A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Tiltakozik a szakma Orbán új konzultációja ellen

via HVG

2013. január 6. 09:33 | 13 hozzászólás

"A társadalomnak segítenie kell az elesetteket, nem bírósággá kell válnia" – mondta a hvg.hu-nak a tervezett hajléktalanügyi konzultációval kapcsolatban Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. A kormány decemberben jelentette be, „nemzeti konzultációt” indítanak a megyei jogú városokban a hajléktalansággal kapcsolatban, a Szeretetszolgálat vezetője szerint viszont "veszélyes" ez a felmérés, amely ellen levélben tiltakoznak a képviselőknél.

"Vannak olyan felelősségteljes döntések, amelyeket csak hozzáértők bevonásával lehet meghozni. Veszélyes útnak tartjuk, ha a társadalommal konzultálunk arról, mi legyen a sorból kilógó emberekkel” – írta a képviselőknek szóló nyílt levelében Kozmai Imre és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, illetve alelnöke a hajléktalanproblémával kapcsolatos konzultációra utalva. A szociális szervezetek szerint "borítékolható, hogy a lakosság legszívesebben eltűntetné az utcáról a hajléktalanokat", és "bár érthető, hogy a többség nem szívesen szembesül ezzel a problémával, fontosabb lenne a szakmát és magukat a hajléktalanokat meghallgatni".

Második menet

Orbán Viktor tavaly december 3-án jelentette be, hogy a "nemzeti konzultációba" kezd a megyei jogú városokban a hajléktalanságról, hogy az alapján dolgozzanak ki új jogszabályt a probléma kezelésére. A konzultáció közvetlen előzménye az Alkotmánybíróság november 13-án meghozott döntése volt, amellyel megsemmisítették a szabálysértési törvény azon rendeletét, amely törvényen kívül helyezte a "közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát." Erre válaszul született a döntés, hogy egy új, hajléktalansággal kapcsolatos jogszabályt a lakosság megkérdezésével legitimáljanak. A konzultáció bejelentésekor Orbán úgy fogalmazott: "A hajléktalanság, mint élethelyzet nem ok arra, hogy elviselhetetlenné tegyék más, nem hajléktalan emberek életét."

Tovább...


A cikk eredetije: Tiltakozik a szakma Orbán új konzultációja ellen


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
4 éve

Kedves Adamik!

Nem is vártam tőled mást. Egy nyiltan náci nézeteket valló nem igazán értheti azt meg hogy mi a különbség az ok és az okozat között. Ez neki magas, mint bivalynak a Mozart zene. Azt gondolom, hogy a hajléktalanokat is két csoportba lehet osztani. Az egyik, aki valamilyen gazdasági kényszerből lett hajléktalan a másik, pedig aki a tanult gyámoltalanság következtében lett hajléktalan. Mindkettőnek más és más körülményei vannak. Oka viszont egy van. A Kapitalizmus. Szüntesd meg a kapitalizmust és megszünik a hajléktalanság és az ezzel járó járulékos dolgok. Ez nem liberalizmus kérdése, hanem annak a kérdése hogy JP-vel gondolkozik az ember.

 

Másodsorban a szemétben és káoszban, bűnben és kulturálatlanságban való élés az nem a hajléktalanok privilégiuma. Sajnálatos módon abban bizony jeleskednek a nem hajléktalanok is. Európában úgy ismernek bennünket mint holmi büdös, mozsdatlan, bűnöző és kulturálatlan nép. Nem egyszer szembesültem vele. Most legutóbb a Calais és Dover között járó kompon láttam egy magyar nyelvű táblát, hogy „ne lopd el a villanykapcsolót és ne törd le a csapot”.

Spanyolországban, amikor ott éltem, a tengerparton senki sem volt olyan feltűnően ordenáré, mint a magyarok. A munkatársaim meg is kérdezték tőlem, hogy te is ilyen vagy?

Gondolod kedves Adamik, hogy azok, akik ott szemeteltek, hányásban ébredtek fel az utcán egy-egy átdorbézolt éjszaka után, Barcelónában a Ramblán a pad alatt aludtak, mert olyan tajt részegre itták magukat, hogy a szállodáig nem tudtak elmenni, és azok akik a tengerparton vihognak az arab nők „csadorjának” a láttán, azok mind mind a hajléktalan magyarok közül kerültek ki. Vagy azok, akik a Kompon kilopták a fényerőszabályzós villanykapcsolót, akik azért nem az ajtóval lopták el a kilincset mert nem fért be a busz csomagtartójába, vagy akik a Csalagutban eldobják a jegyüket és felháborodnak, hogy a másik oldalon nem nyílik a sorompó, pedig ki van írva- azok a hajléktalan magyarok közül kerülnek ki?

Esetleg az a kamion sofőr, aki a terminálon nem érti meg, hogy a sapkát és a megkülönböztető mellényt fel kell venni és úgy közlekedni, nehogy tolvajnak nézzék - és leverjék mint vak a poharat - azok szintén a hajléktalan magyarok közül kerülnek ki-kedves Adamik.

Az igénytelenség, és bűnözés, kulturálatlanság sajnos nem csak a hajléktalanokra jellemző, hanem a nem hajléktalanokra is kedves Adamik. Azzal hogy a hajléktalanokra tolunk mindent még nem leszünk kulturáltabbak, csak embertelenebbek.

Már hallom is hogy mondod, hogy te nem ilyen vagy és ne általánosítsak, mert te nem vagy olyan. De, kedves Adamik általánosítok, (mint ahogy te is megteszed a hajléktalanok vonatkozásában) mert én ezekkel a fajta magyarokkal találkozok általában és nem a kulturált verzióval.

Nekem iszonyúan rossz tapasztalatom van a magyarokkal kapcsolatban külföldön- kerűlöm is őket, ha tehetem mint a leprásokat.(vannal más nációk is ilyenek, de ez nem menti a magyarokat)

Ugy hogy kedves Adamik, az okot keresd és azt szüntesd meg azzal együtt megszűnik az okozat is. Ez a lényege a dolognak és ez bizony nem ideológia függő, hanem egyszerű JP.


Walter
4 éve

Kedves hozzászólók , adamik_ , kirschner , plalyA . . . stb!

Ne csináljatok úgy mintha tényleg elhinnétek , hogy a fidesz valóban rendet akar rakni a közterületeken. Az ő lételemük a rendetlenség. Nem akarnak azok rendet sehol. A zavarosban jól tudnak halászni , és a közterületeken élő hajléktalanok is részét képezik a tudatosan létrehozott és fenntartott zavarosnak. Szoktatják a lakosságot a tövénytelenségek elfogadásához. Most a választások előtt megy egy kis beetetés, egy kis műsor a választóknak , de nem gondolják ők azt komolyan.

kirschner képe

kirschner
4 éve

". . . A társadalomnak segítenie kell az elesetteket, nem bírósággá kell válnia" – mondta a hvg.hu-nak a tervezett hajléktalanügyi konzultációval kapcsolatban Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. . . "

Vecsei Miklósnak ebben teljesen igaza van. A nem hajléktalanok viszont nem szeretnének maguk körül a közterületeken otthagyott szemetet , papírdobozokat , szétszakadt ruhákat , hálózsákot , palant . . . stb. Sem emberi ürüléket, vizelttócsát , hányás foltot a fűben és az aszfalton. A fedett buszmegállóba és aluljárókba beköltözött és azokat kisajátító embereket sem szeretik. A buszmegálló , alujáró ugyanis a város tulajdona , ne sajátítsa ki senki. Azt mindenki használhatja. A nem hajléktalanok is. Ebben viszont a nem hajléktalanoknak van teljes mértékben igazuk.

adamik_ képe

adamik_
4 éve

Szokásodhoz híven megint tudálékoskodsz. Átesel a ló túlsó oldalára , elferdíted-kicsavarod amit írtam és  és azt próbálod bemagyarázni , hogy azok tőlem származnak.

A múltkor azt írtam , hogy számomra a "liberális" szó mai jelentése : bűnpártoló , rend és törvényellenes , felforgató ,  demoralizáló , hazug , tolvaj. Most még kiegészítem három jelentéssel : nagyképű , pökhendi , lekezelő.

Egyébként engem nem zavar ha valaki koszban , szemétben , káoszban , bűnben akar élni. Ha neki így jó hát tegye. Engem az zavar ha valaki az ilyen környezet elfogadását rám akarja kényszeríteni. Régi jó "liberális" stílus : nem ő akar ilyen környezetben élni hanem azt akarja , hogy én éljek ilyen környezetben. Arra már rég rájöttem , hogy ezekre észérvekkel nem lehet hatni. Marad a hatalmi szó , gumibot , könnygáz, gumilövedék , elzárás , börtön. Ez is egy megoldás.

plalyA képe

plalyA
4 éve

Kedves Adamik!

. AZ általad leírt viselkedési mód nem a hajléktalanook privilégiuma.

Nekik ez egyfajta kényszerhelyzet mert nincs ugyebár hova tenni a szemete, és nincs hol nem "ordibálni" és nem tudnak objektív akadályok miatt máshova "piszkolni", nem mehetnek eldugott kis zugba  a lakásukba dohányozni, és bármilyen korlátoizást vezetsz is be annak a feltétele sem adottak.

Úgy hogy kedves Adamik én pedig javasolnék neked egy másfajta megközelítést

lenne egy hely ahol minden féle szabályokkal és tiltásokkal sőt fizikai ráhatással tartanák fenn a rendet. Ez megkövetelné a szigorú tekintélyuralmi alapokat ( például ilyen elveket, hogy aki nem dolgozik az ne is egyék)

Aztán ez szigorú bizotonsági intézkedések mellett lehetne üzemeltetni, és aki nem felel meg az elvárásoknak és a rendnek azt kitoloncolni, végső soron megsemmisiteni kellene. A fiatalságot szigorú keresztényi elvek alapján arra nevelni, hogy tiszteljék a szülőket, ősöket és a nemzetiségük nagyságát, mással ne is álljanak suzóba.

 

Szerintem te ezt nagyon tudnád pártolni. És elárulom neked ennek voltak már kisérleti stádiumban  megvalósítási tanulmányai- bele is pusztult legalább 10 millió ember. A kísérletbe. Tehát ez sem olyan jó dolog. Ja ha esetleg nem tudnád miről beszélek kedves Adamik akkor ilyen kisérleti megvalósítás volt Oswicimben, de Buchenvaldban is hasonl megvalósítás volt.

 Na, ne gyerelkeskedj már - ilyen butaságot írni. Inkább azt kérdeznéd, hogy miért is vannak hajléktalanok? az jobb kérdés lenne. Nem az okozatot kell megszüntetni, hanem az okot Ezt még nem fedezted fel?

adamik_ képe

adamik_
4 éve

Érdemes lenne egyszer Pesten kijelölni két-három kerület nagyságú területet, ahol a hajléktalanok élhetnek az utcákon-tereken, szemetelhetnek- piszkíthatnak az utcán, ahol mindenki nyugodtan szemetelhet, a kutyák után sem kötelező feltakarítani, bátran lehet mindenüt dohányozni , éjszaka az ordibálás nem kötelező de elvárt . . . szóval minimális lenne a korlátozás. Nevezzük ezt "B" zónának. A többi helyen meg NEM , ott viselkedni kellene. Aki mégis megteszi azt hatósági kényszerintézkedéssel áttennék a "B" zónába.

Na kedves liberálisok, ti melyikben zónában élnétek szívesebben?

ps. Aki a "B" zónában elterjedt viselkedésmódot próbálná meghonosítani az "A" zónában azt is azonnal átzsuppolni és ottartani örökre.

plalyA képe

plalyA
4 éve

Nem baj lesz elég stadion, lehet őket hova deportálni. AZért épülnek nem? Mert ugye foci az nincs. A focitudás nem stadionfüggő dolog. 

Másra meg mre lenne jó, ha nem erre.(by Pinochet)

bibi666 képe

bibi666
4 éve

"A hajléktalanság, mint élethelyzet nem ok arra, hogy elviselhetetlenné tegyék más, nem hajléktalan emberek életét"

Ez a mondat  maga Orbán Viktor!!!!!!!!!!!!!

A hajléktalanok puszta létezésükkel  tönkreteszik az életét!?

Mi jöhet még ezután?????? A  rokkantak a nyuggerek kiszorítása a látóköréből?

 

Vazzemmaue képe

Vazzemmaue
4 éve

1., Akkor is ez lenne a véleménye, ha maga is az utcára kerülne?!

2., Ez nem a kapitalizmus, ez ov farkastörvénye! Óriási különbség!

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Minden  kormánynak  kötelessége  tompítani  a  kapitalizmus   okozta   károkat  ,  ha  nem  teszi az  nem  hiba  ,  hanem  bűn  .

 

cicinger képe

cicinger
5 éve

Ez igy van,de az áldozatnak nem fagyhalál a mértékegysége.

Elvira78 képe

Elvira78
5 éve

A kapitalizmus farkastörvényei megkövetelik a maguk áldozatait.