A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Az ügyészséget takargatná az Orbán-kormány azzal, hogy nem engedi közzétenni a magyar korrupcióról szóló strasbourgi jelentést

via Zoom

2018. május 5. 11:14 | 2 hozzászólás

A Korrupció Ellenes Államok Csoportja azt vizsgálta, hogy az ET tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében.

Magyarország azon nagyon kevés tagállam közé tartozik, amely nem járult hozzá, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést. Gianluca Esposito főtitkár “nagyon sajnálatosnak” nevezte, hogy a magyar szervek nem engedélyezték a közzétételt. A Korrupció Ellenes Államok Csoportja (GRECO) azt vizsgálta, hogy az ET tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében. A Népszava értesülése szerint az Orbán-kormány az ügyészség antikorrupciós teljesítményét érintő kemény kritikák miatt akarja titokban tartani a dokumentumot.

Magyarország 1999-ben csatlakozott a GRECO-hoz. Ez a testület máig ötször, 2003-ban, 2006-ban, 2010-ben, 2015-ben és 2017-ben értékelte hazánkat – mondta lapunk érdeklődésére Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. A legutóbbi Magyarországról készült és publikussá tett GRECO-átvilágításban főként a parlamenti képviselőket, bírákat és ügyészeket érintő korrupció megelőzésével kapcsolatban fogalmaztak meg ajánlásokat. Ez annak idején nagy port kavart, hiszen a legfőbb ügyész jogállása, a bíróságok igazgatása, vagy például a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozata és összeférhetetlensége körében igen kritikus megállapításokat tettek.

Tovább...


A cikk eredetije: Az ügyészséget takargatná az Orbán-kormány azzal, hogy nem engedi közzétenni a magyar korrupcióról szóló strasbourgi jelentést


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 hónapja

Tulajdonképpen igazad van, de TE is tudod, vannak kivételek!
Pl. Magyarország, ahol a "kedves megvezetett választók" kecskére bízták a káposztát!:(((

 


Cleaner
3 hónapja

Az Európa Tanács korrupcióellenes testülete egy nagy gittegylet , fingfűrészelő-vízgereblyéző társaság , akik kizárólag önigazoló látszattevékenységet folytatnak. A korrupció ellen kizárólag egy hatékony módszer van : a választók nem bízzák az országot olyanokra akikről köztudott , hogy korruptak. Pont.