Citoyen

“Csendet tanultam a beszédesektől, toleranciát a türelmetlenektől, kedvességet a durváktól.” (Khalil Gibran)

Adó ötletelés

Ugye emlékszünk a 2010-es választásokra, amikor a fidesz azt ígérte, hogy söralátéten készíthetjük az adóbevallást....

Hát azóta sok víz lefolyt a Dunán, és nem igazán látszik, hogy  ez a törekvésük valóra vált volna ... Mintha anno arról lett volna szó, hogy kevesebbet lehetne adóznunk, ha ésszerűen és jól lennének az adóforintok elosztva....

Nos, láthatjuk mára mi lett ezekből az ígéretekből is... Adó adó hátán... Jószerivel már nem is tudjuk, hogy hányféle adót fizetünk.

Mostanában azonban kifogyni látszanak az ötletekből és olyan területekre is ki akarják terjeszteni az adót, ami igazából nehezen indokolható... Ők mégis megteszik.... Ilyen volt a netadó ötlete és talán ilyen most a dohányáruk forgalmazóira kivetni szándékozott egészségügyi hozzájárulásnak nevezett adófajta...

Ennél azonban sokkal fájóbb és egyenesen undorító az élelmiszerre kivetni szándékozott plusz adó. Amit ugyan körmönfontan szokás szerint nem közvetlenül a lakosságra, hanem a forgalmazókra, nevezetesen a nagyáruházakra vetnek ki, de ismerjük már a bankadó óta, hogy  mit is jelent ez....

33% lesz az élelmiszerek ÁFÁ-ja januártól Magyarországon

Ugye nem kell magyaráznom, hogy kiket sújt elsősorban ez az adóforma?

A szegények eddig is áldozat szerepet játszottak a kormány politikájában, most már ezzel a lépéssel tényleg az árokba sodorják őket....

Valóban nem hagynak senkit az árok szélén :(

Jó lenne, ha tudatosodna az emberekben, hogy egyre többen és többen kerülnek annak az ároknak a szélére.... Ma még esetleg nem vagyunk ott, de könnyen előfordulhat, hogy ha ez így folytatódik, hamarosan odakerülünk....

Elég volt a stadion építésekből, elég volt az úrhatnám kivagyiságból... Ideje lenne valóban az ország érdekében tevékenykedni a hatalom birtokosainak... Csak jelzem, hogy az ország emberekből áll... Nem pusztán adófizető robotokból, nem feláldozható sakkfigurákból...…

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Kihagytad a bezengett  "szappandót"....

:)

No ezt hívom én doktrinerségnek, amikor is a szavak a gondolat helyett :)

én többszörösen is rossz dátumot írtam: 2011 október 22-t kellett volna

http://nol.hu/velemeny/ozd-es-videke-1499101

No ez meg az álságosság teteje

//bár néhány megállapítása helytálló--csak ne az mondja, aki eddig ellene tett//

 

Kedves lilla!

"2003-ban a dk kicsit harciasabb mszp-nek látszott" - melyik dk, és melyik 2003-ban? 

Nem 2009-et akartál írni?

A demokratihus Charta pedig 94-ben lezárult.

2003-ban az MSZP a 98-as fiaskó sebeit nyalogatta még mindig. éppen hogy túl volt egy nemtelen kampányon Kovács László ellen ( Német Miklós érdekében) folyt a 100+100napos adakozási kampány, 2003 szeptember 25-én Tapolcán pedig bejelentette Medgyessy hogy túlmentek az ésszerűség határán és megszorítások kellenek, amit a prakticisták azzal ütöttek el, hogy Medgyassyt leváltották. MIljyen harcosságról beszélsz kedves lilla? Főleg 2003-ban Éppen a hurráoptimizmus közepén és a nép ováció közepén nem hogy harcos, de egyáltalán semilyen nem volt az MSZP - fűrdött a népi ováció talmi dicsfényében. Eszébe sem jutott harcolni senkivel sem.

2003-ban a dk kicsit harciasabb mszp-nek látszott. Mára már nem így van!

a dk mára már alakulgat

az mszp pedig mintha most lenne hátrányban--de nem a dk miatt

:(

Kedves lilla!

Megint nem a Gyurcsány fóbiám mondatja velem (mert ez a fóbia hiánycikk nálam),

Többször leírtam már. Gyurcsányt 2004-ben az MSZP-ben csak feltételesen támogatta a prakticista tömb. Békesi a következetes reformokat követelte, Gyurcsány viszont azzal utasítota el, hogy bár igaza van Békesinek, de az MSZP nem egységes. Megosztott, nincsenek sem elméleti alapok sem pedig programok kidolgozva a következetes reformokhoz így nem lehet végrehajtani ( Ő sem akarta a  következetes reformokat, csak reformocskákat akart- mert nem füllött a foga hozzá – a prakticistáknak meg a reformocskákhoz sem)

Félő hogy a következetes reformok során, az óhatatlanul jelentkező megszorításokat a FIDESZ demagógia kihasználja és a megosztott MSZP nem képes nekik ellenállni.

Ha még emlékszel az első megjelent írására, azt ki is fejti benne ( Merjünk baloldaliak lenni)

Van alternatíva.  2008-ban a Szociális Világfórumon új irányelveket deklaráltak, ez még mindig nem jutott el Magyarországra hívatalosan.

Volt egy gyenge kezdeményezés –Balra magyar néven- amelyet úgy lesöpört mind a prakticista tömbmind pedig a szociálliberális credó hogy nyoma sem maradt.

Féltek talán hogy rájuk fogják , hogy komenisták, és tudod a szociálliberálisnak is ez egy megalázó szó, meg a modernnek mondott szociáldemokratának is.  A többinek meg nem volt szava és lehetősége. Pedig lehetett volna vele mit kezdeni - ha komolyan veszik (van ahol komolyan vették Európában például Németországban, vagy  Svédországban)

Tán elő kéne venni,mit lehet tudni ........ 

Egész délután ezen gondolkodtam!

Gyurcsány akarta, a választmánya is--hisz 85-87%-kal választotta meg

 a frakciója nem-- hisz csak egy ideig támogatta-- igazándiból már a választás utáni első(májusi ülésig sem már) Aztán meg is buktatta.

Ha lemond azonnal, akkor a frakció győzött és meg sem próbál semmit--bár így meg még rosszabb lett a helyzet---ha közben nem is volt MÉG akkora a legatyásodás a népek között.

Orbán pedig kíméletlenül minden negatívnak ható ziccert kihasznált még a devizahitelesek tábora kialakulása is neki köszönhető--mert az is illeszkedett a lejáratási és kicsinálási kampányába

Szóval össze lett ez hozva!

De most hogyan tovább?

Sehol az alternatíva

Kedves lilla!

Szerinted milyen ideológia mentén történt változás. Mert szerintem semilyen változás nem állt be az elmukt 25 évben.

A modernnek mondott szociáldemomrácia konzervatívizmusa valamint a szociálliberalizmus uralta a balodalnak mondott formációt, míg a jobboldalon a minden ami az elmult 40 évben történt meg kell tagadni és el kell vetni.

Miről is beszélsz kedves lilla?

2006ban az mutatkozott meg hogy senki sem merte vállalni a kockázatot azért hogy következetes reformokat hajtson végre mert mindenkinek fontosabb volt a husos fazék közelsége. 

Gyurcsánytól Horn Gyuláig a szociálliberálisoktól a prakticistákig. Akkkor miről is beszélsz?

""Azt gondolom, hogy egyelőre az uj kompromisszumhoz először ideológiailag kell  megtisztulni abban a bizonyos céllövöldében. Nem feltétlenül a mézeskalács dijak a mérvadóak.""

 

és bármiféle ideológiát is választottak--vállalni kell. Vagy az összeegyeztethető elemeket kell vállalni.

ez a változtassunk, de valójában mégse

Nos ez nem megy tovább.

//Ez már 2006-ban is megmutatta magát//

Kedves lilla!

Mit jelent számodra az, hogy ortodox módon balos megoldásokban gondolkozni.

Azt hiszem az autentikus meg az ortodox nem ugyan az. az egyik a maradi, a másik meg a hiteles, valódi.

Azt hiszem itt nem sokan gondolkoznak maradi balodali módon. Autentikus értkekben viszont egyre többen - ami jó.

Tehát nem értem ezt a ortodox módon balodali értékekben való gondolkodást. SZrinted mi az?

És mitől ortodox azt is jó lenne ha kifejtenéd.

Tudod az a gondom, hogy még egyszer sem irták felül az események eddig sem azt amit a baloldaliról, sem azt amit a liberálisról, sem pedig azt amit a szociálliberálisról irtam. Nem tudom, ezt hogy érted.

Azt gondolom, hogy egyelőre az uj kompromisszumhoz először ideológiailag kell  megtisztulni abban a bizonyos céllövöldében. Nem feltétlenül a mézeskalács dijak a mérvadóak.

Hát erről van szó!

Schiffer sem elvek és értékek mentén vindikálja a jogot magának, hanem pont azon az alapon, amire Orbán tanított mindnyájunkat----- ugyanígy tovább is csak mások--lehetőleg ő maga!

 

Amíg nem lesz bárki , aki elveket és irányokat tud adni hitelesen--addig így marad minden. :(

 

Mindennel  egyetértek  ,  csak  az  "ötleteléssel  "  nem  .  Szerintem  szisztemtikusan  telepednek  rá  az  alsó  középosztályra    az  alattalevőkről  már  ne  is  beszéljünk  .Ez  nem  csak  az  adóknál  látszik  ,  hanem  az  oktatásnál  is  .  ki  lóg  a  lóláb  .  Orbánnak  nem  kell  ellenzék  ezt  már  tudjuk  ,   de  az  se  kell,  hogy  kiművelt  embertömeg  álljon  vele  szemben  .  Mennyivel  egyszerűbb  a  kiszolgáltatott  közmunkásokkal  elbánni  ,megfélemlítéssel  kiiktatni  őket  .

mindkét írásod elgondolkoztató!

ha!

Szakítani bírunk azzal a nézőpontonttal, hogy csak ortodox módon balos megoldásban gondolkozzunk, akkor tágabb lesz a tér a megoldások keresésére itt és most!

 

""ezekről magára valamit is adó politikus nem vitatkozik. Sőt, nem is mer vitatkozni""

Én ezen felvetésedet tartom legdrámaibban igaznak!

Napokkal ezelőtt Írtam, hogy miféle előrelépés lehetne itt és most ma mert az nem elegendő, hogy "Orbán takarodj!"

Nem volt arra reagálás senki részéről.

Még itt mi páran sem igen tudunk, akarunk, és merünk e tárgyban bármit is kifejteni.

Jó hosszan elvitatgozgattunk arról, hogy baloldali mebg liberális meg szociálliberális--aztán az események felülírták az egészet

Most már "Maradna a másik ösvény, az alapértékek olyan újratárgyalása, amiből azért kirajzolódhatna egy új kompromisszum."

 

soká nem halogatható!

Bizony, egyre több szervező kijelentette, hogy az elmúlt 25 év politikai vezetőkből nem kérnek! Valahogy az az érzésem, hogy a jó magyar szokás szerint, saját magukat akarják favorizálni, helyzetbe hozni, hisz vezetők nélkül a tömeg is szétoszlik... Arra nem is gondolnak, hogy az uj vezetők kifutása hosszú idő, ha nem kérnek a régi vezetésből, akkor infrastrukturát sem kapnak és így tovább. Hogy hová vezet ez, sajnos , gondolom, ezt senki nem tudja megmondani. Hogy ebben a huzavonában ki jár jól és ki fér bele, az sem tudott előre. Mindenesetre SCHiffer már feni a fogát, mert Ő mondhatja, hogy az elmúlt 25 évben neki nem volt szerepe, így a legnagyobb esélyessé lépett elő. Csak, hogy elfogadják-e, azt nem tudni, de reménykedem, hogy nem! Bízom a magyar torzsalkodásban a hatalomért, így a nevezett is kiesik a várományosok közül. Az persze más kérdés, hogy  a majdani torzsalkodás hová fog vezetni és mindez elég lesz e az Orbánék megállításához?

  • 551
  • -494

Kedves playA! Ezt becsülöm benned, hogy mindíg a lényegre tapintasz és nem írogatsz mindenféle butaságot. Ahogy írod, ezekkel a tüntetésekkel oly nagyon fellengzősnek lenni nem lehet. Ez a megmozdulók számszaki arány ezt a kormányt nem fogja megrázni, hisz ahogy Te is írod, a kormány felszólítja a CÖF-öt és máris többszázezer ember fog a kormány mellett tüntetni. Sőt, azoknak vezéregyéniségei is vannak, akik a tömeget irányítani is tudják, mig pl. a tegnapi tüntetés ottmaradt irányítók, vezetők nélkül és a tömeg azt sem tudta, hogy mit skandáljon, mit is csináljon. Ettől féljen Orbán, ettől a 10-15 ezer embertömegtől? Nevetséges. Megint jön egy béremelési hullám, ami 2016-ra van tervezve és akkor ahogyan playA is mondja, megint oda tapsol ez a nép. Meglátásom szerint, semmi jóra nem számíthatunk, nincs vezetőnk, nincs vezető mögötti tömeg, e hiányába pedig csak ide-oda tapsikolás törtéi a következőkben is! 

A kérdéseidre nemhogy én, de szerintem más se tud választ adni. Egy biztos, a felszín alatt (most már nem is annyira alatta) gyűlik az elégedetlenség. Hogy azután robban e, és ha igen mikor? Ki tudja. Azt se tudjuk, ki fogja majd vezetni. Ami biztosnak látszik, az, hogy a ma látható "politikusok" közül valószínűleg egyik se. 

Kedves dmolnár! Tudod az lehet hogy én rosszul látom ( Bár rosszul látnám) de pont te adtad meg a magyarázatot hogy miért és meddig. Azt írtad.

"Az istenadta nép (amelyiknek majd fele otthon maradt) nem azért szavazott a jelen formációra, mert ez volt álmai netovábbja, hanem mert nem volt jobb"

Miért most van jobb?

Na és ha gyülik az elégedetlenség- meddig jell hogy gyüljön- hogy változást idézzen elő?Meddig idétlenkednek az ellenzéki oldalon( nem számítom a Jobbikot- mert ők viszont nemidétlenkednek), hogy jobb alternatívát felmutassanak?

Ha értelmes politikus volna, akkor gondolod érdekelne valakit is hogy mennyi vagyona van?

 

Vagy hoyg Gondolod ANgliában érdekel valakit, hogy mondjuk a Vaslady-nek mennyi volt a személyes vagyona? VAgy hogy Tony Blair hány válallatban nyert résztulajdont mig Miniszterelnök volt?Vagy szerinted érdel valakit Németországban, hogy Angela Merkelnek mennyi a fizetése?

 

Ugyan már ez csak Magyarországon központi kérdés? A politikust képezni kell, nem pedig ötletelni- Magyarországon nincs politikusi képzés tehát csakoda tudnak állítani embereket, akiket aztán jól le lehet pocskondiázni.

 

 

Kedves lilla!

Azt gondolom, hogy ez „a MA 1.5-2 millió kedvezményezett a státuszát könnyen fel nem adja”-

Megjegyzésed egy kicsikét, hogy úgy mondjam fellengzős megjegyzés. Ugyan is nem 1,5 2 millió az a szám.

S hogy miért – meg is indoklom neked. Bár az Orbáni rendszert demokrácia ellenesnek mondjuk, de titokban azt reméljük, hogy alapszöveteiben megmaradt a nyugatos demokrácia értékrendszere. Csak hogy ezek eddigi alapértékei , a szabadság, igazságosság és sok vonatkozásban az egyenlőség  meghatározásaik pontosításától mindenki óvakodik, mert akkor kiderülne, mennyi mindenfélét értünk e fogalmak alatt. Ezért ezekről magára valamit is adó politikus nem vitatkozik. Sőt, nem is mer vitatkozni. De igazán nincs is ilyesmire szüksége, mert e fogalmak dobozai mindkét oldalon, a másikon és ezen is kiürültek. Nincs tehát kapaszkodó, amihez lehetne viszonyítani. Ez az első érvem.

Aztán a második visszatekintés az „elmult nyóc érve”

. A Harmadik Útban a modernnek mondott szociáldemokrácia tulajdonképpen egy harmadik  kompromisszummal próbálkozott, a második kompromisszumba beépült állami középosztály mellé a versenyszféra középosztályából próbált újabb aktorokat toborozni. De ezeknek, legalább is a 2008-2010/12-es Nagy Válság előtt, ilyesmi nem kellett. A program elakadt. Az újonnan státuszhoz, nemzetközileg is értékelhető jövedelemhez jutott új közép-európai versenyszektor szakértelmisége, persze, még a nyugat-európainál is kevésbé akart osztozni, ráadásul mindenki azt magyarázta neki, hogy a tranzit egyenes vonalú folyamat, tehát holnap általában is jobb lesz biztosan, mint ma s hogy ő mindenesetre biztonságban van.

Ez a nézet még ma is tartja magát a versenyszektor szakértelmisége között.

A harmadik érvem pedig ebből következik. A mai értelmiség szerepvállalása erőteljesen eltolódott abba az irányba, hogy „csak semmin sem változtatni”. A ma értelmiségének vezetőrétege , nem az intellektuális értelmiség, még csak nem is a szakértelmiség, hanem a médiamunkások, megmondó emberek, menaggerek, menedzsmentek széles tábora illetve az őket támogató de egyben kiszolgáló közhivatalnoki, közszolgálati értelmiségi réteg- amely legalább ugyan olyan széles és valljuk meg az őszinteséget az „elmult nyóc év” alatt a baloldaltól, vagy balközéptől nehezen gyógyuló, legalább is pár év alatt nem gyógyuló sebeket kapott.

Tehát nem 1,5 2 millió emberről van szó hanem a munkavállalók széles táboráról, sőt azt is mondhatnám, hogy az értelmiség döntő többségéről és ennek a holdudvarába tartozó  nem értelmiségről ami viszont messze meghaladja ezt a számot.

S hogy én ne essek abba a hibába amit TGM-nek felrovok hát némi előretekintést is megengedek magamnak.

Két út látszik, az egyik itt a Kárpát-medencében is mintha működne. Ma a másik még nagyon erősen kísérleti szakaszban van, s inkább csak németek próbálkoznak vele.

A kárpát-medencei alapmodell Szlovákiában és Romániában, úgy látszik bejött, vagy bejön. Vagyis össze lehet csapni az elmulasztott első, s a nagyon nehezen, de talán mégis tartható második kompromisszumot, de mindezt, persze a populista legkisebb közös többszörössel. Ennek nem kell okvetlenül nemzetinek lennie. Persze Magyarországon ebben is „átesnek a ló másik oldalára – ez viszont az erősen nacionalista fasiszta és ujnáci mozgalmak megerősödését eredményezi. Láthatóan Magyarorszáűg a „mélybalkáni irányzat felé mozdult el, mint  Szerbiában, vagy Horvátországban, más jugó utódállamokban, csak hogy ezen értékek jórészét, és választóit - akik egy ilyen populista él-második mixre vevők lennének, már elvitte Orbán. Ráadásul nem tudott a támogatásért cserébe biztonságot kínálni. Utána, az ő leváltására valami hasonló hangulatú paktummal, csak a másik oldalról előállni, nem nagyon nyerő. Viszont a baloldalnak meg nincs más a kezében.

Lehetne, csak az egy másfajta szemléletet követelne meg.

Maradna a másik ösvény, az alapértékek olyan újratárgyalása, amiből azért kirajzolódhatna egy új kompromisszum. Ez Németországban is lassan, bizonytalanságokkal folyik, de mert vannak, vagy lennének hozzá szakembereik, mégiscsak elindult. Nagyjából ez maradna a hosszabbtávú magyar megoldás is, de kevés hozzá egyelőre a muníció, valahova eltűntek az ideológiai céllövöldékben - bármilyenekben - már mézeskalács-díjakat maguknak összehozó éles lövészek, de a próbálkozásnak így sincsenek alternatívái.

Pedig milyen nagyhangú kezdeményezések vannak - ugyebár? Garantált minimáljövedelem meg bérgarancia stb. Ugye ismerős. Csak az a baj, hogy nem tudják hogy mit is jelentenek ezek.

Lehetne piacgazdaságot építeni, úgy hogy ne a piac legyen az elsődleges. Például Bevezetni az FNA-t és megszüntetni a minimálbért. A bérezést piaci alapokra helyezni egy minimum bérgaranci elvel kiegészítve. ( Ami persze egy minmál nyugdíj is jelentene egyben)

Csak hát hallasz ilyenről manapság Magyarországon mÉg külön külön sem nem hogy egymást kiegészítve. Akkor meg mit is akarsz?

Neked is felteszem a kérdést mint Citoyennek: Hol is vannak azok az emberek aki az országot alkotják?

Pedig azt hiszem, most rosszul látod (vagy én). Az istenadta nép (amelyiknek majd fele otthon maradt) nem azért szavazott a jelen formációra, mert ez volt álmai netovábbja, hanem mert nem volt jobb. Ezt sajnos, bármilyen kínos is, el kell ismerni. Míg a lakosság túlnyomó töbsége egymással marakodó, egymást lesajnáló, azonban a húsosofazékból minél többet megkaparintani való "ellenzéket" lát, akik maximum egyben értenek egyet (de abba se biztos), hogyaszongya "Orbán takarodj" és ezt valami ködös - legalábbis az átlagpolgár szemében ködös - fogalomhalmazzal indokolják... Hát ugye... A tapasztalat arra tanította az elmúlt 25 év alatt az embereket, hogy akárki is jött, neki, mint kisembernek, egyre rosszabb lett. Már úgy átlagosan, mert volt egy-két év, amikor mintha, de rá kellett jönnie, hogy mégse. 

Közben a politikusok (az aktuális ellenzék és kormánypárt egyaránt) szépen gazdagodott. Kezdve az Orbán-Simicska tengelyen és végezve Horváth Csaba 130 miliós "megtakarításán" . No comment...  Ezért hiteltelenek, ezért nem  megy semmi és ezért tudott győtzni most is ez a bagázs, mert ugyan ezek nagyságrendekkel többet lopnak, de legalább a nemzetiszínű máz (amit mellesleg a népesség nagy többsége nyáladzva imád) megvan.. 

Pedig éppen a tegnap este is mutatta, gyűlik az elégedetlenség és már nem lehet a tömeget "csak úgy" hazaküldeni, hogy "no, jól kiordibáltuk magunkat, menjünk vacsizni haza.." Hogy enek mi lesz a vége, azt meg nem lehet tudni.

Kedves Citoyen!

Azt írod: „Elég volt a stadion építésekből, elég volt az úrhatnám kivagyiságból... Ideje lenne valóban az ország érdekében tevékenykedni a hatalom birtokosainak... Csak jelzem, hogy az ország emberekből áll... Nem pusztán adófizető robotokból, nem feláldozható sakkfigurákból...…"

Sajnálom, hogy ki kell mondanom, Magyarországon az ország adófizető robotokból és feláldozható sakkfigurákból áll.

Vagy esetleg nem másodszor is megkapta Orbán Viktor és rendszere a 2/3-ot?

Az igaz hogy nem erre kapott felhatalmazást, de Ő azt gondolja, hogy erre. Az „istenadta nép” akinek meg kötelessége lenne figyelmeztetni arra, hogy „nem erre kapott felhatalmazást” az ahelyett, hogy ezt a szemébe vágná – nem teszi meg, hanem jóváhagyja minden megmozdulását, és újra 2/3-al jutalmazza.

Akkor meg rendben van, akkor meg adjunk neki „stadion építést” és „úrhatnám kivagyiságot”- sőt én még többet adnék nekik. Nem ez kell? Mert ha nem akkor miért mentek el a szavazóhelységbe a FIDESZ neve mellé ikszelni.

Ami meg az internet adót illeti: jelen volt 10- vagy 20 ezer ember. Akik tiltakoztak Hurrá. Anélkül, hogy le akarnám becsülni a dolgot, azt kell hogy mondjam egy kutya fülét sem éri az egész. Hogy visszavonta a Kormány az Internet adót- nem baj majd bevezeti más néven, másképp, és az már nem fog kiváltani  tiltakozást.

Bocsi, de az Orbáni Békemeneten több mint 200 ezren voltak. S hogy az szervezett volt? Ez az egyfogu Tacsi kutyát sem érdekli. AZ viszont igen, hogy a Kormány politikája mellett 200 ezren tüntettek, ellene meg 20 ezren. Akkor tehát hol vannak az „emberek, akikből az ország áll”

Ha úgy lenne, ahogy mondod, akkor az arány fordított lenne.

S hogy megy az adóötletelés – hát igen. Valamiből pótolni kell a „Rezsicsökkentés”, meg az alacsony üzemanyag ár által kiesett pénzt?

Csak hogy ezt senki sem dörgöli „az emberek orra alá” Meg azt sem, hogy az Orbáni szent tehén a minimálbér milyen károkat okoz.

Politikusaink meg beszélnek össze-vissza. Garantált jövedelemről, minimálbérről, minimum bérről meg alapjövedelemről papolnak - amikor nincsenek tisztában azzal, hogy miről is beszélnek. ( S ha esetleg ezt a szemükre hányják akkor meg vannak sértődve azonnal és vérig) „Az emberek”meg elhiszik nekik és tapsolnak is hozzá – aztán jön az újabb „rezsicsökkentésnek” mondott átverés, és máris a másik félnek tapsolnak.

 Akkor kiből is áll ez az ország – kedves Citoyen?

Ezek után már csak ez a kérdésem  maradt.

 

Kedves lilla!

Azt gondolom, hogy ezzel a TGM írással csak az a gond, hogy megáll félúton.

Le populistázza a tömegeket, aztán szép csendesen belelaposodik a semmit mondásba. Akkor lenne igazán ütős a dolog, ha rámutatna arra a problémára is, hogy ez miért lehetséges Magyarországon. Miért van az, hogy egy „dermesztően jéghideg,de dögunalmas” vezető megélhet. Ugyan akkor a politikusaink képzettsége sehol sincs.

Nem mutat rá arra a hibára sem, hogy azért mert valaki politológus nem jelenti azt, hogy ért is a politikához. AZ elemző az nem kreátor.

Sok minden érdekes dolgot felvet, csak éppen nem fejezi be a gondolatmenetet, hanem csak félig viszi  el, mint aki fél kimondani a tanulságot, vagy a következtetést.

Így aztán ez is megmarad a szokásos TGM-es irások között, - amiből 12 egy tucat.

Jó lenne, ha valamivel konkrétabb lenne.

Kimondaná például azt, hogy amit ő balodali populizmusnak nevez ( vagy  ahogy ő nevezi a latin-amerikai népi demokráciáknak) az egy „egalitáriusi rendszer”- a szociáldemokratáknak a megmaradt értékrendszere, ami viszont nem jó, mert egy nem egyenlő emberekkel, nem lehet sőt nem is szabad egyenlően elbánni.

Azt is jó lenne, ha azt is kimondaná, hogy a jobboldali populizmus ( vagy ahogy ő nevezi a kispolgári látásmód) egy olyan hajlákony valami amire nem lehet egy társadalmat építeni, mert az mindig arra hajlik amerről több kedvezményt kap.

Ilyen ingatag talajon állva nem lehetséges stabil társadalmst létrehozni.

Így aztán ahogy ő fogalmaz  Orbánt meg lehet bukttatni de az Orbán rendszerét nem.

Ebben igaza van. Csak éppen az nem mondja meg, hogy akkor mi is legyen.

Ezért a féligazságok és félutak irása ez is mint azt már megszoktuk tőle.

Ennyi csak a bajom.

Nagyon hosszú, de negyon tanulságos.

TGM-től rég olvastam hozzáfoghatót.

Ha van kicsi idő ajánlom elolvasásra!

http://hvg.hu/velemeny/20141117_TGM_Uj_helyzet_Magyarorszagon#cmfa2j

Kedves Plessatt!

1989-ben is mind ezt kívántuk--aztán Torgyán komenistáaát hagytuk meg Csurkáét és Lezsák megosztását is.

Most ágrólszakadtabban kell ismét kezdeni!

Semmi mást, mint ami pl. Ausztriában van, egy piacgazdaság alapú kapitalizmust, ahol garantált az emberi szabadságjog, ahol léteznek a fékek és ellensúlyok rendszere, ahol az alkotmány nem egy párt privillégiuma, ahol valódi sajtószabadság van, stb-stb. De nem ragozva tovább, egyszerűen egy Ausztria mintát tudok csak elképzelni, ahol a mostani "top"-on lévő, ezt a 25 évet java részt végigcsináló politikusok nem kellenek! Hát, tömören ezt és azt hiszem, hogy a többség csak így egyszerűen így tudná megfogalmazni. A többi az igazi szakemberekre hárulna!

Hát Kataaa, tisztelem az optimizmusodat.  Hogy miért mndom azt, hogy nagy a karám és sok benn a birka? Kérdezz meg olyan embert aki sok vidéki emberrel áll kapcsolatban és rájössz, hogy biza vidéken - de szerintem nem csak ott - nagy a középkori sötétség. Ennek következtében nem is a kormány,hanem a szent klérus uralkodik. Ez hogyan alakult ki, egy óriási rejtély számomra. Pl. sorra bezárják az állami iskolákat, ugyanakkor egyházi egyetemet építenek (Szhely)sorra. Ha szóvá teszed, a balga ívók képese lennénk megveri. Persze kellenek ezek, ott nevelik majd az alattvalókat. A középkori jobbágyoknak nagyobb önérzete volt mint ezen birkáknak. Hát ezért és hasonló dolgok miatt mondom, hogy nagy a gyülekezet.

A Rangos hölgy esetében semmi célzás nem volt szándékomban. A név azonosság csupán a véletlen műve.  Csak már kiakaszt, mikor szerinte Ő egy okos baloldali értelmiségi, de ennek jegyében folyton a jelenlegi kormányt és vezetőjét dicséri. Ha valaki kritikát fogalmaz meg, menthetetlenül a védemükre kel. Érdekes módon az MSZP kormány idején mindig csak kritizált. Állítólag Ő baloldali értelmiségi.

Áruld el, hogy  miféle redszerre váltanál?!

Csak ez nem világos!

Ezt nem tudja a köz--és ezért nincs hiteles vezető a baloldalon.

Orbán ott ahol van  hitelest képvisel!

Hogy nem tisztességes---azt éppen ezért nem hiszik el ellene.

Azért nem egészen így gondolom! Az, hogy mit mondunk sokan az aktív politikusokról, azt legalább is én, továbbra is fenntartom, mert véleményem szerint, tisztelet a kivételeknek, a többség ha abbahagyná a politizálást, az csak a nemzet javát szolgálná, mert lejáratódott. Ők többet nem tudnak hozzátenni már, csak ártanak. Azonban ez nem azt jelenti, hogy  a "politikusok mindegyike vonuljon vissza " és csak az un. civilek mozgolódjanak. Igen is, a fiatal, tele ambicióval, a fedhetetlen mai politikusok, igen is, azok kellenek, hisz mögöttük a szimpatizánsok hada, és nem utolsósorban az a háttér, ami a mostani civileknek még nincs meg! Tehát itt nem értünk egyett. A levitézlett, a politikai életében vagyonra szert tett, a hatalmon eddig nem bizonyított, ha csak a leghalványabb gyanúba is valamikor keveredett régóta kényelmi pozicióba lévő politikusokra, igen is, nincs szükség. Ezek eddig sem tündököltek politikusi elkötelezettségükkel és már ezután pláne nem tudnának semmit nyujtani, csak hátráltatnának egy egészségesen induló folyamatut! Van elég fiatal, mindentől mentes, de ambiciózus fiatal politikus, legyen az MSZP-s, DK-s, vagy más baloldalinak mondott pártból. Ezekhez a szimpatizánsok is szívesen csatlakoznak és ezt el kellene fogadni a civileknek, ugyanis ezek a fiatal politikusok nem régen még szintén civilek voltak és semilyen dologban nem sárosak, nem bánthatóak. Ezekre kell támaszkodni és akkor lenne nagyobb esély egy igazi rendszerváltásra!  tehát, kedves katiicabogár, itt van a nézetünkben a külömbség!

Rendben! de akkor ezt a rendszert tovább csak más szereplőkkel?

Akkor csak a szereplőket kell cserélni?

Ha a rendszert is---akkor mifélére??

Vagy csak igazuljanak meg a mostaniak?

Teljesen igazad van, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogyan jutottunk ide. Az elmúlt években nem lehetett mást hallani, olvasni, hogy mennyire semmitérők a pártok, politikusok. Most aztán látjuk, mi lett ennek a vége. Csak azt esszük, amit főztünk magunknak :(

  • 511
  • -514

Nem értek egyet Veled, kedves Citoyen! Mégpedig azért, mert a civilek, olyan előitélettel, mint amivel vannak a pártok irányában, nem lehet békés úton a kormánnyal szemben hathatósan fellépni. Szükség lenne igen is a pártok támogatására, nem feledkezve el a pártok mögött álló infrastruktúráról sem, ami nélkülözhetetlen lenne egy nagyszabású megmozdulás levezénylésében, főleg országos viszonylatban. Azzal, hogy már most is kijelentik, hogy a pártok maradjanak távol, ez nem tesz jót az együvé tartozás gondolatának. A pártoknak nagyon sok szinpatizánsuk van, akikre ez az elutasítás taszítólag hat. Márpedig egy egy ilyen nagyszabású tüntetés szervezésekor nem szabadna kizárni senkit, itt nem lehetne előitélet, mert minden vissza fog fordulni az ellenkező irányban. A FIDESZ most jót mosolyog, és ez érthető, hiszen még a civil mozgalom is a megosztottságon alapul. Arról meg nem is beszélve, hogy az egyik szervező arra a kérdésre, hogy látszik e vezető a láthatáron, azt válaszolta, hogy nem látszik, de szerinte most majd egy építkezésnek kel elkezdődni... Ez esetben ujabb 25 év jöhet, lehet építkezni, a mostani pártokban lévő szervezettséget pedig felrúgni! Valami itt visszaköszönni látszik... 

... Kicsit meglepődtem, Rangos Katalin emlegetésén, azt  gondoltam  a névazonosság  miatt. De  megnyugodtam, nme erről van szó. :) Egyébként  TV-t  csak akkor  nézek, amikor a port  törlöm róla, mert csak felbosszantanám magam, amit  nem szeretnék. Olvasok épp eleget és csak azt, amit én  akarok olvasni. Így  is eleget az ilyen durva  beszólásokból.

 

  • 534
  • -490

Kedves New Tiborc!

Nem olyan  biztos, hogy  nagy  itt  a birkák gyülekezete... Kellett  kis idő, mire a hazugságyárból kilépnek...

 

 

Kedves Barátom, NewTiborc!   Örülök, hogy így elragadtatod magad, ugyan is sok jelét látom annak, hogy az ATV csak részben hajlik a baloldal felé. Egyes műsorai, azok prominens műsorvezetői fanatikus MDF szimpatizánsok, amit ha visszagondolunk az elmúlt 25 évre, akkor kevésbé mondhatjuk, hogy az a párt és szimpatizánsai baloldaliak voltak. Azonban a mai ATV-ben mindennapos szereplők. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi időben a JOBBIK is egyre sürübben jelen van, holott, nem éppen a demokratikus pártok közé sorolja Őket a nemzetközi megitélés, de a hazai többség sem. Arról nem is beszélve, hogy a kormánypárti meghívottak is nagy lehetőséget kapnak nap mint nap, hogy kifejthessék intézkedéseik, kommunikációjuk valódiságát, azok a nápre gyakorolt jótékony hatását, míg ugyanezt a bánásmódot nem tapasztalni egyetlen jobboldalinak mondott médiában sem. Lassan a jobboldali propaganda több lesz, mint a baloldali nézetek összessége. Arról nem is beszélve, hogy a szerkesztők többsége úgy bánik a meghívott kormányzati, kormánypárti személyekkel, mint a hímes tojással,-kivétel azért van- ellenben a baloldali személyeket teljes egészében kivesézik, sőt, nem egyszer a különböző baloldali pártok képviselőit egymásra uszítják, rábeszélnek arra, aki éppen nincs jelen! Az sem éppen a baloldaliságot erősíti, hogy a betelefonálós műsorok egyes szerkesztői nem éppen felkészültek a napi politikában, így fordulhat elő, szinte nap mint nap, hogy egyes, a betelefonáló nem éppen valóságos politikai megfogalmazását eleresztik a fülük mellett, nem teszik helyre a dolgokat, így sok esetben hamis tények tudatában marad a hallgatóság nagy része! Sőt, van eset rá, hogy nem éppen baloldali gondolkozásmódját árulja el a szerkesztő a válaszadáskor. Összevetve a gondolatokat, az ATV egy nagyon egyensúlyozó pályára lépett, egy kicsit ide, egy kicsit oda alapon. Ha a magyar média többségét bátran sorolhatjuk a jobboldalra, ilyen megitélés alapján az ATV-t bizony nem lehet egyértelműen a baloldalra sorolni! Elnézést, kedves barátom a hosszúra sikeredett beírásért.  

Sajnos nekem nem nyílik....

Látatlanban csak annyit tudok válaszolni, hogy minden kérdést lehet bonyolítani... és azt hiszem Einsteintől származik az a mondás, hogy egy kérdést az elme szintjén addig lehet bonyolítani, amíg az végül megoldhatatlanná válik... - de ez csak az elme szintje.... A valóság sokkal egyszerűbben működik... Ha megérett rá az idő :)

Ha a korrupciós botrány kirobbanását előidéző okok igazak, akkor nem párezer forintról van szó.... Ami már azért rezegteti a lécet rendesen, ha el nem söpri....

Egy elemi felháborodást kiváltó ok elleni tiltakozásnak nem kellenek vezetők.... vezető csoportok... Egyszerűen teremtődnek ....

  • 538
  • -511

A mostani adó-ötletek őket is érintik - nem is kicsit ! Nem hiába voltak a netadó-tüntin is annyian... Voltak ott a kedvezményezettek is, nem is kevesen....

Egy szűk csoport az, aki rákényszeríti akaratát a tömegekre... ha hagyjuk ....

Köszönöm Zsadi :)

Azt hiszem nem vagyunk egyedül (kettesben) ezügyben :)

Aki az általam felvetett kérdésekre ma mer vagy tud válaszolni--bármiféle csekély mértekben is---nos az már legalább elgondolkozott.

Mert cezura nincs!

a MA 1.5-2 millió kedvezményezett a státuszát könnyen fel nem adja

még akkor sem , ha tudja hogy ez a státusza törékeny.

Kedves Kataaa!

 A döntéssel kapcsolatban még, avagy ki is döntsön kinek az utmutatása alapján? Nem tudom ki látta tegnap este  a Havas műsorát? A többiekről most nem beszélve, de az ellenzéki újságírónak titulált Rangos katalin  szövege alapán ha azt mondanám, hogy asszongya rihonya kurva, van joga megsértődni? Most akkor ki után menjen, kit kövessen az egyszerű ember?  Vajon most ki fizeti és anno ki tanittatta ezt a hölgyeményt?Sajnos ez van az egyetlen "baloldali" TV-ben is.

"Elég volt a stadion építésekből, elég volt az úrhatnám kivagyiságból... Ideje lenne valóban az ország érdekében tevékenykedni a hatalom birtokosainak... Csak jelzem, hogy az ország emberekből áll... Nem pusztán adófizető robotokból, nem feláldozható sakkfigurákból...…"

EGYETÉRTEK, Citóka! :)))
 

Kedvesem! Sajnos nagyot tévedsz. Óriási itt a birkák gyülekezete és óriási a türelmük. Csak a 300 Ft fájt nekik kegyetlenül, a több ezer az nem fáj. Mit vársz az egyszerű emberektől, ha a Kertésznek is az fájt, hogy nem közölték le a ripotot és azt cenzurának tekintette. Bezzeg mikor kicsi hazánkban  "keresztre feszítették" az nem ájt, akkor kusolt, biztos kicsik voltak a szegek. Sajnos az értelmiség és újságírók stb.sem mutat példát a kis embereknek. Bizony, bizony nagyon hajlékony a derekuk,így nincs egy vezérlő, példamutató csoport, ami az embereket húzná magával. Sajnos ez van.

Kata!

1989-ben örököltünk egy gazdasági szerkezetet és egy mentális állapotot, mert semmi sem oldódik meg cezurával.

Azót rendszert kellett volna váltani:

a nagy állami szerepvállalás és újraelosztás helyett egy kapitalista jellegű---szabadversenyes és öngondoskodásba forduló irányba

alacsony adók, és magasabb bérek és kisebb állami újraelosztás(másként  kevesebb "ingyenesen" igénybe vehető szolgáltatás)

(ennek volt egy eleme a magánnyugdíj rendszer--igen jól kiválasztva, mert így az időskori gondoskodás feltétele adott lett volna--hisz van egy átmeneti idő amikor ez is az is egymás mellett kell hogy működjék)

Nos a népek és a pártok ezt sem fel nem fogták, se a megvalósítása irányába nem léptek --ide---oda huzakodtak--miközben az addigra felhalmozott tartalékok a semmibe folytak.

semmi nem mozdult el máig.

Most pedig ebben a leszegényedett állapotban tovább már nem halasztható az, hogy akkor döntsön is a közösség (az ország állampolgárai) most merre.

Vissza az 1989. előttihez nem akar térni, mert ennek MA 1.5--2 millió kedvezményezettje van

előre így nem tud menni, mert nincs rá tartaléka.

(gondolj csak a tsz felszámolások után a mostani nyugdíjalapot nem szerző falun élő lakosságra)

Szóval gyorsan kéne gondolkodni, mert egyre nehezebb lesz!

Az a módi, hogy elveszem attól, akinek van--már nem elegendő, meg nem is járható út--pedig Orbán azzal a technikával élt túl eddig . És ezután mi lesz??

 

Kedves citoyen,

Hosszú a válasz, mert nem egyszerű a kérdés, ezért írtam  egy válaszbejegyzést.

Remélem akad időd, hogy benézz :)

  • 474
  • -508

Igaz, ennek tudatában jó tenne a baloldalnak, hogy sokkal többet kommunikáljanak erről a rossz adópolitikáról, ugyan is a felesleges stadionépítések, vár-felújítás, sporthirdetések adómentesítése és egyebek miatt felszabadítható tetemes pénzek átcsoportosítása révén az amúgy alúlfinanszírozott egészségügyet, az oktatást, a gyerekéhezést, nagyban lehetne javítani és nem kellene állandóan újabb és újabb adónemeket kitalálni. Ebben lenne most nagy szerepe a baloldalnak, de alig hallatják hangjukat. Talán a civilek...

Ez nem naivitás kedves Potyka.... Ha egy kormánynak a legfőbb gondja, hogy minden hónapban új stadiont tudjon építeni és a sportkiadások előnyben vannak a szociális kiadásokkal szemben, akkor elgondolkodhat mindenki, hogy kik is az ország vezetői.... és milyen módszerekkel maradtak azok :(

Na ez az, amit már egyre kevesebben cumiznak be....

Azért azt észre kellene venni baloldalon, hogy ennek azért része az is, hogy a költségvetési hiányt 3% alá kell bevinni és emellett a forintot is stabilan kell tartani.

Amennyiben ezt nem veszi észre  a baloldal, és nem talál alternatív gazdaságpolitikát, akkor abba a pofonba áll bele, hogy kormányon kiderül a Fidesz módszerei nélkül nem tudjuk tartani a "makropályát".

Ez nem "akarom, nem akarom" kérdése. Hanem "tudom, nem tudom" kérdése.

Nagy naivitás azt hinni, hogy O.V. jókedvében csinálja amit csinál. Ő 5-7%-os hiányt akart csinálni 2010 elején. Csak Barroso azt mondta: nyet.

Oszt akkor? Majd kiáll valamelyik lakáj, mindegy melyik, és elmagyarázza, hogy nem attól drága a szappan, vagy az isten tudja mi, hogy adóztatva van, hanem a "multik" miatt.. A nép pedig tapsol és békemenetet szervez, oszt jónapot....

:(

Itt  már a népnek kell dönteni. Úgy  gondolom, ez lesz a  végső, a legfájdalmasabb  döntés. Most  már meg kell tenni, nincs tovább türelem.