A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A cserkészszövetségnél a romáknak megmondták, hogy sem a hitük, sem a származásuk miatt nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé

via 168 Óra Online

2018. július 11. 12:50 | 4 hozzászólás

„Amikor a cserkészeknek leesett, hogy a táborozók között három roma fiatal is lenne, azonnal vissza akarták küldeni a befizetett pénzt, indoklásul pedig összevissza magyarázkodtak.”

Van egy iskola Borsodban, amelynek alapítói tíz évvel ezelőtt azt a célt tűzték ki, hogy azokat a gyerekeket is eljuttatják az érettségiig, akikről az állami és a kormány által is kiemelten támogatott egyházi közoktatás lemond. Ezek a diákok magukkal hozzák a generációkon megtörhetetlenül átörökített szegénységet, a kirekesztettséget, amiből az érettségi megszerzése jelenthetné a kiutat. Anélkül ugyanis nem megy. Az érvényesülni tudó, keresett szakmunkásoknak is van érettségijük. Minden statisztikából az olvasható ki, hogy érettségi nélkül az életesélyek sokkal rosszabbak, az még az egészségben töltött évekre, a várható élettartamra is hatással van. Az elmúlt nyolc év oktatáspolitikai fordulatának következményeként azonban a mélyszegénységben élő gyerekeknek az érettségi megszerzése csak álom.

Ebben az ellenszélben próbál a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola talpon maradni, tanulókat toborozni, megtartani és az érettségiig eljuttatni. Az iskola ennek érdekében az összes elérhető integrációs lehetőséget megragadja, hogy a diákok találkozhassanak a gettón kívüli világgal. Tanulóik zöme ugyanis a környék szegregált, cigány általános iskoláiból érkezik, ahol nem találkoztak más társadalmi réteghez tartozó osztálytársakkal.

A szegénység pedig fizikailag is bezárja a gyerekeket: a középiskola megkezdése előtt a legtöbben még a nagyobb borsodi városokig sem jutottak el, nemhogy a fővárosig.

Ezért tartja kiemelten fontosnak az iskola igazgatója, Derdák Tibor, hogy a gyerekeknek a lehető legtöbb olyan programot megszervezze, amelynek során kinyílik számukra egy másik világ: a szegénységen túli. Ilyen integratív együttműködésük van több budapesti középiskolával, határokon túli oktatási intézményekkel is. A kapcsolatoknak köszönhetően az iskolában mindig vannak vendégek a világ minden tájáról.

Tovább...


A cikk eredetije: A cserkészszövetségnél a romáknak megmondták, hogy sem a hitük, sem a származásuk miatt nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 hónapja

Miért, milyen HITE van a romáknak?
Mert én úgy tudtam, eléggé bigottan tartják a kereszténységet...
Réges-régen, úgy 1990 előtt pl itt nálunk a rendőrkapitányságon gyakran igénybe vették a cigányok vajdájának (akkor még volt nekik!) segítségét némely bűnügy kiderítésében.
A férjem volt rendőr 2 évig, és ő mondta, mit csinált a vajda:
Az előzetesben lévő roma "alattvalójának" a kezébe adott egy égő gyertyát, és elé tartott egy kis feszületet (Jézust a kereszten), rátetette a kezét a romának Jézus testére, és már vallott is az illető, mit, s hogyan követett el.

Kár, hogy most már ilyen lehetőség nincs a rendőrség kezében...
 


tom
1 hónapja

Ez nagyon egyszerű kérdés volt, hogy melyik iskola ír így magáról. Csak beírtam a keresőbe az első mondatot  "Meggyőződésünk szerint az iskolánk programja sok család számára lehet vonzó" , és ezt adta ki elsőnek :

https://www.lauder.hu/hu/felvetelirol

Tőlük tényleg érdemes tanulni.


Cleaner
1 hónapja

Ha a mese végén nincs tanulság, hát odatesszük.

" . . . Meggyőződésünk szerint az iskolánk programja sok család számára lehet vonzó, de nem feltétlen mindenki számára az. Így az iskola választása, az iskola, a gyerek és a család közötti együttműködés minden fél részéről elsősorban kompatibilitási kérdés. Olyan gyerekeket szeretnék felvenni, akik, illetve akiknek családja örömmel azonosul az iskola értékrendjével, pedagógiájával, s az együttműködéssel kapcsolatos elvárásaival. . . . "

Direkt nem árulom el, melyik iskola ír így magáról. Aki akarja meglátja a hasonlóságot a cserkészek érvelésével.

Tanulni azoktól kell akiktől érdemes.


Cleaner
1 hónapja

Minden rendes népmese végén ott a tanulság. Itt valahogy nem találom.