Érdekességek

Ami nem szokványos, az érdekes...?

Miért izzadunk az erős paprikától?

A forró vasalóban és a jégkockában nem sok közös tulajdonság van, de mindkét tárgy fájdalmat okoz, ha hozzáérünk. A különösen forró vagy különösen hideg tárgyak érintése hasonló folyamatokat indít el az agyunkban.

A bőr a legnagyobb felületű érzékszervünk, sok egyéb tulajdonsága mellett képes a károsító ingerek felismerésére. Ezekre az ingerekre a test fájdalommal reagál, függetlenül attól, hogy az inger kémiai-, mechanikai-, vagy hőjellegű. Ha ilyen inger ér minket, akkor azt a késztetést érezzük, hogy meneküljünk előle. Egy hétköznapi példával élve, ha hússütés közben forró olaj cseppen a kezünkre, akkor elrántjuk.

Nagy vonalakban kijelenthetjük, hogy a neuronok, vagyis az idegsejt és nyúlványai együttesének számos csatornája van, amelyek aktiválódnak extrém meleg vagy extrém hideg esetén. Genetikailag módosított egerekkel végzett kísérleteknél kiderült, hogy vannak olyan csatornák, amelyeknek közvetlen szerepe van a hőérzékelésben.

Az egyik legismertebb ezek közül a TRPV1 receptor, amely extrém forróságra reagál. A TRPV1 nem aktiválódik 42 Celsius-fokig, ez az a hőmérséklet, amelyet az egerek és az emberek már fájdalmasan melegnek tartanak. Amikor a bőr eléri ezt a hőfokot, a csatorna aktivizálódik, ez pedig azonnal továbbküldi a jeleket az agynak egy egyszerű üzenettel: Jajj!

Hidegre ugyanez a folyamat igaz, a fehérjét itt TRPM8-nak hívják. Ez azonban nem csak az extrém hidegre reagál, hanem az egyszerű hideg érzetére is aktivizálódik. Végül ismert a TRPA1, amely ebből a csoportból talán a legkevésbé ismert fehérje. A kutatók tudják, hogy az extrém hidegre adott válaszként aktivizálódik, de az nem világos, hogy van-e szerepe a hideg felismerésében is.

Tovább az Index oldalára...