Az aszteroida, amely megváltoztatta a világot

A globális kataklizmákat okozó becsapódások a pusztítás mellett új lehetőségeket is teremthetnek az életre. Az időzítés gyanúsan egybeesik a dinoszauruszok javának kihalásával, a kutatók évtizedek óta úgy sejtik, hogy valószínűleg ez a becsapódás indította be azokat a változásokat a Földön, amelyek gyorsan véget vetettek az őshüllők uralmának.

A kráter neve Chicxulub, egy közelében lévő város nyomán. A tenger alatt található, átmérője 180-200 kilométer, a Mexikói-öböl és a Yucatán-félsziget között. A maga nemében egyedi és a tudósok figyelmének tárgya. A múlt évben egy expedíció fúrásokat végzett a közepében, a több száz méter mélyről származó anyagokat több kutató csoport elemzi. A Chicxulub egyfajta figyelmeztető tábla az emberiség számára.

Elég pontos kép alakult ki már arról, mi történt körülbelül 69 millió évvel ezelőtt. Egy hatalmas, 14 kilométeres átmérőjű sziklatömb – körülbelül akkora, mint a párizsi Notre-Dame és az Orly repülőtér közötti távolság – másodpercenként 20 km/s sebességgel haladt, 20-szor gyorsabban, mint egy puskagolyó. Amikor egy ilyen hatalmas tömeg a Földhöz csapódik, valóságos kataklizmát vált ki. A kráter két fala közti távolság körülbelül 180 kilométer lehetett. Az anyagok, amelyeket az ütközés ereje lövellt szét, szerte hulltak az egész bolygóra és felhevítették annak felszínét. Erdőtüzek gyulladtak, mindenfelé széndioxidot terjesztve a levegőben. Savas esők pusztították a növényzetet, szökőár indult el a szomszédos partoknál. Megtalálták ennek nyomait Texasban és Floridában, a helyszíntől 1000 kilométerre. A porrészecskék és a gázok az atmoszférában maradtak és hónapokra, évekre eltakarták a napfény egy részét. Ezt a jelenséget nevezik „nukleáris télnek”. Növények pusztultak ki, a megmaradt állatok nehezen találtak táplálékot.

Továbbiakért a Népszava Online oldalára...