A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szócsata az ATV stúdiójában

via Stop

2014. május 23. 11:37 | 1 hozzászólás

Este kiderül, hogy igazából hogyan gondolkodik a vasárnapi EP-választáson listát állító pártok többsége Magyarország uniós szerepéről, lehetőségeiről, jövőjéről. Az ATV stúdiójában 18 órától hetven percen át tart majd a szócsata, amelyben hat szervezet, közöttük az MSZP, az Együtt-PM, valamint az LMP listavezetője vesz részt. A Fidesz nem is válaszolt a meghívásra, a DK pedig jelezte, a Jobbikkal nem hajlandók közös asztalhoz ülni.

Ma este tartják az európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok politikusainak vitáját az ATV stúdiójában. A szócsatára eredetileg nyolc szervezet kapott meghívást, végül azonban hatan mondtak igent; az MSZP-t Szanyi Tibor, az Együtt-PM-et Bajnai Gordon, az LMP-t Meszerics Tamás, a Seres Mária Szövetségeseit Tóth Tamás képviseli. A Jobbik programját Morvai Krisztina, a Haza Nem Eladó pártét pedig Kásler Árpád közvetíti. A szocialisták EP-listavezetője szerdán, amikor bejelentette, hogy pártja ott lesz a vitán, azt mondta, bízik abban, hogy a szópárbajban végül a Fidesz, illetve a DK képviselője is részt vesz. Az MSZP célja az, hogy felnyissák a választók szemét, és bebizonyítsák, a Fidesz méltatlan, a Jobbik pedig alkalmatlan a nemzeti érdekek képviseletére - fogalmazott.
A vitát illetően már minden kérdésben megállapodtak a résztvevők. A listavezetők este 6 órától fejtik ki álláspontjukat az ATV stúdiójában és a csatorna élőben közvetíti az eseményt, amelyet párhuzamosan máshol is sugározhatnak. A nyolc szakaszból álló szópárbajban mindenki elmondhatja álláspontját egyebek mellett az elmúlt 10 év mérlegéről, az általa képzelt jövőről és szakpolitikai kérdésekről, és mindenkinek lesz lehetősége, hogy reagáljon az elhangzottakra.

Az Együtt-PM még április végén hívta május 23-ra nyilvános vitára az EP-választáson listát állító valamennyi párt képviselőjét. Jávor Benedek, az ellenzéki párt társelnöke a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a választók csak akkor tudnak felelős döntést hozni, ha a pártok tisztázzák, milyen elképzelésük van Magyarország és Európa kapcsolatáról. Akkor elmondta: a Jobbik képviselőit is várják a vitára, mert úgy gondolják, hogy a Jobbikot "vitában, érvekkel kell lesöpörni". A Fidesz nem is válaszolt a felhívásra, a Demokratikus Koalíció pedig jelezte, hogy a Jobbikkal nem hajlandók közös asztalhoz ülni.

Később Gyurcsány Ferenc pártelnök levélben fordult Bajnai Gordonhoz és Mesterházy Attilához, azt kérve: fontolják meg az esemény lefújását. A DK elnöke szerint ugyanis a demokratikus pártoknak a korábban képviselt bojkottot nem megnyitni, hanem még jobban bezárni kell. Bajnai válaszában kifejtette: a vita céla az, hogy a magát "báránybőrbe bújt farkasként álcázó" Jobbikról lerántsák a leplet.

Szanyi egyébként szerdán külön vitára is kihívta Pelczné Gáll Ildikót, a Fidesz EP-listavezetőjét, aki ezt még aznap elutasította. A szocialisták EP-listavezetője szerint kampány idején a kormánypárt nem teheti meg, hogy "flegmán elbújjon a választók elől", a fideszes politikus azonban közölte, értelmetlennek tartja a vitát a jelenlegi ellenzékkel. Szerinte az áprilisi országgyűlési választáson a szavazópolgárok már egyértelművé tették, nem kérnek a bukott baloldalból és a szélsőségekből.

Tegnap egyébként megkezdődött az EP tagjainak megválasztása. Elsőként Hollandiában és Nagy-Britanniában lehetett voksolni, ma Írországban és Csehországban, szombaton Szlovákiában, Máltán, Litvániában, vasárnap pedig a fennmaradó 21 országban - így például Magyarországon - adhatják le szavazataikat a polgárok. Az első hivatalos eredményeket is csak vasárnap 23 óra után teszik majd közzé, amikor az utolsó tagállamban, Olaszországban is bezárnak a szavazóhelységek.

A voksolás eredményét ezt követően napokon belül megállapítják, ám miután várhatóan több új párt is bejut az EP-be, a tényleges parlamenti erőviszonyok kialakulására akár június végéig is várni kell majd. Ma egyébként még a magyar választópolgárok délután 4-ig igényelhetnek mozgóurnát, vagy átjelentkezhetnek, ha nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen szeretnének szavazni.


A cikk eredetije: Szócsata az ATV stúdiójában


Hozzászólások

nonarancs képe

nonarancs
3 éve

Akit érdekelt a pártok programja, az már tudja, hogy ki mit szeretne.
Ha eddig nem sikerült a szavazókat meggyőzni érvekkel, ez a mai show maximum, az ATV nézettségére lesz jó hatással, no meg a jobbikra.
Sajnos.