lakcímkártyával kérhető és megállapítható a nyugdíj.

Korózs Lajos - szocialista politikus - szerint "még mindig hatályban van a magyar-ukrán szociális biztonságról szóló egyezmény, holott az annak felmondásáról szóló dokumentumot a Bajnai-kormány 2009-ben elkészítette és az utódjára hagyta. Az ukrán féllel megállapodtak abban, hogy a régi területi elvű nyugdíjigénylés helyett a pro rata elvű nyugdíjszámítást alkalmazzák"

A jelenlegi helyzet szerint több mint 13 milliárd forint megy ukrán, orosz nyugdíjasokra. Ez, az immáron 53 éves egyezmény alapján jár nekik.

2010 óta évente 1000 felett van az ukrán nyugdíjigénylések száma, azt nem tartják nyilván, hogy közülük hányan kettős állampolgárok. A folyósított nyugdíjak összege magasabb, mint amit Ukrajnában kapnának. Ott az átlagnyugdíj alig több mint 1000 hrivnya (kb.25.000 forint)

A szerződés hatályban tartása leginkább az Ukrajnával szomszédos magyar területeken élők körében vált ki nagy felháborodást (az ország többi részében sokan nem is tudnak róla). Különösen annak tükrében, hogy az Orbán-kormány ideje alatt a rokkantnyugdíj, a korhatár előtti nyugdíj lényegében megszűnt.

"Azoknak adják a pénzt, akik talán soha egy napot sem dolgoztak Magyarországon. Akik pedig évtizedeket lehúztak, meglehet, soha nem lesz nyugdíjuk" - hallani tőlük.

Érthetetlen, hogy a 2009 óta eltelt hét év alatt nem lehetett előbbre jutni ebben a témában.

Miért, és meddig fizetjük még az ukrán nyugdíjakat?
 …

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Gondolom kiszámolták, hogy ezt nem lehet ellopni, hiszen aki eddig megkapta a jogot, attól már nem lehet elvenni, újak meg már nem nagyon jönnek... Ha pedig nem lehet ellopni, akkor minek? Látod, a balatoni fejlesztési pénzeket sikeresen visszavonták, mert rájöttek, hogy inkább még tíz stadion kell, mert azt a pént le lehet nyúlni, míg amazt nem, még ha mészáros Lőrinc is villamosítaná a vasutat....

Szerintem annyiban van köze a jelenlegi kormányhoz, hogy a Bajnai-kormány már az ügyben megkezdett tárgyalásokat adott át...

Nem kényes. Van egy nemzetközi szerződés, amit vagy felmondunk, vagy nem. ha felmondjuk akkor nincs kolcsönösség, ha nem, hát marad. Ennek köze nincs a jelen kormányhoz, mert úgy 1990 óta már régen megváltozhatott volna, de senkinek sem akaródzott megtenni... Gondolom a "hazajáró" "magyarok" kedviért... 

Legalább  olyan  kényes mint a  többi hasonló téma.

 

Mert a téma kényes! 

Nemzeti összetartás :)

szolidaritás meg mit tudom én mi még! 

 

Érdekes, hogy Katán kívül senkinek nem érintette meg az ingerküszöbét ez a téma :(

Bocsánat: orosztály = korosztály

 

Miért is  fizetjük még  az ukrán  nyugdíjakat?  Ezt  már többször is megkérdőjeleztem.  Regnáló kormányunknak nem érdekes a magyar  nyugdíjas. Inkább  elvesz, mint  ad.  Az  ukrán és orosz nyugdíjakat  miért nem veszi el? Hagyja  saját  országa  nyugdíjasait  nyomorogni. Oszt  még  élvezi is, mert hát  bizalmat  is kapott  tőlük... Olvasom a hírekben: a 35 - 50 év  közötti orosztály, vagyis a gyermekink, nagyon  roszul járnak az  új  nyugdíjtörvénnyel. Itt  nem szülőtartás lesz, hanem még  mindig  gyerektartás. Meddig  még? Mert  úgy  vagyunk ezzel, hogy  kimennek  a "birkák"   a legelőre, bégetnek  egy  sort, aztán haza ballagnak.