A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szijjártó: Az Andy Vajnának nyújtott államibank-hitel is elveszítette közpénz jellegét

via Gépnarancs

2017. január 6. 12:02 | 0 hozzászólás

Sneider Tamás jobbikos képviselő érdeklődött az Eximbankot felügyelő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternél arról, hogy Andy Vajna milyen feltételekkel kapott 6,72 milliárd forint hitelt az állami banktól a TV2 megszerzéséhez

Szijjártó válaszát csütörtökön tették közzé a parlament honlapján – írja a hvg.hu. Eszerint az Eximbank “szigorú jogszabályok alapján dönt”. A miniszter csak akkor vesz részt a döntésben, ha a kérdéses összeg 20 milliárd forint felett van.

De ennyibe azért nem került az adófizetőknek a TV2 vajnásítása, így az igazgatóság döntött a filmguru hiteléről. “Furcsa is lenne, ha politikus döntene napi szinten arról, hogy az Eximbank éppen milyen hitelt ad, vagy milyen hitelszerződést köt” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Szijjártó.

A válasz szerint az Eximbank kétfajta hitelt adhat: olyat, ami érint közpénzt, ezt kamatkiegyenlítésnek hívják, és azt jelenti, hogy a bank kedvezményes kamatozású hitelt ad, ami a költségvetés számára a kamatkiegyenlítés miatt költséget jelent. És adhat “teljesen piaci alapú, teljesen piaci árazású” hitelt, aminek “semmi köze nincsen semmiféle közpénzhez”.

Tovább...


A cikk eredetije: Szijjártó: Az Andy Vajnának nyújtott államibank-hitel is elveszítette közpénz jellegét


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges