A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Új pannonhalmi főapát: van igazság abban, hogy a hívek tartsák el az egyházat

via Portfolio.hu

2018. július 18. 09:32 | 2 hozzászólás

"Az állam a közoktatást az adókból oldja meg, ebből ad egy részt az egyházi intézményeknek is a normatívával. Ami viszont nagy kérdőjel, és pénzügyi értelemben függővé teszi az egyházakat, az a beruházások, és fejlesztések finanszírozása."

Nagy változásokat hozott az idei év Pannonhalmán. Elfogadva a főmonostori konvent választásának eredményét, Ferenc pápa februárban főapáttá nevezte ki Hortobágyi T. Cirill atyát, aki így a 996-ban alapított monostor 87. vezetője lett. Az új vezető részben az üzlet területéről érkezik, hiszen 25 évig állt a főapátság gazdasági helyetteseként az intézmény élén. Pannonhalma több mint ezer évvel alapítása után is az egyik legismertebb egyházi brandnek számít a Kárpát-medencében: az apátság oktatási, szociális munkája mellett jelentős gazdasági tevékenységet is folytat, neves borászatot és éttermet üzemeltet, jelen van a turizmusban és a gyógynövénytermékek piacán is. Exkluzív interjúnkban a hitélet és az üzlet párhuzamosságairól, a fejlesztési tervekről és saját menedzsment-elképzeléseiről is kérdeztük Hortobágyi T. Cirillt, aki a Portfolio-nak arról is beszélt, hogyan látja állam és egyház viszonyát napjaink Magyarországán.


Izgalmas folyamatok zajlanak manapság a hazai vállalati szektorban, nagy változásokat hozó generációváltási hullám söpör végig: piactól, mérettől függetlenül adják át a cégeket a rendszerváltáskor indult alapítók. Pannonhalmán idén márciusban új főapátot választottak: véletlen egybeesés lenne?


Egyrészt aláhúznám ennek igazságát, másrészt vitatkoznék vele. Valóban jellemző a mi ezeréves történelmünkre, hogy egy-egy apát tevékenysége meghatároz egy-egy korszakot. Ahogy a középkor vagy a barokk nagy építő apátjai, úgy Várszegi Asztrik is maradandót hagyott maga után. Ugyanakkor a szokásosnál erőteljesebb a folytonosság a működésünkben, a kor kihívásaira adott válasz kevésbé függ egy-egy vezetőtől. Nálunk most ez a helyzet, hiszen 1989 nagyobb változást hozott annál, amit a történelemben megszokhattunk. Az 1948-as fordulat előtt egy földbirtokalapú mezőgazdasági bázison működő szervezet voltunk, reprivatizáció híján ez nem állt vissza. Az elmúlt három évtized így a fokozatos, hosszú távú építkezés időszaka volt.

A Pannonhalmi Főapátság az ország egyik hiteléleti, oktatási, turisztikai és borászati központja. Mennyire szükséges és megszokott, hogy a főapát e területeknek egyformán a gazdája legyen?


1948 előtt az apátság 30 ezer hektárnyi földbirtokkal rendelkezett, amelyben szőlőbirtokok, szántó, erdő, mező is megtalálható volt, 28 jószágkormányzósággal. A szőlőbirtokokhoz pincegazdaság, az erdőhöz gatter üzem (fűrésztelep - a szerk.) tartozott, Komáromban malommal, Balatonfüreden szívkórházzal és gyógyszállóval (a mai Anna Grand Hotel) rendelkezett az apátság. A gazdálkodási tevékenységek célja a bencés hittudományi főiskola, tanárképző főiskola, nyolc gimnázium, harminc általános iskola, harminc plébánia finanszírozása volt. Szociális, kulturális és hitéleti feladatok tömkelegét tudták így ellátni normatív állami támogatások nélkül. Ez a világ szűnt meg az 1948-as államosításokkal. A rendszerváltás utáni modellben az érdekeltségeinket profitorientált cégekre és nonprofit intézményekre osztjuk, előbbiek saját bevételeikből, utóbbiak pedig jórészt az állami normatívából gazdálkodnak.

Tovább...


A cikk eredetije: Új pannonhalmi főapát: van igazság abban, hogy a hívek tartsák el az egyházat


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
4 hete

Naív vagy Cleaner, mint már annyiszor!:(((

Volt intézményvezetőként tudom, hogy az  önkormányzati iskolákkal NEM AZONOS sem az egyházi, sem az Alalpítványi fenntartású iskoláknak juttatott állami támogatás!
Ugyanis:
Egy önkormányzati iskola bevétele KÉT FŐ forrásból áll, de vannak intézmények, ahol három!
1./ Állami támogatás (azaz tanuló létszámra adott ún. "fejkvóta"),
2./ Az intézmény tanulóinak szüleitől beszedett "térítési díj" (mely összeg eléggé csekély, és csak a NEM KÖTELEZŐ iskoláknál jöhet szóba, mint pl. az alapfokú művészetoktatás!).
3./ A működtetéshez szükséges (Össz-Kiadás!) Önkormányzati, mint FENNTARTÓI hozzájárulás, mely a Kiadás és Bevétel közti különbözet.
Ugyanis ennek a két összegnek egyeznie kell.
Azonban ha az intzmény  fenntartó az egyházaknak, vagy az alapítványoknak valamelyike, ezeknek a FENNTARTÓI hozzájárulást is az ÁLLAM folyósítja az állampolgárok által befizetett adókból. Feltételezve, hogy ERRE nekik nincsennek SAJÁT forrásaik. Hisz nincs vagyonuk (birtokuk, vállalkozásaik, üzemeik, stb., ahogy 45 előtt volt, amint itt olvashattuk), amiből lenne saját forrásuk.

Tehát:
Az tiszta sor (volna!), hogy tartsák el a híveik az egyházakat, de a pusz felvállalt feladatok ellátására (pl. oktatás, idősek otthona, stb.) az államtól kapják a TELJES kiadáshoz szükséges támogatást, mint Bevételt.

Az ún. egyházaknak felajánlott adó 1%-a is kutya vacsorája, mert vagy adja az adózó, vagy nem....
Azonban!
Úgy tudom, viszont az egyházak kapnak különféle egyébb kedvezményeket is, pl. a villanyáramért, gázért  sokkal kevesebbet fizetnek, mint mi, állampolgárok, vagy a cégek. (Talán csak az összeg 10%-át, de ezt nem tudom biztosan.)

 


Cleaner
4 hete

Eddig ki tartotta el az egyházat? Nem a híveik? Élősködtek a társadalmon?

Nem győzök meglepődni. Eddig úgy gondoltam, hogy a világ legtermészetesebb dolga, hogy a különféle szivil szerveződések eltartják saját magukat. Pénzt kívülről meg csak az általuk nyújtot különféle szolgáltatásokért kapnak. Természetesen azoktól, akiknek a szolgáltatást nyújtották.