A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Újabb kemény Orbán-bírálat

via Népszava Online

2016. november 5. 12:28 | 1 hozzászólás

Állandó támadás alatt vannak a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei Magyarországon, amióta Orbán Viktor 2010-ben átvette a hatalmat, ezért határozott reakcióra van szükség az Európai Unió részéről - írta friss jelentésében az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH).

A dokumentumban figyelmeztettek: a magyar kormány aláássa a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét azáltal, hogy "fokozta ellenőrzését a média felett, korlátozta az információszabadságot és hatástalanította az Alkotmánybíróságot". A 180 emberi jogi ligát tömörítő szervezet szerint az utóbbi hat évben elfogadott több mint 600 jogszabály, valamint az új alaptörvény "veszélyezteti a demokratikus alapelveket, a jogállamiságot és az emberi jogokat", illetve "negatívan hat a hatalmi ágak elválasztásának elvére". A kormány szisztematikusan meggyengítette vagy ellenőrzése alá vonta a bírói és a törvényhozói hatalmat, a médiát és a civil szervezeteket. "Súlyos aggodalmakra" ad okot Orbán azon kijelentése, miszerint "illiberális államot kíván építeni Magyarországon" - írták.

A FIDH kitért arra is, hogy a migránsokat és menedékkérőket megillető jogok megsértése, illetve a kormányzat által 2015 óta folytatott menekültellenes kampány "tanúsítja Magyarország ellenszegülését a nemzetközi és az európai jogban foglalt kötelezettségeinek". Ezek a támadások aláássák a demokráciát Magyarországon és az Unió alapértékeit is - idézte a közlemény Dan Van Raemdonckot, a FIDH főtitkárát. "Ha nem cselekszenek, megkérdőjeleződik az értékközösségként szolgáló Európai Unió-projekt egésze" - tette hozzá Van Raemdonck, aki szerint az EU-nak biztosítani kellene, hogy a tagállamok mindegyikében tiszteletben tartsák az uniós alapelveket

Tovább...


A cikk eredetije: Újabb kemény Orbán-bírálat


Hozzászólások

kirschner képe

kirschner
1 éve

Ki a fityfiritty az a "Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége"? Hol jegyzik az ilyen típusú gittegyleteket? Kitől kapta a megbízatását? Kinek számol be? Egyáltalán mi a hatásköre , felelőssége? Számít az valahol valamit ha ezek rezegtetik a levegőt? Szót emelt valaha is ez a társaság az áldozatok jogaiért , az áldozatok védelmében , vagy tevékenysége kizárólag a különféle devianciák  , társadalom bomlasztók és bűnözők támogatásában merül ki?