A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A CEU ellehetetlenítése – Hanták és szélkakaskodások...

via Ténytár blog

2017. április 19. 10:07 | 1 hozzászólás

Bár ma már a hatalmas tiltakozó hullámok hatására senki sem beszél arról, hogy bezárnák a CEU-t, Balog Zoltán (EMMI miniszter) az ügy legelején még egyértelműen kijelentette, hogy: „Nem kell kertelni, nem kell bujkálni, ki kell mondani: ebben a formában nem szeretnénk, ha működne a CEU”

Az sem mellékes, hogy az összes indok, amiért szükségesnek látták ezt a törvénymódosítást véghezvinni, azok egyikére sem lehet mondani, hogy ne lett volna hazugság, vagy ne alapult volna hazug állításon.

Ám az egész ügy legnagyobb pikantériája talán mégis az, hogy saját lánya továbbtanulásánál Orbánnak és Ádernek sem jelentett problémát, hogy iskoláik ugyanolyan „csaló” módon működnek, mint a CEU. A kormányrészről elhangzott hanta- és szélkakas-kavalkád a CEU ügyben itt olvasható.

Lex CEU

Március végén találkozhattunk Balog Zoltán legújabb törvénymódosítási javaslatával, amely a felsőoktatási törvényt módosítaná. Az azóta már el is fogadott törvényjavaslat egyértelműen szigorítja a külföldi egyetemek magyarországi működését mivel „működési engedélyt csak akkor kapnak ezek az intézmények, ha itteni működésük elvi támogatásáról az adott állam és a magyar állam között nemzetközi szerződés születik, a székhelyországban is elismerik őket és ott is folytatnak felsőoktatási képzést, programjuk és a diplomájuk Magyarországon államilag elismert felsőoktatási fokozatnak minősül, az itteni oktatási hivatal pedig engedélyezi a működésüket”.

Ezek a szabályozások ellehetetlenítik a CEU működését Magyarországon, az ugyanis több szempontból sem felel meg a fent említetteteknek. Palkovics László oktatási államtitkár is elismerte, hogy vannak olyan pontjai a szabályozásnak, amely az itthon működő 28 külföldi egyetemből kizárólag csak a CEU-t érintené.

A hatalmas tüntetési hullám beindulása után Kósa Lajos arról beszélt az országgyűlés plenáris ülésén, hogy semmilyen egyetemet nem zárnak be, semmi sem fenyegeti a tan-, az oktatási és a kutatási szabadságot. Szerinte „a hétvégén a Soros György-párti szervezetek jelentős megmozdulást szerveztek a fővárosban egy abszurd ügyben”. Ugyanezt állította Orbán Viktor is, amikor a parlamentben az MSZP számon kérte rajta a Lex CEU-t. Válaszában arról beszélt, hogy senkinek nem kell féltenie a tanszabadságot, Magyarországon nem zárnak be egy egyetemet sem, a kormány inkább egyetemeket alapít, mint bezárja azokat.

Kósa és Orbán szavainak ellentmond Balog Zoltán nyilatkozata a Lex CEU ügyében. Mint ahogy az emberi erőforrások minisztere fogalmazott: „Nem kell kertelni, nem kell bujkálni, ki kell mondani: ebben a formában nem szeretnénk, ha működne a Central European University”.

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: A CEU ellehetetlenítése – Hanták és szélkakaskodások...


Hozzászólások

kirschner képe

kirschner
1 éve

magyarországon a legitim magyar parlament által hozott törvények alapján kell működnie minden egyetemnek. Pont.

Akkor is ha ez a zajos kisebbségnek nem tetszik.

Kivéve a gyevi bírót.

http://kokeny.tripod.com/mora.htm