A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Középszintű érettségi feladatokkal szívatták a 14 éveseket a felvételin

via Zoom

2018. január 23. 11:40 | 4 hozzászólás

A karát az ékszerészek számára kétféle mértékegységet is jelent. Az egyik mértékegység a drágakövek tömegét méri, ahol 1 karát = 0,2 gramm. A karát másik jelentése az aranyötvözetek aranytartalmát jelölő szám. Hány karátos aranyötvözet keletkezik, ha 21 gramm 8 karátos aranyat összeolvasztanak 27 gramm tiszta arannyal?

Fogalma sincs, hogyan kezdjen neki a feladatnak? Hát azoknak a nyolcadikos általános iskolások nagy részének sem volt, akik a hétvégén írták matematikákból a gimnáziumi felvételit. Mint a Zoom.hu megtudta, az egyik kiemelt vidéki középiskolában a megszerezhető ötvenből átlagosan húsz pontot ért el a felvételit író csaknem 200 diák. Ezt az eredményt meglehetősen rossznak minősítették a tanintézményben, ám abban a tekintetben nem okozott különösebb meglepetést, hogy az Oktatási Hivatal honlapján elérhető, az utóbbi tíz év eredményeit összesítő táblázatból kiderül: körülbelül ilyen arányban teljesítenek a tanulók minden esztendőben.

Tovább...


A cikk eredetije: Középszintű érettségi feladatokkal szívatták a 14 éveseket a felvételin


Hozzászólások

katicabogar képe

katicabogar
5 hónapja

"Jó ötven évvel ezelőtt a matektanárom minden szabályt szó szerint követelt meg, ahogy a könyvben le volt írva."

Akkor nekem szerencsém volt :) Sem általános- sem középiskolában nem ilyen tanáraim voltak. Kivételt képeznek az eü-i szakközépiskolában tanult latin szavak és kifejezések :)


Cleaner
5 hónapja

Ez a magolás, biflázás, értelem nélküli visszamondás nem újkeletű módszer a magyar oktatásban. Mióta vissza tudok emlékezni mindig ez volt. Jó ötven évvel ezelőtt a matektanárom minden szabályt szó szerint követelt meg, ahogy a könyvben le volt írva. Ha értelemszerűen a saját szavaimmal montam el azt nem értette. A fizika tanárnak elég volt, ha valaki bemagolta a képleteket és ezekbe be tudott helyettesíteni. Érdekes módon így is akadt mindig pár gyerek minden osztályban aki ennek ellenére ki tudott okosodni.

Javaslom mindenkinek, hogy próbaképpen adja fel pár ismerősének ezt az arany összeolvasztós példát. Ezt ugyanis fejben könnyedén meg lehet oldani. Én feladtam néhánynak, a fiamon kívül senki sem tudta megoldani. Tanulságos lesz.

katicabogar képe

katicabogar
5 hónapja

Szomorú valóban, de nem a gyerekek hibája. Anno... sokkal kevesebb időt töltöttünk az iskolában, sokkal kevesebb könyvünk volt, sokkal több szabadidőnk - és bizony nem jelentettek volna gondot ezek a feladatok.

Nem az iskolás tehet arról, ha agyon nyomják elfoglaltságokkal, csak éppen azt nem tanítják meg, amire valóban szüksége lenne. Ha viszont valamit nem vettek be a tantervbe, akkor nem is illik arról felvételi feladatot adni


adam_ik
5 hónapja

Valóban nagyon szomorú, hogy ilyen egyszerű feladat ( mint ez a 21+27 gr. arany ) bárkinek is problémát jelenthet aki elvégezte az általános iskola 4-ik osztályát. Persze aki gondolkodásból fel volt mentve az csak áll, néz ki a fejéből, és keresi azt a képletet amibe be kell helyttesíteni. Hát erre nincs képlet. Itt a saját kútfejből kell kiokoskodni a megoldást. (ami nagyon egyszerű a gondolkodó embereknek) Sajnos a magyar oktatás az értelem nélküli bemagolásra épül : az kap jó jegyet aki a megfelelő szavakat megfelelő sorrendben el tudja mondani. Akár érti amit mond - akár nem. Mint egy papagáj. Vagy mint Pandacsöki Boborján a Besenyő családban. Boborján számára az a megfellebbezhetetlen igazság amit a Besenyőpistabácsi mond. Pont. Neki több gondolkodásra nics is szüksége.

Boborjánból kiváló biorobot válik a megfelelő Besenyőpitabácsi vezetésével. A Besenyőpistabácsi helyére beírható : a führer, nemzetvezető testvér, Sztalin elvtárs, A VIKTOR . . . und so weiter .