Adatok töltése folyamatban...
Szegény levegő akrobaták nagyon fognak hiányozni.
Mert villás farkú szúnyogevő barátaim szerintem hazánk jelképe, kedvence. Érdemes felverni egy deszkát a falra, hogy tudjon fészket rakni. Állam törvénnyel védhetné jobban. ![]() Aggasztó a helyzet: 2020-ban már nem lesz fecske? 2010. március 10. 21:31 http://www.mno.hu/portal/700129 Veszélyben vannak a fecskék, 2020-ra kipusztulhat az állomány Magyarországról. Aggasztóak a friss fecskeállomány-elemzések: 1999–2009 között a molnárfecskék populációja 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent az országban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának adatai nem egy-két év változását mutatják, hanem folyamatos állománycsökkenési tendenciára hívják fel a figyelmet. Ha az irányzat folytatódik, 2020-ra a fecskeállomány kipusztulhat Magyarországról – közölte a MME szerdán az MTI-vel. Az utóbbi évek részadatai már sejtették, hogy probléma van a fecskékkel, de a tízéves adatsorok most elkészült elemzése – a csökkenés valódi mértéke – még a szakembereket is meglepte. Az MME felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos fajok eltűnése, a biodiverzitás csökkenése nemcsak az egyes állatfajokra van hatással, hanem az emberekre is. A fecskék eltűnése a Magyarországon és globálisan is megfigyelhető változások indikátora. A legfontosabb következmények között szerepelnek a klímaváltozás miatt növekvő szélsőséges időjárási helyzetek, a szárazságok, viharok, az özönvízszerű csapadék, a földcsuszamlások, árvizek, amelyek balesetveszélyt, mezőgazdasági károkat, időszakos ellátási problémákat okoznak már napjainkban is. A sarki jégsapkák olvadása miatt bekövetkező tengervízszint-emelkedés tengerparti területvesztést, országokon belüli népességvándorlást, majd az országok és kontinensek közötti klímamenekült-problémát, társadalmi és nemzetközi konfliktusok felerősödését, például vízháborút okozhat a közel- és középjövőben. A leginkább városiasodott molnárfecskéket érő környezetszennyezés közvetlenül a lakosságot is megbetegíti. A vidékies környezetben élő füsti fecskék állománycsökkenésének egyik fő oka, hogy az utóbbi évtizedben összeomlott mind az intézményes, mind a háztáji állattartás Magyarországon. Az egyén saját életmódjában érhet el változásokat, saját környezetében használhat olyan eszközöket, amelyek segítik a fecskék fészekrakását és költési sikerét. (MTI) Hozzászólások
|
A téma indítójának adataiLegfrissebb 5 topikja
Archív |
erkaalk
2010-03-11 07:20
Tavaly már egyet sem láttam, és arra gondoltam, lehet, hogy csak képzelődtem?
Ugyanez történt Hűvösvölgyben is. Játszadoztak, röködtek, aztán egyszercsak eltűntek. Én az okát nem kutattam, csak nagyon hiányoztak.
Még gondoltam is: ha fecskét szeretnék látni, elég Hüviig kimennem. Most már hiába megyek.
Hiányoznak ezek a kedves madarak. Nem lehet semmit tenni???
Én idehaza a XIII. kerületben cinkéket etetek. Micsoda öröm meghallani a kis kerregő, vagy nyüszögő hangjukat, micsoda öröm látni, ahogy fogy a szotyola, csipkedik a szalonnát....
Jó dolog törődni velük.