A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Tüntetések hete - És folytatják, jönnek az újabb tiltakozások

via Népszava Online

2017. április 18. 10:05 | 0 hozzászólás

A kormány elleni tiltakozások hete jön a tiltakozások hete után. Kedden az Oktogonon lesz tüntetés, szerdán a budapesti Orosz Nagykövetség elé hirdettek gyülekezőt. Csütörtökön szintén az Oktogonra, illetve a budapesti hidakra mennek demonstrálni, szombaton az Oktogonon, vasárnap pedig a Erzsébet hídon várják az embereket. Tegnap egyébként nyolc külföldi helyszínen - Párizsban, Koppenhágában, Aalborgban, Sidneyben, New Yorkban, Portlandban, Kijevben, Brémában - volt demonstráció, szerdán Szófiában lesz hasonló rendezvény. Ezek a tiltakozások követték, illetve követik a múlt szombati Szabadság téri tiltakozást.

Nem maradunk csendben! - Legyen ez Magyarország leghangosabb tüntetése" - a szervezők szombat délután fél 6-ra várták a tüntetőket. Nem maradunk csendben, mert a szabad sajtó felszámolása után most a szabad oktatáson és azokon szervezeteken a sor, amelyek nem félnek kiállni mások és saját jogaikért! - írták a felhívásban. Orbán Viktor megfélemlítő politikája ellen tüntettek, hogy megmutassák, az országot nem lehet ellehetetleníteni. "Nem fogadjuk el, hogy módszeresen egymás ellen próbálják hangolni a társadalom különböző csoportjait. Ez ellen a zene és a békés közösség erejét mutatjuk fel" - fogalmaztak a szervezők már a zsúfolásig megtelt téren. A tüntetésen részt vett az elmúlt napok ellenzéki, polgári engedetlen megmozdulásainak egyik kulcsfigurája, Gulyás Márton is, aki aznap délután még Röszkén demonstrált a menekülő embereknek jogilag és emberségességi alapon is kijáró méltányos bánásmódért.

Gulyás a Ripost, a 888.hu vagy a Origo őt szexuális identitásával támadó propagandistáit várta a színpadra, de egyikük sem jelentkezett - pedig a tömeg azt skandálta: hol vagytok? "Buzeráns a ti szemetekben mindenki, aki a hatalmat kritizálni, buzerálni meri" -, mondta Gulyás, s el is sorolta: "amíg a ti hatalmatok tart, addig buzeránsnak minősül az ország döntő többsége. Ez a Fidesz-ország!" - tette egyértelművé, hozzátéve, ehelyett közös országot akarunk. Ez azt jelenti, hogy "semmit rólunk nélkülünk!!" Gulyás programot hirdetett "Csináljunk végre közös országot" céllal, aminek lényege: kikényszeríteni az egyenlő feltételeket biztosító, arányos választási rendszert. Nem kell összefogás, a különböző nézeten lévők összeborulása, hanem valódi megmérettetés lehetőségére van szükség - hangsúlyozta az aktivista, aki egyúttal a most meghirdetett mozgalmához, a Közös Ország Klubhoz, való csatlakozásra szólított fel. „Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből” - mondta, és felhívta a tömeget: ne fogadják el, ne hagyják, hogy 2018-ban újra lemészárolja őket ez a hatalom. Vagy ez a torz, autokratikus rendszer marad, vagy arányos szisztémában választunk, amelyben a Fidesz végre visszatakarodik oda, ahova valós társadalmi támogatottsága alapján való - zárta beszédét Gulyás. A Szabadság téri demonstráció este 10-kor ért véget, ami után a tüntetők egy csoportja a Kossuth térre, vonult Orbán takarodj!", "Európát, demokráciát!" skandálva. A tüntetők végül éjfélig megszállták az Oktogont.

Tovább...


A cikk eredetije: Tüntetések hete - És folytatják, jönnek az újabb tiltakozások


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges