Érdekességek...

Ami nem szokványos, az érdekes...?

Látványos űrfotó egy iráni vulkánról

Az űrállomásról készített felvételen látható képződmények ismeretében, a kutatók szerint a tűzhányó valószínűleg csak szunnyad, nem aludt ki.

A Bazman vulkán Dél-Irán félreeső régiójában található, Szisztán és Beludzsisztán tartományban, a Bazman Védett Területen. Míg a rétegtűzhányók klasszikus kúp alakzatát mutatja, a csúcsból kiindulva csatornák szabdalják darabokra. Ez a biciklikerék küllőihez hasonlító, sugaras vízelvezető hálózat könnyen megfigyelhető a Nemzetközi Űrállomásról.

Az ilyen mintázat magas, szimmetrikus csúcsok körül alakulhat ki, amikor a víz és az erózió útját nem gátolják természetes akadályok vagy geológiai anyagok. Az eredmény pedig egyenletesen megoszló vízelvezető csatornák a csúcs körül.

Míg nem állnak rendelkezésre történelmi vagy geológiai adatok a tűzhányó ébredéséről, némi fumarolatevékenységet – gáz- és gőzkibocsátás – már megfigyeltek a Smithsonian Intézet globális vulkánaktivitást nyomon követő programja szerint.

A tűzhányó csúcsát – 3490 méteres magasságban a tengerszint felett – karakteres robbanásos kráter jellemzi. A lankáin látható lávakúpok jó állapotban fennmaradt lávafolyamokhoz társulnak, ennek különösen lenyűgöző példája a Bazman északi lankáján látható.

Összességében eme megfigyelések és képződmények azt sugallják, hogy a Bazman inkább szunnyadó, semmint kialudt vulkán lehet.

Híradó

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

 • 182
 • -192

Nem csak elaludtál a 25. oldalnál?

Már hogyne volnának!
Csak a tesztelés nem fog menni, annyira nem fizetik meg a magam fajta pedagógyis nyugdíjasokat nálunk (mint mondjuk németben).

Na és én különben is inkább könyvekkel "narkózom" magam... Mármint az utóbbi időben "erotikus" témájúakkal. Tudod: ez a KIS idő, ami még hátra van, teljék kellemesen...

Hát haveeer!
Amit az éjjel elkezdtem olvasni, hát így még nem jártam! 
A 25. oldalnál egyszerűen kiejtettem a kezemből a könyvet, mert kinyíltak az ujjaim!
Hát ilyet még nem pipáltam, pedig megettem a kenyerem javát! ;o)

Olyan volt ottan, hogy az iráni alvó vulkán is biztos feléledt volna, ha felolvasom neki... :P
(New York Times bestseller, két csaj írta.)
Bocs, tudom, ez itt nem a könyves blog, de hogy érdekes, azt garantálom!:)))
 

 • 223
 • -178

És még mond, hogy az idősebb kornak nincsenek szépségei.. Elkezdheted a alkoholtartalmú ágensek tesztelését..:0))

 • 192
 • -186

Orrvérzés:
Mondjuk pénteken tapasztalhattam, hogy fura egy szervezetem van énnékem!
Mert meglátogatott egy internetes haver egy kis beszélgetésre, és hozott egy üveg tokaji hárslevelűt. Finom, konty alá való!
Még sose ittam, és képzeld, másnap elmaradt az orrvérzés!...

NA! - mondom - EZ ÁM AZ ABSZOLÚT KLIMAX! ;O) :p

 

Koponya csont tágítást nem tudok.. Mindent azért én se tudhatok (majd plalyA, ha visszatér) :0)), savanyúságot mi se teszünk el, mert momentán én bolondulok a jó savanyúságért, de sajnos az ipari zöldségek a savanyítást nem igazán állják. Mármint a házilagost. Most úgy történik a dolog, hogy mondjuk édesanyám vesz egy adag savanyított uborkát, meg ecetes cseresznyepaprikát, meg ami éppen még található, hazavisszük, leöntjük róla az eredei löttyöt, adunk hozzá rendesen edcetezett és fűszerezett levet és ez azután se el nem romlik, se meg nem pimpókosodik és mégis jó.. 

Mondjuk a vulkánhoz ennek tényleg semmi köze.

Ámbár valóban a vulkanikus talajon nagyon jól terem a szőlő..  Nem is akármilyen, mint azt a mátra vidéki borok, a tokaji borok, a villániyi borok, a badacsonyi borok és a somlói borok is bizonyítják. De még hogy mennyire, hogybizonyítják. csak pénze legyen rá az embernek. (tudom, neked megered az orrod vére, részvétem..)

Jááájjj!
Ne is emlegesd már azt a "buzog" szót se, mert rögtön a buzogány jut eszembe róla, és hát tennap alaposan rápacsáltam arra a "káka-buga-buzogány" szavakra a Beszélgessünkbe! Ölég vót akkó! :P

Szóval el köll ismernem, már annyit tágult az értelmi szintem, mióta veled beszélgetek, hogy ki kéne nyújtani a koponyacsontomat valahogy, mert nem fér az agyam a helyibe, de hogy annyi barázda van rajta már, mint Zelk Zoltán versében ("Megy az eke, szaporodik a barázda, Mintha egy nagy könyv íródnék olvasásra" - valahogy így), az tuti! :DDD
Szóval... Erre a fejtágításra nem tudsz valamit? ;o)

Az árakban igazad van, régen is volt primőr, de télleg baromi drágán.
Most meg már nem is teszek el savanyúságot, nem érdemes bajolni vele, mert inkább friss ubi vagy paradicsom-paprika salátát eszem a párizsi szelethez, vagy marhalábszár pörkölthöz...
Szóval nem, nem!
Nem követem Kossuth Lajos elveit a magyar árukat illetően. Azt nézem, szép, jó és főleg OLCSÓ legyen... Főleg, mióta kihajintott Rózsika az állásomból júniusban! :(((

Bocs, belátom, ez sehogy se jön a vulkánhoz...
Ha csak úgy nem, hogy - állítólag! - a vulkáni eredetű talaj sok idő múlva igen jó termőfölddé tud válni.
De, mint annyi máshoz, ehhez SE értek, csak úgy hallottam valahol...

 

 • 173
 • -157

Nonono... A védett nem azt jelenti, hogy nem művelhető, csak fokozott gondossággal és figyelemmel. Persze van olyan is, ami nem művelhető, de abból aránylag kevés van. Például az ősgyepeken legeltetni lehet, sőt kell.. Szántani meg nem szabad.. 

Mezőgazdaságilag művelhető terület meg több van, mint amennyit meg tudunk művelni (hacsak nem a szemétdombra akarna valaki termelni). Nem kell bedőlni minden hülyeségnek, van még pralagon maradt föld elég, sajnos... 

Paprika (paradicsom, eper, szőlő, stb.) kérdésben meg a kérdés egyszerű. Akarsz januárban paprikát enni a nyári árszinten? Vagy inkább nem ennél, vagy fizetnéd a "prímőr" árat? Mert ugye nálunk sajnos a paprika télen nem annyira terem meg. Melegházban (fűtési költségek) igen, csak úgy meg baromii drága..  Nem kötelező ám venni, ha annyira buzog benned a honleányi vér... :0))

 • 203
 • -171

Na igen, a Badacsony a Balaton déli oldaláról tekintve szabályos "koporsó" alakú, úgy is becézik az ottaniak: a "koporsó-hegy".

Ami az ún természetvédelmi területeket illeti, kis hazánknak tán nics egy talpalattnyi földje, amely valamelyik kategóriába ne tartozna bele.
Nemrég nézegettem éppen, sé elcsodálkoztam.

Íme:
http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/3087

Magyarországi nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek

Csak Nemzeti Parkból tíz van az országban! 85-ben még csak négy volt! Utána szaporodott ennyire föl.
És még vannak egyéb védett kategóriák is.  Ami nem baj, de lassan nem lesz mezőgazdaságilag művelhető terület!
Akkor mi lesz? 
Én még úgy tanultam, a Nagy-Alföld Európa éléskamrája"...

Szóval és tettel: meg kéne találni a középutat... Azaz számbavetni a prioritásokat is.
Mi a fontosabb?

Így is tele vagyunk már Marokkóban termesztett "szentesi TV-paprikával" :(((

 

 

 • 214
 • -171

Na igen... Tudod, a "témakörök" valahogy azért ki kell legyenek osztva a szülők között...

Ugye nekem van egy bátyám, és egy húgom.
Mikor kezdtünk cseperedni, s abba a korba jutni, mikor eljött a "felvilágosítás" ideje (na nem arról, hogy nincs Mikulás!..), anyám mondta apámnak (ezt a sztorit jóval később mesélte el nekünk anyánk), hogy már mégiscsak ő a férfi, beszéljen a fiukkal ő erről a témáról.
Erre apánk "felvilágosító tevékenysége" a következő volt:
Megvette Dr. Haraszti Imre: A nemi élet kérdései c. könyvét, odadobta a bátyus ölébe, és azt mondta:
- Olvasd el, és ehhez tarsd magad!

EZ volt neki a "beszélj a fiaddal"... :DDD
 

 • 208
 • -140

Viszont gondolom fordítva is igaz.. :0)) Nálunk a "beszélj a fiaddal" és "beszélj a lányoddal" szólás volt divatban.. 

Azokon nem bosszankodnak, aki odamegy és megnézi, majd csudálkozva a photosop ügyességén felfedezi, hogy az nem ilyen, nem úgy van, és az egész egy nagy átverés.. (Már csak azért uis, mert ha mondjuk elmész a Bakonyba, úgy Badacsony tájékán, no meg előtte egy kicsit, meg úgy útban Tapolca fele egy kicsit.. van ott annyi "piramis" csak győzzed nézni őket.)

Amiért bosszankodnak (állítólag, én nem voltam ott) az az, hogy sokan természetvédelmi, meg mifene területté akarják minősíteni a környéket, ami után nyugodtan éhenhalnának. Még jó, hogy a bosnyákok nem annyira hiszékenyek...

 

Hmmmm....

Az biztos, hogy mértani alakzat szempontjából nem kocka, nem gömb, hanem "kúp alakú púp" (á la Romhányi).
Bár az is igaz: a piramis is kúp, de nem minden kúp piramis... PlalyA kedvenc példálózásait adoptálva a helyzetre.
Talán a méret ARÁNYOKKAL van a gond... Na és a "piramis-effektus" sem elhanyagolható, gondolom...

Mindenesetre a helyi lakosok ugyancsak jól megélnek belőle az idegenforgalom miatt.
Vagy nem így van?
Mit bosszankodnak?! 
Nem értem... :(((
Enélkül a "képződmény" nélkül, legyen is bármi az oka, senki se tudna arról az isten háta megetti helyről!
 

Nahát, hogy Te miket nem moncc!? :DDD
A fene hitte vóna, hogy a félig teli pohár az lehet félig üres is? ;o)
Mondjuk, esetleg nem ERRE utaltál?
Azaz nézőpont, és hozzáállás kérdése...

Egy biztos:
Ha okosságokról van szó, akkor csak német az a gyerek...
Ha hülyeség csinálásáról, akkor csakis magyar...
Szólásaiddal élve: Ez vagyik! :(((

Vagy mint az apák (általában):
Ha ügyes, az ÉN lányom!
Ha ügyetlen, a TE lányod.... :P
 

A lányodék azért hagyják nyitva a villanyt mindehol, mert csak félig német család, félig meg magyar ugyebár? Ennyit az előítéletekről. Nem minden német poroszosan rendmániás és nem minden skót kényszeresen takarékos.. Legföljebb a viccekben.. :0))

 • 183
 • -138

Kedves ZSADIzene!

Az nem piramis. Még csak nem is nagyon hasonlít rá. Egy érdekes hegy, semmi több.  Sok "régész" túrt már ott, jól felbosszantották az ottani lakosokat, de eredmény nincs. Ez olyan, mint a szívcsakra a Pilisben, vagy mint az, hogy a szíriuszról származunk és az ufók... Ugyanaz a kategória... (megjegyzem, a mexikói piramisok nagy részét belepte az őserdő, de csodálatos módon nem lett hegy belőlük... Maradtak piramisok... Bosszantó...:0))

Igazad van Katám!

Fölösleges a félelem, hisz akkor örökké ebben kéne élnünk. Mert ami elkerülhetetlen, az úgyis utóléri az embert.
Viszont amit megtehetünk a természet és a környezetünk védelmében, azt bizony meg kellene tennünk.

Pl. engem határozottan idegesít, mikor a lányoméknál vagyok, nem győzöm lekapcsolgatni a villanyokat, mert mindenhol nyitvahagyják... na igen... pénz van... de ÉSZ IS?! :(((

És még ránk mutogatnak a németek... hogy oda ne rohanjak!
"Fogyasztói társadalom"! Óóóóóóhhh! :((

 

 • 209
 • -156

Olvastam több  tudományos jelentések a Föld mélyén zajló kémiai folyamatokról. Megtapasztaltam nem rég  Budapasten és környékén, volt  kisebb  erősségű földrengést. Ettől függetlenül nem  félek, inkább  gyönyörködöm a természet adta szépségben, amit most ad nekünk.  Félni  nem szabad, különösen attól, amiben az emberiség pusztítása is benne van.

Na igen...
Regélnek valami piramisról is a déli szomszédunknál, már egészen belepte az erdő (gondolom, az egyiptomiak is ilyenek lennének, ha erdős vidéken lennének), alig gondolná valaki, micsoda az a szabályos zöld alakzat?
http://www.kantavar.hu/dinamic/utazasok/4229/visoko.jpg

http://www.kantavar.hu/utazas/4229/Bejaro-ut:-Visokoi-Piramis-rejtely-Travnik-Vara

A természet visszaveszi a magáét... minél előbb!

Állítólag valamikor Zalakarost is így fedezték fel. Olajat kerestek, víz jött, otthagyták, a többi ismerős...

Megöregedtek, lekoptak.. Mint az öreg emberek. Azok is összemennek...  Pedig mi az a 70-80 év? Most pont egy kialudt vulkán ne menjen össze? 

Jut még eszembe:
Alföldön, ahol gyerekeskedtem, feltört egy hőforrás, és a buta parasztjai el akarták fojtani.
Erre emelgetni kezdte a főteret...
Így kénytelenek voltak kubik-gödröket ásni, és abba engedték a vizet, oda jártak fürödni klott gatyában a gyerekek.
Az öreg mámik meg, mikor rájöttek, jó a reumájukra a melegvíz, parget kombinéban mentek bele. 
A kombiné persze míg át nem ázott, körbe vette a fejüket, mint a tavirózsa! :DDD
Akkoriban még nem dívott arrafelé a fürdőruha.

 

Na tessék!

Már megint egy szakértővel hozott össze a sors! :DDD

Már pedig az a "ciccegés"?... 
Egyébként az éjszakai nagy csöndben hallom azt is, ha ezen a családiház lakótelepen bárhol megy egy autó...
Beeeeee!

A rezonálásról is van némi fogalmam...
Ha elrikkantom magam, a pianinóm mindig azon a hangmagasságon visszafelesel.

Na és az operaházak nagy csillárjai!
Marton Éva operaénekesünk mesélte a TV-ben, hogy valamelyikben (már nem emlékszem, hol?) megcsendült a hangjától a velencei nagycsillár.
Nem semmi!

Szóval nem kevesebbet állítasz a vulkánjainkról, minthogy a Mátra is beterítené trutyival a Bakonyt, és fordítva? Akkor miért olyan "kicsik" most?...
 

Gondolod, hogy nem mindegy kis hazánkban, hogy a Mátrában tör e ki egy tűzhányó, vagy a Bakonyban? A többi helyekről nem is beszélve. 

Ami a tárgyak mozgását illeti, nem biztos, hogy "szabályos" földrengés okozta. Berezonálhat bármi akár még a széltől is... Még nagy teherautó se kell hozzá, bár nem mellesleg vannak olyan teherautók, amiknek a hatását akár egy utcával odébb is érezni. 

Én valahogy "nem bízok" egyik kialudt vulkánban sem, még a MIEINKBEN sem!
Már csak azért sem, mert állítólag azért van hazánkban annyi hőforrás, mert itt aránylag vékony a szilárd földkéreg...
A mostanság megszaporodott földrengés sem valami bizalomgerjesztő!

Épp a mostani, Cserhátsurányban és térségében rengő föld juttatta eszembe, hogy a múlt hét elején éjjel 2 körül - egy könyvet olvastam, tehát nem aludtam még! - egyszer csak olyan furcsa "ciccegést" hallottam a hálószobában. Meglepődve néztem szét, elsőként a kristálycsillárra bámultam, de nem mozgott rajta semmi.
Aztán mikor elalvás előtt kimentem a toalettre, véletlenül megfogtam a pipereszekrény sarkát, és akkor ugyanezt a hangot hallottam. Rögtön lemerevedtem, s megálltam! Megráztam kicsit jobban, és láttam, hogy a két szorosan egymás mellett lévő parfümös üvegek adták ki ezt a hangot, azaz finoman összekoccantak.
Nem gondolhattam másra, csakis tektonikus tevékenységre, melynek nagysága elhanyagolható, de kétségtelen, hogy ilyesminek kellett lennie.
Nem járt az utcában még személyautó se, főleg nem nehéz gépjármű, ami meg szokta zörgetni pl. az ablaküvegeket.
Akkor? Mi lehett volna más?

Tavasszal olyan is volt, hogy picit mozogtak a csillár üvegcséi, és lengedeztek a vitorlavirág levelei...
Az is bizonyára földmozgástól lehetett.

Azt mondták a szomszédok, hogy az emeletes házakban élő rokonaik szerint náluk is érezhető volt a surányi földmozgás, egy ajtó kinyílt, s kocogtak a poharak a vitrinben.

Úgyhogy nem érdemes az embernek "ugrándoznia"!
A természetet nem tudja uralni teljes mértékben, csak szeretné, de nem megy!
Be kell látni ezt...

"Ember tervez, isten (vagyis a természet!) végez!"

Látványnak  szép, de  félelmetes ...