Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György

Érdekességek...

Ami nem szokványos, az érdekes...?

230 éves időkapszulát találtak egy régi ajtó tokjában

Tiszaszentimre — Egy régi ajtó kibontásakor bukkantak rá egy 230 éves időkapszulára a tiszaszentimrei parókia felújítása során.

– Remegő kézzel hozták a munkások, hogy megmutassák, mit találtak – mesélte Fodor Gusztáv református lelkész a szoljon.hu-nak. Az acéldobozból először egy jó állapotú pecsétes levél került elő. Rövidesen azonban kiderült, hogy a ládika valójában négy különböző korszakból származó üzenetet rejtett, három különböző lelkipásztortól. Az első 1784-es, a második 1817-es, a harmadik 1830-as, a negyedik pedig 1854-es keltezésű. A kézzel írt dokumentumok elsősorban a parókia építéséről és javításáról számolnak be.

Egy régi ajtó kibontásakor bukkantak rá az időkapszulára / Fotó: MTI

– Alig hittünk a szemünknek, hiszen ilyen üzenetekre semmiképp sem számítottunk. Az már többször előfordult, hogy templomok felújításakor időkapszulát találtak a toronyban, parókián azonban talán még sosem került elő ilyesmi – tette hozzá a lelkész.

Blikk

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Hááát... Ja... Nagyon szétdarabolt és az önös érdekeit kizárólag szem előtt tartó baloldali pártok vannak jelen. Hogy ez mikor és mitől fog változni, nem tudom.. 

Jó lenne egy hasonló időkapszulát bezárni mostanság is egy olyan helyre, ahol pár száz év múlva megtalálhatnák. Dióhéjban le lehetne írni benne az Orbán rezsim lassan hat éves ámokfutását és azt, hogy az ellenzék hogyan szalasztott el minden kínálkozó alkalmat a rendszer aláásására, majd leváltására. Szeretném azt is leírni benne, hogy ennek ellenére összeállt egy új kerekasztal minden baloldali erő támogatásával felkészülni a kormányváltásra. Naív álmodozó vagyok?

Kötve hiszem. leginkább arról lehet bennük szó, hogy ki és mikor építette a templomot (vagy bővítette, újította fel),, no meg kinek a z adományaiból. No esetleg a tervező neve. 

Köszönöm Katicabogár ezt az érdekes hírt, jó lenne tudni pontosan a pecsétes levelek tartalmát.
Biztos vannak benne olyan információk, melyek a kor jellemző építészi módszereiről, az akkori emberek technikai és esztétikai jellemzőiről adnak hiteles dokumentumot.